• Tartalom

2/2002. (BK 1.) BM utasítás

2/2002. (BK. 1.) BM utasítás

a rendészeti szakvizsgáról, a rendészeti vezetővé képzésről és a rendészeti mestervezetővé képzésről*

2002.01.23.
A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló 11/1997. (II. 18.) BM rendelet (továbbiakban: 11/1997. (II. 18.) BM rendelet/, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló 9/1997. (II. 12.) BM rendelet 12. § (2) – (3) bekezdésében (továbbiakban: 9/1997. (II. 12.) BM rendelet) foglaltak végrehajtására kiadom az alábbi
utasítást:
Általános rendelkezések
1. Az utasítás hatálya kiterjed:
a) a belügyminiszter által irányított fegyveres szervekre (Határőrség, Rendőrség, Katasztrófavédelem szerveire) és az egyéb jogszabályban meghatározottak szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóságra, valamint e szervek hivatásos tiszti állományára;
b) a Belügyminisztérium egyes hivatali egységeire, a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott minisztériumi szervekre, önálló belügyi szervekre és rendészeti oktatási intézményekre, valamint az e szervekhez berendelt és vezényelt, továbbá más, nem belügyi szervhez vezényelt hivatásos állományú tisztekre.

Rendészeti szakvizsga
2. Rendészeti szakvizsga letételére azok a hivatásos állományú tisztek kötelezettek, akiket az I. besorolási osztály VI. beosztási kategóriájába tartozó beosztásokba az utasítás hatályba lépését követően neveznek ki. Szakvizsgára önkéntes alapon az a kinevezett tiszt jelentkezhet, aki rendelkezik felsőfokú rendészeti képzettséggel.

3. A rendészeti szakvizsga kötelező vizsgatárgyból és egy választható szakmai vizsgatárgyból áll. (A szakvizsga vizsgatárgyainak felsorolását a 1. számú melléklet tartalmazza.) A vizsgaszervezőnél szakvizsgára csak az a tiszt jelentkezhet, aki rendelkezik a vizsgát megelőző felkészítés elvégzéséről szóló igazolással. Szóbeli vizsgára az a jelölt bocsátható, aki az írásbeli vizsgarészt eredményesen teljesítette. Az írásbeli és a szóbeli szakvizsga, valamint a sikertelen szakvizsga és javítóvizsga között legalább 15 napnak kell eltelnie. A szakvizsga a 9/1997. (II. 12.) BM rendelet 12. § (3) bekezdésében foglalt időtartamon belül mindaddig ismételhető, amíg az érintett tiszt eredményes szakvizsgát nem tesz. (A rendészeti szakvizsga vizsgaszabályzatát a 2. számú melléklet tartalmazza.)

4. A vizsgára jelentkező szakmai vizsgatárgyat köteles választani. A kiválasztott vizsgatárgyra csak akkor jelentkezhet – kivéve az önként jelentkezőket –, ha azzal a jelenlegi rendvédelmi szervének munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetője egyetért. Nem tagadhatja meg az egyetértést a szerv vezetője, ha a választott ismeretanyag a vizsgára jelentkező munkaköréhez kapcsolódik. Vita esetén az érintett tiszt a BM Oktatási Főosztály (továbbiakban: BM OF) vezetőjéhez fordulhat. A BM OF vezetőjének állásfoglalása ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

5. A rendészeti szakvizsga letétele alóli mentesség a 9/1997. (II. 12.) BM rendelet 12. § (3) bekezdésében foglaltak alapján adható. Mentesül a kötelező vizsgatárgy letétele alól az a jelölt, aki jogi szakvizsgával vagy közigazgatási szakvizsgával rendelkezik és kéri a vizsga alóli mentességet. A tudományos fokozattal rendelkező tiszt abban az esetben kérhet és kaphat felmentést a kötelező vagy a szabadon választott vizsgatárgy letétele alól, ha disszertációjának témaköre lefedi valamelyik vizsgatárgy ismeretanyagát.

6. A rendészeti szakvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező tisztnek más rendvédelmi szervhez vagy más területre történő áthelyezése – kivéve a köztisztviselői munkaköröket –, berendelése vagy vezénylése esetén nem kell ismételten szakvizsgát vagy különbözeti vizsgát tennie.

7. A rendészeti szakvizsga előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával és felügyeletével foglalkozó testületek, szervek, intézmények:
a) A Rendészeti Szakvizsga Bizottság (továbbiakban: RSZB) tagjaira – a BM OF által megadott szempontok alapján – a koordinációs központok vezetői tesznek javaslatot. (Koordinációs központok felsorolása a 7/h. pontban.) A javaslatok alapján az RSZB tagjait, az RSZB tagjai közül az albizottságok tagjait, az albizottságok tagjai közül az albizottságok elnökeit, valamint az RSZB elnökét az RSZB tagjai közül a BM OF vezetője választja ki és a belügyminiszter kéri fel egy év időtartamra. Ennek letelte után az RSZB tagjai csak a BM OF vezetője által kiírt pályázat nyertesei lehetnek, akiket a belügyminiszter bíz meg a feladat ellátásával.
b) Az RSZB a következő albizottságokból áll:
– Integrált rendészeti albizottság;
– Rendőrségi albizottság;
– Határőrségi albizottság;
– Katasztrófavédelmi-tűzvédelmi albizottság;
– Humán-igazgatási albizottság;
– Gazdasági-pénzügyi albizottság;
– Egészségügyi-pszichológiai albizottság;
– Műszaki-technikai-informatikai albizottság;
– Rendészeti igazgatási albizottság.
ba) Az albizottságok javaslatot tesznek a hatáskörükbe tartozó vizsgatárgyak követelményrendszerére, tartalmára. Összeállítják az adott vizsgatárgy témaköreit, kidolgozzák a tananyagot. Megfogalmazzák a szóbeli vizsga kérdéseit, az írásbeli vizsgákhoz feladatsorokat és javítási útmutatókat készítenek. Felkérésre részt vesznek az írásbeli és a szóbeli vizsgáztatásban. Szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal üléseznek, melyen megbeszélik a szakvizsga tapasztalatait, javaslatot tesznek az esetleges módosításokra, korszerűsítésekre vagy új vizsgatárgy bevezetésére.
c) Az RSZB elnöksége az RSZB elnökéből, az RSZB titkárából és az albizottságok elnökeiből áll. Az RSZB elnöksége állapítja meg, illetve hagyja jóvá a vizsgatárgyak követelményrendszerét, tananyagát, az írásbeli és a szóbeli vizsga kérdéseit, az albizottságok által benyújtott javaslatokat, valamint az RSZB éves munkatervét és beszámoló jelentését. Az elnökség szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.
d) Az RSZB munkáját az RSZB elnöke irányítja. E tevékenységi körében előkészíti és összehívja az RSZB és az RSZB elnökségének ülését. Az elnökség által jóváhagyott dokumentumokat – kivéve az írásbeli feladatsorokat és feladatmegoldásokat – közzéteszi a Belügyi Közlönyben, illetve gondoskodik azoknak a Belügyminisztérium honlapján történő internetes megjelentetéséről. Vizsgaalkalmanként felkéri a vizsgáztató bizottságok tagjait és elnökeit. A háromfős vizsgáztató bizottság elnökét és tagjait – a választott szakmai vizsgatárgyra is tekintettel – az albizottságok tagjai és elnökei közül kell választani. Az RSZB elnöke írásban bírálja el a szakvizsga-kötelezettség alóli mentességi kérelmeket. Vita esetén az érintett tiszt a BM OF vezetőjéhez fordulhat. A BM OF vezetőjének határozata ellen jogorvoslatnak helye nincs.
da) Az RSZB elnökét tartós távolléte vagy akadályoztatása esetén az Integrált Rendészeti Albizottság elnöke helyettesíti.
e) Az RSZB titkári teendőit a Rendőrtiszti Főiskola Rendészeti Vezetőképző, Továbbképző és Kutatóintézet (a továbbiakban: RTF RVTKI) állományában szolgálatot teljesítő személy főállásban látja el. A titkár e feladatkörében az RSZB elnökének munkáját segíti: előkészíti az elnök által összehívandó üléseket, javaslatot tesz a vizsgáztató bizottságok tagjainak és elnökeinek személyére, tartja a kapcsolatot az albizottságok elnökeivel, a felkészítést tartó intézmények, a vizsgaszervező intézmény és a koordinációs központok érintett vezetőivel, irányítja a vizsgák előkészítését, szervezését. Az albizottságok tervezetei és az elnök iránymutatása alapján elkészíti az RSZB éves munkatervét és beszámoló jelentését. Intézi a szakvizsga-kötelezettség alóli felmentési kérelmek döntés-előkészítését. A titkár vezeti az RTF RVTKI szervezetébe integrált munkacsoportot, amelynek tagjai, mint vizsgabiztosok előkészítik és szervezik a vizsgákat, végzik a szükséges adminisztrációt, illetve segítik az írásbeli és a szóbeli vizsgáztatatáskor a vizsgáztató bizottság munkáját.
f) A rendészeti szakvizsgára történő felkészítést az alábbi intézmények szervezik:
– BM Nemzetközi Oktatási Központ ;
– BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ;
– Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola;
– Budapesti Rendészeti Szakközépiskola;
– Csopaki Rendészeti Szakközépiskola;
– Körmendi Rendészeti Szakközépiskola;
– Miskolci Rendészeti Szakközépiskola;
– Soproni Rendészeti Szakközépiskola;
– Szegedi Rendészeti Szakközépiskola;
– BM Oktatási Igazgatóság.
fa) A felkészítő intézmények háromnapos képzést (kötelező + választott vizsgatárgy) szerveznek és bonyolítanak le, melyet az RSZB albizottságainak útmutatásai alapján, az RTF RVTKI közreműködésével elkészített központi képzési program alapján tartanak meg.
fb) Minden intézmény köteles a kötelező vizsgatárgyból (közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek) felkészítést tartani. A szabadon választható vizsgatárgyak közül a rendészeti szakközépiskolák mindegyike a rendőrségi igazgatás és a határőrségi igazgatás tantárgyak oktatását szervezi. A BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a katasztrófavédelmi igazgatás; a BM Nemzetközi Oktatási Központ, a rendvédelmi szervek egészségügyi-pszichológiai igazgatása, a rendvédelmi szervek humán-igazgatása és a rendvédelmi szervek hivatali igazgatása; a BM Oktatási Igazgatóság pedig a rendvédelmi szervek gazdasági-pénzügyi igazgatása és a rendvédelmi szervek műszaki-technikai-informatikai igazgatása vizsgatárgyakra szervez felkészítést.
fc) A felkészítő intézmények az alábbi feltételeknek megfelelő személyt kérhetik fel oktatásra: az érintett az oktatott tantárgynak megfelelő szakirányú felsőfokú végzettséggel és legalább 5 éves szakirányú szakmai gyakorlattal rendelkezzen.
Az RSZB vezetése és tagjai felkészítést nem folytathatnak.
fd) A vizsgázni szándékozók a felkészítés foglalkozásairól nem hiányozhatnak. A felkészítés végén a résztvevők igazolást kapnak.
fe) A felkészítő intézmények – az Országos Rendőr-főkapitányság, a Határőrség Országos Parancsnokság és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeseivel történő előzetes egyeztetés után és az RTF RVTKI véleményét is kikérve – kötelesek minden év júniusában tájékoztatni a koordinációs központokat és az RSZB titkárát a következő oktatási év (szeptember–június) felkészítéseinek lehetséges keretlétszámáról, várható időpontjairól.
g) A rendészeti szakvizsgák vizsgaszervező intézménye az RTF RVTKI. E tevékenységi körében előkészíti, szervezi és bonyolítja az írásbeli és szóbeli szakvizsgákat, illetve gondoskodik a szükséges nyilvántartásról. Az RTF RVTKI a jelentkezők létszámától függően és a választható szakmai vizsgatárgyra is tekintettel határozza meg az írásbeli és a szóbeli vizsgák időpontjait, valamint helyszínét. Szakvizsga július, augusztus és december hónap kivételével bármikor szervezhető.
ga) Az RTF RVTKI egyben a rendészeti szakvizsgával kapcsolatos módszertani feladatokat is ellátja, melynek során évente egy alkalommal – az RSZB elnökségének egyetértésével – módszertani értekezletet tart az RSZB tagjainak, valamint a felkészítést tartó intézmények és a koordinációs központok egy-egy képviselőjének. A minőségbiztosítás és a titokvédelem érdekében az RTF RVTKI vizsgánként állítja össze és sokszorosítja – az RSZB albizottságai által készített feladatsorokból – az írásbeli vizsgák feladatlapjait.
h) Koordinációs központok:
– Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Szolgálat;
– Határőrség Országos Parancsnokság Képzési és Módszertani Főosztály;
– BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Személyzeti és Oktatási Főosztály (a hivatásos önkormányzati tűzoltóság tekintetében is);
– BM Oktatási Főosztály (az alárendeltségében működő intézmények és a RTF tekintetében);
– BM Személyügyi Főosztály (az eddig fel nem sorolt szervek tekintetében);
ha) A koordinációs központok gyűjtik össze a területükhöz tartozó vizsgakötelesek jelentkezési lapjait. Gondoskodnak az érintett állomány felkészítésre történő beiskolázásáról, illetve a beiskolázási és jelentkezési lapoknak a felkészítő intézményhez történő időbeni eljuttatásáról.
i) A rendészeti szakvizsgáztatással kapcsolatos feladatok végrehajtását a BM OF vezetője felügyeli.

8. Az eredményes szakvizsgáról az érintett tiszt szakvizsga-bizonyítványt kap.

9. A rendészeti szakvizsga költsége a vizsga díjából áll. A szakvizsga írásbeli, illetve szóbeli részének díja a mindenkori köztisztviselői illetményalap 15–15%-a. A vizsgadíjat – mindkét vizsgarész esetében – az alábbiak szerint kell elosztani: a vizsgadíj 25%-a a bizottság elnökét, 20–20%-a a két bizottsági tagot, 5%-a a vizsgabiztost, 30%-a pedig a vizsgaszervezőt illeti meg. A rendészeti szakvizsgára kötelezettek vizsgadíját a beiskolázó szervek, a felkészítés képzési költségeit pedig a felkészítő intézmények saját költségvetésükben tervezzék.

10. A javítóvizsga díja – a vizsgatárgyak számától függetlenül – megegyezik a szakvizsga díjával. A javítóvizsga díja a vizsgázó tisztet terheli.

11. Az önkéntes alapon jelentkező személy a felkészítés és a szakvizsga költségeit önerőből fedezi. A költségek 50%-át kérelmére az állományilletékes szerv átvállalhatja.

12. A felkészítés időtartamára (három nap) és a vizsganapokon (egy-egy nap), az érintettet mentesíteni kell a munkavégzés alól, erre az időre távolléti díjra jogosult.

Vezetői utánpótlás kiválasztása
13. A céltudatos és tervszerű vezetői utánpótlás, a szervezeten belüli karrierrendszer biztosítása, valamint az egyéni karrierívek megvalósítása érdekében a rendvédelmi szerveknél vezetői utánpótlási adatbankot kell létrehozni.

14. A vezetői utánpótlási adatbankban azoknak a tiszteknek az adatai kerülhetnek regisztrációra, akik a 9/1997. (II. 12.) BM rendelet 47. § (8) bekezdésében foglalt teljesítményértékelés alapján kiváló minősítésűek, illetőleg azok, akiket a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőjük vezetői beosztás betöltésére javasol. Az adatbankba történő bekerülés csak az érintett személy írásbeli beleegyezésével lehetséges.

15. A vezetői beosztásra való alkalmasság körültekintőbb, alaposabb prognosztizálása érdekében a tervezett vezetői beosztások betöltésére a jelenlegi munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető a vezetői utánpótlási adatbankból kijelöli azokat a tiszteket, akik a vezetői alkalmasság megállapítására szolgáló pszichológiai alkalmassági vizsgálaton részt vesznek. Az alkalmassági vizsgálatra önként is jelentkezhetnek az adatbankban szereplők, de ebben az esetben vezetőjük egyetértése szükséges. Önként jelentkezés csak 2003. január 01-jétől lehetséges. Mindkét esetben (kijelölés vagy önként jelentkezés esetében) az érintetteknek írásban kell vállalniuk a vizsgálatot.

16. Alkalmassági vizsgálatra jelentkezni a 3 sz. mellékletben szereplő jelentkezési lappal lehet, melyet az RTF RVTKI-hez kell eljuttatni. A jelentkezők vizsgálatra történő besorolását az RTF RVTKI végzi.

17. Az alkalmassági vizsgálat végén a pszichológus írásbeli szakvéleményt ad, melyet a vizsgált személlyel szóban is ismertet. A szakvélemény csak az érintett írásos beleegyezése esetén továbbítható a jelenlegi munkáltatói jogkört gyakorló vezető felé, aki a szakvélemények alapján dönti el, hogy kit iskoláz be a rendészeti vezetővé képzésre.

18. A pszichológiai alkalmassági vizsgálaton az RTF RVTKI által meghatározott vezetői attitűd vizsgálati módszert kell alkalmazni.

19. A vezetői attitűd vizsgálatot az RTF RVTKI és a rendvédelmi szervek azon pszichológusai végezhetik, akik részt vettek az RTF RVTKI ilyen irányú felkészítésén.

20. Rendészeti vezetővé képzésre a 2002. szeptember 1-jével kezdődő oktatási évtől csak az a tiszt iskolázható be, aki a 18. pont szerinti vezetői alkalmassági vizsgálaton részt vett.

21. A vezetői utánpótlás kiválasztásának módszertani központja az RTF RVTKI.

Rendészeti vezetővé képzés
22. A rendészeti vezetővé képzésben azok a hivatásos állományú tisztek kötelesek részt venni, akiket az utasítás hatálybalépését követően osztályvezetői vagy főosztályvezető-helyettesi besorolású (osztályvezetői, illetve főosztályvezető-helyettesi illetményre jogosult) beosztásokba terveznek kinevezni. 2003. január 1-jétől a képzésben részt vehetnek azok a tisztek is, akik önállóan pályáznak, és ehhez a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőjük írásbeli egyetértését adja. A beiskolázás vagy önként jelentkezés további feltétele, hogy az érintett rendelkezzen rendészeti szakvizsga-bizonyítvánnyal vagy rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak elvégzését igazoló oklevéllel.

23. 2002. december 31-ig mentesülnek az előképzettségi követelmény alól azok a tisztek, akiket rendészeti vezetővé képzésre beiskoláztak.

24. A kinevezéskor el kell fogadni rendészeti vezetővé képzésnek azokat a vezetővé képzéseket, melyeket 2002. január 1-je előtt az RTF RVTKI, az RTF Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet, az ORFK Rendőrségi Vezetőképző Intézet, az RTF Vezető és Továbbképző Intézete, valamint a Határőrség Vezetőképző és Továbbképző Intézete szervezett és bonyolított.

25. A rendészeti vezetővé képzés intézeti képzésből és – munkavégzés melletti – önálló felkészülésből áll. A résztvevők összetételét tekintve a felkészítés alapvetően integrált, azaz egy-egy képzési csoport rendőr, határőr és katasztrófavédelmi állományviszonyú tisztekből tevődik össze. Egy-egy tanfolyam létszáma 14–16 fő.

26. A képzésben résztvevő legfeljebb az intézeti képzés 10%-áról hiányozhat, mely hiányzást az alapellátó orvos és az állományilletékes parancsnok igazolhatja. Az előzőekben leírt mértékű hiányzást meghaladó személy részére tanulmányainak folytatását, illetve záróvizsgára bocsátását az intézet, valamint a küldő szerv vezetője közösen bírálja el és engedélyezheti.

27. A felkészítés ismeretanyaga, fejlesztési programja tematikusan négy modulba rendeződik. (A képzés célját és a modulok ismeretanyagát az 4. sz. számú melléklet tartalmazza.) A képzés végén a résztvevőknek az elsajátított ismeretanyagból értékelő csoportos gyakorlati záróvizsgát kell tenniük, melynek során egyéni és csoportos gyakorlati feladatokat, helyzetgyakorlatokat, szituációkat kell megoldaniuk. A vizsgázók teljesítményét a vizsgabizottság osztályzattal értékeli, amely egyben a végzést igazoló oklevél minősítését is adja.

28. A vizsgabizottság az érintett rendvédelmi szervek egy-egy főosztályvezetői vagy annál magasabb besorolású beosztást betöltő képviselőjéből, az RTF RVTKI delegáltjából és a fejlesztést végigkísérő két trénerből áll. A vizsgabizottságot teendőinek ellátására – az RTF RVTKI javaslatára – a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója kéri fel.

29. A sikertelenül vizsgázó jelölt – az RTF RVTKI által megadott időpontban – két alkalommal tehet javítóvizsgát. Az a jelölt, aki mindkét alkalommal sikertelenül javítóvizsgázott, az utolsó javítóvizsgát követő három év elteltével – vezetője általi beiskolázás vagy önként jelentkezés alapján és vezetője írásbeli egyetértésével – vehet részt ismételten a képzésben.

30. A rendészeti vezetővé képzőt eredményesen befejező tiszt oklevelet kap. (Az oklevél mintáját a 5. számú melléklet tartalmazza.)

31. A képzésben résztvevő tisztet az intézeti képzés időtartamára, a vizsga napjaira és a kibocsátó ünnepség napjára mentesíteni kell a munkavégzés alól. Az érintett erre az időre távolléti díjra jogosult.

32. A rendészeti vezetővé képzésre önként jelentkező tisztnek a képzési költségeket önerőből kell finanszíroznia. A költségek 50%-át kérelmére az állományilletékes szerv átvállalhatja. Az egy főre eső képzési költséget az RTF RVTKI állapítja meg, és erről a tájékoztatást minden év július 1-jéig, a következő oktatási évre (szeptember–június) vonatkozóan a rendvédelmi szerveknek megküldi.

Rendészeti mestervezetővé képzés
33. A rendészeti mestervezetővé képzésre azok a rendészeti vezetők kötelezettek, akiket az utasítás hatálybalépését követően főosztályvezetői vagy annál magasabb vezetői besorolású (főosztályvezetői vagy annál magasabb illetményre jogosult) beosztások betöltésére terveznek. 2003. január 1-jétől a részvétel előképzettségi feltétele a rendészeti vezetővé képző tanfolyam elvégzése.
34. 2002. december 31-ig mentesülnek az előképzettség követelménye alól azok a személyek, akik 2002. január 1-je előtt kerültek kinevezésre osztályvezetői vagy főosztályvezető-helyettesi besorolású vezetői beosztásba.

35. A kinevezéskor el kell fogadni rendészeti mestervezetővé képzésnek az RTF RVTKI 2000/2001. oktatási évében lebonyolított rendészeti mestervezetővé képzőt.

36. A rendészeti mestervezetővé képzés intézeti képzésből és – munkavégzés melletti – önálló felkészülésből áll. A felkészítés alapvetően integrált csoportoknak szól, vagyis a résztvevők köre rendőr, határőr és katasztrófavédelmi állományviszonyú vezetőkből áll. Egy-egy tanfolyam létszáma 14–16 fő.

37. A képzésben résztvevő a felkészítésről legfeljebb az intézeti oktatás 10%-áról hiányozhat, mely hiányzást az alapellátó orvos és az állományilletékes parancsnok igazolhatja. Az előzőekben leírt mértékű hiányzást meghaladó személy tanulmányainak folytatását az intézet, valamint a küldő szerv vezetője közösen bírálja el és engedélyezheti.

38. A képzés tudásanyaga tematikusan négy modulban kerül oktatásra. (A képzés célját és a modulok ismertetését 6. számú melléklet tartalmazza.)

39. A felkészítés végén a résztvevőknek záródolgozat készítésével és megvédésével kell számot adni tudásukról. Záródolgozati témaként az RTF RVTKI Vezetőképzési és Humánfejlesztési Osztály vezetőjével egyeztetett projektterv részletes kidolgozása szerepel. Az értékelést az érintett rendvédelmi szervtől egy felsővezető, valamint az RTF RVTKI oktatója közösen végzi el és tesz javaslatot az osztályzatra. A záródolgozat védése bizottság előtt történik, melynek elnöke az RTF RVTKI igazgatója vagy igazgató-helyettese, tagjai pedig az értékelést végzők. A záródolgozatra kapott osztályzat egyben a végzést igazoló oklevél minősítését is adja.

40. Az elégtelen osztályzatú dolgozat javítására a jelölt – hat hónapon belül – maximum két lehetőséget kap. Az a résztvevő, aki mindkét alkalommal elégtelenre írja meg dolgozatát, az utolsó sikertelen javítási lehetőséget követő három év elteltével – vezetője javaslata alapján – vehet részt ismételten a képzésben.

41. A rendészeti mestervezetővé képzőt eredményesen befejező vezető oklevelet kap. (Az oklevél mintáját a 7. számú melléklet tartalmazza.)

42. A záródolgozatok értékelésére és a bizottságban történő közreműködésre az érintett személyeket – az RTF RVTKI javaslatára – a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója kéri fel.

43. A képzésben résztvevő vezetőt az intézeti képzés időtartamára, a záródolgozat védésére és a kibocsátó ünnepség napjára mentesíteni kell a munkavégzés alól. Az érintett erre az időre távolléti díjra jogosult.

A rendészeti vezetővé képzésre és a rendészeti
mestervezetővé képzésre vonatkozó közös szabályok
44. A rendészeti vezetővé képzés és mestervezetővé képzés tantervében meg kell határozni a felkészítés tartalmát, összóraszámát, tételesen az egy-egy modul témáit és azokra eső óraszámot, a kötelező és ajánlott irodalmat, az alkalmazott képzési módszereket. A tantervben kell szerepeltetni a felkészítésre vonatkozó tanulmányi és vizsgarend szabályait is. A tanterveket a Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója hagyja jóvá.

45. A rendészeti vezetővé képzés és mestervezetővé képzés szervezését és lebonyolítását az RTF RVTKI végzi. Az RTF RVTKI minden év július 1-jéig – az Országos Rendőr-főkapitányság, a Határőrség Országos Parancsnokság és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeseivel történő előzetes egyeztetés után – közreadja a következő oktatási évre (szeptember–június) vonatkozó tájékoztatóit, amelynek tartalmaznia kell a felkészítésekre beiskolázhatók létszámkeretét, összetételét, az indítandó kurzusok számát, időpontját, a résztvevőknek szóló legfontosabb információkat.

46. A vezetővé és a mestervezetővé képzésre – az RTF RVTKI által megadott időpontban és módon – a 8. számú mellékletben szereplő nyomtatványokkal lehet az érintetteket beiskolázni, illetve önként jelentkezni.

47. A vezetővé képzés és a mestervezetővé képzés sikeres elvégzése nem kötelezi az érintett munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőjét arra, hogy a képzést eredményesen befejező tisztet az adott besorolású beosztásba kinevezze.

48. A képzésekkel kapcsolatos költségek finanszírozása a 9/1997. (II.12.) BM rendelet 44. § (2) bekezdése szerint történik. A költségek közül az előadók és a vizsgáztatók megbízási díját, a tananyaggal és az oktatástechnikai eszközök használatával kapcsolatos kiadásokat, valamint a résztvevők szállásdíját – kivéve az önként jelentkezőkét – az RTF RVTKI átvállalja. A költségeket a beiskolázó szervek és az RTF RVTKI költségvetésében kell tervezni.
A 45. pontban meghatározott tervezési rendtől eltérő képzések esetében a képzés költségeinek viselése a megrendelő szervet terheli a 9/1997. (II.12.) BM rendelet 44. § (2) bekezdése szabályainak megfelelően.

Vegyes rendelkezések
49. A BM OF vezetője gondoskodjon arról, hogy az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül az RSZB és albizottságai felálljanak, valamint a kidolgozó munka megkezdődjön.

50. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter

1. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

A RENDÉSZETI SZAKVIZSGA VIZSGATÁRGYAI
Kötelező vizsgatárgy: közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek

Választható vizsgatárgyak:
– rendőrségi igazgatás;
– határőrségi igazgatás;
– katasztrófavédelmi-tűzvédelmi igazgatás;
– rendvédelmi szervek humán-igazgatása;
– rendvédelmi szervek gazdasági-pénzügyi igazgatása;
– a rendvédelmi szervek egészségügyi-pszichológiai igazgatása;
– rendvédelmi szervek műszaki-technikai-informatikai igazgatása;
– rendvédelmi szervek hivatali igazgatása.

2. számú melléklet 1. sz. függeléke a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz


(null)

Szám: .............................................

 

(A Magyar Köztársaság címere)

BIZONYÍTVÁNY
rendészeti szakvizsgáról
Ezt a bizonyítványt
....................................................................... részére állítottuk ki,
aki .............................................. városban (községben) született .....................................-án,
anyja neve: ..........................................................................
Nevezett a Rendészeti Szakvizsga Bizottság előtt
a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló, módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló, módosított 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben foglalt képesítési követelmény alapján

............................................
minősítéssel

RENDÉSZETI SZAKVIZSGÁT TETT

...................................... és ................................... vizsgatárgyakból.

Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap

P. H.

........................................................    ..........................................................
vizsgabizottság tagja    vizsgabizottság tagja

........................................................
vizsgabizottság elnöke

2. számú melléklet 2. sz. függeléke a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

J E G Y Z Ő K Ö N Y V rendészeti szakvizsgáról

1. A vizsgázó neve (nőknél leánykori név is):


anyja neve:


szül. helye, időpontja:


a beiskolázó szerv megnevezése, címe:

2. A választott vizsgatárgy megnevezése:

3. Az írásbeli vizsga időpontja és minősítése:


időpontja: ........... év ..................................... hó ............ nap


kötelező vizsgatárgy eredménye:


szabadon választott vizsgatárgy eredménye:

javító vizsga időpontja és eredménye:

javító vizsga időpontja és eredménye:

időpontja: .......... év ................................. hó ........... nap

időpontja: .......... év ................................. hó ........... nap

eredménye:

eredménye:


írásbeli vizsga minősítése:

4. A szóbeli vizsga időpontja és minősítése:


időpontja: ........... év ..................................... hó ............ nap


kötelező vizsgatárgy eredménye:


szabadon választott vizsgatárgy eredménye:

javító vizsga időpontja és eredménye:

javító vizsga időpontja és eredménye:

időpontja: .......... év ................................. hó ........... nap

időpontja: .......... év ................................. hó ........... nap

eredménye:

eredménye:


szóbeli vizsga minősítése:

5. A vizsgázó ......... év ........................... hónap ......... napján......................... szám alatt .......................... minősítéssel bizonyítványt kapott.


Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap


P. H.

........................................................    ..........................................................

vizsgabizottság tagja    vizsgabizottság tagja


........................................................

vizsgabizottság elnöke


vizsgabiztos (jegyzőkönyvvezető): ..............................................................

2. számú melléklet 3. számú függelék a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

VIZSGANYILVÁNTARTÓ KÖNYV

Sor-
szám

A vizsgázó neve

születési helye, ideje

anyja neve

A munkáltató neve, címe

Választott vizsgatárgy

A bizonyítvány

Meg-
jegyzés

 

 

 

 

 

 

minősítése

kelte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. számú melléklet 4. sz. függeléke a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

BEISKOLÁZÁSI LAP rendészeti szakvizsgára

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A választott vizsgatárgy megnevezése:     

2. A felkészítő intézmény megnevezése:     

3. A választott felkészítési időpont:     

4. Mentességet kérek ............................................................................ vizsgatárgyból


A beiskolázott

5. Neve:     

6. Nők esetében leánykori családi és utónév:     

7. Rendfokozata: ................................................    7. Beosztása: .......................................................................

8. Születési helye: ....................................... év: ...... hó: ................ nap: .........

9. Anyja neve: .............................................................................................

10. Szolgálati helye:     


címe:     


telefonszáma (körzetszámmal): BM .................................................................. városi: ........................................


faxszáma (körzetszámmal): BM ...............................................................……. városi: .........................................

11. Lakcíme:     


lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal): .........................................................

12. A felkészítés ideje alatt kér-e szállást: igen nem    (A megfelelő rész aláhúzandó!)


Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap


...........................................................

a beiskolázott olvasható aláírása


Igazolom, hogy a szabadon választható vizsgatárgy kiválasztása a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető egyetértésével történt. Nevezettet ............................................................. beosztásba történő kinevezéséhez rendészeti szakvizsgára beiskolázom.


P. H.

........................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása



A FELKÉSZÍTŐ INTÉZMÉNY IGAZOLÁSA

A felkészítést végző intézmény megnevezése:


.................................................................................


Igazolom, hogy a beiskolázási lapon szereplő vizsgára kötelezett


.............. év .............................. hó ........... nap és .............. év ............................ hó ........... nap

között


az intézmény által szervezett képzésen hiányzás nélkül részt vett.


Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap


...........................................................

a felkészítő intézmény vezetője


Melléklet: a mentességi kérelmet igazoló dokumentum fénymásolata

2. számú melléklet 5. sz. függeléke a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP
rendészeti szakvizsgára
(önkéntes jelentkezéshez)

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A választott vizsgatárgy megnevezése:     

2. A felkészítő intézmény megnevezése:     

3. A választott felkészítési időpont:     

4. Mentességet kérek ............................................................................ vizsgatárgyból


A jelentkező

5. Neve:     

6. Nők esetében leánykori családi és utónév:     

7. Rendfokozata: ................................................    7. Beosztása: .......................................................................

8. Születési helye: ....................................... év: ...... hó: ................ nap: .........

9. Anyja neve: .............................................................................................

10. Szolgálati helye:     


címe:     


telefonszáma (körzetszámmal): BM .................................................... városi: ...................................................


faxszáma (körzetszámmal): BM .......................................................... városi: ...................................................

11. Lakcíme:     


lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal): .........................................................

12. A felkészítés ideje alatt kér-e szállást: igen nem    (A megfelelő rész aláhúzandó!)




Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap



...........................................................

a jelentkező olvasható aláírása



A FELKÉSZÍTŐ INTÉZMÉNY IGAZOLÁSA

A felkészítést végző intézmény megnevezése:


.................................................................................


Igazolom, hogy a beiskolázási lapon szereplő vizsgázni szándékozó


.............. év .............................. hó ........... nap és .............. év ............................ hó ........... nap

között


az intézmény által szervezett képzésen hiányzás nélkül részt vett.


Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap


...........................................................

a felkészítő intézmény vezetője


Melléklet: a mentességi kérelmet igazoló dokumentum fénymásolata

3. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP
a vezetői attitűd-vizsgálatra
(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

A jelentkező

1. Neve:     

2. Nők esetében leánykori családi és utónév:     

3. Rendfokozata: .................................................................................

6. Beosztása: .........................................................................................

7. Születési helye: ....................................... év: ...... hó: ................ nap: .........

9. Anyja neve: .............................................................................................

10. Szolgálati helye:     


címe:     


telefonszáma (körzetszámmal): BM ..................................................... városi: .....................................................


faxszáma (körzetszámmal): BM ........................................................... városi: .....................................................

10. Lakcíme:     


lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal): .........................................................


Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap


...........................................................

a jelentkező olvasható aláírása


Jelentkezésével egyetértek,

a jelentkező kinevezésének tervezett időpontja ................. év ............................................. hó




.............................................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása



(Dátum: ...........................................)



P: H:

4. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

A RENDÉSZETI VEZETŐVÉ KÉPZÉS CÉLJA, A KÉPZÉS MODULJAI
A rendészeti vezetővé képzés célja:
a kooperatív vezetési stílus elsajátíttatása, olyan tudásanyag, magatartásformák és önfejlesztési technikák átadása, melyek birtokában a képzés résztvevői képesek a státuszuk és a szervezetben betöltött szerepük szerinti vezetői kompetenciáknak megfelelni, munkájukkal az adott rendvédelmi szerv stratégiai fejlesztési céljainak megvalósítását elősegíteni, a társadalmi és nemzetközi elvárásoknak eleget tenni.

A rendészeti vezetővé képzés moduljai:

I. MODUL

A rendészeti vezető személyisége, csoportok és kommunikáció a rendvédelmi szervezetekben

a) Vezetői önismeret
– személyiség;
– hiedelmek, értékek;
– szakmai és vezetői elkötelezettség;
– beállítódás, tanulás;
– érzékelés, észlelés.
b) Csoportok a szervezetben
– a csoport alakulásának sajátosságai;
– a szervezet és a csoport
= a csoportérés külső feltételrendszere,
= a csoport struktúrája,
= szabályok, csoportnormák,
= csoportdinamika, a csoportok fejlődése,
= státus, vezető a csoportban, csoportszerep;
– team-építés;
– a szervezeten belüli morális modellek.
c) Kommunikáció
– szervezeten belüli és kívüli kommunikáció
= információáramlás;
– meggyőzés;
– prezentáció;
– tárgyalási technikák.

II. MODUL

Konfliktuskezelés és együttműködés a rendvédelmi szervezetekben

a) A konfliktus
– a konfliktus természete;
– a konfliktusok okai és következményei;
– a konfliktusok kezelése egyéni szinten;
– a konfliktusok kezelése szervezeti szinten;
– konfliktus-megoldási stílusok, hatékony konfliktuskezelés;
– asszertív viselkedés;
– munkahelyi stressz, kiégés és kezelése;
– egészségmagatartás.
b) Együttműködés.
– csoporton, ill. szervezeten belüli együttműködés;
– csoportok, ill. szervezetek közötti együttműködés;
– szakszervezetekkel, érdekképviseleti és egyéb társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés.
c) Pódiumbeszélgetéseken kerül feldolgozásra
– emberi jogok, előítéletes magatartás, kisebbségek;
– konfliktusok a rendvédelmi szervezetekben; az ellenőrzés helye, szerepe a rendvédelmi szervezetekben.

III. MODUL

Szervezeti kultúra – vezetési kultúra

a) A rendvédelmi szervezetek kultúrája
– a szervezeti kultúra forrásai, jellemzői, kialakulása;
– nemzeti kultúra – szervezeti kultúra – szubkultúra;
– szervezeti kultúra – vezetési kultúra.
b) Szervezeti változás, szervezeti tanulás, szervezetfejlesztés a rendvédelemben
– egyéni és szervezeti szintű változások;
– tervszerű szervezeti változások;
– a szervezeti kultúraváltás;
– a változással szembeni ellenállás felismerése és leküzdése;
– a szervezeti változások megvalósításának folyamata, szervezeti tanulás, szervezetfejlesztés, arculatformálás.
c) A problémamegoldás és döntés sajátosságai a rendvédelmi szervezetekben
– a problémamegoldás folyamata
– a korszerű és hatékony problémamegoldás technikái és módszerei (pl.: SWOT-analízis, PEST-módszer, benchmarking);
– a döntés, a döntés modellezése.
d) Pódiumbeszélgetéseken kerül feldolgozásra
– a rendvédelem, mint szolgáltatás, a rendvédelmi szervekkel szembeni elvárások;
– szervezetfejlesztési és stratégiai elképzelések, projektek;
– európai követelmények a rendvédelemben.

IV. MODUL

A rendvédelmi szervezetek vezetésének alapjai, a személyes vezetés

a) Vezetési funkciók
– tervezés;
– szervezés;
– döntés;
– irányítás;
– ellenőrzés.
b) Személyes vezetés
– vezetési stílusok;
– vezetői szerepek;
– időgazdálkodás;
– hatalom;
– motiválás, ösztönzés, érdekeltségi és ösztönzési rendszerek;
– munkakörelemzés, teljesítmény-értékelés (munka – és magatartás-értékelés), karrierfejlesztés, vezető-kiválasztás, munkaköri leírás készítése.
– interjútechnikák.
c) Pódiumbeszélgetésen kerül feldolgozásra
a humánerőforrás-gazdálkodás aktuális kérdései a rendvédelmi szervezeteknél.

5. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz


(null)

Szám: .............................................

 

(A Magyar Köztársaság címere)


OKLEVÉL

Ezt az oklevelet

....................................................................... részére állítottuk ki,

aki .............................................. városban (községben) született .....................................-án,

anyja neve: ..........................................................................

Nevezett ............... év ........................................... hó ............ nap és ............... év ........................................... hó ............ nap között részt vett

a(z) .................................... képzési időtartamú,

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló, módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló, módosított 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben

képesítési követelményként előírt

RENDÉSZETI VEZETŐVÉ KÉPZŐ

felkészítésen
és azt

......................................
eredménnyel befejezte.

Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap

P. H.

........................................................    ..........................................................
vizsgabizottság elnöke    igazgató

6. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

A RENDÉSZETI MESTERVEZETŐVÉ KÉPZÉS CÉLJA, A KÉPZÉS MODULJAI
A rendészeti mestervezetővé képzés célja:
a kooperatív vezetési stílus alkalmazásának elmélyítése, fejlesztése; olyan tudásanyag, magatartásformák és önfejlesztési technikák átadása, illetve begyakoroltatása, melyek birtokában a képzésben résztvevő képes megfelelni a felsővezetői kompetenciáknak. További célként szerepel a résztvevők innovációs képességének növelése; a stratégiai tervezésre és projekt-menedzselésre történő alkalmassá tétele; valamint az is, hogy a leendő felsővezető a szervezeti célok érdekében fel tudja szabadítani és mobilizálni az emberi erőforrásokat; el tudja érni az általa irányított szervezetnél a nemzetközi normáknak való megfelelést.

A rendészeti mestervezetővé képzés moduljai:

I. MODUL

Az eredményes rendészeti felsővezető

a) Önismeret
– vezetői önismeret;
– személyes hatékonyság.
b) Időgazdálkodás
c) Kommunikációs technikák, szervezeten kívüli kapcsolatok
– szakszervezetekkel, érdekképviseleti és egyéb társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés.
d) Protokoll
e) Médiakapcsolatok

II. MODUL

Stratégiai tervezés és projektmenedzselés a rendvédelmi szerveknél

a) Stratégiai tervezés
– a stratégia fogalma, a szervezeti struktúra sajátosságai, filozófiája, küldetés és értékek a stratégiai fejlesztésben;
– stratégiai menedzsment: a stratégiai irányítás rendszere, információs és kommunikációs rendszer, érdekeltségi és ösztönzési rendszer, szervezeti kultúra;
– időtervezés, költségtervezés, tématervezés.
b) Projektmenedzselés
– értékelemzés, kockázatelemzés (módszerek);
– tervezés, becslés, a haladás mérése;
– prioritások és a szervezeti célkitűzések menedzselése.
c) Pódiumbeszélgetésen kerül feldolgozásra
– a rendvédelmi szervek gazdálkodása

III. MODUL

Változásmenedzselés a rendvédelmi szerveknél

– a változások felismerésének szükségessége;
– változási stratégiák;
– változásvezetés;
– szervezettervezés-fejlesztés;
– a szervezetváltoztatási folyamat néhány fontos kérdése.
– Pódiumbeszélgetésen kerül feldolgozásra
a hatalom lényege, tartalma és gyakorlati megnyilvánulása egy demokratikus berendezkedésű országban és a politikai élet különböző színterén.

IV. MODUL

Humánerőforrás-gazdálkodás a rendvédelemben

– humánstratégia;
– emberi erőforrás-tervezés;
– munkakörelemzés, munkakör-tervezés;
– ösztönzés-menedzsment. teljesítményértékelés;
– munkakörbővítés;
– az emberi erőforrások fejlesztése;
– érdekegyeztetés.

7. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz


(null)

Szám: .............................................

 

(A Magyar Köztársaság címere)

OKLEVÉL
Ezt az oklevelet

....................................................................... részére állítottuk ki,

aki .............................................. városban (községben) született .....................................-án,

anyja neve: ..........................................................................

Nevezett ............... év ........................................... hó ............ nap és ............... év ........................................... hó ............ nap között részt vett

a(z) .................................... képzési időtartamú,

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló, módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló, módosított 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben

képesítési követelményként előírt

RENDÉSZETI MESTERVEZETŐVÉ KÉPZŐ

felkészítésen
és azt

......................................
eredménnyel befejezte.

Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap

P. H.
........................................................    ..........................................................
vizsgabizottság elnöke    igazgató

8. számú melléklet a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

BEISKOLÁZÁSI LAP

rendészeti vezetővé képzésre/rendészeti mestervezetővé képzésre


(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A felkészítés megnevezése:     

2. A felkészítés időpontja:     


A beiskolázott

3. Neve:     

4. Nők esetében leánykori családi és utónév:     

5. Rendfokozata: ................................................

6. Beosztása: .......................................................

7. Születési helye: ....................................... év: ...... hó: ................ nap: .........

8. Anyja neve: .............................................................................................

9. Szolgálati helye:     


címe:     


telefonszáma (körzetszámmal): BM ......................................................... városi: ..................................................


faxszáma (körzetszámmal): BM ............................................................... városi: ..................................................

10. Lakcíme:     


lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal): .........................................................

11. A képzés ideje alatt kér-e szállást: igen nem    (A megfelelő rész aláhúzandó!)

12. Tudomásul veszem, hogy a rendészeti vezetővé/rendészeti mestervezetővé képzés sikeres elvégzése nem kötelezi a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőt az adott besorolású beosztásba történő kinevezésre.




Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap



...........................................................

a beiskolázott olvasható aláírása


Beiskolázom:


......................................................................................    P. H.

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása


(Dátum: .......................................................................)


A mentességre vonatkozó parancsnoki záradék (lásd az utasítás 23. és 34. pontjait):





......................................................................................    P. H.

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása


(Dátum: .......................................................................)


(Melléklet: a rendészeti vezetővé képzés esetében csatolni kell a rendészeti szakvizsga vagy a rendészeti irányultságú, akkreditált szakirányú továbbképzési szak, a rendészeti mestervezetővé képzés esetében a rendészeti vezetővé képző és a rendészeti szakvizsga vagy a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak elvégzését tanúsító dokumentum fénymásolatát.)

8. számú melléklet 1. sz. függeléke a 2/2002. (BK 1.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP

rendészeti vezetővé képzésre önkéntes jelentkezéshez


(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A felkészítés megnevezése: rendészeti vezetővé képző    

2. A felkészítés időpontja:     


A jelentkező

3. Neve:     

4. Nők esetében leánykori családi és utónév:     

5. Rendfokozata: ................................................

6. Beosztása: .......................................................

7. Születési helye: ....................................... év: ...... hó: ................ nap: .........

8. Anyja neve: .............................................................................................

9. Szolgálati helye:     


címe:     


telefonszáma (körzetszámmal): BM ........................................................... városi: ................................................


faxszáma (körzetszámmal): BM ................................................................. városi: ................................................

10. Lakcíme:     


lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal): .........................................................

11. A képzés ideje alatt kér-e szállást: igen nem    (A megfelelő rész aláhúzandó!)

12. Tudomásul veszem, hogy a rendészeti vezetővé/rendészeti mestervezetővé képzés sikeres elvégzése nem kötelezi a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőt az adott besorolású beosztásba történő kinevezésre.



Kelt, ..............................................., ............. év ............................................... hó ........... nap



...........................................................

a beiskolázott olvasható aláírása


Jelentkezésével egyetértek:


......................................................................................    P. H.

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása


(Dátum: .......................................................................)


A mentességre vonatkozó parancsnoki záradék (lásd az utasítás 23. és 34. pontjait):





......................................................................................    P. H.

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása


(Dátum: .......................................................................)




(Melléklet: csatolni kell a rendészeti szakvizsga vagy a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak elvégzését tanúsító dokumentum fénymásolatát.)

*

Az utasítást a 23/2004. (BK 16.) BM utasítás 51. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2004. szeptember 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére