• Tartalom

106/2002. (HK 1/2003.) HM utasítás

106/2002. (HK 1/2003.) HM utasítás

a szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 24/2002. (HK 11.) HM utasítás módosításáról*

2002.12.17.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. §-ának g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat-felhasználásnak a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet 4. §-a (2) bekezdésében foglaltakra – a szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 24/2002. (HK 11.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § Az Ut. 1. §-a (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

“(3) Munkavégzéssel járó egyéb (polgári jogi1, megbízási) jogviszony – figyelemmel a (4)–(5) bekezdésekben foglaltakra is – csak akkor létesíthető a honvédelmi szervek működési körébe tartozó, alaprendeltetés szerinti feladat(ok) végrehajtására, ha az adott feladatra nincs szervezetszerű beosztás, állománytábla-, munkaköri jegyzék-, vagy munkaköri leírás szerinti munkakör, a beosztás (munkakör) nincs betöltve, “állományon kívüli” (időszaki- és/vagy részfoglalkozású) létszám nem áll rendelkezésre és a feladat nem végeztethető el a szolgálati jogviszonyból eredő teljesítési kötelezettség keretében.”

2. § Az Ut. 2. §-a (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) Azt, hogy az 1. § (3) bekezdés szerinti feladat szolgálati feladatként, munkaköri kötelezettségként, vállalkozási vagy megbízásos jogviszony keretében teljesíthető, a munkáltatói jogokat gyakorló parancsnok, főnök, vezető (a továbbiakban: parancsnok) a jogszabályok és belső rendelkezések, illetőleg a munkaszervezés és az ésszerű gazdálkodás elvárható követelményeinek, valamint a rendelkezésére álló költségvetési előirányzat(ok) figyelembevételével dönti el. Ha a feladat folyamatos ellátást igényel és várhatóan tartós, egy naptári éven belül összesen legalább három hónapot meghaladó időtartamú, megbízásos jogviszony – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, illetve a 2/A.§ (2) bekezdése szerinti tolmácsolási feladat kivételével – a Honvédelmi Minisztérium szerveinél, hivatalainál és háttérintézményeinél a közigazgatási államtitkár, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél a Honvéd Vezérkar főnöke előzetes írásbeli engedélyével létesíthető. Az engedélyezésre irányuló javaslatot a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) útján kell előterjeszteni.”

3. § Az Ut. a következő 2/A. §-al egészül ki:

“2/A. § (1) A 2. § (5) bekezdése a) pontjában meghatározott korlátozás alól az elöljáró parancsnok, vezető (a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény – a továbbiakban: Hjt. – 2. § (4) bekezdés) felmentést adhat, ha a beszerzésre kerülő szellemi tevékenység eseti jellegű, nem állandó, nem folyamatos feladat, és a szolgáltatási szerződés alapján számlázott összeg – figyelemmel a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény 5. §-ára – egy-egy szolgáltató esetében nem haladja meg a közbeszerzési értékhatárt.
(2) Nem kell alkalmazni a 2. § (5) bekezdésének a) pontja szerinti korlátozást
a) az állami vezetők, vagy a velük azonos juttatásokra jogosultak részére végzett személyi tolmácsolás tekintetében, illetve
b) ha a szellemi szolgáltatás beszerzése a közbeszerzési eljárás keretében a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályok alapján történik.
(3) Az (1)–(2) bekezdésben foglaltak szerinti eljárás során értelemszerűen alkalmazni kell az 1. § (4) bekezdésének, illetőleg a 2. § (4) bekezdésének rendelkezéseit.”

4. § Az Ut. 3. §-a (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) A megbízásos jogviszony – ezen utasításban nem szabályozott – díjazási és egyéb kérdéseiben jogszabály, különösen a Hjt., a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény és azok végrehajtási rendeletei, továbbá a hivatásos és szerződéses katonák más kereső foglalkozását szabályozó rendelet2 előírásait kell alkalmazni.”

5. § Az Ut. 7. §-a (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

“(2) Amennyiben az (1) bekezdés, valamint a 2. § (2) bekezdése alapján a megbízott részére a honvédelmi szerv által megállapított díj összege (több szerződés esetén ezek együttes összege) egy naptári évben várhatóan eléri a köztisztviselői (havi) illetményalap 25-szörösét, a folyósításhoz – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – a HM KPSZH főigazgatójának ellenjegyzése szükséges.”

6. § Az Ut. 11. §-a (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

“(2) A honvédelmi szervvel szolgálati viszonyban nem álló, más honvédelmi szerv állományába tartozó személy (katona) részére – figyelemmel a 2. § (2) bekezdésére is – a 2. számú melléklet szerinti tolmácsolási díj állapítható meg.”

7. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.3

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 99/2006. (HK 19.) HM utasítás 16. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2006. október 18. napjával.

1

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 474. §; a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) 29. § b) pontja.

3

Az utasítás aláírásának napja: 2002. december 17.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére