• Tartalom

76/2001. (HK 19.) HM utasítás

76/2001. (HK 19.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium fejezet általános és teljes körű vagyonfelmérő leltározásának végrehajtásáról

2001.11.30.

A honvédelemről szóló, többször módosított 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 63/A. § előírásaira – a fejezeti szintű logisztikai információs rendszer adatbázisának megteremtése érdekében a fejezeti szintű általános és teljes körű mennyiségi felvétellel történő vagyonfelmérő leltározásának rendjéről a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (továbbiakban: HM) a HM hivatalaira és háttérintézményeire, valamint a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervezetekre, valamint a Magyar Honvédségre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).

(2) Az utasítás a Magyar Állam tulajdonát képező és a HM vagyonkezelésébe tartozó, de a tárcán kívüli szervezetek használatába, illetve vagyonkezelésébe adott vagyonelemek teljes körű, mennyiségi felvétellel történő leltározására is kiterjed.

Általános rendelkezések

2. § Az általános és teljes körű vagyonfelmérő leltározás (a továbbiakban: leltározás) előkészítését, végrehajtását és értékelését a HM fejezet egységes Számviteli politikája (95/65/2001. nyt. szám) 1. számú mellékleteként kiadott Leltározási Szabályzat (a továbbiakban: Leltározási Szabályzat) előírásainak és az utasításban meghatározottaknak megfelelően kell végrehajtani. A mennyiségi felvételt a nyilvántartásoktól függetlenül kell elvégezni.

3. § (1) Az ellátásilag utalt honvédelmi szervek tárgyi eszközei, készletei leltározását – az utalt honvédelmi szerv személyi állományának bevonásával – az ellátó honvédelmi szerv hajtja végre.

(2) Szervezési változások miatt a leltározás időszakában megszüntetésre kerülő honvédelmi szervek a leltározási feladataikat a vonatkozó szervezési intézkedésben elrendelt határidőre hajtják végre. Az átadott vagyont a jogutód honvédelmi szerv vezeti át a saját nyilvántartásába. A leltározási feladatokat a jogutód a vonatkozó szervezési intézkedésben elrendelt határidőt figyelembe véve hajtja végre.

4. § Azon honvédelmi szerveknél, amelyek 2001. október 1-je után teljes körű, nyilvántartástól független mennyiségi felvételen alapuló leltározást hajtottak végre, a leltározást megismételni nem kell abban az esetben, ha az utasítás 10. § (2) bekezdése szerinti „leltárív formátum”-hoz szükséges adatok a már lefolytatott leltározás adataiból kinyerhetőek. A leltározást követően bekövetkezett változásokkal a leltárt a számviteli mozgásbizonylatok tételes feldolgozásával módosítani kell az utasítás 7. § szerinti fordulónapra vonatkozóan.

5. § (1) A honvédelmi szervek működéséhez nem szükséges – úgynevezett felesleges – haditechnikai eszközökről, egyéb eszközökről és anyagi készletekről összeállított kiegészítő jegyzéket a kincstári vagyonkörből kivonásra és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (a továbbiakban: ÁPV Rt.) részére átadásra a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó feleslegessé vált ingó vagyonelemeknek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság részére történő átadásának szabályairól szóló 55/2000. (HK 19.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 2. §-ában meghatározottak szerint fel kell terjeszteni a HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM KVF) részére.

(2) A kincstári vagyonkörből kivont, de az ÁPV Rt., illetve bizományosa részére még fizikailag át nem adott vagyonelemeknek az Utasítás 5. §-a szerinti elkülönített tárolására az MH Ellátó Központok parancsnokai intézkednek. A vagyoni körből kivont, de az ÁPV Rt. részére át nem adott eszközök és anyagok tételes leltározását is végre kell hajtani.

(3) A honvédelmi szervnél fellelt minden vagyonelemet fel kell leltározni. A honvédelmi szervnél lévő, idegen tulajdonú vagyoni elemek meghatározására a leltárfelvételt követően a vonatkozó okmányokkal történő egyeztetés alapján kell intézkedni.

6. § A leltározás végrehajtásának időszakában az anyagi és személyi mozgást a Leltározási Szabályzat I. rész 6/c. és d. pontjában meghatározottak szerint korlátozni kell. Ezzel egyidejűleg az ellenőrzési tervekben szereplő felügyeleti és szakellenőrzéseket – kivéve a fejezeten kívüli ellenőrző szervek (Állami Számvevőszék, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) által elrendelt ellenőrzésekhez kapcsolódó fejezeti felügyeleti ellenőrzéseket – fel kell függeszteni, illetve a leltározás végrehajtását követő időszakra át kell ütemezni.

A leltározás szakaszai

7. § A leltározás fordulónapja: 2002. március 31.

A leltározás előkészítésének időszaka: 2001. december 1-jétől 2002. január 31-ig.

A leltározás végrehajtásának időszaka: 2002. február 1-jétől 2002. április 30-ig.

A leltár értékelésének időszaka: Leltározási Szabályzat I. rész 7. pontjában meghatározott időpontok szerint.

HM fejezeti leltározást felügyelő főbizottság kijelölése, feladatai és hatásköre

8. § (1) A leltározás irányítására, koordinálására és ellenőrzésére (továbbiakban együtt: felügyelet) HM fejezeti leltározást felügyelő főbizottságot (továbbiakban: Főbizottság) hozok létre.

(2) A Főbizottság vezetője: az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (továbbiakban: MH ÖLTP) parancsnok.

(3) A Főbizottság vezető szakmai helyettesei: a HM Infrastrukturális Főosztály (továbbiakban: HM IF) ingatlanfelügyeleti osztályvezető, a HM KVF vagyonfelügyeleti osztályvezető, a HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal (továbbiakban: HM KMEH) II. intézményi költségvetési ellenőrzési osztályvezető (igazgató helyettes), a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (továbbiakban: HM KPSZH) számviteli osztályvezető, a HM Gazdasági Tervező Hivatal (továbbiakban: HM GTH) központi nyilvántartó és információs osztályvezető.

(4) A Főbizottság tagjai: a HM KVF, a HM KMEH, a HM KPSZH, a HM GTH, a HM Ingatlan Kezelő Hivatal (továbbiakban: HM IKH) és az MH ÖLTP állományából szervezetenként 5-5 fő. A bizottság tagjainak névsorát az érintett szervezetek közvetlenül a Főbizottság vezetőjének jelentik 2001. december 5-éig.

(5) A Főbizottság feladatai

a) a leltározási feladatok felügyeletének végrehajtására ütemterv készítése,

b) az ütemterv szerinti helyszíni ellenőrzések végrehajtására 2-3 fős leltárellenőrzési bizottságok létrehozása (továbbiakban: Bizottság), melynek egy tagja ellenőrzésben tapasztalt személy legyen,

c) a Bizottságok – a végzett feladataikról, tapasztalataikról – hetente történő beszámoltatása,

d) a Leltározási Szabályzatban meghatározott feladatok végrehajtásának ellenőrzése,

e) szakmai segítség nyújtása, szaktanácsadás, szükség esetén a leltár ellenőrzéséhez szakértők delegálása a leltározás végrehajtása folyamatában,

f) operatív intézkedések kiadása a vitás kérdések megoldása érdekében,

g) a leltározási elvek érvényesítésének, az előírások szigorú betartásának fokozott figyelemmel kísérése,

h) a leltározás befejezését követően értékelő jelentés készítése 2002. június 15-éig – a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár útján – a HM közigazgatási államtitkár részére.

(6) Az MH ÖLTP parancsnok meghatározza a Leltározási Szabályzatban meghatározottakkal összhangban a „leltárív formátum”-mal, a leltározás végrehajtásával és ellenőrzésével kapcsolatos helyi, továbbá a felügyeletet illető feladatokat.

A leltározásban részt vevő honvédelmi szervek feladatai és hatáskörei

9. § HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat feladata

(1) A HM KPSZH a HM GTH részére a „leltárív formátum” kialakításához 2001. december 10-éig meghatározza azokat a követelményeket, melyek a „Gazdaság statisztikai jelentés” elkészítéséhez szükségesek.

(2) A HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság a Honvédségi Egységes Termék Kód (a továbbiakban: HETK) ellenőrzéséhez a kódellenőrzési programot 2001. december 5-éig a HM GTH részére mágneslemezen megküldi.

(3) A honvédelmi szervek pénzügyi referense, valamint a honvédelmi szervekhez kihelyezett pénzügyi referens

a) elkészíti az MH ÖLTP parancsnok által meghatározott módon a „leltárív formátum”-ot, s a leltározást végrehajtók részére a leltározás megkezdésének időpontjáig átadja,

b) a kitöltött „leltárív formátum” felhasználásával elkészíti a leltározás értékelését és átadja a Leltározási Szabályzatban előírt további feladatok végzése céljából a leltározási bizottság részére,

c) a leltárkülönbözeteket az analitikus nyilvántartásokon átvezeti a leltározási szabályzat előírásainak megfelelő határidőig.

(4) Az ellenőrzésben részt vevő szervezetek – a HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság és a sajátosan gazdálkodó szervezetek – végrehajtják a leltározás folyamatba épített ellenőrzését.

10. § HM GTH feladata

(1) A HETK felülvizsgálatához, egységesítéséhez az elkészített kódjegyzékeket, illetve a kódellenőrző programot mágneslemezen 2001. december 10-éig az MH Ellátó Központok részére átadja. Az MH Ellátó Központok az ellenőrzés végrehajtását követően 2002. január 20-áig a HM GTH részére megküldik a kódjegyzékbe történő felvételhez a hiányzó eszközök listáját.

(2) A HM IF, a HM KVF, a HM KPSZH és az MH ÖLTP által megfogalmazott követelmények, valamint a NATO előírások figyelembevételével elkészíti a „leltárív formátum”-ot, s az MH ÖLTP parancsnok által meghatározottak szerint jár el.

(3) A honvédelmi szervek által megküldött, kitöltött „leltárív formátum” alapján segítséget nyújt az új programrendszer induló adatainak feltöltéséhez, kialakításához.

11. § HM KVF feladata

(1) A „leltárív formátum” elkészítéséhez 2001. december 10-éig a HM GTH részére meghatározza azokat a követelményeket, melyek a kincstári vagyongazdálkodási terv, valamint a Központi Statisztikai Hivatal kormányzati vagyonfelmérésének elkészítéséhez szükségesek, továbbá a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (továbbiakban: KVI), valamint más központi költségvetési szerv és az ÁPV Rt. felé történő adatszolgáltatáshoz, tájékoztatáshoz szükségesek.

(2) A leltárfelvétel alatt a kincstári vagyonkörből történő kivonási eljárás lezárását megelőző időszakban a vagyonátadást fel kell függeszteni. (Az Utasítás 8. §-a szerinti előzetes birtokba adás.)

(3) Intézkedik arra, hogy a HM vagyonkezelésébe tartozó, a HM Üdültetési Egészségmegőrző és Rendezvényszervező Kht., a HM Kulturális és Szabadidő Központ Kht., a HM Honvéd és Kulturális Szolgáltató Kht., a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht., a HM Térképészeti Kht. (továbbiakban: Kht-k) a részükre használatba adott, a HM vagyonkezelésébe tartozó ingatlanokat, eszközöket, anyagokat mennyiségi felvétellel leltározzák és a leltáríveket a használatba adó honvédelmi szervek részére 2002. március 31-éig megküldjék.

(4) A HM KPSZH útján átadja a honvédelmi szervek részére a Kht-k által megküldött leltáríveket azok értékelése, feldolgozása céljából. Eltérés esetén a honvédelmi szervek a használatba adási szerződésben foglaltak szerint járnak el.

12. § HM IF feladata

(1) 2001. december 20-áig biztosítja a „leltárív formátum”-hoz szükséges követelményeket a HM GTH részére, figyelembe véve az ingatlanok nyilvántartásához szükséges speciális, a KVI által szabályozott nyilvántartási előírásokat és a HM IKH központi ingatlan-nyilvántartási rendszerének megfelelő adattartalmakat, valamint azt, hogy a földterületekre, az épület-építményekre, a lakásokra és az immateriális javakra külön-külön leltározási bizonylat készítése szükséges.

(2) Gondoskodik a honvédelmi szerveknél megalakított – különös tekintettel a központi ingatlan nyilvántartást vezető HM IKH-ra – helyi leltározási főbizottságok felkészítéséről, illetőleg a leltározás fázisaiban az ellenőrzés(ek) végrehajtásáról.

13. § MH ÖLTP feladata

(1) Intézkedik arra, hogy a HM GTH-tól átvett kódellenőrző program alapján az MH Ellátó Központok a HETK kódellenőrzési feladatokat 2002. január 20-áig hajtsák végre és szervezzék meg annak ellenőrzését.

(2) Meghatározza a „leltárív formátum” kialakításához – a szakterületét érintő – követelményeket és átadja a HM GTH részére 2001. december 10-éig.

(3) Gondoskodik arról, hogy a HM KVF felé – az Utasításban meghatározott eljárási rend és határidők szerint – a hadiszükségleten felüli haditechnikai eszközök és anyagok kincstári vagyoni körből történő kivonásának kezdeményezése megtörténjen.

(4) Intézkedik arra, hogy a felterjesztett, jóváhagyott kivonási listákban szereplő eszközök és anyagok a nyilvántartásokból legkésőbb a leltározás megkezdésének időpontjáig kivezetésre kerüljenek és elkülönített tárolásuk, vagy azonosításra alkalmas jellel (megjelöléssel) történő ellátásuk biztosított legyen.

(5) Az MH ÖLTP felkészíti a honvédelmi szervek helyi leltározó főbizottságainak vezetőit, valamint végrehajtja a leltározás szakfelügyeleti ellenőrzését.

(6) Intézkedik arra, hogy a honvédelmi szervek a kitöltött „leltárív formátum”-ot a HM GTH részére 2002. június 15-éig mágneslemezes formában megküldjék.

(7) Az MH Ellátó Központok az ellenőrzött HETK-eket tartalmazó nomenklatúrákat anyagnemenként mágneslemezen megküldik a honvédelmi szervek részére a saját adatbázisuk ellenőrzése céljából.

14. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, 2002. június 15-ével hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2001. november 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére