• Tartalom

1183/2002. (X. 31.) Korm. határozat

1183/2002. (X. 31.) Korm. határozat

a Pártfogó Felügyelői Szolgálat felállításának és működésének szabályozási elveiről

2002.10.31.

A Kormány

1. elfogadja az új pártfogó felügyelői szolgálat szervezeti és működési koncepcióját, valamint a Pártfogó Felügyelői Szolgálat felállításának és működésének e határozat mellékletében szereplő szabályozási elveit;

2. felhívja az igazságügy-minisztert, hogy nyújtson be előterjesztést a Pártfogó Felügyelői Szolgálat létrehozásához és működésének megkezdéséhez szükséges jogszabályokról.

Határidő: 2002. november 15.

3. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat szervezeti és működési koncepciójában foglaltak megvalósításához szükséges feltételrendszer költségvetési fedezetét az Igazságügyi Minisztérium fejezetén belül kell megtervezni.

Felelős: igazságügy-miniszter, pénzügyminiszter

Határidő: a költségvetés tervezésével egyidejűleg

4. a) A Kormány egyetért azzal, hogy az eddig a fiatalkorúak pártfogóinak feladatkörébe tartozó, de a bűnmegelőzési célokat tágabb értelemben szolgáló feladatok ellátását a továbbiakban a megyei (fővárosi) gyámhivatalokban gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátorok folytassák. Az ehhez szükséges jogszabályokról szóló előterjesztést – a Pártfogó Felügyelői Szolgálat működésének megkezdéséhez szükséges jogszabályokról szóló előterjesztéssel együtt – be kell nyújtani a Kormányhoz.

Felelős: egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Határidő: 2002. november 15.

b) A feladat ellátásának, a gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátorok működésének feltételeit továbbra is a megyei (fővárosi) közigazgatási hivatalok költségvetésében kell biztosítani, 2003. július 1-jétől 38 státuszt, majd 2003. szeptember 1-jétől további 12 státuszt figyelembe véve.

Felelős: egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, belügyminiszter, pénzügyminiszter

Határidő: a költségvetés tervezésével egyidejűleg

5. A Kormány elrendeli az Igazságügyi Minisztérium Országos Pártfogó Felügyelői Szolgálat Hivatala elhelyezését a Budapest XIV., Róna u. 135. szám alatti épületben.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Határidő: 2002. november 25.

6. A Kormány felhívja az érintett minisztereket, hogy a Pártfogó Felügyelői Szolgálat létrehozásával kapcsolatos miniszteri rendeleti szintű jogalkotást végezzék el.

Felelős: igazságügy-miniszter, egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, belügyminiszter

Határidő: 2002. december 10.

7. A Kormány felkéri a legfőbb ügyészt, hogy segítse elő a fiatalkorúakkal szemben indított büntetőeljárásokban a vádemelés elhalasztása körében a pártfogó felügyeleti szálláson tartózkodás és a pártfogó felügyeleti foglalkoztatáson részvétel magatartási szabálykénti előírását, illetve ilyen magatartási szabály alkalmazásának indítványozását próbára bocsátás esetére és a büntetéskiszabás körében.

Melléklet az 1183/2002. (X. 31.) Korm. határozathoz

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat felállításának és működésének szabályozási elvei

1. A pártfogó felügyelettel kapcsolatos egységes szakmai irányítás megteremtése érdekében egy szervezetbe kell integrálni a felnőttkorú és a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó pártfogó felügyelőket, létre kell hozni az igazságügy-miniszter irányítása alatt álló Pártfogó Felügyelői Szolgálatot. A pártfogó felügyelők jogállását egységesen az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvényben kell szabályozni. A szervezeti reform nem terjed ki a katonák pártfogó felügyeletére.

2. Létre kell hozni a Pártfogó Felügyelői Szolgálat országos és megyei hivatalait. Biztosítani kell a szervezeti átalakításhoz szükséges személyi és dologi erőforrásokat.

3. Ki kell alakítani a pártfogó felügyelői tevékenység egységes gyakorlatát. Ki kell dolgozni a pártfogó felügyelői tevékenységgel kapcsolatos szakmai követelményeket. Meg kell teremteni a pártfogó felügyelők szakmai alapképzettségét biztosító felsőoktatási képzés feltételeit, valamint a speciális ismereteket biztosító akkreditált továbbképzéseken való részvétel lehetőségét, és ki kell dolgozni a Pártfogó Felügyelői Szolgálat munkatársainak intézményen belüli folyamatos továbbképzési tervét.

4. Ki kell alakítani a pártfogó felügyelői munka alábbi szakmai részterületeit, és ehhez kell igazítani a Pártfogó Felügyelői Szolgálat szervezeti felépítését:

a) a büntetőeljárás során eljáró bíróság, ügyész, valamint a büntetés-végrehajtási bíró részére pártfogó felügyelői vélemény és javaslat készítése;

b) a pártfogó felügyelet végrehajtása;

c) a közérdekű munka végrehajtásának szervezése és ellenőrzése;

d) a büntetés-végrehajtási intézetben végzett pártfogó felügyeleti munka, illetve az utógondozás.

5. A Pártfogó Felügyelői Szolgálatnak a feladatkörébe utalt büntetőjogi jogkövetkezmények következetes végrehajtásával csökkentenie kell a bűnismétlés veszélyét, elő kell segítenie az elkövető társadalmi integrációját, és hozzá kell járulnia a bűncselekménnyel okozott károk és következmények mérsékléséhez.

6. Az egységes szervezeten belül biztosítani kell a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szakmai követelmények érvényesülését, ezen belül a gyermekvédelem rendszerével fenntartott együttműködést.

7. A Pártfogó Felügyelői Szolgálatot úgy kell átalakítani, hogy a fiatalkorúak pártfogó felügyelője egyidejűleg legfeljebb 45 fő, a felnőtt korúak pártfogó felügyelője egyidejűleg legfeljebb 65 fő pártfogó felügyeletét lássa el. A szakképzett pártfogó felügyelők mellett megfelelő létszámú kisegítő, illetve adminisztratív személyzetet kell alkalmazni.

8. A szabadságvesztésből való szabadulás hatékonyabb előkészítése, a felügyelet és a gondozás folyamatosságának biztosítása, illetve az önkéntes utógondozás feltételeinek javítása érdekében – a pártfogó felügyelők büntetés-végrehajtási intézetben végzett tevékenységével – meg kell teremteni a büntetés-végrehajtási intézetek és a Pártfogó Felügyelői Szolgálat intézményesített együttműködését.

9. Ki kell alakítani a pártfogó felügyelői szállások és foglalkoztatók rendszerét, ezzel is bővítve a személyre szabható magatartási szabályok alkalmazhatóságának körét. A fiatal felnőttek vonatkozásában 2003-tól kezdődően kétéves kísérleti program keretében és négy helyszínen (Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett) kell megindítani a pártfogó felügyelői szállás és foglalkoztató működését. A tapasztalatok elemzése és értékelése után kell dönteni az országos program beindításáról.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére