• Tartalom

1/2002. (II. 13.) NKÖM rendelet

1/2002. (II. 13.) NKÖM rendelet

a rendkívüli állapot idején szükséges munkaerő meghagyásáról1

2008.05.16.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 66. §-a (1) bekezdésének e) pontjában és 130. §-ának (2) bekezdésében, valamint a Hvt. végrehajtására kiadott 178/1993. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 106. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a honvédelmi miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a kulturális ágazat – a miniszteri utasításban kijelölt – azon intézményeire terjed ki, amelyeknek működése legalább korlátozott mértékben rendkívüli állapot idején is indokolt.

2. § (1) A rendkívüli állapot idején továbbműködő intézmények munkaerő-szükségletét elsősorban a nem tartalékos hadköteles férfi, továbbá női munkavállalókból kell biztosítani.

(2) Az intézmények rendeltetésszerű működéséhez azok a nélkülözhetetlen munkaköröket, beosztásokat (a továbbiakban: munkakör) betöltő tartalékos hadköteles személyek részesíthetők meghagyásban, akiknek a munkaköre nem tölthető be más nem hadkötelessel, és munkakörüket már a rendkívüli állapot előtt is betöltötték.

(3) A meghagyást munkakörre, névre szólóan kell tervezni. A meghagyás a rendkívüli állapot kihirdetésekor lép életbe.

(4) A kijelölt intézménynél bekövetkezett minden olyan változásról, illetve okról, ami jelentős kihatással van rendkívüli állapotra vonatkozó feladataira, haladéktalanul tájékoztatni kell a kijelölőt.

3. § (1) A kijelölt intézmény vezetője felméri és meghatározza azokat a munkaköröket, amelyek nélkül az intézmény rendkívüli állapot idején feladatát nem tudja ellátni.

(2) Amennyiben ezeket a munkaköröket tartalékos hadköteles tölti be, és a meghatározott időszakban helyettesítése a hadkötelezettség körébe nem sorolható férfi vagy női munkavállalóval nem lehetséges, úgy a tartalékosok lakóhelye szerinti megyei (fővárosi) bontásban készített, a mellékletben meghatározott kétpéldányos névjegyzéket a kijelölt intézmény vezetője megküldi a területileg illetékes megyei hadkiegészítő parancsnokságnak. (A névjegyzék tartalmazza a tartalékos nevét, munkakörét, születési évét, anyja nevét és lakóhelyét.)

4. § (1) A hadkiegészítő parancsnokság a meghagyás végrehajtását a névjegyzék egyik jóváhagyott példányának visszaküldésével igazolja az intézménynek.

(2) A meghagyásra kijelölt munkakörök jegyzékét és az ahhoz kapcsolódó névjegyzéket az intézménynek a rendkívüli állapot idejére kidolgozott terveihez kell csatolni.

5. § (1) Az intézmény meghagyási munkájának ellenőrzésére jogosultak: a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (a továbbiakban: Minisztérium), a területileg illetékes polgármesteri hivatal, a fővárosi, a megyei és helyi védelmi bizottságok.

(2) Az ellenőrzés során a meghagyással kapcsolatos jogszabályi követelmények teljesítését kell vizsgálni. Az ellenőrzés megállapításait az erre a célra rendszeresített, nyilvántartási számmal ellátott ,,Ellenőrzési Napló''-ba kell bejegyezni, és a feltárt hiányosságok megszüntetésére az intézmény vezetőjét határidővel kötelezni.

6. § A meghagyási munka személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáért, annak szervezéséért és végrehajtásáért az intézmény vezetője a felelős.

7. § A Minisztérium meghagyási feladatait a minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában kijelölt, a honvédelmi, továbbá a személyzeti ügyekben illetékes szervezeti egységei végzik.

8. §2

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

Melléklet az 1/2002. (II. 13.) NKÖM rendelethez

NÉVJEGYZÉK
Fejrész     Kijelölő minisztérium vagy szerv
NÉVJEGYZÉK
a …………………………… Megyei (Fővárosi) Hadkiegészítő Parancsnokságtól meghagyásra kért tartalékos
hadköteles dolgozókról
A szervezet pontos címe, telefonszáma:
Az ügyintéző neve, telefonszáma:

F. sz.

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Beosztása (munkaköre)

Lakcíme

A hadkiegészítő parancsnokság meghagyásra vonatkozó megjegyzése

1.
2.
3.
4.
stb.

 

 

 

 

 

 

.............................................................................
A szerv vezetőjének aláírása
1

A rendeletet a 49/2016. (XII. 28.) EMMI rendelet 35. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2017. január 1. napjával.

2

A 8. §-t a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 38. §-ának 48. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére