• Tartalom

67/2001. (HK 17.) HM utasítás

67/2001. (HK 17.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Haditechnikai Fejlesztési Kabinet létrehozásáról és működési rendjéről

2001.10.15.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium Haditechnikai Fejlesztési Kabinet létrehozásáról az alábbi utasítást adom ki.

1. § A haderőfejlesztés érdekében megvalósuló haditechnikai fejlesztési feladatok végrehajtására operatív irányító testületet hozok létre. A testület neve: HM Haditechnikai Fejlesztési Kabinet (a továbbiakban: HM HFK).

2. § A HM HFK rendeltetése a haditechnikai fejlesztési programok előkészítése, végrehajtásuk irányítása, felügyelete.

3. § A HM HFK feladata:

a) irányítja a haditechnikai fejlesztési programok előkészítését, kidolgozását;

b) felügyeli és irányítja a haderő haditechnikai fejlesztési programjainak végrehajtását;

c) döntéseket hoz és intézkedik a haderő haditechnikai fejlesztési programjai eredményes megvalósítása érdekében;

d) biztosítja a folyamatos együttműködést a haditechnikai fejlesztési programok végrehajtásában érintett szervezetek között;

e) állást foglal a honvédelmi miniszter által elé utalt eseti ügyekben;

f) állást foglal a tagjai által javasolt kérdésekben.

4. § A HM HFK hatáskörébe utalt, kiemelt témakörök:

– a tárca közép- és hosszú távú haditechnikai fejlesztési irányelvei, tervei;

– a NATO-tagság haditechnikai, fejlesztési vonatkozásai;

– kiemelt jelentőségű beszerzések felügyelete;

– a haditechnikai fejlesztések végrehajtásának ellenőrzése, felügyelete.

5. § A HM HFK jogosult a honvédelmi tárcához tartozó szervektől (a jogi szabályozásnak megfelelően) jelentéseket, információkat, adatokat kérni, azok vezetőit beszámoltatni.

6. § A HM HFK szervezete és működési rendje:

(1) elnöke: a HM közigazgatási államtitkára

társelnöke: a Honvéd vezérkar főnöke

tagjai:

a HM védelemgazdasági helyettes államtitkára,

a HM védelempolitikai helyettes államtitkára,

a HM humán intézményrendszert felügyelő helyettes államtitkára,

a Honvéd Vezérkar főnök helyettese,

a HM haditechnikai beszerzési és fejlesztési főigazgatója,

a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója,

a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal vezérigazgatója,

a HVK haderőtervezési csoportfőnöke,

az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság parancsnoka,

az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka,

az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka.

(2) A HM HFK titkári teendőit a HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály (a továbbiakban: HM HFBF) állományába tartozó HM HFK titkár (a továbbiakban: HFK titkár) látja el. A HFK titkár távolléte esetén helyettesítésére a HM HFBF főosztályvezető intézkedik.

(3) A HM HFK tagjait – a HM HFK elnökével előzetesen egyeztetve – az általuk kijelölt személyek helyettesítik.

(4) A HM HFK ülésén állandó meghívottként vesz részt a HM HFK titkár.

(5) A HM HFK ülésén eseti meghívottként vesz részt a HM HFK elnökének döntése alapján meghívott személy.

7. § A HM HFK titkár előkészíti és biztosítja a HFK üléseit. Két ülés közötti időszakban – a HFK jóváhagyott ülésterve szerinti feladatok előkészítése és ülésen történő megtárgyalása érdekében – kapcsolatot tart a HM HFK tagjaival és állandó meghívottaival.

8. § (1) A HM HFK szükség szerint, de havonta legalább egyszer ülésezik. Üléseit az elnök hívja össze.

(2) A HM HFK tevékenységét a honvédelmi miniszter által jóváhagyott éves munka- és feladatterv alapján végzi. Az éves munkatervet a HM HFK titkára – a HM Kollégiuma (a továbbiakban: HMK) éves munkatervével egyeztetve – állítja össze, majd HM HFK ülésen történő megtárgyalását követően a HM HFK elnökéhez jóváhagyásra előterjeszti.

(3) A munkatervben nem szereplő egyéb kérdések napirendre tűzéséről a HM HFK elnöke dönt.

(4) Az éves munkaterv és az időközben érkezett feladatok, illetve előterjesztések alapján a titkár előkészíti a következő – terv szerinti, illetve soron kívüli – ülés napirendjét.

(5) A HM HFK ülésének idejét, helyét, napirendjét, valamint a meghívottak névsorát – a titkár javaslatára – a HM HFK elnöke hagyja jóvá.

9. § (1) A HM HFK napirendje szerinti tárgyalásra az ügykör szerint illetékes szerv vezetőjének előterjesztést vagy jelentést (a továbbiakban együtt: ülésanyag) kell készítenie a kabinet tagjainak tájékoztatására, illetve a döntéshozatal előkészítésére.

(2) Az ülésen megtárgyalandó anyagot tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és esetlegesen a döntési javaslatot. A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjed ki, megjelöli a végrehajtás módját, határidejét és felelősét.

(3) Az ülésanyagot az ülés időpontja előtt legalább 10 munkanappal, szolgálati úton a HM HFK elnökéhez jóváhagyásra fel kell terjeszteni. A HM HFK titkára – a jóváhagyást követően – a napirendet, valamint az ülésanyagokat a tagok és a meghívottak részére az ülést megelőzően legalább 5 munkanappal megküldi.

(4) A HM HFK elnöke jóváhagyásával soron kívül tárgyalandó napirendi pontok esetében az ülésanyagot szóbeli jelentés vagy előterjesztés is helyettesítheti.

10. § (1) A HM HFK üléseit a HM HFK elnöke vezeti.

(2) A HM HFK ülés megfelelő napirendi pontjához a vitaanyagot a tájékoztató előterjesztés készítésére felkért felelős terjeszti elő. Amennyiben a kijelölt előterjesztő nem tagja, vagy állandó meghívottja a HM HFK-nak, az ülés napirendi pontjának tárgyalásához tanácskozási joggal meg kell hívni.

(3) A meghívottaknak a felmerült kérdésekre szakmailag megalapozott választ kell adniuk, illetve szakterületük vonatkozásában az érintett napirendi pontokhoz hozzászólhatnak.

(5) A napirenden szereplő kérdésekről a tagok, valamint a meghívottak véleményének, illetve javaslatának ismeretében a HM HFK elnöke dönt, majd a testület álláspontjáról az érintett HM-vezetőket, illetve döntéshozatal céljából a HMK-t tájékoztatja.

11. § (1) A HM HFK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendi pontok megtárgyalását rövidített formában, a testület által képviselt álláspontot teljes terjedelmében tartalmazza. Az emlékeztetőt az elnök és a társelnök aláírásával hitelesíti.

(2) Az emlékeztetőt a titkár az ülést követő 8 munkanapon belül készíti el, egyúttal a HM HFK által képviselt álláspontokról a tagokat az emlékeztető megküldésével tájékoztatja.

12. § A honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó, haditechnikai fejlesztést érintő jogszabály és utasítás tervezeteket a titkár a tagok részére, a HM IKKF feladatkörébe tartozó előírt egyeztetés előtt szakmai véleményezésre megküldi. A beérkezett vélemények alapján a HM HFK elnöke dönt azok ülésen történő megtárgyalásáról.

13. § A HM HFK tevékenységéről a titkár éves beszámolót készít, melyet a HM HFK elnöke a HMK részére megküld.

14. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja: 2001. október 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére