• Tartalom

12/2002. (K. Ért. 5.) KvVM utasítás

12/2002. (K. Ért. 5.) KvVM utasítás

a Környezetvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2001. (K.Ért.1.) KöM utasítás módosításáról és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium működésének átmeneti szabályozásáról*

2002.07.15.
A Környezetvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2001. (K. Ért. 1.) KöM utasítás módosításáról (a továbbiakban: Ut.) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium működésének átmeneti szabályozása érdekében a következők szerint rendelkezem:

1. § Az Ut. 20. §-a, valamint az ezt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Helyettes Államtitkári Értekezlet
20. § (1) A Helyettes Államtitkári Értekezlet (a továbbiakban: Államtitkári Értekezlet) a közigazgatási államtitkár részére döntés-előkészítést végző tanácskozás. Az értekezletre hetente egy alkalommal a közigazgatási államtitkár által meghatározott időpontban kerül sor.
(2) Az Államtitkári Értekezletet a közigazgatási államtitkár vezeti. Résztvevői: a politikai államtitkár képviselője, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkárok, a közigazgatási államtitkár közvetlen alárendeltségébe tartozó (önálló) főcsoportfőnökök, a Kabinetiroda képviselője, valamint a Helyettes Államtitkári Értekezletre benyújtott szakmai előterjesztések tárgyalásakor a közigazgatási államtitkár által esetenként meghívott főosztályvezető.
(3) Az Államtitkári Értekezlet résztvevői távollétük, vagy akadályoztatásuk esetén kötelesek ezt a körülményt a közigazgatási államtitkár titkárságán előzetesen bejelenteni, és helyettesítésükről gondoskodni. Az értekezlet résztvevőjét helyettesítő köteles az értekezleten elhangzottakról felettesét haladéktalanul tájékoztatni, és a szükségessé váló intézkedéseket késedelem nélkül megtenni.
(4) Az Államtitkári Értekezlet napirendjét a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.
(5) Az Államtitkári Értekezlet előterjesztéseit a benyújtást megelőzően egyeztetni kell az ügykör szerint érintett önálló szervezeti egységekkel.
(6) Jogszabály alkotására irányuló előterjesztés benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a törvényekben előírt vizsgálati elemzés elvégzésének eredményét rögzítő tanulmányt vagy annak összefoglalóját. Ettől való eltérést a közigazgatási államtitkár engedélyezhet.
(7) Az Államtitkári Értekezlet állásfoglalását a közigazgatási államtitkár mondja ki, ezeket és az elhangzott hozzászólások lényegét emlékeztetőben kell rögzíteni. Az emlékeztetőt a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.
(8) Az Államtitkári Értekezlet emlékeztetőjét a jóváhagyást követően össze kell állítani és a megismerés lehetőségét biztosítani kell, egy példányát közvetlenül a miniszter kapja.
(9) Az Államtitkári Értekezlettel összefüggő szervezési feladatokat a Közigazgatási Államtitkár Titkársága végzi.
(10) Az Államtitkári Értekezleten született döntésekről a résztvevők tájékoztatják az érintett egységek vezetőit és ügyintézőit.”

2. § Az Ut. a következő alcímmel és 20/A. §-sal egészül ki:

„Főosztályvezetői Értekezlet
20/A. § (1) A Főosztályvezetői Értekezlet a közigazgatási államtitkár részére döntés-előkészítést végző tanácskozás. Az értekezletre negyedévente egy alkalommal, illetve szükség szerint a közigazgatási államtitkár által meghatározott időpontban kerül sor.
(2) A Főosztályvezetői Értekezlet résztvevői: a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkárok, a főcsoportfőnökök, a Kabinetiroda egy képviselője, valamint a közigazgatási államtitkár, illetve a helyettes államtitkárok, irányítása alá tartozó főosztályok, önálló osztályok vezetői, továbbá a közigazgatási államtitkár által esetenként meghívottak.
(3) A Főosztályvezetői Értekezlettel összefüggő szervezési feladatokat a Kormányzati Kapcsolatok Önálló Osztálya látja el. A Főosztályvezetői Értekezlet működésére a 20. § (3)–(8) bekezdésekben foglaltakat értelemszerűen alkalmazni kell.
(4) A Főosztályvezetői Értekezleten született döntésekről a résztvevők tájékoztatják az érintett vezetőt és ügyintézőt.”

3. § Az Ut. 39. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Miniszter közvetlen felügyelete alatt működő szervezeti egységek:
a) Kabinetiroda, amely irányítja és felügyeli
aa) Miniszteri Titkárságot,
ab) Társaság-felügyeleti és Jogi-Ellenőrzési Főosztályt,
ac) Szemléletformálási és Szakmai Kapcsolatok Főosztályát,
b) Sajtó és Protokoll Főosztályt,
c) Országos Környezetvédelmi Tanács Titkársága.”

4. § (1) Az Ut. 39. §-ának (4) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki, egyidejűleg az f) és g) pontok megjelölése g) és h) pontokra változik:

f) Természetvédelmi Program Iroda”

(2) Az Ut. 39. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (7)–(8) bekezdések számozása (8)–(9) bekezdésekre változik:

„(7) A vízügyi helyettes államtitkár közvetlen felügyelete alatt működő szervezeti egységek:
a) Helyettes Államtitkári Titkárság
b) Vízügyi Iroda,
c) Vízkárelhárítási Főosztály,
d) Vízgazdálkodási Főosztály,
e) Eu Vízgyűjtő-gazdálkodási Iroda.”

5. § (1) Az Ut. eredeti 41. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Miniszteri Titkárság a Kabinetiroda közvetlen alárendeltségében működő szervezeti egység, amelynek élén a – főosztályvezetői besorolású – titkárságvezető áll. A Miniszteri Titkárság ellátja a miniszter tevékenységével közvetlenül összefüggő operatív feladatokat.”

(2) Az Ut. 41. §-ának számozása 42. §-ra, illetőleg a 42. § számozása 41. §-ra változik, továbbá az eredeti 41. §-t megelőző cím a 42. §-t megelőző címre és a 42. §-t megelőző cím a 41. §-t megelőző címre változik.

6. § (1) Az Ut. eredeti 43. §-ának felvezető szövege a következők szerint kiegészül:

43. § A Sajtó és Protokoll Főosztály a miniszter közvetlen alárendeltségében működő szervezeti egység, feladatkörében:”

(2) Az Ut. 43. §-ának számozása 44. §-ra, illetőleg a 44. § számozása 43. §-ra változik, továbbá a 43. §-t megelőző cím a 42. §-t megelőző címre és a 44. §-t megelőző cím a 43. §-t megelőző címre változik.

7. § Az Ut. 52. §-ának (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

g) ellátja a Fejezeti Monitoring Bizottság titkársági feladatait.”

8. § Az Ut. 53. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c) ellátja a Főosztályvezetői Értekezlet titkársági teendőit, gondoskodik az értekezletek napirendjeinek, meghívóinak szétküldéséről, emlékeztetőinek elkészítéséről és azok megismertetéséről;”

9. § Az Ut. a következő alcímmel és 53/A. §-sal egészül ki:

„Természetvédelmi Program Iroda
53/A. § (1) A Természetvédelmi Program Iroda
a) a tárca képviseletében segíti az önkormányzatok természetvédelmi (fejlesztési, védelmi stb.) feladatainak ellátását;
b) ellátja a védettségi szint helyreállításával kapcsolatos feladatok körében:
ba) irányítja és összehangolja a védett és védelemre tervezett, nem állami tulajdonú területek megvásárlását, illetve kisajátítását,
bb) előkészíti – a természetvédelmi helyettes államtitkárral egyetértésben – a kisajátítás mellőzésére vonatkozó, miniszteri döntést igénylő javaslatokat,
bc) közreműködik a kisajátításokkal (vásárlásokkal) kapcsolatos közérdekű bejelentések, panaszok kivizsgálásánál,
bd) nyilvántartja a kisajátított (megvásárolt) területeket,
be) elkészíti a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló 1995. évi CXIII. törvényben (a továbbiakban: Vszt.) előírt éves tervet és beszámolót,
bf) összehangolja a Vszt. végrehajtásával kapcsolatos tárcaszintű természetvédelmi, jogi- igazgatási, adatkezelési és adatbiztonsági, tájékoztatási feladatok végzését,
bg) a védett természeti érték és terület adás-vétele esetén előkészíti a Magyar Államot megillető (a Nemzeti Park Igazgatóságok által kezdeményezett) elővásárlási jog gyakorlásáról szóló miniszteri döntést.
c) ellátja komplex programokban a minisztérium képviseletét a Magyar Tudományos Akadémia felé,
d) ellátja – a természetvédelmi helyettes államtitkársággal egyeztetve – egyes nemzetközi természetvédelmi szervezetekben a minisztérium képviseletét és az ezzel összefüggő feladatokat, az UNESCO Világörökség természeti és táji értékek védelmével, fejlesztési programjaival kapcsolatos hazai és nemzetközi, a minisztériumra háruló feladatokat, továbbá egyes kétoldalú együttműködéssel összefüggő feladatokat,
(2) A Természetvédelmi Program Iroda közvetlenül a közigazgatási államtitkár irányítása alá tartozik, élén miniszteri biztos áll.”

10. § Az Ut. 54. §-a a következő (4)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A Közgazdasági és Költségvetési Főosztály a (2)–(3) bekezdésekben foglalt feladatkörén túl ellátja – a külön jogszabályban meghatározott – vízügyi árhatósági feladatokat.
(5) A (4) bekezdésben foglalt feladatkörében különösen
a) kialakítja a vízügyi közszolgáltatások gazdasági szabályozását, beleértve a szolgáltatásokra vonatkozó költségalapú árszabályozás módszertanát, az ár- és díjképzés elveit, a hatósági árformába tartozó vízügyi szolgáltatások díjszabás politikáját, az áralkalmazási feltételeket, az ár- és díjszabás konstrukciójára vonatkozó javaslatokat,
a) közreműködik az ártörvény, az ármegállapítási hatáskörök kialakításában, módosításában, a vízügyi hatósági eljárási, engedélyezési szolgáltatások díjrendszerének kialakításában,
c) ellátja (végzi) a támogatási rendszerrel kapcsolatban a Tárcaközi Bizottság titkársági feladatait, a vízügyi árinformációs feladatokat, a tárcához tartozó hatósági árakkal, áralkalmazási feltételekkel, és támogatásokkal kapcsolatos szakmai állásfoglalások kiadását, a hatósági árváltozások gazdasági hatásaival kapcsolatos elemző és értékelő feladatokat, és ennek alapján javaslatot tesz az árszabályozási, támogatási és adózási rendszer szükséges változtatásaira,
d) kialakítja a viziközműszolgáltatási gazdaságpolitikai koncepcióját és az ehhez szükséges közgazdasági feltételrendszert, az ágazatpolitikai koncepciók kidolgozásához szükséges, a működéssel, közszolgálati feladatellátással összefüggő feltételrendszert, a gazdaságpolitikai stratégiával összhangban lévő, a közszolgáltató tevékenységek által igényelt EU-konform támogatáspolitikát,”

11. § Az Ut. 61. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki és a § eredeti szövege (1) bekezdésre változik:

„(2) A környezetvédelmi helyettes államtitkár együttműködik a vízügyi helyettes államtitkárral, a feladatkörébe tartozó vízügyi feladatok ellátása során.”

12. § Az Ut. a következő a következő alcímekkel és 74/A.–74/B. §-sal egészül ki:

„A vízügyi helyettes államtitkár közvetlen alárendeltségében működő szervezetek
(Vízügyi Helyettes Államtitkárság)
74/A. § (1) A vízügyi helyettes államtitkár szakterületi feladatai különösen:
a) az ágazatfejlesztési koncepciók, programok és tervek kialakításának és megvalósításának irányítása;
b) a felsőbb szervek, valamint az Országgyűlés részére készülő előterjesztések és jogszabályok szakmai tervezetei kialakításának irányítása;
c) a koncessziós területek kijelölésére vonatkozó javaslatok megtétele;
d) a külön jogszabályokban meghatározott árvíz- és belvízelvezetési feladatok ellátása;
e) a koncessziós pályázatok kiírásának irányítása, koncessziós pályázatokat előzsűriző bizottságok létrehozása;
f) a jogszabályok és más rendelkezések végrehajtásának megszervezése, továbbá az irányítása alatt működő területen felmerülő jelentős szakmai vitás kérdések egyeztetése, illetőleg eldöntése;
g) a felügyelete alá rendelt főosztályok vezetőinek irányítása és beszámoltatása.
(2) A vízügyi helyettes államtitkár együttműködik a környezetvédelmi helyettes államtitkárral, a feladatkörébe tartozó vízügyi feladatok ellátása során.”

Helyettes Államtitkári Titkárság

74/B. § (1) A Helyettes Államtitkári Titkárság a helyettes államtitkár közvetlen alárendeltségében működő szervezeti egység.
(2) A Helyettes Államtitkári Titkárság ellátja a helyettes államtitkár tevékenységével összefüggő döntéselőkészítő és operatív feladatokat.”

13. § Az Ut. a következő alcímmel és 74/C. §-sal egészül ki:

„Vízügyi Iroda
74/C. A Vízügyi Iroda
a) kialakítja
aa) a vízgazdálkodási koncepció és stratégiák, valamint a vízügyi szervezetfejlesztés tervezetét, és gondoskodik azok végrehajtásáról,
ab) feladatkörében a határvízi bizottságok működésével kapcsolatos szakmai állásfoglalásokat,
ac) a vízügyi helyettes államtitkárság K+F feladatait, éves felhasználásának koncepcióját,
b) előkészíti
ba) feladatkörében a vízügyi helyettes államtitkár döntéseit,
bb) a vízügyi helyettes államtitkár feladatkörébe tartozó jogharmonizációs tevékenységet, (kivéve az EU vízgazdálkodási keretirányelvének alkalmazásával kapcsolatos jogharmonizációt),
bc) és koordinálja a vízügy területén a szabványosítási és a minőségbiztosítási feladatok ellátását,
bd) a vízügyi célelőirányzat éves felhasználásának koncepcióját,
be) a vízügyi hatósági feladatok tekintetében az Országos Vízügyi Főigazgatóság – mint vízügyi hatósági szerv – irányításával és ellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket, valamint a minisztérium „felettes szerv” minőségével összefüggő intézkedéseket,
bf) az OVF és a vízügyi igazgatóságok szakmai irányításával kapcsolatos intézkedéseket, ennek keretében – a helyettes államtitkár által meghatározott körben és mértékben – kialakítja a szakmai irányítással kapcsolatos álláspontját,
c) ellátja
ca) a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer megvalósításáról és üzemeltetéséről kötött 1977. évi államközi szerződés megszüntetésével összefüggő – külön jogszabályban meghatározott – feladatokat,
cb) a közmunkával kapcsolatos – a vízügyi szervezetet érintő – minisztériumi feladatokat,
cc) a kétoldalú határvízi bizottságokban – kijelölés alapján – a szakmai képviseletet,
cd) a vízügyi helyettes államtitkárság érdekegyeztetési tevékenységével összefüggő feladatokat, a Vízügyi Konzultatív és Érdekegyeztető Fórum titkári feladatait, gondoskodik a fórum működtetéséről,
ce) a vízügyi célelőirányzat felhasználásával kapcsolatos feladatokat (a pályáztatások kivételével),
cf) a Tisza-Szamos folyók környezetszennyezésével kapcsolatban a kormányhatározatból rá háruló feladatokat.,
d) részt vesz
da) az OVF és a vízügyi igazgatási szervek pénzügyi-költségvetési ellenőrzésében,
db) a VMLK-val kapcsolatos tulajdonosi és szakmai felügyelet ellátásában,
a minisztérium vezetői – vízügyi témákat érintő – sajtószerepléseinek előkészítésében,
dc) a vízügyi szervek (igazgatóságok, társaságok) ingatlan és társasági ügyeinek intézésében, kialakítja álláspontját,
dd) a vízügyi szerveket érintő minisztériumi munkavédelmi feladatok ellátásában,
de) a Tisza-vízgyűjtő területének védelmével és a vízminőségi kárelhárítással összefüggő nemzetközi programokban és szervezetek munkájában,
df) a vízminőségi kárelhárítással kapcsolatos tárcaközi szakmai egyeztetéseken,
e) figyelemmel kíséri
ea) a vízügyi igazgatóságok által alapított társaságok állami vagyonnal való gazdálkodását,
eb) a vízügyi blokk külföldi utazási keretfelhasználását,
f) koordinálja
fa) a vízügyi jogszabályok tervezeteinek szakmai előkészítését, kialakítja az egységes szakmai álláspontot, előkészíti szakmai szempontból a vízügyi joganyag deregulációját, koordinációt lát el – kijelölt egyedi ügyekben – az egységes vízügyi állásfoglalás kialakításában,
fb) a vízitársulatokkal kapcsolatos jogi szabályozásra vonatkozó szakmai javaslat előkészítését és szakmai felügyeleti tevékenység ellátását,
g) közreműködik
ga) a minisztérium hatáskörébe tartozó, feladatköréhez kapcsolódó beruházási engedélyokiratok előkészítésében,
gb) a feladatkörébe (hatáskörébe) tartozó beruházások engedélyezésében
gc) szakértői szinten a kétoldalú környezetvédelmi és vízügyi egyezmények felülvizsgálatában, szükség esetén módosításában, illetőleg új egyezmény kidolgozásában.”

14. § Az Ut. a következő alcímmel és 74/D. §-sal egészül ki:

„Vízkárelhárítási főosztály
74/D A Vízkárelhárítási Főosztály:
a) kialakítja
aa) a vízkárelhárítás stratégiáját, szakmai és fejlesztési irányelveit, gazdasági és jogi feltételrendszerét, valamint gondoskodik azok összehangolásáról,
ab) a vízügyi célelőirányzat vízkárelhárítást érintő felhasználási tervét, és végzi annak ellenőrzését,
ac) az Árvízvédelmi és Belvízvédelmi Központi Szervezet Közhasznú Társasággal megkötött az állami feladatellátás mértékét és minőségét meghatározó szerződés szempontjait, és figyelemmel kíséri a feladatok végrehajtását,
ad) feladatkörében a határvízi feladatokkal kapcsolatos szakmai állásfoglalásokat,
b) ellátja
ba) a vízrajzi tevékenység szakmai és fejlesztési irányelveit,
bb) a vízkárelhárítás, ezen belül az árvízvédelem, a síkvidéki, a dombvidéki és a belterületi vízrendezés, a folyó- és tógazdálkodás, valamint a térségi vízszétosztás aktív megelőző tevékenységének szakmai irányítását,
bc) a vízkárelhárítás, ezen belül az árvíz- és belvízvédekezés, a jégrombolás, a dombvidéki- és települési, helyi vízkárelhárítás és az aszálykár-elhárítás operatív védekezési tevékenység szakmai irányítását,
bd) kijelölés alapján a kétoldalú határvízi bizottságokban a szakmai képviseletet,
be) az OVF vízkárelhárítással kapcsolatos szakmai felügyeletét és az ellenőrzéssel összefüggő feladatokat,
bf) az Árvízvédelmi és Belvízvédelmi Központi Szervezet Kht. szakmai tevékenységének felügyeletét, irányítja az OMIT-on keresztül a védekezési feladatainak ellátását,
c) irányítja
ca) a vízügyi igazgatóságok kezelésében lévő állami tulajdonú vízkárelhárítási létesítmények, és a kizárólagosan állami tulajdonú művek fenntartási, fejlesztési és üzemeltetési tevékenységét, biztosítja az ezzel kapcsolatos szabályozás összhangját,
cb) a vízkárelhárítás környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos feladatainak ellátását,
cc) az OVF vízkárelhárítási szakmai tevékenységét,
cd) a határvízi kapcsolatok vízkárelhárítási feladatainak ellátását,
d) részt vesz
da) a vízügyi kormányzati beruházások éves költségvetési tervezésében,
db) az éves költségvetés vízügyi szervek részére történő felosztásában,
dc) a VICE felhasználását szabályozó feltételrendszer kialakításában,
dd) a vízügyi igazgatóságok – minisztériumi intézkedést igénylő – ingatlanügyeivel (eladásával, illetve vételével) kapcsolatos szakmai állásfoglalás kialakításában,
de) a hajózásra alkalmas, illetőleg a hajózásra alkalmassá tehető természetes és mesterséges felszíni vizek vízi úttá nyilvánítása követelményeinek kialakításában,
df) a vízi utak fejlesztésére vonatkozó koncepció kialakításában,
dg) a vízgazdálkodási keretirányelv hazai bevezetését szolgáló feladatok végrehajtásában.
dh) az Árvízvédelmi és Belvízvédelmi Központi szervezet Közhasznú Társaság feletti alapítói, felügyeleti joggyakorlás szempontrendszerének és működési feltételrendszerének kialakításában, alapítói joggyakorlását és a felügyeleti tevékenységet megalapozó döntések határozatok kidolgozásában,
e) közreműködik
ea) a feladatkörébe (hatáskörébe) tartozó beruházások engedélyezésében,
eb) a vízkárelhárítással kapcsolatos PR feladatok ellátásában.
f) koordinálja a vízkárelhárítási információs rendszer kialakítását,
g) szervezi a vízi utak biztosításával és kitűzésével összefüggő feladatok ellátását.”

15. § Az Ut. a következő alcímmel és 74/E. §-sal egészül ki:

„Vízgazdálkodási főosztály
74/E. § A vízgazdálkodási főosztály
a) javaslatot tesz
aa) a vízkészlet-gazdálkodás és a víziközmű-infrastruktúra fejlesztését elősegítő koncepciókra, tanulmányok és tervek elkészítésére,
ab) a központi költségvetésből tervezett beruházásokra,
ac) az integrált vízgazdálkodás megteremtéséhez szükséges intézményfejlesztésre,
b) kialakítja
ba) a vízgazdálkodási szakirányítás és szakigazgatás szabályait,
bb) a vízgazdálkodási tevékenységek műszaki szabályozásának irányelveit,
bc) a vízi közmű szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztési programokat,
bd) a vízi közmű szolgáltatásra vonatkozó adatszolgáltatási, nyilvántartási és fejlesztési kötelezettségek elveit és rendjét,
be) feladatkörében a határvízi bizottságok működésével kapcsolatos szakmai állásfoglalásokat,
c) előkészíti
ca) a vízügyi célelőirányzat pályázati felhasználásával kapcsolatos feladatokat,
cb) a vízügyi helyettes államtitkári, illetve miniszteri hatáskörbe tartozó, feladatköréhez kapcsolódó beruházási engedélyokiratokat,
cc) a vízügyi joganyagnak az EU jogszabályokhoz való közelítése érdekében szükséges jogharmonizáció – feladatkörébe tartozó – szakmai alapozó anyagait,
cd) a vízgazdálkodási célú ISPA pályázatokat és egyéb nemzetközi támogatásokat,
d) ellátja
da) a vízügyi célelőirányzat Tárcaközi Bíráló Bizottság elnöki és titkári feladatait,
db) a címzett és céltámogatási rendszer keretében a hatáskörébe tartozó minisztériumi feladatokat,
dc) a feladatkörébe tartozó beruházások engedélyezését,
dd) a 23 megyei jogú város szennyvíztisztítási programjának végrehajtásához szükséges tárca-feladatokat,
de) az OVF vízgazdálkodásra vonatkozó szakmai felügyeletét és az ellenőrzéssel összefüggő feladatokat,
df) az EU ivóvízminőséget és a települési szennyvíztisztítást szabályozó irányelvében foglaltak érvényesítéséhez szükséges program végrehajtásához kapcsolódó feladatokat,
dg) a vízgazdálkodást érintő nemzetközi egyezményekből eredő feladatokat,
e) irányítja az OVF vízgazdálkodásra vonatkozó szakmai tevékenységét,
f) részt vesz
fa) a vízügyi célelőirányzat felhasználását szabályozó feltételrendszer kialakításában,
fb) az EU integrációs tárcaközi bizottsága környezetvédelmi munkacsoportjának munkájában és az integrációs tárgyalások szakmai előkészítésében,
fc) a vízgazdálkodási információs rendszer kialakításában,
fd) a vízgazdálkodási keretirányelv hazai bevezetésének előkészítésében,
fe) a vízgazdálkodási keretirányelv hazai bevezetését szolgáló feladatok végrehajtásában.”

16. § Az Ut. a következő alcímmel és 74/F. §-sal egészül ki:

„EU Vízgyűjtő-gazdálkodási Iroda
74/F. § Az EU Vízgyűjtő-gazdálkodási Iroda
a) kialakítja
aa) az Európai Bizottság víz-igazgatóinak értekezletein képviselendő magyar álláspontot,
ab) a vízgyűjtő-gazdálkodás fő területi egységeinek és a részvízgyűjtőknek a kijelölésére vonatkozó javaslatokat,
ac) a vízgazdálkodási keretirányelv által kijelölt célok eléréséhez szükséges intézkedési programokra vonatkozó javaslatokat,
b) előkészíti
ba) a Vízgazdálkodási Keretirányelv Stratégiai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (a továbbiakban: VKSKTB) üléseit és döntéseit,
bb) a vízügyi joganyagnak az EU vízgazdálkodási keretirányelvének alkalmazásával kapcsolatos harmonizációját,
bc) a feladatkörébe tartozó jogszabályokra vonatkozó szakmai javaslatot,
bd) az Európai Bizottság víz-igazgatóinak üléseihez szükséges dokumentumokat,
be) az OVF keretirányelvet érintő szakmai irányításával kapcsolatos intézkedéseket, ennek keretében, a helyettes államtitkár által meghatározott körben és mértékben, kialakítja a szakmai irányítással kapcsolatos álláspontját,
c) ellátja
ca) a tevékenységét érintő – más ágazati programokból reá háruló – feladatokat,
cb) a Duna Védelmi Egyezményből adódó – tevékenységét érintő – feladatokat,
d) koordinálja
da) a vízgazdálkodási keretirányelv által a tagállamok részére meghatározott intézkedési programok kialakítását, végrehajtásuk figyelemmel kísérését, felülvizsgálatát,
db) az Európai Bizottság keretirányelvvel foglalkozó munkacsoportjaiban való részvételt,
e) részt vesz
ea) az ország felszíni és felszín alatti vízkészlete feltárásának, meghatározásának, nyilvántartásának és rendszeres értékelésének rendje, a vízrajzi tevékenység szakmai és fejlesztési irányelvei, gazdasági és jogi feltételrendszere meghatározásában, és az országos összehangolásukat célzó feladatok ellátásában,
eb) az ivóvízellátást biztosító meglévő és távlati vízbázisok védelmével kapcsolatos feladatok ellátásában,
ec) a vízkészlet hasznosítás hazai irányelveinek kidolgozásában,
ed) a vízgyűjtő gazdálkodást érintő vízkár elhárítási és folyógazdálkodási feladatok ellátásában,
ef) a vízügyi informatika fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátásában, a vízgazdálkodási keretirányelv bevezetésével összefüggésben koordinálja azt,
eg) a vízgazdálkodási keretirányelv hazai bevezetésével kapcsolatos vízkészlet gazdálkodási és vízkár elhárítási feladatok ellátásában,
eh) a vízkészlet gazdálkodás környezetvédelmi alapelveinek kidolgozásában,
ei) a rész-vízgyűjtők állapotértékelésében és a vízhasználatok gazdasági elemzésében, rendszeres felülvizsgálatában,
ej) az ivóvízbázisok védelmével kapcsolatos feladatok (kijelölés, nyilvántartás, védelem, monitoring) ellátásában,
ek) vízgyűjtő gazdálkodási tervek készítésében, felülvizsgálatában,
el) az éves költségvetésnek a vízügyi szervek részére történő felosztásában,
em) a vízügyi igazgatási szervezet korszerűsítésében.

17. § Az Ut. 83. §-a a következő p) ponttal egészül ki:

(Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya)

p) ellátja az élővilágvédelemmel kapcsolatos egyes természetvédelmi egyezményekből (Washingtoni Egyezmény, Biológiai sokféleség védelméről szóló Riói Egyezmény, Bonni Egyezmény, Berni Egyezmény) a Minisztériumra háruló szakmai feladatokat, továbbá – a külön jogszabályokból fakadó – az egyezményekkel összefüggő hatósági feladatokat, a Washingtoni Egyezmény tekintetében ez utóbbi feladatokat a Közigazgatási és Jogi Helyettes Államtitkárral egyeztetetten.”

18. § Az Ut. 85. §-a a következő m) ponttal egészül ki, és az eredeti m)–r) pontok n)–s) pontokra változnak:

(Nemzetközi Támogatások Főosztálya)

m) ellátja a Kohéziós Alapból finanszírozott környezetvédelmi programok esetén a Lebonyolító Testület feladatait,”

19. § A vízügyi helyettes államtitkár, valamint az érintett szervezeti egységek közreműködnek a Társaság-felügyeleti és Jogi-ellenőrzési Főosztálynak a vízügyi szervezeteket érintő miniszteri tulajdonosi és alapítói joggyakorlást jelentő feladatkörének ellátásában. E feladatkörében részt vesz az 5 regionális vízmű részvénytársasággal, a Vízgazdálkodási Tudományos Kutatóközponti Rt.-vel, az ÁBKSZ Kht.-val, továbbá a NYÍRSÉGVÍZ Rt.-ben lévő állami részvénnyel kapcsolatos tulajdonosi feladatok ellátásában.

20. § Ez az utasítás a kiadmányozása napján* lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Ut. 39. §-a (6) bekezdésének e) pontja és f)–g) pontja e)–f) pontra változnak, valamint az azt megelőző alcím, 53. §-a (1) bekezdésének d) pontja, a 69. § i) pontja és a j)–v) pontok i)–u) pontra változnak, és 72. §-a.

Dr. Kóródi Mária s. k.,

környezetvédelmi és vízügyi miniszter

*

Az utasítást a 10/2003. (K. Ért. 5.) KvVM utasítás 67. § (3) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte 2003. március 14. napjával.

*

Az utasítás kiadmányozásának napja: 2002. július 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére