• Tartalom

57/2001. (HK 14.) HM utasítás

57/2001. (HK 14.) HM utasítás

a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálat koncepciójához kapcsolódó laktanya-rekonstrukciós feladatok, valamint a lakás- és szállóvásárlási, illetve építési program végrehajtásáról

2001.10.10.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálat koncepciójához kapcsolódó laktanya-rekonstrukciós feladatok, valamint a lakás- és szállóvásárlási, illetve építési program indításáról szóló 2056/2001. (IV. 2.) Korm. határozatban (a továbbiakban: Kormányhatározat), valamint az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága által hozott 16/1998-2002. (2001. V. 23.) számú határozatában (a továbbiakban: OGYHB határozat) foglaltak figyelembevételével a laktanya-rekonstrukciós feladatok (a továbbiakban: LRP), továbbá a lakás- és szállóvásárlási, illetve építési program (a továbbiakban: Lakásprogram) végrehajtására az alábbi utasítást adom ki.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed az LRP és a Lakásprogram megvalósítására, valamint az abban közreműködő Honvédelmi Minisztérium szervezeti egységekre, hivatalokra, háttérintézményekre, illetve a Magyar Honvédség szervezeteire.

Feladatok meghatározása

2. § (1) Az LRP részletes feladattervét a HM Ingatlankezelési Hivatal főigazgatója állítsa össze. A HM Infrastrukturális Főosztály vezetője az érintett HM szervek, a Honvéd Vezérkar és a haderőnemi parancsnokságok, valamint az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság vezetőivel egyeztesse és a HM közigazgatási államtitkár részére terjessze fel.

(2) A Lakásprogram igényfelmérését a HM Infrastrukturális Főosztály koordinálja és a pénzügyi források – beruházás, egyéb költségvetési forrás, lakástámogatás, hitel – szerinti részletes feladatait a HM humánpolitikai helyettes államtitkárral és a megvalósításért felelős szervezetek vezetőivel egyeztesse és a HM közigazgatási államtitkár részére terjessze fel.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben tervezett programokat a HM közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

(4) A HM tárca fejezeti kezelésű előirányzataiból megvalósuló azon katonai építésberuházási feladatokat (központi beruházások), melyek az LRP-hez kapcsolódnak, valamint a szintén fejezeti kezelésű előirányzatból megvalósuló lakásépítéseket, vásárlásokat a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda miniszteri biztosa a HM humánpolitikai helyettes államtitkárral és a HM infrastrukturális főosztályvezetővel egyeztesse és a hatályos eljárási rendnek megfelelően terjessze elő jóváhagyásra.

A programok megvalósításának pénzügyi biztosítása

3. § (1) Az LRP és a Lakásprogram végrehajtására 2001-2006. évek között 98,43 Mrd Ft kerül biztosításra, melyből 70,43 Mrd Ft (48,98 Mrd Ft LRP, illetve 21,45 Mrd Ft Lakásprogram) a tárca központi és fejezeti kezelésű költségvetéséből, továbbá a lakásprivatizációs bevételeiből, míg a további 28,00 Mrd Ft (15 Mrd Ft LRP, illetve 13 Mrd Ft Lakásprogram) költségvetésen kívüli forrás, a (2) bekezdésben foglaltak szerinti hitel bevonásával valósul meg.

(2) Az LRP és Lakásprogram hitelből történő feladatainak megvalósítása érdekében – a Kormányhatározat 4. és 6. pontjaiban foglaltak alapján – a Honvédelmi Minisztérium kössön keret-megállapodást a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt.-vel (a továbbiakban: HM EI Rt.).

(3) A (2) bekezdés szerinti keretmegállapodás előkészítésében közreműködő HM szerveket és személyeket a HM közigazgatási államtitkár jelöli ki. A bizottság a munkáját a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda miniszteri biztosa irányításával végzi. A bizottságban a HVK képviseletére jogosult személyt a Honvéd Vezérkar főnöke jelöli ki. A keretmegállapodásban többek között meg kell határozni, hogy:

a) a HM EI Rt. a hitelt az egyes beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól szóló 151/1999. (X. 22.) Korm. rendelet ajánlati szakaszának szabályai szerint, legalább öt kereskedelmi bank versenyeztetésével vegye igénybe;

b) az ajánlattételre felkérhető kereskedelmi bankok jegyzékét a HM közigazgatási államtitkár hagyja jóvá;

c) a beszerzési eljárást lefolytató bizottságban biztosítani kell a Honvédelmi Minisztérium szavazati, valamint vétójoggal bíró képviseletét;

d) a külső forrás igénybevételével megvalósított építési munkák ellenértéke megtérítésének pénzügyi konstrukcióját, mely: – az LRP vonatkozásában a HM Ingatlankezelési Hivatal; – a Lakásprogram vonatkozásában a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda útján valósul meg.

(4) A keretmegállapodást a HM részéről a miniszter írja alá.

(5) Az LRP és a Lakásprogram végrehajtásához, valamint az ebből eredő kötelezettségvállalások időtartamára, azok teljesítéséhez szükséges költségvetési előirányzatok biztosításának az éves költségvetések tervezése során elsőbbséget kell adni.

A programok megvalósításában közreműködő szervezetek feladatai

4. § Az LRP és a Lakásprogram tárcaköltségvetésből tervezett központi, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatokból a munkáltatói támogatás, továbbá a lakásprivatizációs bevételekből előirányzott feladatait a HM Ingatlankezelési Hivatal a vonatkozó eljárási rendnek megfelelően valósítsa meg. Ezen túlmenően az LRP egyes létesítményeire vonatkozóan általa – a 6. §-ban foglaltak szerint létrejövő megállapodás figyelembevételével – megkötendő szerződések útján közvetlenül valósítsa meg a HM EI Rt.-vel.

5. § Az LRP-hez kapcsolódó védelmi beruházásokat és a tárca költségvetésből megvalósuló lakásberuházásait a HM Beruházási és Ingatlanfejlesztési Iroda miniszteri biztosa a hatályos eljárási rendnek megfelelően tervezi, szervezi és hajtja végre. Ezen túlmenően a Lakásprogram hitelből megvalósuló feladatait – a 6. §-ban foglaltak szerint létrejövő megállapodás figyelembevételével – szerződések útján közvetlenül valósítsa meg a HM EI Rt-vel.

6. § Az LRP és a Lakásprogram külső forrásból megvalósítandó részeit a HM-mel kötendő megállapodás alapján a HM EI Rt. valósítja meg. A megállapodást a 3. § (3) bekezdés szerinti bizottság készíti elő. A megállapodást a 3. § (3) bekezdés szerinti keretmegállapodással összhangban vagy annak részeként kell megkötni. A megállapodásban többek között meg kell határozni:

(1) a hitelből kizárólag az LRP és a Lakásprogram vonatkozó feladatait lehet finanszírozni;

(2) az LRP vonatkozásában a műszaki feladatok előkészítésében és a megvalósításában közreműködő gazdasági szervezeteknek az egyes beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól szóló 151/1999. (X. 22.) Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelő kiválasztását;

(3) a Lakásprogram vonatkozásában a tervező és a kivitelező személyének kiválasztása során a közbeszerzésekről szóló – többször módosított – 1995. évi XL. törvény szabályai szerint kell eljárni;

(4) hogy az egyes feladatokat végrehajtó gazdálkodó szervezet kiválasztása során az ajánlatokat elbíráló bizottságba a Honvédelmi Minisztérium szavazati joggal bíró képviseletét biztosítani kell.

7. § A HM infrastrukturális főosztályvezető a programok megvalósításában közreműködő szervezetek vezetőinek igénye alapján koordinálja az érintett HM és HVK szervek között az LRP megvalósítását és a Lakásprogram különböző források szerinti összhangját, valamint irányítja az LRP költségvetésből finanszírozott elemeinek végrehajtását.

8. § Az utasítás hatálya alá tartozó HM szervezeteknek a költségvetési forrásból megvalósuló:

(1) LRP feladatok végrehajtásakor az OGYHB határozat alapján a lebonyolító, tervező és a kivitelező személyének kiválasztása során „az egyes beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályai”-ról szóló” 151/1999. (X. 22.) Korm. rendelet előírásai szerint kell eljárni és ennek során a részvételi szakaszban legalább öt kiválasztott szervezetet kell előzetes tájékoztatásra meghívni;

(2) a Lakásprogram megvalósítása során a tervező és a kivitelező személyének kiválasztásakor a közbeszerzésekről szóló – többször módosított – 1995. évi XL. törvény szabályai szerint kell eljárni.

9. § Az LRP és a Lakásprogram megvalósítása során az utasítás hatálya alá tartozó HM szervezeteknek a pályázatok kiírásának engedélyezése, illetőleg a nyertes személyére vonatkozó döntés meghozatalakor a közbeszerzési eljárások megindításának és az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalának rendjéről szóló, mindenkor hatályban lévő jogszabályok és HM utasítások előírásait kell alkalmazni.

10. § A programok tárgyévi megvalósításának helyzetéről és következő évi üteméről a végrehajtásában érintett szervezetek vezetői minden év – első alkalommal 2002 – március 1-jéig készítsenek jelentést. Ezzel összefüggésben az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságát, valamint a 2 sz. Anyagi Technikai Albizottságát igény szerint, de évente legalább egy alkalommal tájékoztatni kell.

11. § Az LRP és a Lakásprogram feladatainak módosítására a megvalósításban közreműködő szervezetek kezdeményezése alapján a 2. § (1) és (2) bekezdések szerinti egyeztetések lefolytatását követően, a feladat szerint illetékes szervezet előterjesztése alapján a HM közigazgatási államtitkár jogosult.

Záró rendelkezés

12. § Ez az utasítás a közzététel napján lép hatályba.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére