• Tartalom

56/2001. (HK 14.) HM utasítás

56/2001. (HK 14.) HM utasítás

az infrastrukturális fejlesztések és az elhelyezési ellátást biztosító beszerzések eljárási rendjéről

2001.10.10.

A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) költségvetési fejezeten belüli beszerzésének eljárási rendjét a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontja alapján a következők szerint határozom meg.
I. Fejezet


AZ UTASÍTÁS HATÁLYA

Az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek

1. § Az utasítás hatálya kiterjed:

(1) A HM fejezeti költségvetésének címei, önálló előirányzatai, keretei felett teljes vagy részjogkörrel rendelkező HM, illetve a Magyar Honvédség központi költségvetési szerveire, illetve részjogkörű egységeire (továbbiakban: honvédelmi szervek).

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok beszerzéseire, továbbá a Magyar Honvédség nemzetközi békemissziós feladatokban szolgálatot teljesítő kontingensei, valamint a NATO-hoz rendelt különböző katonai képviseletek által a helyszínen történő, devizában fizetendő, továbbá a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre.

Az utasítás hatálya alá tartozó beszerzések

2. § Az utasítás hatálya alá tartoznak az 1. § (1) bekezdésében meghatározott honvédelmi szervek által kezdeményezett infrastrukturális fejlesztéseket és az elhelyezési ellátás biztosítását szolgáló beszerzések:

a) építési beruházások;

b) ingatlan tulajdonjogának, vagyonkezelői jogának és használati jogának visszterhes megszerzése;

c) ingatlan felújítása, korszerűsítése, valamint az ingatlan fenntartásával (karbantartásával), üzemeltetésével kapcsolatos beszerzés;

d) energiahordozók beszerzése;

e) az elhelyezési berendezések és szakanyagok beszerzése és javítása;

f) környezetvédelmi infrastrukturális feladatok ellátásához szükséges beszerzések (a továbbiakban együttesen: infrastrukturális beszerzések).


II. FEJEZET

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

3. § Az utasítás alkalmazásában:

(1) Közbeszerzés: a közbeszerzésekről szóló – módosított – 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: Kbt.) hatálya alá tartozó beszerzés.

(2) Központosított közbeszerzés: a központi költségvetési szervek központosított közbeszerzéseinek részletes szabályairól szóló – módosított – 125/1996. (VII. 24.) kormányrendelet hatálya alá tartozó beszerzés.

(3) Az (1) és (2) bekezdés a továbbiakban együtt: közbeszerzés.

(4) Szabadkézi vétellel történő beszerzés: a központi költségvetési szervek szabadkézi vétellel történő beszerzéseinek szabályairól szóló – módosított – 126/1996. (VII. 24.) kormányrendelet hatálya alá tartozó beszerzés.

(5) Építési beruházás:

a) az építmény, építményrész, építményegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, helyreállítása, lebontása, elmozdítása, rendeltetésének építési munkával járó megváltoztatása, valamint az ezekhez kapcsolódó szakipari, technológiai szerelési munkák;

b) a Kbt. Építés beruházás különös eljárási szabályait kell alkalmazni az a) pontban foglaltakkal együtt járó és egy közbeszerzési eljárásban megrendelt – annak értékénél alacsonyabb értékű – áru- és szolgáltatásbeszerzésekre is.

(6) Árubeszerzés: az a visszterhes szerződés alapján megvalósuló tevékenység, mely a forgalomképes és birtokba vehető dolog tulajdonjogának vagy pedig használatára, hasznosítására vonatkozó jogának határozott vagy határozatlan időre történő megszerzésére irányul. Ingatlan tulajdonjogának és használati jogának megszerzése (beleértve a szállóférőhely bérlet formában történő megszerzését is) árubeszerzésnek minősül.

(7) Szolgáltatás:

a) az árubeszerzésnek és építési beruházásnak nem minősülő, visszterhes szerződés alapján végzett tevékenység;

b) az építmény, építményrész, építményegyüttes felújítása, korszerűsítése, karbahelyezése, állagmegóvása.

(8) Környezetvédelmi infrastrukturális feladatok: az új építkezés, meglévő létesítmény bővítés, rekonstrukció, felújítás, valamint gép-, berendezés- és műszerbeszerzés, illetve egyéb tevékenységek (pl.: tervezés), amelynek elsődleges rendeltetése az emberre ható környezeti ártalmak megelőzése, csökkentése, megszüntetése, a környezeti elemek állapotának javítása, a természetes ökoszisztémák helyreállítása, illetve fennmaradásuk biztosítása a természeti értékek megóvása, beleértve a környezeti kutatás és fejlesztés beruházásait is.

(9) Kezdeményező: az eljárás megindításának kezdeményezésére azon szerv jogosult, amely a beszerzéshez szükséges költségvetési előirányzat felett rendelkezik.

(10) Ajánlatkérő: az a szervezet, amelyik a közbeszerzési eljárást lefolytatja.


III. FEJEZET

KÖZBESZERZÉSEK VÉGREHAJTÁSA

A közbeszerzések megindítása

4. § (1) Az eljárás csak előzetesen ellenjegyzett és engedélyezett kérelem alapján indítható. A kezdeményező az utasítás 1. sz. melléklete szerinti „Beszerzési engedély kérelmet” szolgálati úton terjeszti fel 3 példányban (a HM BII esetén 1 példányban) az engedélyezésre jogosult részére.

(2) A kérelem tartalmazza a közbeszerzés megindításának rövid indoklását, a közbeszerzés tárgyát, az eljárás tervezett fajtáját, a szükséges költségvetési előirányzat biztosításának igazolását és a pénzügyi ellenjegyzést.

(3) Amennyiben a közbeszerzés – általános forgalmi adó nélküli – várható értéke eléri vagy meghaladja az építési beruházás Kbt. szerinti mindenkori értékhatárának:

a) 15-szörösét a honvédelmi miniszter;

b) 10-szeresét, de a 15-szörösét nem éri el a HM közigazgatási államtitkár;

c) 3-szorosát, de a 10-szeresét nem éri el a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár;

d) 3-szorosát nem éri el a HM Infrastrukturális Főosztály vezetője, illetőleg a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda által kezdeményezett eljárás esetén a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda irányítását végző miniszteri biztos az engedélyezésre jogosult személy.

5. § Pénzügyi ellenjegyzésre jogosult személyek:

a) a honvédelmi miniszter engedélyezési jogkörébe tartozó kérelem esetén a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár;

b) a HM közigazgatási államtitkár, valamint a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár engedélyezési jogkörébe tartozó kérelem esetén a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató;

c) a HM infrastrukturális főosztályvezető, illetőleg a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda irányítását végző miniszteri biztos engedélyezési jogkörébe tartozó kérelem esetén: – fejezeti kezelésű előirányzat terhére tervezett építési beruházás esetén a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató; – egyéb esetekben az illetékes TPSZI igazgatója.

6. § (1) Az engedélyezésre, valamint ellenjegyzésre jogosult személyek távolléte esetén ezen jogkörüket a szervezetszerű helyettesük vagy az általuk írásban kijelölt személy gyakorolja.

(2) Nem lehet azonos az engedélyezésre és az ellenjegyzésre jogosult személye.

Ajánlatkérés

7. § A közbeszerzési eljárás jog- és szakszerű lefolytatásáért az ajánlatkérő a felelős.

(2) Amennyiben az eljárás kezdeményezője nem azonos az ajánlatkérővel:

a) a jóváhagyott közbeszerzési engedélyezési kérelem alapján írásbeli megbízást ad az ajánlatkérőnek az eljárás lefolytatására. A megbízásnak többek között tartalmaznia kell:

b) a jóváhagyott közbeszerzési eljárás fajtáját;

c) az ajánlatkérés tárgyának megnevezését és a beszerzésre tervezett áru mennyiségét, illetve szolgáltatás részletes leírását;

d) a beszerzésre biztosított fedezet nagyságát és a kiadások elszámolásának rendjét;

a beszerzés teljesítésének határidejét, a szállítások ütemezését, valamint a teljesítés(ek) helyét;

e) a beszerzés tárgyára vonatkozó műszaki és minőségi követelményeket, a garanciavállalás, garanciális javítás időtartamát;

f) a szakmai-szakértői bizottságba szavazati joggal delegált tagok és szakértők névsorát.

8. § Az eljárás lefolytatására jogosultak:

a) a 2. § a)-b)-c) pontjában foglalt beszerzések tekintetében a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda, a HM Ingatlankezelési Hivatal, valamint az általuk megbízott szervezet;

b) a 2. § d) pontjában foglalt beszerzés tekintetében tüzelőolaj esetén a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal, egyéb energiahordozó beszerzése esetén a HM Ingatlankezelési Hivatal, valamint az általa megbízott szervezet;

c) a 2. § e) pontjában foglalt beszerzés tekintetében a HM Ingatlankezelési Hivatal, valamint az általa megbízott szervezet;

d) a 2. § f) pontjában foglalt beszerzés tekintetében a HM Infrastrukturális Főosztály, valamint az általa megbízott szervezet.

9. § Amennyiben az eljárás kezdeményezője azonos az ajánlatkérővel, az eljárást kezdeményező és lefolytató honvédelmi szerv feladataira a 7. és 8. §-ban foglaltakat értelemszerűen együttesen kell alkalmazni.

Döntés

10. § (1)

a) A beérkezett ajánlatok elbírálására írásban szakmai-szakértői bizottságot kell alakítani. A bizottság javaslattételi és véleményezési jogkörrel rendelkezik.

b) A szakmai-szakértői bizottság alakítására a kezdeményező jogosult.

c) Csapathatáskörű költségvetés terhére megvalósuló közbeszerzések tekintetében az eljárás ajánlatkérője alakítja meg a szakmai-szakértői bizottságot – kivéve, HM Ingatlankezelési Hivatal -, melybe a kezdeményező legalább 1 szavazati joggal rendelkező tagot delegál.

(2) Az ajánlatok értékelését követően, a szakmai-szakértői bizottság által kialakított döntési javaslatot az eljárást kezdeményező felterjeszti a döntésre jogosult személy részére.

(3) A döntési javaslat tartalmazzon rövid összefogó értékelést a beérkezett ajánlatokról, valamint javaslatot a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjének kiválasztásához.

(4) A döntési javaslatot az eredményhirdetési határidő előtt legalább 10 munkanappal kell döntésre szolgálati úton felterjeszteni.

(5)

a) A döntés meghozatalára a 4. § (2) bekezdésében meghatározott eljárás megindítását előzetesen engedélyező személy jogosult.

b) Abban az esetben, ha a nyertesnek javasolt pályázatban szereplő ellenérték az előzetes engedélyben meghatározott összeget meghaladja, az eljárás kezdeményezője az eltérés okát részletesen indokolva, a szükséges többlet költségvetési előirányzat meglétéről (biztosításáról) nyilatkozva a döntési javaslatát az új értékhatár figyelembevételével a 4. § (2) bekezdésében meghatározott döntésre jogosult részére szolgálati úton terjessze fel.

c) Ha a nyertes pályázat ellenértéke meghaladja a közbeszerzés várható ellenértékét, az eljárást kezdeményezője haladéktalanul értesíteni köteles a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalt a tényleges ellenérték összegéről.

(6) Az eljárás alapján megkötendő szerződés megkötésére a kezdeményező vagy megbízottja jogosult.


IV. FEJEZET

SZABADKÉZI VÉTELLEL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSEK

11. § (1) A szabadkézi vétellel történő beszerzések szabályaira a mindenkor hatályos jogszabály rendelkezései az irányadóak a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(2) A honvédelmi szervek a csapathatáskörű költségvetés terhére kizárólag az:

a) ingatlan karbantartással;

b) ingatlan fenntartásával, üzemeltetésével;

c) energiahordozókkal;

d) elhelyezési célú berendezések és szakanyagok (kivéve a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozókat) beszerzésével és javításával kapcsolatos beszerzéseket kezdeményezhetik, illetve folytathatják le.


V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § Az egyes beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól szóló 151/1999. (X. 22.) kormányrendelet alapján lefolytatásra kerülő beszerzések során az utasítás III. fejezetét alkalmazni kell.

13. § A központosított közbeszerzésekre és a közbeszerzési eljárások pénzügyi, számviteli tervezésére, a lefolytatott beszerzési eljárások eredményeképpen megkötendő szerződések ellenjegyzésére, valamint a kötelezettségvállalások bejelentésére vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, valamint a Magyar Honvédség beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 53/2001. (HK ) HM utasítás előírásait kell alkalmazni, kivéve a fejezeti kezelésű előirányzatokból megvalósuló központi beruházásokat (beleértve a lakásépítés előirányzatait is), melyekre a mindenkor hatályos, a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjéről szóló HM rendelet vonatkozik.

14. § Ezen utasítás alkalmazása során a közbeszerzésekkel kapcsolatos mindenkor hatályban lévő pénzügyi és számviteli előírásokat be kell tartani.

15. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó szervezeteknél a beszerzési eljárások lefolytatásával kapcsolatos okmányokat, ügyiratokat, dokumentációkat, együttesen a beszerzés végrehajtásától számított 5 évig meg kell őrizni. Abban az esetben, ha az ajánlatkérő nem tartozik ezen utasítás hatálya alá, a megőrzést az ajánlatkérő is elláthatja, de ezt a kötelezettségét a megbízási szerződésnek tartalmaznia kell.

(2) A beszerzésekkel kapcsolatos okmányokba való betekintést az ellenőrzések során az ellenőrzést végző szervezet részére az eljárást kezdeményezőnek kell biztosítania.

16. § (1) Az utasítás a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A folyamatban lévő eljárásokra az utasítás hatálya nem terjed ki. Az utasítás értelmében, folyamatban lévő eljárásnak tekintendő, a döntésre jogosult által már engedélyezett eljárás.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet az 56/2001. (HK 14.) HM utasításhoz


KEZDEMÉNYEZŐ SZERVEZET
Nyt. szám:

Beszerzési engedély kérelem
(építési beruházás, árubeszerzés, szolgáltatás beszerzése*)

Beszerzés tárgya:
Beszerzés mennyisége:
Beszerzés nettó költségkihatása:
A beszerzést terhelő általános forgalmi adó:
Beszerzés bruttó költségkihatása:
A költségek évenkénti megoszlása:
Közbeszerzések éves finanszírozási terv folyószáma:
Beszerzés rövid leírása és a tervtől való eltérés esetén indokolása:
A beszerzési eljárás fajtája:
A lefolytatás alapját képező jogszabályhely megjelölése:
A teljesítés tervezett ütemezése:

.................................., ................. év .................................... hó ....... nap.

P. H.

.............................................

eljárás kezdeményezője


Ellenjegyzői záradék:

A közbeszerzési eljárás indításának engedélyezését javasolom – nem javasolom (indokolás)

.................................., ................. év .................................... hó ....... nap.

P. H.

.............................................

ellenjegyző


A közbeszerzési eljárás indításának engedélyezése:

Engedélyezem – nem engedélyezem*

.................................., ................. év .................................... hó ....... nap.

P. H.

.............................................

engedélyező

*)

megfelelő rész aláhúzandó

*

megfelelő rész aláhúzandó

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére