• Tartalom

9/2001. (ÜK 7.) LÜ utasítás

A legfőbb ügyész 9/2001. (ÜK. 7.) LÜ u t a s í t á s a a büntetés-végrehajtás törvényességének ügyészi felügyeletéről szóló 1/1990. Legf. Ü. utasítás módosításáról*

2001.07.31.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3)bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. §

A büntetés-végrehajtás törvényességének ügyészi felügyeletéről szóló, a 16/1990. Legf. Ü. utasítással, a 11/1993. Legf. Ü. utasítással, a 6/1995. (ÜK. 5.) LÜ utasítással, a 2/1998. (ÜK. 5.) LÜ utasítással, valamint az 1/2000. (ÜK. 2.) LÜ utasítással módosított 1/1990. Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A büntetés-végrehajtási felügyelet feladatait az Igazságügyi Minisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet tevékenysége, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság, a Határőrség Országos Parancsnoksága, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága büntetés-végrehajtási jogi tevékenysége, továbbá a Belügyminisztérium bűnügyi nyilvántartása felett a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya, a megyék (főváros) területén működő és a törvényességi felügyelet alá tartozó feladatot ellátó szervek (rendőrség, bíróság, büntetés-végrehajtási intézet, határőrség stb.) büntetés-végrehajtási tevékenysége felett az illetékes megyei (fővárosi) főügyészség ügyészei látják el.”

2. §

Az Utasítás 2. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyész a büntetés-végrehajtási felügyelet során ellenőrzi:
a) a büntetés-végrehajtási intézetekben (a továbbiakban: bv. intézet) és a nyomozó hatóságoknál a szabadságvesztés, az őrizet és az előzetes letartóztatás, a kényszergyógykezelés és az ideiglenes kényszergyógykezelés, az idegenrendészeti őrizet, a szabálysértési és a pénzbírságot helyettesítő elzárás, valamint a nyomozó hatóságok előállító helyiségeiben foganatosított személyes szabadságkorlátozás végrehajtásának;
b) a határőrség közösségi szálláshelyein a kijelölt kötelező tartózkodás foganatosításának;
c) a fő- és mellékbüntetések, valamint az intézkedések végrehajtásának;
d) a lakhelyelhagyási tilalom keretében elrendelt házi őrizet végrehajtásának;
e) a bűnügyi nyilvántartás;
f) a bűnmegelőzési ellenőrzés és az utógondozás végrehajtásának
törvényességét.”

3. §

Az Utasítás 2. §-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) részt vesz a büntetés-végrehajtási bíró által tartott tárgyaláson, az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, valamint az előzetesen letartóztatott büntetés-végrehajtási bíró által tartott meghallgatásán, továbbá a meghallgatáson akkor is részt vesz, ha azt szükségesnek tartja.”

4. §

Az Utasítás 3. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az ügyész felügyeleti tevékenysége során a bv. intézetben, rendőrségi fogdán, nyomozó hatóságok előállító helyiségeiben, közösségi szálláshelyen meghallgatja a fogvatartottakat. Minden vizsgálat alkalmával a kérelem alapján megtartott meghallgatások mellett a szúrópróbaszerűen kiválasztott fogvatartottakat is négyszemközt meghallgatja. A meghallgatás alapján minden olyan esetben tegyen intézkedést, ha jogszabálysértés gyanúja merül fel, különösen, ha az előterjesztett panasz, kérelem, bejelentés az Utasítás 5. §-ának a)–f) pontjaiban foglaltakat érinti. A meghallgatásról mindig készítsen feljegyzést, amely tartalmazza a meghallgatott nevét, az előterjesztett panaszt, kérelmet, bejelentést és a tett intézkedést.
(2) Amennyiben a fogvatartott panasza vagy bejelentése rendőr, büntetés-végrehajtási dolgozó vagy határőr ellen irányul, azt az ügyész foglalja jegyzőkönyvbe és tegye meg a szükséges intézkedést.”

5. §

Az Utasítás Harmadik részének címe, továbbá a 4.§-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő cím, illetve rendelkezés lép:

„HARMADIK RÉSZ
A SZEMÉLYES SZABADSÁGOT KORLÁTOZÓ KÉNYSZERINTÉZKEDÉSEK,
AZ IDEGENRENDÉSZETI ŐRIZET
ÉS A KÖZÖSSÉGI SZÁLLÁSOKON KIJELÖLT KÖTELEZŐ TARTÓZKODÁS,
A SZABÁLYSÉRTÉS ELZÁRÁS, VALAMINT AZ ELŐÁLLÍTÓ HELYISÉGEKBEN FOGANATOSÍTOTT SZEMÉLYES SZABADSÁGKORLÁTOZÁS VÉGREHAJTÁSÁNAK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETE
(1) Az ügyész köteles az őrizet és az előzetes letartóztatás, az idegenrendészeti őrizet és a határőrség közösségi szálláshelyein kijelölt kötelező tartózkodás, a szabálysértési és a pénzbírságot helyettesítő elzárás, valamint a nyomozó hatóságok előállító helyiségeiben foganatosított személyes szabadságkorlátozás végrehajtásának törvényességét havonta legalább kétszer ellenőrizni, megvizsgálni a befogadás alapjául szolgáló iratok szabályszerűségét, az ezekben írt rendelkezések végrehajtását, a fogvatartási határidők betartását.
(2) Folyamatosan vizsgálja meg a fogvatartás rendjének – különösen a fogvatartás körülményei, kényszerítő eszközök alkalmazása – törvényességét, így
a) az őrizet, az előzetes letartóztatás, az előállító helyiségben foganatosított személyes szabadságkorlátozás,
b) a szabálysértési elzárás,
c) az idegenrendészeti őrizet,
d) a közösségi szálláshelyen kijelölt kötelező tartózkodás
végrehajtására vonatkozó jogszabályokban előírt jogok biztosítását és kötelességek teljesítésének megkövetelését. Az ügyész minden vizsgálata alkalmával kiemelt feladatként ellenőrizze – külön intézkedésben meghatározottak szerint – a fogvatartottakkal való bánásmód törvényességét.”

6. §

Az Utasítás 6. §-a előtti cím, valamint a 6. § helyébe a következő cím, illetve rendelkezés lép:

„A szabadságvesztés félbeszakítása, a rövid tartamú eltávozás, a kimaradás, továbbá az enyhébb végrehajtási szabályok, az átmeneti csoport szabályainak alkalmazásával engedélyezett intézeten kívüli tartózkodás
6. § Az ügyész évenként tájékozódjon arról, hogy a félbeszakítás, a rövid tartamú eltávozás, a kimaradás, az enyhébb végrehajtási szabályok, valamint az átmeneti csoport szabályainak alkalmazása során engedélyezett intézet elhagyásának lejárta után intézkedtek-e a szabadságvesztés büntetés hátralévő részének foganatba vétele érdekében.”

7. §

Az Utasítás 8. §-a (5) bekezdésének második mondata helyébe a következő szöveg lép:

„Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt feltételes szabadságának megszüntetése esetén, továbbá ha ideiglenes foganatba vételt rendeltek el, az ügyész a meghallgatáson köteles részt venni.”

8. §

Az Utasítás 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § Az ügyész – háromévenként legalább egyszer – a megyei (fővárosi) bíróságnál megvizsgálja a pénzbüntetés végrehajtásának törvényességét, a bv. intézetben ellenőrzi a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés foganatosításának törvényességét. A vizsgálat során megtekintheti a pénzbüntetés végrehajtásával kapcsolatos iratokat.”

9. §

Az Utasítás 15. §-ának (1) bekezdéséből a „– a fővárosban hatévenként –” szövegrész elmarad.

10. §

Az Utasítás 17. §-a a következő mondattal egészül ki:

„Az ügyész az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kiemelt feladatként ellenőrzi a bánásmód törvényességét.”

11. §

Az Utasítás Nyolcadik része a következő két címmel és 20/A., 20/B. §-sal egészül ki:

„A bűnmegelőzési ellenőrzés
20/A. § A bűnmegelőzési ellenőrzés végrehajtásának törvényességi felügyelete során az ügyész
a) megvizsgálhatja a bűnmegelőzési ellenőrzés végrehajtását a rendőrkapitányságokon,
b) tájékoztatást kérhet az illetékes rendőri szervtől a bűnmegelőzési ellenőrzés hatálya alatt álló személyekről, az ellenőrzés végrehajtásának módjáról,
c) megvizsgálhatja, hogy az ellenőrzés nem jár-e az érintett személy zaklatásával,
d) megtekintheti a bűnmegelőzési ellenőrzés végrehajtásával kapcsolatos iratokat,
e) megvizsgálhatja, hogy az ellenőrzést a megszüntetését követően nem folytatták-e tovább.
A lakhelyelhagyási tilalom keretében elrendelt házi őrizet
20/B. § A lakhelyelhagyási tilalom keretében elrendelt házi őrizet végrehajtásának törvényességi felügyelete során az ügyész
a) tájékoztatást kérhet az illetékes rendőri szervtől a házi őrizet hatálya alatt álló személyekről, az őrizet végrehajtásának módjáról,
b) megtekintheti a házi őrizet végrehajtásával kapcsolatos iratokat,
c) megvizsgálhatja a házi őrizet foganatosítását,
d) megvizsgálhatja, hogy a házi őrizetet a megszüntetését követően nem folytatták-e tovább.”

12. §

Az Utasítás 21. §-ának (1) és (2) bekezdésétől a 8/1979. (VI. 30.) IM rendeletre hivatkozó zárójelben szereplő szövegrész elhagyásra kerül.

13. §

Az Utasítás 22. §-a (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyész a bv. intézetben, a rendőrségi fogdán, a nyomozó hatóságok előállító-helyiségeiben, valamint a közösségi szálláshelyen lezajlott jelentős rendkívüli eseményekről – külön intézkedésben meghatározottak szerint – jelentést tesz a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályának. Rendkívüli esemény alatt a fogvatartás rendjét súlyosan zavaró cselekvést, mulasztást vagy más történést kell érteni.”

14. §

Az Utasítás 22. §-ának (3) bekezdése hatályát veszti, a (4), (5) és (6) bekezdés jelölése (3), (4) és (5) bekezdésre változik.

15. §

Az Utasítás 22. §-ának eddigi (4) és a jelen utasítással megállapított (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ügyész köteles nyomban távbeszélőn a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályának jelenteni az alábbiakat:
a) a fogvatartottal szembeni fegyverhasználat,
b) a fogvatartott halálát okozó kényszerítő eszköz használata,
c) terrorcselekmény, fogolyzendülés, ezek kísérlete, előkészülete, illetve felszámolása,
d) fogolyszökés és annak kísérlete, előkészülete, szökevény elfogása, befogadása,
e) fogvatartott kiszabadítására irányuló támadás, annak előkészülete, illetve felszámolása,
f) járvány vagy tömeges fertőző megbetegedés bekövetkezése, megszűnése,
g) fogvatartott halála,
h) fogvatartott öngyilkossága, öngyilkossági kísérlete, ha 8 napon túl gyógyuló sérülést eredményez.”

16. §

Az Utasítás 24. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A bűnügyi nyilvántartás törvényességi felügyeletének ellátását az ügyész külön intézkedésben meghatározottak szerint látja el.”

17. §

Az Utasítás 26. §-a (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, és a jelenlegi b)pont jelölése c) pontra változik:

b) a helyi jellegű kötelező törvényességi vizsgálatok,”

18. §

Az Utasítás 26. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A helyi jellegű kötelező törvényességi vizsgálatot a főügyészség az éves munkatervébe felvett valamely olyan büntetés-végrehajtási felügyeleti kérdésben folytatja le, ami nem esik az egyéb időszakos vizsgálati kötelezettségek körébe.”

19. §

Az Utasítás a következő 32/A. §-sal egészül ki:

32/A. § Amennyiben a főügyészség az Ütv. 12.§-ának (4) bekezdése alapján a jogszabályi rendelkezés érvényesülésének biztosítása érdekében kezdeményezi a megyei (fővárosi) bíróság elnökének intézkedését, ezt – a kezdeményezés egyidejű felterjesztésével – a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályának jelenti.”

20. §

Az Utasítás 34. §-a (1) bekezdése második tétele helyébe a következő rendelkezés lép:

„– fogvatartott alatt a szabadságvesztés büntetést, a szabálysértési és a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő, az őrizetben lévő személyt, az előzetesen letartóztatottat, az idegenrendészeti őrizetest, az ideiglenesen kényszergyógykezeltet, a kényszergyógykezeltet, a közösségi szálláson és a nyomozó hatóságok előállító helyiségeiben elhelyezett személyt kell érteni.”

21. §

Az Utasítás 34. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, a jelenlegi (3) és (4) bekezdés számozása (4) és (5) bekezdésre változik:

„(3) Ügyésznek a büntetés-végrehajtás törvényessége feletti felügyeleti ügyészi feladatokkal történő megbízása előtt a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya vezetőjének véleményét be kell szerezni.

22. §

Az Utasítás

22. §-a eddigi (5) bekezdésének és a jelen Utasítással megállapított (4) bekezdésének,

26. §-a (3) bekezdésének,

29. §-a (4) bekezdésének

„Legfőbb Ügyészség” szövegrésze „Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya” szövegre változik.

23. §

(1) Az Utasítás 33. §-a (2) bekezdésének a „katonai fogdában” szöveg helyébe a „Magyar Honvédség katonai fogházában és a helyőrségi fogdákban” szöveg lép.

(2) Az Utasítás 33. §-a (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A katonai ügyész legalább háromévenként ellenőrizze a katonai mellékbüntetések végrehajtását.”

(3) Az Utasítás 33. §-ának (4) bekezdésében a „Katonai Főügyészséget” szöveg helyébe a „Katonai Főügyészség katonai ügyek főosztályát” szöveg lép.

24. §

Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2001. július 15. napjától kell alkalmazni.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére