• Tartalom

13/2002. (HK 7.) HM utasítás

13/2002. (HK 7.) HM utasítás

az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről*

2002.03.08.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a NATO-ban, illetve egyéb nemzetközi szervezetekben, az azok mellé rendelt nemzeti képviseletekben, és az önálló nemzeti beosztásokban szolgálatot teljesítők vendéglátási és reprezentációs (a továbbiakban együtt: reprezentációs) tevékenységéről a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság Állandó NATO Képviselet keretein belül működő Katonai Képviselő Hivatalánál, Politikai Osztályának Védelempolitikai Részlegénél, Nemzeti Katonai Képviseleteinél, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság Nemzeti Támogató Szervezeténél (a továbbiakban: NTSZ), az EBESZ Katonai Képviseletnél (a továbbiakban együtt: képviseletek), valamint egyes NATO, NYEU és EU vagy nemzeti beosztásokban szolgálatot teljesítő személyi állományra.

2. § (1) A reprezentációs feladatok vonatkozásában az érintett személyi állományt az alábbi kategóriákba kell sorolni:

I. kategória: Kiemelt vagy rendszeres reprezentációs tevékenységre jogosult személyek:

A csoport:

– Katonai Képviselő Hivatal katonai képviselője,

– NATO-beosztást betöltő vezérezredesi és altábornagyi rendfokozattal rendszeresített beosztásban levő személyek.

B csoport:

– Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője,

– Politikai Osztály Védelempolitikai Részleg vezetője,

– NATO-beosztást betöltő, vezérőrnagyi rendfokozattal rendszeresített beosztásban levő személyek.

C csoport:

– EBESZ Katonai Képviselet katonai képviselője,

– NATO-beosztást betöltő, dandártábornoki rendfokozattal rendszeresített beosztásban levő személyek.

II. kategória: Eseti reprezentációs tevékenységre jogosult személyek:

A csoport:

– Katonai Képviselő Hivatal katonai képviselő-helyettese,

– Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselő-helyettese,

– Politikai Osztály Védelempolitikai Részleg vezetőhelyettese,

– EBESZ Katonai Képviselet katonai képviselő-helyettese.

B csoport:

– a NATO főbizottságaiban, bizottságaiban és munkacsoportjaiban Magyarország képviseletét ellátó személyek,

– a NYEU és EU-hoz vezényelt személyek,

– az NTSZ parancsnoka.

C csoport:

– az NTSZ déli régiót ellátó nemzeti támogató csoportjának vezetője,

– önálló helyőrségben rangidős NATO-beosztású tisztek.

D csoport:

– NATO Defense College Faculty Advisor.

E csoport:

– NATO-beosztást betöltő, ezredesi rendfokozattal rendszeresített, osztályvezető beosztású személyek.

III. kategória: Egyéb reprezentációs jellegű tevékenységre jogosult személyek:

A csoport:

– az előzőekbe nem tartozó NATO és nemzeti beosztást betöltő tisztek és köztisztviselők.

B csoport:

– az előzőekbe nem tartozó NATO és nemzeti beosztást betöltő tiszthelyettesek.

C csoport:

– közalkalmazottak.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt I–II. kategóriák szerinti személyek az alkalmi vendéglátások (ültetéses vacsora, munkaebéd, állófogadás stb.), valamint a napi munkakapcsolat során történő vendéglátás (frissítő, kávé, ásványvíz, aprósütemény stb.) költségeinek fedezetére, továbbá egyéb, hazai beszerzésű reprezentációs kiadásokra, a III. kategóriába sorolt személyek a hazánkat, a honvédséget és a tárcát reprezentáló kiadványok, emléktárgyak, illetőleg ajándéktárgyak felhasználásához a következő keretekkel rendelkeznek:

I. kategória:

 

I/A csoport

1400 eFt/év,

I/B csoport

1100 eFt/év,

I/C csoport

750 eFt/év.

II, kategória:

 

II/A csoport

500 eFt/év,

II/B csoport

400 eFt/év,

II/C csoport

350 eFt/év,

II/D csoport

külön vezénylési parancs szerint,

II/E csoport

250 eFt/év.

III. kategória:

 

III/A csoport

25 eFt/év,

III/B csoport

20 eFt/év,

III/C csoport

15 eFt/év.

(3) A (2) bekezdés szerinti keretek nem tartalmazzák a reprezentációs tevékenységgel összefüggő kiadások közterheit (kivéve az általános forgalmi adót). A munkáltatót terhelő adók és járulékok bevallása, valamint megfizetése érdekében a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatójának vonatkozó intézkedése szerint kell eljárni.*

(4) A nemzeti ünnep (március 15. vagy október 23.), a honvédelmi nap (május 21.), illetőleg egy nemzeti nap alkalmából megtartott rendezvények költségei nem terhelik a (2) bekezdés szerinti kereteket. E költségek tervezése és elszámolása során – a 7. § (5) bekezdésében megfogalmazott kivételekkel – jelen utasítás előírásait kell alkalmazni és a 7. §. szerint kell eljárni.

3. § (1) A vendéglátás, illetve ajándékozás az alábbi személyekre terjedhet ki:

a) a partnerországok, illetőleg magyar és nemzetközi szervezetek azon képviselői, akikkel a reprezentációra jogosult személy (meghívó) hivatalos munkakapcsolatba kerül;

b) az a) szerinti személyek (meghívottak) házastársai.

(2) A rendezvényen részt vehetnek még a reprezentációra jogosult személy azon munkatársai, akiknek a jelenléte a meghívó megítélése szerint elengedhetetlen (vendéglátók).

(3) Amennyiben a rendezvényre való meghívás kiterjed az (1) bekezdés szerinti meghívottak házastársaira is, akkor a rendezvényen való részvétel kiterjedhet a (2) bekezdés szerinti vendéglátók házastársaira is.

(4) A vendéglátók létszáma nem haladhatja meg a meghívottak létszámát.

(5) A reprezentációs keret nem használható fel:

a) nem hivatalos jellegű szociális programra;

b) magánlakáson tartott eseményre, kivéve, ha az a leginkább költségkímélő megoldásnak ítélhető és a szolgálati elöljáró azt előzetesen jóváhagyta.

4. § (1) A 2. § (2) bekezdés szerinti reprezentációs keretet terheli

a) a hazai beszerzésű – elsősorban nemzeti jellegű – italok, ételek, hazánkat népszerűsítő kiadványok, ajándéktárgyak stb. értéke, valamint

b) a vendéglátással kapcsolatosan az a) bekezdésben foglalt kiadásokon túl felmerülő azon kiadások, melyeket a „Nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről” szóló HM utasítás* tartalmaz. Az utasításban nem szereplő kiadásokat az NTSZ költségvetésében kell megtervezni és elszámolni.

(2) A hazai beszerzésű termékeket, valamint a helyi vagy hazai beszerzésű szolgáltatásokat a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PNRI) az NTSZ útján biztosítja.

(3) A 2. § (1) bekezdése szerint az I. és II. kategóriába sorolt személyek vendéglátással kapcsolatos kiadásaira vonatkozó normákat jelen utasítás melléklete tartalmazza.

(3) A vendéglátás a reprezentációs keretre jogosult személy javaslatára, az NTSZ szervezésében, a szolgálati elöljáró döntésétől és a helyi lehetőségektől függően megvalósulhat:

a) a reprezentáló személy lakásán vagy bérelt helyszínen, illetve party-service szolgáltatás igénybevételével vagy

b) helyi vendéglátó egységben.

5. § A 2. § (2) bekezdésében foglalt reprezentációs keret terhére lehet a külföldi partnerek részére ajándéktárgyakat igényelni. Az ajándékozás mértékére vonatkozóan a „Nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről” szóló utasításban* foglaltakat kell irányadónak tekinteni. Kivételes esetben (kapcsolatfelvétel, beosztásba történő kinevezés, beosztásból távozás, nemzeti ünnep, nemzeti képviselet működésének megkezdése stb.), a szolgálati elöljárótól kapott engedély alapján ettől el lehet térni.

6. § (1) A 2. § (2) bekezdés szerinti I. és II. kategóriához tartozó reprezentációs keretekhez tartozó kiadásokhoz szükséges költségvetési előirányzatokat az NTSZ, illetve az ellátásért felelős szervezet költségvetésében kell megtervezni.

(2) A 2. § (2) bekezdés szerinti III. kategóriához tartozó reprezentációs keretekhez tartozó kiadásokhoz szükséges költségvetési előirányzatokat a HM PNRI költségvetésébe kell betervezni.

(3) A 2. § (2) bekezdés szerinti I–II. kategóriába tartozó reprezentációs keretek tervezésének, elszámolásának és indokoltságának alátámasztására az éves költségvetés tervezésének időszakában felhasználási ütemtervet, az egyes rendezvények vonatkozásában a rendezvény megtartása előtt, az adott kategóriába sorolt személyeknek rendezvénytervet kell készíteni, melyeket jóváhagyás céljából a szolgálati elöljáróhoz kell felterjeszteni.

(4) Amennyiben valamely beosztásban év közben váltás történik, akkor az adott évre, az adott beosztásra jóváhagyott reprezentációs keret negyedéves bontás szerinti időarányos része használható fel.

(5) A 2. § (1) bekezdés szerint I–II. kategóriába tartozó személyek reprezentációs keretéből beszerzett termékek/szolgáltatások vonatkozásában az ellátásért felelős szervezetnek – az általános pénzügyi és számviteli szabályok betartása mellett – a reprezentációra jogosult személyekre lebontott analitikus nyilvántartást kell vezetnie.

(6) A vendéglátással kapcsolatosan felmerült költségek elszámolásához a reprezentációra jogosult személynek csatolnia kell a rendezvényen résztvevő meghívottak és vendéglátók nevét és nemzeti hovatartozását tartalmazó listát.

(7) Az 5. §-ban foglalt normát figyelembe véve az NTSZ az éves költségvetésében külön soron tervezze meg az ajándéktárgyak beszerzéséhez szükséges költségvetési előirányzatot. A tervezésnél és a végrehajtásnál – a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve – előnyben kell részesíteni a hazai beszerzést.

(8) Az NTSZ jóváhagyott éves költségvetésében szereplő, (7) pont szerint megtervezett, hazai beszerzésű ajándéktárgyakat a HM PNRI szerzi be és gondoskodik az NTSZ-nek történő eljuttatásáról. Az esetlegesen külföldön beszerezni szükséges ajándéktárgyak beszerzéséért és a kapcsolódó szolgáltatásért (pl.: gravíroztatás stb.) az NTSZ a felelős.

(9) Az NTSZ a 2. § (1) bekezdés szerinti I. és II. kategóriába tartozó személyek reprezentációs kereteiről nyilvántartást vezet és a költségvetési beszámoló részeként a keretek felhasználásáról külön számszaki elszámolást készít.

(10) Felhatalmazom a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatóját, hogy a reprezentációs kiadások tervezésére, a keretek kezelésére és elszámolására szakmai intézkedést adjon ki.

(11) Felhatalmazom a HM PNRI igazgatóját, hogy a 2. § (1) bekezdés szerinti III. kategóriába tartozó személyek reprezentációs kiadásairól, elszámolásáról, a nyilvántartási okmányokról és a nyilvántartási rendről szakmai intézkedést adjon ki.

7. § (1) Évente egy nemzeti ünnep, a honvédelem napja és egy nemzeti nap alkalmából lehet nemzeti fogadást tartani.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvények megtartásának költségeit külön rendezvényterv alapján, az állófogadásra megállapított normatívák szerint, a tervezett létszám alapján, külön költségvetésekben kell megtervezni. A rendezvények tervét a Vezérkarfőnök helyettese hagyja jóvá.

(3) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvények a déli régiót illetően Nápolyban és Veronában, valamint a környéken szolgáló magyarok bevonásával a helyőrségekben tartható meg, megrendezésük költségeinek fedezetét az NTSZ éves intézményi költségvetésében kell tervezni és elszámolni.

(4) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvényeket az északi régiót illetően Brüsszelben a Katonai Képviselő Hivatal a Politikai Osztály Védelempolitikai Részlegével együttműködésben, összevontan, Monsban pedig a Nemzeti Katonai Képviselet terveiknek megfelelően rendezi meg. A rendezvények megrendezésének költségeit az NTSZ éves intézményi költségvetésében kell tervezni és elszámolni.

(5) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvények megtartásának költségei a (2)–(3) bekezdésekben nem nevesített állomáshelyeken a 2. § (2) bekezdés szerinti keretek terhére történhet.

8. § (1) Ezen utasításban szereplő normák szükség szerinti módosítására a HM KPSZH főigazgatója a HM PNRI igazgatójával való egyeztetés után tesz javaslatot.

(2) A 6. § (3) bekezdésében szereplő éves felhasználási ütemtervet 2002. évre először március 01.-ig, az egyes rendezvények terveit március 01.-től kezdődően kell elkészíteni.

(3) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2002. január 01.-től kell alkalmazni.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 13/2002. (HK 7.) HM utasításhoz

A vendéglátással kapcsolatos kiadások normái

I. kategória

I/A csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 10 főre

6/év

25 euro/fő

ültetéses vacsora 25 főre

félévente

25 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

246 Euro/alk.
Számla szerint

állófogadás 70 főre

félévente

10 euro/fő

I/B csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 10 főre

negyedévente

20 euro/fő

ültetéses vacsora 25 főre

félévente

20 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

205 Euro/alk.
Számla szerint

állófogadás 50 főre

félévente

10 euro/fő

I/C csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 10 főre

félévente

18 euro/fő

ültetéses vacsora 25 főre

évente

18 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

164 Euro/alk.
Számla szerint

állófogadás 40 főre

félévente

10 euro/fő

II. kategória

II/A és B csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 8 főre

negyedévente

16 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

164 Euro/alk.
Számla alapján

állófogadás 20 főre

félévente

10 euro/fő

II/C csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 8 főre

negyedévente

16 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

164 Euro/alk.
Számla alapján

állófogadás 20 főre

félévente

10 euro/fő

II/E csoport

Rendezvény

Maximális gyakoriság

Norma

ültetéses vacsora 8 főre

félévente

16 euro/fő

munkaebédek, vacsorák 8 főre

félévente

164 Euro/alk.
Számla alapján

állófogadás 20 főre

félévente

10 euro/fő

*

Az utasítást a 122/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2005. december 31. napjával.

*

_____
Jelenleg a 25/1998. számú, valamint a 16/2001. számú intézkedéssel módosított 4/1998. sz. HM KPSZH foigazgatói intézkedés.

*

_____
Jelenleg a 29/2000. sz. HM utasítás.

*

Jelenleg a 29/2000. sz. HM utasítás.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére