• Tartalom

1/2002. (HK 3.) HM utasítás

1/2002. (HK 3.) HM utasítás

a nemzetközi megállapodásokkal kapcsolatos eljárásról*

2002.02.15.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és az irányítása alá tartozó hivatalokra és intézményekre, illetve a miniszter közvetlen irányítási és felügyeleti jogkörébe tartozó szervezetekre (továbbiakban: HM), valamint a Magyar Honvédségre (a továbbiakban: MH) terjed ki.

(2) Ezen utasítás alkalmazásában

a) nemzetközi megállapodás: konkrét elnevezésétől függetlenül a nemzetközi szerződés, a keretmegállapodás, a végrehajtási megállapodás és a végrehajtási dokumentum;

b) nemzetközi szerződés: a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. tvr. (továbbiakban: Tvr.) alapján nemzetközi szerződésnek minősülő, külföldi féllel kötött, a honvédelmi tárca feladat- és hatáskörét meghaladó, közjogi tartalmú megállapodás;

c) keretmegállapodás: külföldi féllel kötött, közjogi tartalmú, tárcaszintű megállapodás. Katonai kapcsolatok átfogó, vagy kiemelten fontos szakmai feladatok magasabb felhatalmazás nélküli szabályozására készül;

d) végrehajtási megállapodás: külföldi féllel kötött, a b) és c) pontokban megjelölt dokumentumok, illetve az Országgyűlés vagy a Kormány által előzetesen jóváhagyott nemzetközi katonai együttműködési tevékenység végrehajtását szolgáló, tárcaszintű vagy vezérkari szintű, hosszabb vagy határozatlan időre szóló, általános érvényű megállapodás;

e) végrehajtási dokumentum: külföldi féllel kötött, a b), c) és d) pontban foglalt megállapodások, illetve az Országgyűlés vagy a Kormány által előzetesen jóváhagyott nemzetközi katonai együttműködési tevékenység tartalmát kitöltő, rendszerint rövid időre, eseti feladatokra vonatkozó szakmai megállapodás, polgári, gazdasági, munkajogi stb. szerződés, éves vagy konkrét feladatra szóló együttműködési terv, jegyzőkönyv vagy egyéb dokumentum.

(3) A nemzetközi szerződés előkészítése, kezdeményezése, létrehozása, megkötése, megőrzése, nyilvántartása, kihirdetése vagy közzététele, és értelmezése során a Tvr. előírásait megfelelően alkalmazni kell. Ezen utasítás végrehajtásakor a fogalmakat a Tvr. szerint – megfelelő értelmezéssel – kell használni.

(4) Ezen utasítás végrehajtása során a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) vonatkozó rendelkezéseit is megfelelően alkalmazni kell.

Nemzetközi megállapodások előkészítése

2. § (1) Nemzetközi szerződés és keretmegállapodás előkészítésére a honvédelmi miniszter ad engedélyt, vagy egyedi utasítást, amelyekben meghatározza az előkészítést végző szervet (előkészítő szerv).

(2) Végrehajtási megállapodás előkészítésére, ha a végrehajtásért HM szerv felelős, a HM KÁT, ha MH szerv felelős, HM Honvéd Vezérkar főnöke ad engedélyt.

(3) Végrehajtási megállapodás előkészítése nem szükséges, ha

a) a nemzetközi szerződés vagy keretmegállapodás a további végrehajtásra részletesen intézkedik;

b) a nemzetközi katonai együttműködési tevékenységnek az Országgyűlés vagy a Kormány által történt előzetes jóváhagyása, illetve azon alapuló honvédelmi miniszteri vagy HM Honvéd Vezérkar főnöki rendelkezés tartalmára figyelemmel szükségtelen.

(4) Amennyiben végrehajtási megállapodás előkészítésére nincs szükség, a végrehajtási dokumentumra előírtak közvetlenül alkalmazhatók.

(5) Végrehajtási dokumentum előkészítésére a végrehajtására – az 1. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti nemzetközi megállapodások, illetve ezen § (3) bekezdés b) pontja szerinti döntések tartalma szerint – felelős HM vagy MH szerv vezetője intézkedik.

(6) A HM és MH szervek nemzetközi megállapodás előkészítésére irányuló javaslatukat szolgálati úton terjesztik fel az (1), (2) és (5) bekezdések szerint jogosultakhoz. A javaslatban az Utasítás 6. § (1) és a 10. § (2) bekezdésében foglaltakat megfelelően érvényesíteni kell.

3. § (1) Az előkészítő szerv a tervezet kidolgozásakor kikéri a feladatkörükben érintett további szerveknek a megállapodás tartalmával kapcsolatos álláspontját.

(2) Az előkészítő szerv a nemzetközi megállapodás tervezetében megfogalmazandó, a nemzetközi feladatokból eredő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos részek kidolgozásába, illetőleg a megállapodás ezen részeinek a külföldi partnerekkel történő megtárgyalásába a szakterületekért felelős HM és MH szerveket vonja be.

(3) Az előkészítő szerv az 1. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti nemzetközi megállapodások tervezetét

a) kétoldalú nemzetközi kapcsolatok esetén a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály útján;

b) többoldalú nemzetközi kapcsolattartással összefüggő nemzetközi kapcsolatok esetében a HM Védelempolitikai és NATO Főosztály útján

véleményezés céljából, kellő időben, közjogi tartalom esetén az esetleges további véleményeztetésre is figyelemmel megküldi a HM Nemzetközi Jogi Főosztálynak (a továbbiakban: HM NJF). A nemzetközi szerződés és a keretmegállapodás tervezetének további – tárcán belüli, illetve tárcaközi – véleményeztetését a HM NJF végzi.

4. § (1) A véleményeztetést követően a HM NJF – a szakterületért felelős helyettes államtitkár útján – tesz javaslatot a HM KÁT-nak, illetve a HM Honvéd Vezérkar főnöknek az l. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti nemzetközi megállapodások kezdeményezésére, jóváhagyása alapján az előkészítő szerv kezdeményezi a megállapodást a külföldi félnél.

(2) Nemzetközi szerződés esetén a Tvr. szerinti felső szintű jóváhagyás szükséges a kezdeményezéshez (Tvr. 6–7. §-ai).

(3) Végrehajtási dokumentumot az 1. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti nemzetközi megállapodások keretei közt

a) kétoldalú nemzetközi kapcsolatok esetén a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály;

b) többoldalú nemzetközi kapcsolattartással összefüggő nemzetközi kapcsolatok esetében a HM Védelempolitikai és NATO Főosztály közreműködésével kezdeményezhet az előkészítő szerv.

Nemzetközi megállapodás létrehozása

5. § (1) A külföldi féllel történő egyeztetést elsősorban levélváltás útján kell végezni. Amennyiben a nézetkülönbségek ily módon nem oldhatók fel, illetve ha a tervezett nemzetközi megállapodás tartalma ezt szükségessé teszi, a közös álláspontot tárgyalás során kell kialakítani.

(2) A tárgyalásokba be kell vonni a 3. § (2) bekezdés szerinti szerveket, és a tárgyalások eredményétől függően a HM-en és MH-n belüli egyeztetést a 3. § (3) bekezdés szerint kell végezni.

(3) Nemzetközi szerződés tárcaközi egyeztetését és felsőszintű előterjesztését – a 3. § (2) bekezdés szerinti szervekkel szorosan együttműködve – a HM NJF végzi.

(4) A keretmegállapodás tervezetét véleményezésre a Külügyminisztériumnak is meg kell küldeni.

(5) Az előkészítő szerv törekedjen arra, hogy a végrehajtási megállapodást a nemzetközi szerződéssel vagy a keretmegállapodással együtt lehessen megkötni.

(6) Az 1. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti nemzetközi megállapodások egyeztetés utáni végleges tervezetét az aláírásra és megkötésre vonatkozó további döntéshozatal [6. § (2), (4) és (5) bekezdések] érdekében fel kell terjeszteni a HM KÁT, illetve a HM Honvéd Vezérkar főnök részére.

Nemzetközi megállapodások megkötése

6. § (1) A nemzetközi megállapodásokat – a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – a jelen utasítás hatálya alá tartozó, a megállapodás típusának, a külföldi fél szintjének és lehetőleg szervezetének megfelelő szervezetek nevében kell megkötni. Mérlegelni kell a külföldi félnek a nemzetközi megállapodás szintjével, formájával és aláírásával kapcsolatos javaslatát. Kétség esetén a HM NJF véleményét a megkötésre vonatkozó döntés előkészítésekor figyelembe kell venni.

(2) Nemzetközi szerződést és keretmegállapodást

a) a honvédelmi miniszter, vagy

b) erre irányuló felhatalmazás birtokában a közigazgatási államtitkár, a HM Honvéd Vezérkar főnök főnök illetve helyettese, a helyettes államtitkár, a HM és MH szerv vezetője, a KFH főigazgatója és a KBH főigazgatója írhat alá.

(3) Végrehajtási megállapodást a (2) bekezdésében megjelölt vagy a (4) bekezdés szerinti feltételekkel az ott megjelölt személyek írhatnak alá.

(4) Amennyiben a végrehajtandó nemzetközi szerződés, a keretmegállapodás, illetve nemzetközi katonai együttműködési tevékenységnek az Országgyűlés vagy a Kormány által történt előzetes jóváhagyása, illetve az ezeken alapuló honvédelmi miniszteri döntés az aláírásra vonatkozó személyi felhatalmazó rendelkezést vagy a végrehajtásért magyar részről felelős HM vagy MH szervezetet megjelölő előírást tartalmaz, akkor a felhatalmazott személy, illetve a felelős szervezet vezetője HM szervezet esetén a HM KÁT, MH szervezet esetén a HM Honvéd Vezérkar főnök engedélyével írhatja alá a végrehajtási megállapodást.

(5) Nemzetközi szerződés és keretmegállapodás, illetve az Országgyűlés vagy a Kormány által előzetesen jóváhagyott nemzetközi katonai együttműködési tevékenység közvetlen végrehajtására készült végrehajtási dokumentumot a (4) bekezdés szerinti feltételek meglétében az ott megjelölt személyek saját jogkörben, e feltételek hiányában az előkészítő szerv vezetője a (4) bekezdés szerinti elöljárók engedélyével írhat alá.

(6) Ha végrehajtási megállapodás, külön jogszabály, HM vagy magasabb rendelkezés illetve a HM vagy MH szervezet SZMSZ-e tartalmaz – a hatályos alapmegállapodásra vagy nemzetközi katonai együttműködési tevékenységnek az Országgyűlés vagy a Kormány által történt előzetes jóváhagyá-sára figyelemmel – aláírási jogkört e szervezet vezetője számára, akkor az szintén saját jogkörben írhat alá végrehajtási dokumentumot.

(7) A (2) bekezdés b) pontja, illetve a (4)–(6) bekezdések szerinti aláírás megtörténtéről az aláíró írásban, haladéktalanul jelentést tesz az ezen bekezdésekben megjelölt – a felhatalmazást, illetve engedélyt kiadó – személynek, saját jogkörben történt aláírás esetén pedig közvetlen elöljárójának. A jelentés – az Utasítás III–IV. fejezetének előírásaira figyelemmel – tartalmazza a végrehajtási és a további egyéb feladatokra vonatkozó javaslatot is.

Nemzetközi megállapodások
nyilvántartása, tárolása

7. § (1) Az ezen utasítás hatálya alá tartozó, aláírt nemzetközi megállapodásokról a HM NJF nyilvántartást vezet. Ennek érdekében a HM és MH szervek az általuk megkötött nemzetközi megállapodások eredeti példányát a megkötést követően haladéktalanul megküldik a HM NJF vezetőjének.

(2) A minisztériumi szintű, valamint a HM és MH szervek által megkötött nemzetközi megállapodásokat, valamint a magasabb szintű nemzetközi megállapodások másolatait a HM NJF tárolja. A HM és MH szervek az általuk vagy szakmai irányításuk alá tartozó szerv által előkészített, illetve megkötött megállapodásokról – az ügyviteli szabályok betartásával – másolatot készíthetnek.

(3) Nemzetközi szerződések eredeti példányát a HM NJF vezetője az aláírást követően haladéktalanul megküldi a Külügyminisztériumnak.

(4) A pénzügyi rendelkezéseket tartalmazó nemzetközi megállapodások hivatalos másolatait a pénzügyi kötelezettségek teljesítése és a követelések érvényre juttatása érdekében ezen dokumentumok megkötését követően haladéktalanul a HM NJF megküldi a HM KPSZH részére.

8. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba. Ezen utasítás hatályba lépésével egyidejűleg az Utasítás 21–29. §-ai hatályukat vesztik.

(2) Az Utasítás 3. § (6) bekezdésében szereplő “HM Jogi és Igazgatási Főosztály” helyébe “HM Nemzetközi Jogi Főosztály” szövegrész kerül.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 77/2009. (IX. 11.) HM utasítás 23. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. szeptember 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére