• Tartalom

77/2001. (HK 19.) HM utasítás

77/2001. (HK 19.) HM utasítás

a HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről

2001.11.30.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata V. fejezetének 11.7. pont előírásaira – a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed – a HM Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat és az MK Frekvenciagazdálkodási Hivatal kivételével – a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira, háttérintézményeire, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központra.

A szolgálatok felépítése

2. § A riasztás végrehajtása, a készenlét fokozásával összefüggő feladatok szervezett megkezdése, valamint a bekövetkezett, vagy várhatóan bekövetkező eseményekre való rugalmas reagálás biztosítása érdekében az 1. §-ban meghatározott szervezetek ügyeleti és készenléti szolgálatokat szerveznek.

3. § (1) Az ügyeleti szolgálatok rendeltetése a vezetés folyamatosságának, a szabályozott működési rend, a készenlét fokozásával összefüggő feladatok szervezett megkezdésének biztosítása, parancsok és intézkedések továbbítása, az alárendelt szolgálatok irányítása, valamint meghatározott szolgálatokkal (szervezetekkel) való kapcsolattartás.

(2) Ügyeleti szolgálatok

a) Honvédelmi Minisztérium Főügyeletes (a továbbiakban: HM FŐÜ),

b) Magyar Honvédség Központi Ügyelet (a továbbiakban: MH KÜ),

c) HM hivatal (intézmény) ügyeletes (a továbbiakban: HIV Ü),

d) HM hivatal (intézmény) objektum ügyeletes (a továbbiakban: OBJ ÜGY),

e) Riasztó-értesítő Szolgálat.

4. § (1) A készenléti szolgálatot ellátó – meghatározott időn belül – előre meghatározott feladatok végrehajtására igénybe vehető személy.

(2) Készenléti szolgálatok

f) HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat,

g) HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat,

h) Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat,

i) Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat,

j) Baleseti Készenléti Szolgálat,

k) Gépkocsivezetői Készenléti Szolgálat.

Honvédelmi Minisztérium Főügyeletes

5. § (1) A HM-ben heti váltással egy fő HM FŐÜ szolgálatot teljesít.

(2) Rendeltetése a Magyar Honvédségnél a vezetés folyamatosságának fenntartása, az azonnali intézkedések megtétele és a HM vezetőinek tájékoztatása.

(3) A HM FŐÜ az MH vezető szolgálata – a HM közigazgatási államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke útján – a honvédelmi miniszternek van alárendelve. Szolgálatellátás vonatkozásában szolgálati elöljárója a HIV Ü-nek, az MH katonai szervezetei ügyeletes parancsnokainak (a továbbiakban: ÜGY PK), valamint – a légierő parancsnokság ügyeletes tábornoka (a továbbiakban: MH LEP ÜGY TBK) és az alárendelt készenléti szolgálatok kivételével, az MH KÜ útján – az MH ügyeleti szolgálatainak.

(4) A szolgálatot a minisztérium főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesei, csoportfőnökei, csoportfőnök-helyettesei és velük azonos besorolású vezetők közül kell vezényelni.

(5) A szolgálatot ellátó személyekről a Honvéd Vezérkar főnöke évente névjegyzéket ad ki.

(6) Feladatát – a HM közigazgatási államtitkárral egyetértésben – a Honvéd Vezérkar főnöke szabályozza.

(7) A HM FŐÜ az elérhetőség érdekében szolgálati rádiótelefonnal rendelkezik.

Magyar Honvédség Központi Ügyelet

6. § (1) Az MH KÜ a Magyar Honvédség legmagasabb szintű vezető hadműveleti ügyeleti szolgálata, szolgálatilag a HM FŐÜ-nek van alárendelve. Az MH KÜ – a HM FŐÜ, a HIV Ü, az ÜGY PK, a 4. § (2) bekezdésében felsorolt készenléti szolgálat és a LEP ÜGY TBK alárendeltségében lévő készenléti szolgálatok kivételével – szolgálati elöljárója az MH valamennyi ügyeleti és készenléti szolgálatának.

(2) Rendeltetése az alárendelt szolgálatok vezetése, az eseményekre reagáló és a készenlét fokozására vonatkozó parancsok, intézkedések vétele, továbbítása, a válságkezelési és katasztrófa-elhárítási feladatok végrehajtásával összefüggő irányítás megkezdése. Kapcsolattartás a Miniszterelnöki Hivatal és más minisztériumok, országos hatáskörű szervek, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok ügyeleti szolgálataival, továbbá az MH külföldön lévő katonai erőivel és a NATO meghatározott szerveivel. A készenlét fokozása és külön rendelkezésekben előírt feladatok végrehajtása, jelentések feldolgozása, értékelése és információ-szolgáltatás az MH meghatározott vezetői részére.

(3) Feladatát – a HM közigazgatási államtitkárral egyetértésben – a Honvéd Vezérkar főnöke szabályozza.

HM hivatal (intézmény) ügyeletes

7. § (1) a HM hivatalaiban, háttérintézményeiben, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknél – a vezetői állományából – heti váltással 1 fő HIV Ü szolgálatot teljesít.

(2) Rendeltetése a hivatal (intézmény) vezető távollétében az OBJ ÜGY (Riasztó-értesítő Szolgálat) hatáskörét meghaladó kérdésekben döntéshozatal és a szükséges intézkedések megtétele.

(3) Feladatát a hivatal (intézmény) vezető határozza meg.

HM hivatal (intézmény) objektum ügyeletes és Riasztó-értesítő szolgálat

8. § (1) A HM hivatalaiban, háttérintézményeiben, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknél 24 órás váltással 1-2 fős OBJ ÜGY kerül vezénylésre.

(2) Rendeltetése a saját és a riasztás szempontjából utalt szervezet készenlétének fokozását elrendelő parancs vétele és a rendszabályok bevezetésének megkezdése.

(3) Azok a szervezetek, amelyeknél az OBJ ÜGY szolgálat működtetése nem indokolt, vagy működési feltételei nem biztosítottak – az MH KÜ szolgálat alárendeltségében – Riasztó-értesítő Szolgálatot szerveznek. A riasztási-értesítési feladatokat a hivatal (intézmény) vezetőjének intézkedése alapján a HIV Ü is elláthatja.

(4) A szolgálat naponta 15.00-16.00 között az MH KÜ-nél bejelentkezik, amely során közli a szervezet vezetőjének munkaidő utáni tartózkodási helyét, valamint olyan eseményeket, amelyek a HM illetékes vezetőinek intézkedését igénylik, vagy tájékoztatásuk az adott ügyben elengedhetetlen.

(5) A szolgálat feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében technikai eszközökkel és okmánykészlettel rendelkezik, amelyekről a szervezet vezetője gondoskodik.

HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat

9. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 25/2000. (IX. 22.) HM rendelet 14. § és 15. § (3) bekezdése alapján a HM-ben a katasztrófavédelemmel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele érdekében a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer Katasztrófavédelmi Munkacsoport állományából heti váltással 2 fős HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat működik.

(2) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető szabályozza.

(3) A szolgálat – tevékenysége során – együttműködik az MH KÜ-vel, valamint a katasztrófavédelemben érintett tárcák és szervek ügyeleti szolgálataival.

(4) A szolgálatban lévő személyek munkaidő után távbeszélővel elérhető helyen tartózkodnak, biztosítva a szolgálati helyre való 3 órán belüli beérkezést.

HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat

10. § (1) A sajtónyilvánosság folyamatos biztosítása érdekében heti váltással a HM-ben a Sajtó és Tájékoztatási Főosztály állományából 1 fő HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálatot lát el.

(2) A szolgálat munkaidőn túl telefonon elérhető helyen tartózkodik, az elérhetőség módjáról az MH KÜ-t tájékoztatja.

(3) A szolgálat az 5-9. §-ban felsorolt szolgálatok bármelyikétől tájékoztatást kérhet.

(4) A szolgálat feladatait, az eligazítás és a felkészülés rendjét a HM sajtó és tájékoztatási főosztályvezető határozza meg.

Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat

11. § (1) A Magyar Honvédség katonai nyomozó hatóságairól és a bűncselekmények parancsnoki nyomozásáról szóló 17/2000. (VII. 19.) HM-IM együttes rendelet 5. §-a szerint a HM-ben, a HM hivatalaiban és háttérintézményeiben, valamint a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknél a nyomozótiszti feladatok ellátására heti váltással 1 fős Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat működik.

(2) A szolgálatban lévő nyomozótiszt munkaidőn túl telefonon elérhető helyen tartózkodik, az elérhetőség módjáról az állományilletékes ügyeleti szolgálatot tájékoztatja.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás és a felkészülés rendjét a HM igazgatási és közjogi kodifikációs főosztályvezető határozza meg.

Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat

12. § (1) A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 64. és 65. §-ában foglalt kötelezettségek végrehajtása, az állami légijárművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele érdekében, valamint a szakmai vizsgálatok elvégzésére a 13/2000. (V. 31.) KHVM-HM-EÜM együttes rendelet (a továbbiakban: együttes rendelet) 10. §-a szerint a HM Katonai Légügyi Hivatalnál 24 órás Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat működik.

(2) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) az együttes rendelet 10. § (2) bekezdése alapján a HM Katonai Légügyi Hivatal igazgatója határozza meg.

Baleseti Készenléti Szolgálat

13. § (1) A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 21/2000. (VIII. 18.) HM rendelet 32. §-a alapján a tárca illetékességi körében történt súlyos vagy kettőnél több személy sérülését okozó, továbbá robbanás okozta balesetek eredményes, gyors kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal Munkabiztonsági Igazgatóságánál (a továbbiakban: HM KMEH MBI), heti váltással 2 fős Baleseti Készenléti Szolgálat működik.

(2) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a HM KMEH MBI igazgató állapítja meg és a HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal főigazgató hagyja jóvá.

14. § (1) Az ügyeleti szolgálatok biztosításáért felelős szervezetek vezetői – figyelembe véve a hatályos jogszabályokat, elsősorban a 6/1987. (X. 15.) HM rendelettel kiadott „A Magyar Köztársaság Fegyveres Erőinek Szolgálati Szabályzata” vonatkozó előírásait és a Honvéd Vezérkar főnöke szakintézkedését – szolgálati utasításban szabályozzák a szolgálatok feladatát, a váltás és más szolgálatokkal, szervekkel történő együttműködés rendjét, valamint a személyi és tárgyi feltételek biztosítását.

(2) Az alárendeltekkel rendelkező szervezetek vezetői saját hatáskörben szabályozzák alárendeltjeik szolgálatellátását, felügyeletét és saját szolgálataikkal való kapcsolattartás rendjét.

(3) Az ügyeleti (készenléti) szolgálatot adó hivatásos katona, köztisztviselői és közalkalmazotti állomány ügyeleti (készenléti) díjazása, illetve a szolgálat ellátásáért járó szabadidő (pihenőidő) biztosítása a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelően történik.

(4) A HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálatot és a HM Nyomozótiszti Készenléti Szolgálatot adók körét a HM közigazgatási államtitkár, a HM hivatalaiban, háttérintézményeiben, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknél pedig a szervezetek vezetői határozzák meg.

(5) A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály a HM szolgálatairól – a HM FŐÜ kivételével, a szolgálatba beosztható személyek jegyzéke alapján – havonta szolgálatvezénylést készít.

(6) Az MH FŐÜ szolgálat ellátására a Honvéd Vezérkar főnöke negyedéves szolgálatvezénylést készít.

(7) A miniszter, államtitkárok, Honvéd Vezérkar főnöke, helyettes államtitkárok, Honvéd Vezérkar főnök helyettese, valamint a HM főosztályok, HVK csoportfőnökségek (iroda, osztály), kijelölt ügyintézői munkanapokon 15.30-16.30 között tájékoztatják az MH KÜ-t a vezetők munkaidőn túli elérhetőségéről.

15. § (1) A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató a vezetése alatt álló nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozóan az ügyeleti szolgálatok létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat megnevezése, rendeltetése, feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) jelen utasítás figyelembevételével, saját hatáskörében állapítja meg.

(2) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a Honvédelmi Minisztérium 9-10. § alatt felsorolt készenléti szolgálatai, valamint az MH KÜ kölcsönösen tájékoztatják egymást a hatáskörükbe és illetékességükbe tartozó ügyekről.

Záró rendelkezések

16. § (1) A HM Ügyeletes szolgálatot megszüntetem, feladatrendszerét az MH KÜ veszi át. A szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtésével a Honvéd Vezérkar főnöke biztosítja.

(2) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit 2001. december 1-jétől kell alkalmazni, azonban a HIV Ü szolgálat ellátásának kezdő napja 2002. január 1.

(3) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium, a HM hivatalai és háttérintézményei, valamint a miniszter irányítása alatt működő szervezetek ügyeleti szolgálatai megszervezésének rendjéről szóló 70/1996. (HK 26.) HM utasítás és az azt módosító 25/2000. (HK 10.) HM utasítás, valamint a HM ügyeleti szolgálatainak vezényléséről és ellátásáról szóló 18/1998. HM közigazgatási államtitkári intézkedés.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2001. november 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére