• Tartalom

14/2002. (HK 7.) HM utasítás

14/2002. (HK 7.) HM utasítás

a Védelmi Tervező Rendszer működésének szabályozásáról*

2002.03.08.
A honvédelemről szóló, többször módosított 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdésének k) pontjában biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló 61/2000. (VI. 21.) OGY határozat 2. pontjára – a védelmi tervezésnek a kormányzati tervező folyamatokhoz és a NATO közös védelmi tervezési folyamatához való további illesztése érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire.

A Védelmi Tervező Rendszer célja és rendeltetése

2. § A Védelmi Tervező Rendszer célja a biztonság- és védelempolitikai alapdokumentumokban támasztott igényeknek megfelelő, működőképes, alkalmazható magyar haderő folyamatos fenntartása és építése. A Védelmi Tervező Rendszer rendeltetése a védelmi feladatok végrehajtásához szükséges, az ország védelempolitikai prioritásaihoz, szövetségi kötelezettségeihez igazodó katonai képességek kialakításának, fejlesztésének és fenntartásának hosszú, közép- és rövid távú tervezése. A Védelmi Tervező Rendszer kormányzati tervezési folyamatokhoz történő csatlakoztatása a fejlesztés további eredményeképpen valósul meg.

A Védelmi Tervező Rendszer struktúrája és irányítása

3. § (1) A Védelmi Tervező Rendszer egy egymással szoros és többirányú kapcsolatot tartó, egymás működését elősegítő alrendszerekből álló, hierarchikus felépítésű rendszer.

(2) A Védelmi Tervező Rendszert a HM közigazgatási államtitkár a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese és a HM helyettes államtitkárok útján irányítja. A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok a HM közigazgatási államtitkár irányításával kapcsolódnak a Védelmi Tervező Rendszerhez.

(3) A Védelmi Tervező Rendszer működését és fejlesztését a HM Védelmi Tervezési Koordinációs Iroda (a továbbiakban: HM VTKI) koordinálja.

(4) A Védelmi Tervező Rendszer az alkalmazói, felhasználói igények felmérését, a képességek és feladatok meghatározását végző Képesség- és Feladattervező Alrendszerből, az erőforrások és költségek, valamint a költségvetési előirányzatok tervezését végző Gazdasági Tervező Alrendszerből, valamint a haderőfejlesztési feladatok és célok elérését szolgáló emberi erőforrás tervezést és gazdálkodást végző Humán Tervező Alrendszerből áll.

(5) A Képesség- és Feladattervező Alrendszer rendeltetése az ország védelméhez, a szövetségesi feladatok végrehajtásához nélkülözhetetlen katonai képességekkel rendelkező haderő megtervezése a HM Honvéd Vezérkar főnöke koncepciója alapján, a haderő fenntartásához és működtetéséhez szükséges hosszú, közép- és rövid távú tervjavaslatok összeállítása, a szükséges erőforrásokra, fejlesztési programokra vonatkozó igények kidolgozása. Az alrendszer működtetéséért a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felel.

(6) A Gazdasági Tervező Alrendszer rendeltetése a meglévő és a jövőbeni haderő működtetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges hosszú, közép- és rövid távú, képesség- és feladatalapú erőforrás és költség-, valamint költségvetési előirányzat tervezés. Az alrendszer működtetéséért a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár felel.

(7) A Humán Tervező Alrendszer rendeltetése a tervezett haderő kialakítását, fenntartását és működtetését biztosító személyi feltételrendszer, valamint a humán erőforrás-gazdálkodás tervezése. Az alrendszer működtetéséért a HM humán intézményrendszert felügyelő helyettes államtitkár felel.

A Védelmi Tervező Rendszer működésének elvei

4. § (1) A Védelmi Tervező Rendszer működése alapjául a Nemzeti Biztonsági Stratégiában és a Nemzeti Katonai Stratégiában meghatározott védelempolitikai igényeknek megfelelően, a kétévente kiadott „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” szolgálnak.

(2) A „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” – szövetségi kötelezettségek figyelembevételével történő – kidolgozását a HM Védelempolitikai és NATO Főosztály koordinálja.

(3) A Védelmi Tervező Rendszer a nemzeti érdekek és a szövetségi kötelezettségek alapján megfogalmazott hosszú távú elgondolások, a közép- és rövid távú tervek, valamint haderőfejlesztési programok rendszerére épül. Működése során – a szövetségi tervezési ciklushoz igazodva – megvalósul a komplex képességek kialakításához szükséges tárcaszintű közép- és az államháztartás tervezési rendjének megfelelő rövid távú feladatok, az ezek végrehajtásához szükséges erőforrás és költség-, valamint költségvetési előirányzat tervezése és a végrehajtási tervek kidolgozása.

(4) A Képesség- és Feladattervező Alrendszer a „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” okmányból kiindulva – a HM Honvéd Vezérkar főnökének koncepciója alapján – a feladat-végrehajtóktól, az MH középszintű vezető szerveitől és a minisztérium szerveitől beérkező igények, valamint a rendelkezésre álló erőforráskeretek figyelembevételével – vezető alrendszerként – tervezi meg a kialakítandó haderő képét, elkészíti a stratégiai koncepció és az ennek megfelelő haderőstruktúra módosításaira, a haderőképességek fejlesztésére vonatkozó hosszú távú (12 év), középtávú (6 év) és rövid távú (1–3 év) javaslatokat.

(5) A Gazdasági Tervező Alrendszer a „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” okmányban meghatározottak, a Képesség- és Feladattervező Alrendszerben megfogalmazott hosszú és középtávú koncepció, célok, követelmények, haderő-fejlesztési feladatok, illetve programok igényei alapján hajtja végre feladatát szoros együttműködésben a többi alrendszerrel. A terv-, program-, költségigény és költségvetés-készítő mechanizmus segítségével végzi a védelmi erő erőforrás- és költségigényeinek meghatározását, a kialakított védelmi képességek működtetéséhez és fejlesztéséhez szükséges költségvetési igények – közép- és rövid távú – kielégítésének tervezését.

(6) A Humán Tervező Alrendszer a „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” okmányban meghatározottak, a Képesség- és Feladattervező Alrendszerben megfogalmazott hosszú és középtávú koncepció, célok, követelmények, haderőfejlesztési programok igényei szerint hajtja végre feladatát, szoros együttműködésben a többi alrendszerrel. Kidolgozza a haderő képességeinek kialakításához, fenntartásához és működtetéséhez szükséges személyi feltételrendszer minden oldalú biztosításával kapcsolatos hosszú és középtávú tervjavaslatokat, a jóváhagyott tervek alapján kimunkálja a humán erőforrások fejlesztésére vonatkozó részletes végrehajtási tervjavaslatokat.

(7) A rendszer működésében ciklikusan továbbgördülő jelleggel két, a képességigényekre, valamint a képességigények és a lehetőségek összevetése után a megvalósítandó haderőre vonatkozó – többszörös visszacsatoláson alapuló – tervezési folyamat ismétlődik. A tervezési folyamat végeredményeképpen megvalósuló haderő helyzete és képességei jelentik a következő tervciklus kiindulási alapját.

A védelmi tervezés folyamata

5. § (1) A Nemzeti Biztonsági Stratégiában és a Nemzeti Katonai Stratégiában meghatározottak alapján a HM Honvéd Vezérkar főnöke koncepciója alapján legalább három kormányzati ciklust átfogó Hosszú Távú Elgondolás készül. A Hosszú Távú Elgondolás négyévente felülvizsgálatra kerülhet, ciklusának 2/3-ánál – nem később, mint a nyolcadik évben – megkezdődik a következő Hosszú Távú Elgondolás véglegesítése.

(2) A HM Honvéd Vezérkar főnöke vezetésével 2002. II. félévében kezdődik a 2005–2016. közötti Hosszú Távú Elgondolás véglegesítése. A Hosszú Távú Elgondolás Kormány általi jóváhagyásra való felterjesztés határideje 2004. július 31-e.

(3) A Védelmi Tervező Rendszer középtávú tervezésének kétéves ciklusa minden páratlan év január végén, a „Miniszteri Irányelvek a védelmi tervezéshez” megnevezésű okmány kiadásával kezdődik.

(4) A haderő stratégiai koncepciója az Alrendszerek közötti munka eredményeként páratlan év április 30-ig az új képességi követelményeknek megfelelően módosul. A módosítás a haderő feladat-, műveleti felépítés-, felkészítési és vezetési rendszerére, struktúrájára, felszerelésére és ezek erőforrásigényére vonatkozóan lehetővé teszi az optimális képességek kialakításához szükséges középtávú feladatok koordinált tervezését, a középtávon túlnyúló fejlesztési programjavaslatok kidolgozását. A módosított koncepció a megvalósítás alatt lévő fejlesztési feladatokkal, programokkal együtt a következő haderőfejlesztési ciklusra vonatkozó szövetségi ajánlások elfogadásának alapját képezi.

(5) A HM Honvéd Vezérkar által páratlan év november 30-ig kidolgozott és a Kormány által jóváhagyott Középtávú Terv Elgondolás jelenti a szö

vetségi haderőfejlesztési ajánlások elfogadásának véglegesített alapját.

(6) A katonai képesség és feladat, a gazdasági és humán tevékenység tervezésének rendje páros években

a) a középtávú tervezés keretében a továbbgördített tárcaszintű terv részletes feladatterveinek és a végrehajtásukhoz szükséges költség- és költségvetési igény tervdokumentációinak kidolgozása;

b) a rövidtávú tervezés keretében a továbbgördített Középtávú Terv feladatainak – a kormányzati tervező folyamatokhoz igazodó – rövid távú katonai feladattervként, illetve a végrehajtásukhoz szükséges tárcaszintű erőforrás-, költség- és költségvetési igényként történő megjelenítése és országgyűlési jóváhagyásra történő felterjesztése;

c) a HM Honvéd Vezérkar augusztus 31-ig miniszteri jóváhagyásra felterjeszti a Középtávú Terv részletes tervdokumentációját.

(7) Minden év július 31-ig az irányadó kormányhatározat alapján miniszteri jóváhagyással kiküldésre kerül a kitöltött szövetségi Védelmi Tervezési Kérdőív (DPQ).

(8) Évente november 15-ig a HM Honvéd Vezérkar felterjeszti a Haderő Helyzetjelentést.

A rendszerfejlesztés további feladatai

6. § (1) A Védelmi Tervező Rendszer alrendszer felelősei a VTKI koordinálásával 2002. április 30-ig elkészítik a belső struktúrát, okmányokat, működést és kapcsolati rendszert tartalmazó részletes rendszerjavaslatokat, melyeket a HM közigazgatási államtitkár és a HM Honvéd Vezérkar főnöke hagy jóvá.

(2) A részletes rendszerterv-javaslatok tapasztalatai alapján a HM VTKI koordinálásával 2002. december 31-ig kialakul a teljes Védelmi Tervező Rendszer.

(3) A Védelmi Tervező Rendszer kísérleti működtetése 2003. január 1-jén kezdődik és 2004. december 31-én fejeződik be a működés tapasztalatainak HM VTKI általi összegzésével és a szükséges módosítások elvégzésével.

7. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.* Ezzel egyidejűleg a védelmi tervezésről szóló 37/1998. (HK 12.) HM utasítás, valamint a 29/1998. (HK 13.) HM KÁT–MHPK, VKF együttes intézkedés a hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 12/2003. (HK 5.) HM utasítás 3. §-a hatályon kívül helyezte 2003. február 4. napjával.

*

_____
Az utasítás aláírásának napja: 2002. január 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére