• Tartalom

1138/2002. (VIII. 9.) Korm. határozat

1138/2002. (VIII. 9.) Korm. határozat

az Idősügyi Tanács működéséről és a működésével összefüggő kérdésekről1

2004.12.25.

1. A Kormány az idősek életkörülményeinek javításáért viselt felelősségére tekintettel, továbbá annak érdekében, hogy a kormányzati tevékenységben eredményesebben érvényesüljenek az idősek érdekei, Idősügyi Tanácsot (a továbbiakban: Tanács) hoz létre. A Tanács a Kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő, a feladatok meghatározott körében koordináló testület.

2. A Tanács feladatai a következők:

a) az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő jogszabályok, illetve más kormányzati döntések előkészítésének szakaszában állásfoglalás kialakítása, javaslattétel a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, konzultáció kezdeményezése a végrehajtás tapasztalatairól;

b) az időskorúak érdekeinek védelme, az e korosztályra jellemző szükségletek kielégítését végző nem kormányzati szervek javaslatainak, véleményének közvetítése a Kormány felé;

c) közreműködés az Idősek Világnapjával összefüggő kormányzati felkészülésben, illetve programokban;

d)2 az Idősügyi Tanács munkájáról szóló éves jelentés összeállítása.

3.3 A Tanács

a) elnöke a miniszterelnök, akit akadályoztatása esetén a Tanács alelnöke helyettesít,

b) alelnöke az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter,

c) tagjait a miniszterelnök kéri fel részben az idősek érdek-képviseleti szervezeteinek javaslata alapján, részben az orvostudomány, a demográfia, a szociálpolitika, az egyházak, a helyi önkormányzatok, valamint a civil szervezetek szakemberei közül.

4.4 A Tanács ülésén állandó meghívottként tanácskozási joggal részt vesz az Egészségügyi Minisztérium, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Központi Statisztikai Hivatal egy-egy képviselője.

5.5 A Tanács titkárát a Tanács alelnöke jelöli ki. A Tanács működésével, programjaival kapcsolatos költségek fedezetét a központi költségvetés Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium fejezet költségvetésében kell biztosítani.

6. A Tanács ügyrendjét és munkatervét maga határozza meg.

7. A Kormány felkéri azokat a társadalmi szervezeteket, alapítványokat, amelyek tevékenysége érinti az idősek életkörülményeit, hogy támogassák a Tanács tevékenységét, programjait.

8. A Kormány felhívja a minisztereket, az országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy az idős korosztályok életkörülményeit alapvetően és közvetlenül érintő koncepciók előkészítése során tegyék lehetővé a Tanács véleményezési jogának gyakorlását.

9. A Tanács működése nem érinti a miniszterek és az országos hatáskörű szervek vezetői jogszabályokban megállapított feladat- és hatáskörét.

10. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Idősügyi Tanács létrehozásáról, az azzal kapcsolatos feladatokról szóló 1116/1996. (XII. 6.) Korm. határozat, valamint a Miniszterelnöki Hivatal átalakításával összefüggő egyes kormányhatározatok felülvizsgálatáról és a további feladatokról szóló 1130/1998. (X. 6.) Korm. határozat 10. a) pontja hatályát veszti.

11. E határozat hatálybalépésétől számított 30 napon belül biztosítani kell az új összetételű Idősügyi Tanács alakuló ülésének összehívását.

1

A határozatot az 1275/2010. (XII. 8.) Korm. határozat 12. pontja hatályon kívül helyezte 2010. december 9. napjával.

2

A 2. pont d) alpontja az 1146/2004. (XII. 22.) Korm. határozat 3. a) pontjával megállapított szöveg.

3

A 3. pont az 1146/2004. (XII. 22.) Korm. határozat 3. b) pontjával megállapított szöveg.

4

A 4. pont az 1146/2004. (XII. 22.) Korm. határozat 3. c) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. pont az 1146/2004. (XII. 22.) Korm. határozat 3. d) pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére