• Tartalom

7/2001. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

7/2001. (ÜK. 7.) LÜ u t a s í t á s

az ügyészségi nyomozó hivatalokról és az ügyészségi nyomozásról szóló 5/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás, valamint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalról szóló 6/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás módosításáról*

2001.07.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3)bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. §

(1) Az ügyészségi nyomozó hivatalokról és az ügyészségi nyomozásról szóló 5/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás
(a továbbiakban: Ut.) a következő 2/A. §-sal egészül ki:

2/A. § (1) Más nyomozó hatóságok tagjainak meghatározott feladatra és időtartamra történő igénybevételét
[Ütv. 5. § (2) bek. e) pont] a főügyész, illetőleg a hivatalt vezető ügyész, a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztálya útján kezdeményezheti a legfőbb ügyésznél.
(2) Más nyomozó hatóságok tagjait a hivatalt vezető ügyész a legfőbb ügyész rendelkezésének megfelelően foglalkoztatja.”

(2) Az Ut. 6. §-a (1) bekezdésének a)–b) pontja helyébe a következő a)–c) pont lép, egyidejűleg a jelenlegi c)–d) pont megjelölése d)–e) pontra változik:

a) a hivatalos személy elleni erőszak, valamint a hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt elkövetett rablás, amennyiben a cselekményt a bíró kivételével a bíróság, illetőleg a rendőrség állományába tartozó személy, illetve önálló bírósági végrehajtó vagy önálló bírósági végrehajtó-helyettes ellen követték el [Btk. 229. §, valamint 321. § (3) bek. d) pont, (4) bek. b)–c) pont],
b) a bírósági ügyintézők, az önálló és a megyei bírósági végrehajtók és a végrehajtó-helyettesek, továbbá a közjegyzők és közjegyzőhelyettesek által elkövetett bármilyen bűncselekmény,
c) a bíró kivételével, a bíróság, illetőleg a rendőrség állományába tartozó személyek vonatkozásában elkövetett vesztegetés (Btk. 253. §), a vezető beosztású vagy fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott más hivatalos személy által elkövetett vesztegetés [Btk. 250. § (2) bekezdés a) pont és (3) bekezdés második tétele] és a befolyással üzérkedés [Btk. 256.§ (1) és (2) bekezdés],”

2. §

(1) A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalról szóló 6/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) a következő 3/A. §-sal egészül ki:

3/A. § (1) Más nyomozó hatóságok tagjainak meghatározott feladatra és időtartamra történő igénybevételét
[Ütv. 5. § (2) bek. e) pont] a fővárosi főügyész, és a hivatal vezetője, a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályán keresztül kezdeményezheti a legfőbb ügyésznél.
(2) Más nyomozó hatóságok tagjait a hivatal vezetője a legfőbb ügyész rendelkezésének megfelelően foglalkoztatja.”

(2) Az Ut. 5. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) a bírák, ügyészek, bírósági és ügyészségi titkárok és fogalmazók, az ügyészségi ügyintézők, valamint ügyészségi nyomozók által elkövetett bármilyen bűncselekmény, valamint az ülnöknek az igazságszolgáltatással összefüggésben elkövetett bűncselekménye,”

3. §

Ez az utasítás 2001. július 1. napján lép hatályba.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 98. §-a hatályon kívül helyezte, 2003. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére