• Tartalom

105/2002. (HK 1/2003.) HM utasítás

105/2002. (HK 1/2003.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 9/1998. (HK 4.) HM utasítás módosításáról*

2002.12.17.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 9/1998. (HK 4.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § Az Ut. 7. §-a (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

{(2) Központi gazdálkodás formájában valósul meg (különösen):}

“b) a hivatásos és szerződéses, a köztisztviselői, a közalkalmazotti, és a munkaviszonyban álló, valamint az ösztöndíjas hallgatói állomány, továbbá a hadköteles katonák fejezeti szintű illetménykereteivel való gazdálkodás;”

2. § Az Ut. 42. §-a (1) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

“A hivatásos és szerződéses állomány, a köztisztviselők, a közalkalmazottak és a munkaviszonyban állók, a hadköteles katonák és az ösztöndíjas hallgatók illetmény- és illetmény jellegű járandóságai költségvetési előirányzatainak, gazdálkodási kereteinek kezelése a központi gazdálkodás rendszerébe tartozik. A meghatározott állományon kívüli béralap terhére alkalmazhatók a honvédelmi szervek feladataihoz rendelt állandó létszámon felüli időszaki (csak meghatározott feladatra vagy időtartamra igénybe vehető) főfoglalkozású, illetve “részfoglalkozású” (részmunkaidős) munkavállalók. Valamennyi létszám az illetmény- és illetmény jellegű, fejezeti szintű költségvetési előirányzat(ok)hoz, gazdálkodási keret(ek)hez kapcsolódva kerül jóváhagyásra.”

3. § Az Ut. a következő 47/A. §-sal egészül ki:

“47/A. § (1) A jóváhagyott állományon kívüli létszám felhasználását – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – a HM közigazgatási államtitkára és a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezi.
(2) A fejezeti szintű állományon kívüli (időszaki és/vagy részfoglalkozású) illetménygazdálkodási keretet a HM KPSZH kezeli. Az (1) bekezdés alapján engedélyezett állományon kívüli létszámra felhasználható illetmény összegét a HM KPSZH főigazgatója állapítja meg.
(3) Állományon kívüli béralap terhére történő foglalkoztatásra kivételesen és különösen a következő feltételek valamelyikének megvalósulása esetén kerülhet sor:
a) a honvédelmi szerv működési körébe tartozó, alaprendeltetés szerinti feladat(ok) végrehajtására nincs szervezetszerű beosztás, állománytábla-, munkaköri jegyzék-, vagy munkaköri leírás szerinti munkakör;
b) az állományon kívüli a honvédelmi szerv feladatai tekintetében magas szintű felkészültséggel rendelkezik;
c) a honvédelmi szerv területi elhelyezkedése vagy egyéb ok nem teszi lehetővé a feladatok ellátására az állandó állományba tartozó, megfelelően képzett főfoglalkozású(ak) alkalmazását;
d) a honvédelmi szervnél rendkívüli, nem tervezhető, vagy jelentős mértékű feladatnövekedés következett be, de az állandó főfoglalkozású létszám még nem bővült.
(4) Az engedélyezett állományon kívüli illetmény csak az előterjesztésben megjelölt munkakör(ök) betöltésére, illetve feladat(ok) ellátására használható fel, az engedélyben megállapított időtartam és mérték szerint.”

4. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.* Ezzel egyidejűleg a létszámgazdálkodás átmeneti szabályairól szóló 78/1998. (HK 24.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 102/2007. (HK 18.) HM utasítás 7. § (3) bekezdésének c) pontja hatályon kívül helyezte, 2007. október 6. napjával.

*

* Az utasítás aláírásának napja: 2002. december 17.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére