• Tartalom

20/2002. (IV. 10.) HM rendelet

20/2002. (IV. 10.) HM rendelet

a Magyar Honvédség egyes beosztásaihoz kapcsolódó munkaköri követelményekről1

2013.03.29.

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 287. § c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Hjt. 79. § (2) bekezdésében foglaltakra, a Magyar Honvédség egyes beosztásaihoz kapcsolódó munkaköri követelmények meghatározásának részletes szabályaira az alábbiakat rendelem el:

Általános rendelkezések

1. §2

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a)3 beosztás: a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hivatásos és szerződéses állományú katonái (a továbbiakban együtt: állomány) által betöltött munkakör, amelyhez meghatározott jog- és hatáskör, felelősség és kötelezettség, általános vagy speciális előmeneteli rend, valamint járandóság kötődik;

b) munkakör: a munkafolyamat, tevékenység alapegysége, amely a munkamegosztás alapján elkülönül és meghatározza a betöltőjének elvégzendő feladatait, az azok ellátásához szükséges szakmai, egészségi, pszichikai, fizikai követelményeket;

c) általános katonai munkakör: vezető szervekben, magasabb egység, egység törzsekben rendszeresített azon munkakörök, melyekhez az általános katonai és vezetői ismereteken túl, más szakterületi követelményrendszer külön nincs rendelve;

d) munkakörcsalád: a szakmacsoportok hasonló szintű munkaköreinek összessége, melyekhez – a szakmai átképzés nélkül biztosított előmenetellel összhangban – a feladat-végrehajtási területeken hasonló képzettségi követelmény, tudásszükséglet, felelősségi kör, hatáskör, terhelés társítható;

e) szakképzettség: általában meghatározott életpályára, hivatásra, szakmára való felkészültség. Magába foglalja a szakember azon ismereteinek, jártasságainak, készségeinek, képességeinek birtoklását, tehát szakmai elméleti és gyakorlati felkészültségét, amelyek meghatározott munkakör-, beosztás ellátásához, foglalkozás gyakorlásához szükségesek;

f) az MH Munkaköri Térképe: az MH munkaköreinek szakmacsoportonkénti gyűjteménye (1. számú melléklet);

g) munkaköri követelmények: a munkakör betöltőjével szemben támasztott alkalmazási feltételek;

h) a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai, fizikai alkalmasság (a továbbiakban együtt: alkalmasság): az állomány tagjának olyan egészségi állapota (szervi, pszichikai és fizikai adottságai), amely alapján képes a beosztása ellátására, az ezzel kapcsolatos sajátos terhelésekhez történő zavartalan alkalmazkodásra és a katonai szakmai követelmények teljesítésére;

i)4 Jegyzék: az MH rendszeresített beosztástípusaira vonatkozó egységes, részletes követelmények gyűjteménye;

j)5 Munkakör Azonosító Kód (a továbbiakban: MAK): a munkakör azonosítására, egyidejűleg annak betöltéséhez szükséges követelmények egy részének jelölésére szolgáló, 11 karakterből álló betű-szám összetétel (1. számú melléklet).

k)6 belső képzés: a Honvéd Vezérkar főnöke által jóváhagyott, az első altiszti és zászlósi beosztásokra felkészítő tanfolyamrendszerű képzés, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója által jóváhagyott, a KNBSZ által a saját állománya számára szervezett és lefolytatott, a beosztás ellátására felkészítő, valamint rendfokozati előmenetelt biztosító tanfolyamrendszerű képzés.

A munkaköri követelmények részletes meghatározása

3. § (1)7 Az MH rendeltetésszerű működése érdekében létrehozott beosztások ellátásához kapcsolódó munkaköri követelmények szakmai (elméleti, gyakorlati ismeretek), egészségi, pszichikai, fizikai követelmények szerint csoportosítva kerülnek meghatározásra, valamint az egyes munkakörökhöz kapcsolódóan a feladatok végrehajtásával járó terhelésekből következő alkalmazási korlátozások is rögzítésre kerülnek. Azon beosztásokat, amelyekben a külön jogszabály8 szerinti sérülékeny csoporthoz tartozók a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és a végrehajtására kiadott jogszabályok alapján csak korlátozással vagy egyáltalán nem foglalkoztathatók, az állománytáblákban, munkaköri jegyzékekben a MAK kilencedik karaktereként ,,T'' betű jelöli, továbbá a fenti tényezőt rögzíteni kell a Jegyzékben.

(2)9 Új munkakör létrehozása, meglévő munkakörhöz kapcsolódó követelmények módosítása, valamint munkakör megszüntetése kizárólag munkakörelemzés végrehajtása után, az MH Munkaköri Térkép, illetve a Jegyzék módosításával egyidejűleg történhet. A munkakörelemzés végrehajtását, illetve az MH Munkaköri Térkép és a Jegyzék módosítására (lap cseréjére) vonatkozó előterjesztés előkészítését – a KNBSZ kivételével – a HM humánstratégiáért felelős szerve végzi. A KNBSZ a munkakörelemzést saját hatáskörben végzik. Az új munkakör rendszeresítését megelőző munkakörelemzésnek ki kell terjednie a kockázati tényezők felmérésére is.

(3)10 A munkaköri követelmények területenkénti alapelveit a 4–11. §, a munkakörcsaládok szerinti általános követelményeket a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4)11 Az egyes beosztásokhoz kapcsolódó konkrét feladatokat e rendelet 3. számú mellékleteként kiadott tartalmi követelmények szerint készített munkaköri leírásokban kell rögzíteni.

Szakmai követelmények

4. § (1) Az MH beosztásaiban végzendő feladatok ellátásához szükséges szakmai feltételek azon alapulnak, hogy az azt betöltő személy megfeleljen az ország fegyveres védelmére történő felkészítésen, valamint a rendeltetés szerinti alkalmazás sajátosságaiból következő, különleges ismereteken, jártasságokon, készségeken és képességeken, valamint szakmai gyakorlaton, tapasztalaton alapuló követelményeknek.

(2) A kizárólag katonai-szakmai gyakorlattal megszerezhető képességek miatt, az adott állománycsoport kezdő beosztásnál magasabb beosztások követelményei eltérő szinteken, egymásra épülve kerülnek megállapításra.

(3)12 Az állományilletékes parancsnok, továbbá a HM főosztályvezető beosztás betöltéséhez a beosztás jellegének megfelelő – a parancsnoki, vezetői beosztásokban, illetve törzsekben szerzett hazai és külföldi tapasztalat – gyakorlatot kell meghatározni.

(4) Az állomány azon tagjainak, akik a haditechnikai eszközöket közvetlenül üzemeltetik vagy vezetik, szakmai ismereteinek szintjét folyamatosan fejleszteni és osztályos fokozatba sorolással rendszeresen ellenőrizni kell.

A munkakörökhöz kapcsolódó végzettségi
követelmények

5. § (1)13 Az MH katonai beosztásai ellátásához a Hjt. 79. §-a és az e rendelet 4. §-a szakmai követelményeinek megfelelően felső-, közép-, illetve alapfokú iskolai végzettséggel és szakképesítéssel, továbbá konkrét feladatokra felkészítő tanfolyami végzettséggel kell rendelkezni.

(2) A munkakörökhöz előírt iskolai végzettség, szakképesítés vagy tanfolyami végzettség, hazai és külföldi katonai, rendvédelmi, illetőleg polgári felső- és középfokú oktatási vagy egyéb intézményben, iskolarendszerű és azon kívüli képzés keretében szerezhető meg.

(3)14 A Hjt. 79. § (1) és (2) bekezdésben foglaltakra figyelemmel, a 2. számú mellékletben kerülnek meghatározásra azok az altiszti munkakörök, amelyek feltöltése során a beosztás jellegének megfelelő, államilag elismert szakképesítés megléte esetén a középiskolai végzettségtől el lehet tekinteni.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a zászlósi rendfokozatokkal rendszeresített beosztások, illetve az állomány ilyen rendfokozatot viselő tagjai esetében.

(5)15 Egyes speciális beosztásoknál, ahol a rendfokozati előmenetelt nem lehet magasabb iskolai végzettség, szakképzettség vagy szakmai tanfolyami végzettség megszerzéséhez kötni, az előmenetelhez szükséges felkészítésen és vizsgán túl, rendszeres szakmai felkészítésen is részt kell venni.

(6)16 Az egyes rendfokozatokba történő előmenetel feltétele a 2. számú mellékletben szereplő előmeneteli tanfolyam sikeres elvégzése.

Idegennyelv-ismereti követelmények

6. §17 (1) Az állomány tagjának az általa betöltött beosztási szinthez rendszeresített rendfokozathoz a rendelet 4. számú mellékletében előírt általános idegennyelv-ismeret szinttel kell rendelkeznie.

(2) Az egyes beosztástípushoz szükséges nyelvismereti követelményeket külön kell meghatározni és a MAK-ban kell megjeleníteni.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben foglaltaktól eltérő, konkrét (pl. NATO beosztások, nemzetközi szerződések alapján együttműködésre felajánlott erők esetében) idegennyelv-ismereti követelményeket az állománytáblák és munkaköri jegyzékek tartalmazzák.

(4)18 Az (1) bekezdésben meghatározott követelmények teljesítése alól mentesül az állománynak az idegennyelv-ismereti követelmények teljesítésére előírt határidő lejártáig 45. életévet betöltő tagja.

(5)19 A (4) bekezdésben megfogalmazott kivétel nem alkalmazható a (3) bekezdésben szereplő beosztásokra meghatározott magasabb követelmények alkalmazásakor, a Hjt. 51. § (1) bekezdésének a) pontja esetén, továbbá a missziós és külföldi ellenőrzési feladatokat ellátókra.

Az egészségi, pszichikai, fizikai alkalmasság
általános követelményei

7. § (1) Az egészségi, pszichikai, fizikai alkalmasság követelményei a beosztás jellegéből következő, illetve annak ellátásával járó fizikai, pszichikai terhelésektől függően kerülnek meghatározásra, melyeket a szolgálati viszony létesítésekor és e rendeletben meghatározott esetekben kell megállapítani.

(2) Katonai szolgálatra alkalmas, aki szervi, pszichikai és fizikai szempontból megfelelően fejlett és életkorának, testi-pszichikai alkatának megfelelő fizikai és szellemi teljesítményekre képes, továbbá nincs olyan betegsége (kórállapota), fogyatékossága, amely a katonai szolgálat teljesítését kizárja, illetve akinél a szolgálat teljesítése során sem kell számolni az alkalmazkodási képesség tartós vagy maradandó megbomlásának veszélyével.

(3) Az alkalmasság:

a) kiemelt, ha az állomány tagja olyan egészségi, pszichikai és fizikai adottságokkal, illetve tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek (haderőnemi, fegyvernemi, beosztási vagy munkaköri) katonai tevékenységből adódó magasabb terheléssel járó követelményeknek is megfelel;

b) teljes, ha az állomány tagja a (2) bekezdés szerinti követelményeknek hiánytalanul megfelel;

c) korlátozott, ha az állomány tagja egészségi állapota a (2) bekezdés szerinti követelményeknek teljes mértékben nem felel meg, de az eltérés nem éri el azt a mértéket, amely a katonai szolgálatra való alkalmasságot kizárja.

(4) Az állomány korlátozott alkalmasságú tagja egyes fegyvernemi beosztásokat, illetve katonai munkaköröket nem láthat el (kizáró korlátozás), illetőleg mentesül egyes, a katonai szolgálattal együtt járó, nem alapvető követelmények meghatározott idejű teljesítése alól.

(5) Az alkalmasság megállapítása érdekében vizsgálatot kell végezni:

a) a szolgálati viszony létesítését;

b) az állomány tagja minősítését;

c) hazai és külföldi katonai, polgári felsőoktatási intézménybe, vagy posztgraduális tanulmányok folytatására történő beiskolázást, átképzést;

d) külföldi katonai szolgálat teljesítését;

e) a hivatásos állományba történő visszavételt és a szolgálati viszony nyugdíjkorhatáron túli meghosszabbítását;

f) állományilletékes parancsnok (vezető) beosztásba kiválasztást megelőzően;

g) a katonai szolgálatra való képesség egészségi okból történt átmeneti megszűnését követően, ha a betegség, baleset következtében maradandó egészségkárosodás alakult ki.

Egészségi alkalmassági követelmények

8. § (1) Az állomány tagjának a beosztás jellegétől függően kell megfelelnie az egészségi alkalmasság követelményeinek.

(2) Az egyes, külön jogszabályokban meghatározott betegségcsoportokhoz kapcsoltan megjelölt követelmények figyelembevételével kell a hivatásos és szerződéses állományba jelentkező (a továbbiakban együtt: jelentkező), illetve az állomány tagjának egészségi alkalmasságát elbírálni:

a) az A1 rovat szerint a repülőgép-, helikoptervezetőt és a Repülőorvosi Bizottság elbírálásának hatáskörébe tartozót20;

b) az A2 (A2a–A2d) rovat szerint a külföldi szolgálatra jelentkezőt és az állomány külföldi szolgálatra tervezett tagjának a 11. § alapján;

c) az A3 rovat szerint az egyes fegyvernemeknél (légi mozgékonyságú, harckocsizó, búvár, tűzszerész és aknakutató), valamint a radioaktív anyagokkal, ionizáló sugárforrásokkal, rakéta üzemanyaggal dolgozó állománynak az alkalmasságát beosztásba helyezés előtt és a szolgálat teljesítése során;

d) az A4 rovat szerint az állomány tagjának szolgálata teljesítése során és a hivatásos állományba történő visszavétel, valamint a szolgálati viszony nyugdíjkorhatáron túli meghosszabbítása előtt [a c) pontban felsoroltak kivételével];

e) az A5 rovat szerint az állományba vételre jelentkezőt [a c) pontban felsoroltak kivételével];

f) az A6 rovat szerint az állomány állományilletékes parancsnok (vezető) beosztásra tervezett, a beosztásba helyezés előtt és a szolgálat teljesítése során.

(3) A jelentkező, illetve az állomány tagja korlátozott alkalmasság esetén az F1–F8, illetve K1–K26 kódszámú munkaköröket nem töltheti be.

(4)21 A Magyar Honvédség illetékes egészségügyi szervezete (a továbbiakban: Szolgálat), együttműködve a Honvédelmi Minisztérium illetékes munkavédelmi szervével, folyamatosan figyelemmel kíséri, elemzi és értékeli a személyi állomány egészségi állapotát veszélyeztető, a munkavégzésből származó fizikai, fiziológiai, pszichés és mentális terheléseket, valamint a munkakörnyezeti fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai, kóroki tényezők hatását. A vizsgálatok eredményéről – a jogerős határozat egy példányának megküldésével – tájékoztatja a munkakörelemzés végrehajtásáért felelős szervet. Ha a Szolgálat által végrehajtott vizsgálat alapján hozott és jogerőre emelkedett határozat alapján fennáll egy munkakör esetében a betöltésre vonatkozó korlátozás, annak állománytáblában, munkaköri jegyzékben történő megjelölésével egyidejűleg a Jegyzékben lévő, az adott beosztásra vonatkozó jegyzéklap cseréjét is végre kell hajtani.

(5)22 Az egyes beosztások betöltésére tervezettek kiválasztásakor, a munkaköri alkalmasság vizsgálat keretében figyelembe kell venni, hogy a sérülékeny csoporthoz tartozók alkalmatlanok, vagy csak bizonyos feltételekkel alkalmasak az egészségkárosító kockázatot jelentő, illetve veszélyes megterhelésekkel járó munkakörülmények közötti szolgálatteljesítésre.

Pszichikai alkalmassági követelmények

9. § (1) Az állomány tagjának a beosztás jellegétől függően kell megfelelnie a pszichikai alkalmasság követelményeinek.

(2) Katonai szolgálatra pszichikailag alkalmas, aki várhatóan hosszú távon megfelel a katonai szolgálat által támasztott szellemi, érzékelési, személyiségbeli, értékrendi és pályamotivációs követelményeknek.

(3) Pszichikai követelmények:

a) valamennyi rendfokozat, illetve beosztás esetében meg kell felelni a pszichikai alapkövetelményeknek – jelölése Pa;

b) a vezető beosztásokban rendelkezni kell az átlagot meghaladó, vezetési, szervezési készségekkel – jelölése Pv;

c) az egyes fegyvernemi munkakörökben az alapkövetelményeken túl az adott munkakörre jellemző pszichikai készségek szükségesek – jelölése Pm;

d) az átlagos megterheléstől lényegesen eltérő beosztásokban speciális pszichikai elvárásoknak kell megfelelni – jelölése Pk.

Fizikai követelmények

10. § (1) Az állomány tagjának a beosztás jellegétől, a terhelés nagyságától függően kell megfelelnie a fizikai követelményeinek.

(2) Az állomány tagja szolgálata ellátása során legalább minimum edzettségi szintet kell fenntartani. A munkakörök alapján a követelményszintek az alábbiak:

a) első követelményszint, amelyet a munkakörhöz szükséges funkcionális szervrendszerek alapfokú edzettségi állapota (követelményszint jelölése: T1);

b) második követelményszint, amelyet a munkakörhöz szükséges funkcionális szervrendszerek közepes fokú edzettségi állapota (követelményszint jelölése: T2);

c) harmadik követelményszint, amelyet a munkakörhöz szükséges funkcionális szervrendszerek emeltszintű edzettségi állapota (követelményszint jelölése: T3);

d) negyedik követelményszint, amelyet a munkakörhöz szükséges funkcionális szervrendszerek fokozott szintű edzettségi állapota (követelményszint jelölése: T4).

(3) A követelményszintet a jelentkezőnek a Hjt. 45. § szerint kell teljesíteni.

A külföldi szolgálatot ellátók alkalmassága

11. § A Hjt. 2. § (32) bekezdés a)j) pontjaiban meghatározott külföldi szolgálat teljesítési formák alkalmasság követelményszintjei az alábbiak:

a) a külföldön (műveleti területen) fegyveres, béketeremtő és békefenntartói szolgálatot, vagy külföldön különleges megterhelést jelentő katonai szakfeladatokat végrehajtók, időkorlátozás nélkül. Egészségi követelmény: A2a, pszichológiai követelmény: Pk, fizikai követelmény: T4;

b) a külföldön béketeremtő és békefenntartói szolgálatot törzsbeosztásban és nem fegyveres szolgálatot saját szakmában szolgálatot teljesítők, katonadiplomácia tevékenységet ellátók, valamint NATO beosztásba vezényeltek időkorlátozás nélkül. Egészségi követelmény: A2b, pszichológiai követelmény: Pk, fizikai követelmény: T3;

c) az egy évnél hosszabb ideig tanulmányok vagy kutatás miatt külföldre vezényeltek. Egészségi követelmény: A2c, pszichológia követelmény: Pa, fizikai követelmény: T2;

d) az egy évnél rövidebb ideig tartó tanulmányok vagy kutatás miatt külföldre vezényeltek. Egészségi követelmény: A2d, pszichológia követelmény: Pa, fizikai követelmény: T1.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a középiskolai végzettséghez nem kötött tiszthelyettesi beosztásokról szóló 17/1999. (XII. 6.) HM rendelet hatályát veszti.

(2)23 Az előmeneteli tanfolyami követelményeket első alkalommal a 2007. szeptember 1-jei kinevezéseknél kell alkalmazni.

(3)24 A hivatásos és szerződéses állománnak a 4. számú mellékletben meghatározott idegennyelv-ismereti követelményt 2015. december 31-ig kell teljesíteni.

(4)25 A 6. § (2) bekezdés szerinti beosztást betöltő hivatásos és szerződéses állomány esetében a nyelvi követelményeknek való megfelelést a fenti időpontig olyan ütemezéssel kell elérni, hogy a nyelvképzésben való részvétel ne veszélyeztesse az alaprendeltetésből adódó feladatok ellátását.

(5)26 Az 5. § (1) bekezdésében meghatározott felsővezetői tanfolyami képzési követelményektől el lehet tekinteni azok esetében:

a) akik a Hjt. hatálybalépését megelőzően legalább 5 évig tábornoki vagy ezredesi rendfokozattal rendszeresített beosztásban szolgáltak;

b) akik a Hjt. hatálybalépésekor tábornoki vagy ezredesi rendfokozattal rendszeresített beosztásban szolgáltak és betöltötték 52. életévüket.

(6)27

(7)28

(8)29 Az olyan beosztásokra, munkakörökre vonatkozóan, amelyek betöltőjét érő terhelések megegyeznek a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 8. számú mellékletében nevesített azon terhelésekkel, amelyeket a sérülékeny csoporthoz tartozók nem, vagy csak az ott rögzített korlátozások betartásával láthatnak el, továbbá amelyekre a Szolgálat által az e rendelet hatálybalépését megelőzően végrehajtott vizsgálat során a kockázati tényező fennállását megállapította, a 2004. január 1-jét követően kiadásra kerülő állománytáblákban, munkaköri jegyzékekben, valamint a Jegyzékben – a (7) bekezdés szerinti vizsgálat nélkül – kell a ,,T'' jelölést alkalmazni.

1. számú melléklet a 20/2002. (IV. 10.) HM rendelethez30

A Magyar Honvédségben rendszeresített katonai munkakörök térképe
Magyarázat a munkakör azonosító kód használatához:
A munkakör azonosító kód (MAK) a munkakörök azonosítására és egyidejűleg az azok betöltéséhez szükséges követelmények egy részének jelölésére szolgál.
A MAK 11 karakterből (számok és betűk csoportja) áll.

Fegyvernemi (szakági) azonosító

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Rendfokozati azonosító

Nemzetbiztonsági ellenőrzés szintje

Állománykategória

Tartalék
szakmai specifikáció

Nyelvismeret

2 karakter

2 karakter

2 karakter

1 karakter

1 karakter

1 karakter

2 karakter

Például:

1

0

A

a

1

4

A

Z

R

A

K

Az állománytáblákban, munkaköri jegyzékekben a tizenegy karakterből álló MAK külön rovatban szerepel. Az első hat karakter és a munkakör megnevezése a beosztástípust azonosítja.
Az utolsó öt karakter a beosztás betöltéséhez szükséges alapvető követelményeket jelöli.
A munkakör azonosító kód kialakítása:
1. Az első két karakter a fegyvernemi (szakági) azonosító.
Jelölése két szám, például: 10 (lövész);
jelentése: az adott fegyvernem (szakág) egésze.

1

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A harmadik karakter a fegyvernemi (szakági) alcsoport.
Jelölése egy nagybetű, például: A (általános);
jelentése: az adott fegyvernem (szakág) egy területe.

1

0

A

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A negyedik karakter a munkakör.
Jelölése egy kisbetű, például: a (parancsnok);
jelentése: az adott fegyvernemi (szakági) alcsoporton belül az azonos munkakörök (ezen munkaköröket a rendfokozati azonosítóval, a beosztási szintnek megfelelően lehet megkülönböztetni*).

1

0

A

a

 

 

 

 

 

 

 

* A legjellemzőbb beosztásokat általában az alábbi betűkkel kell jelölni:
„a”    minden szintű parancsnok (a rajpk.-tól a Honvéd Vezérkar főnökéig), az intézmények, objektumok parancsnokai, a hivatalok vezetői (hivatalvezetők, főigazgatók, igazgatók stb.), az adott szakág legfelső szintű vezetői (legfőbb ügyész, főosztályvezető stb.);
„b”    az „a” betűvel jelölt parancsnoki beosztások első (általános) helyettesei;
„c”    a csapatok törzsfőnökei, törzsigazgatók, illetve az ennek megfelelő beosztások;
„d”    a vezető beosztású törzstisztek (főnökök, osztály, alosztály, részlegvezetők, illetve az ennek megfelelő beosztások);
„h”    a „c” és a „d” betűvel jelölt vezető beosztások helyettesei;
„e”    a kiemelt főtiszt, főtiszt, tiszt, altiszt;
„f”    a mérnök (kiemelt főmérnök, főmérnök);
„g”    az oktató, szakoktató, kiképző;
„i”    irányzók;
„k”    mindenhol a legáltalánosabb, alapbeosztás (pl. kezelő, szerelő, beosztott lövész stb.);
„m”    műszerész vagy más fegyvernemeknél: mesterkezelő (pl. mesterlövész);
„n”    nyilvántartó;
„r”    raktáros (raktárvezető);
„s”    alegység ellátó;
„t”    technikus;
„v”    gép- és harcjárművezető.
Amely fegyvernemnél (szakágnál) a fenti legjellemzőbb munkakörök nincsenek rendszeresítve, ezeket a betűket más jellemző munkakör jelölésére lehet felhasználni.
4. Az ötödik–hatodik karakter a rendfokozati azonosító.
Jelölése két szám, például: 14 (alezredes);
jelentése: az adott munkakör besorolási szintjét jelöli.
Az egyes rendfokozati azonosító kódokat az alábbi táblázat tartalmazza:

00

rendfokozat nélküli

10

hadnagy

30

tábornok

01

őrvezető

11

főhadnagy

40

főtiszt

02

tizedes

12

százados

50

tiszt

03

szakaszvezető

13

őrnagy

60

zászlós

04

őrmester

14

alezredes

70

altiszt

05

törzsőrmester

15

ezredes

80

legénység

06

főtörzsőrmester

16

dandártábornok

96

honvéd tisztjelölt

07

zászlós

17

vezérőrnagy

97

honvéd altisztjelölt

08

törzszászlós

18

altábornagy

 

 

09

főtörzszászlós

19

vezérezredes

 

 

1

0

A

a

1

4

 

 

 

 

5. A hetedik karakter az adott beosztáshoz szükséges nemzetbiztonsági ellenőrzés szintje.
Jelölése egy nagybetű, például: A („A” típusú ellenőrzés);
jelentése az alábbi táblázat szerint:

Z

nem szükséges ellenőrzés

A

„A” típusú ellenőrzés

B

„B” típusú ellenőrzés

C

„C” típusú ellenőrzés

1

0

B

a

1

4

A

 

 

 

 

6. A nyolcadik karakter az állománykategóriát azonosítja.
Jelölése egy nagybetű, például: Z (nincs specifikáció);
jelentése az alábbi táblázat szerint:

C

betölthető parlamenti címzetes önkéntes tartalékos katonával

D

betölthető önkormányzati címzetes önkéntes tartalékos katonával

F

önkéntes védelmi tartalékos katonával is betölthető

H

csak hivatásos katonával tölthető be (a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény szerinti tábornoki beosztások)

J

önkéntes műveleti tartalékos katonával is betölthető

K

kormánytisztviselővel, közalkalmazottal, munkavállalóval vagy katonával is betölthető

M

hadkötelezettség bevezetése után katonával tölthető be

S

csak legénységi beosztásoknál; azon beosztásokat jelöli, amelyek szerződéses legénységi állományban lévő katonákkal tölthetők be

T

betölthető honvéd tisztjelölt állományúval

U

betölthető honvéd altisztjelölt állományúval

Z

hivatásos vagy szerződéses katonával tölthető be

1

0

A

a

1

4

A

Z

 

 

7. A kilencedik karakter tartalék karakter, amely a sérülékeny csoportba tartozók alkalmazási korlátozása esetén azt jelöli.
Jelölése egy nagybetű: az R. 12. § (8) bekezdés szerinti korlátozás esetén T, egyéb esetben R

1

0

A

a

1

4

A

Z

R

 

 

8. A tizedik és tizenegyedik karakter az adott beosztáshoz szükséges nyelvet és a nyelvismeret szintjét jelenti, melynek jelölése: egy állami vagy azzal azonos nyelvvizsga esetén két nagybetű (pl. A K, azaz angol középfok).
A jelölés több nyelv esetén: egy nagybetű és egy szám (pl. H 3, azaz angol és bármely más nyelv, melyek mindegyikére középfokú szintet határoz meg).
A nyelvismereti követelmények kódolását az alábbi táblázat alapján kell végrehajtani:

Kód

Nyelv megnevezése

Kód

Nyelvismeret szintje

Z

nincs

Z

nem szükséges

A

angol

A

alapfok

B

bármely más (egy) nyelv

K

középfok

C

angol, francia vagy német

F

felsőfok

H

angol és bármely más nyelv

T

tolmács szint

K

bármely kettő vagy több nyelv

 

első

második

további

 

 

1

Alap

Alap

Alap

 

 

2

Közép

Alap

Alap

 

 

3

Közép

Közép

Alap

4

Felső

Közép

Alap

5

Felső

Közép

Közép

6

Felső

Felső

Alap

7

Felső

Felső

Közép

8

Felső

Felső

Felső

9

Tolmács

Felső

Felső

0

Tolmács

Tolmács

Felső

A példában szereplő beosztásra, illetve a betöltőjével szemben támasztott követelményekre vonatkozó meghatározások összefoglalása a teljes kód alapján.

1

0

A

a

1

4

A

Z

T

A

K

Lövész (10) általános (A) alegységparancsnok (a) alezredes (14) rendfokozattal rendszeresítve, azaz egy olyan zászlóaljparancsnok beosztás, melynek betöltője:
–     Megfelel az „A” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés követelményeinek. (A)
–     Hivatásos vagy szerződéses állományú katona. (Z)
–     A beosztás betöltőjének kiválasztásakor figyelemmel kell lenni a Jegyzékben található tiltó, illetve korlátozó (pl. terhes nő nem töltheti be) rendelkezésekre. (T)
–     Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgával kell rendelkeznie. (A K)
A munkakörök térképének tartalma:

I.

ÁLTALÁNOS KATONAI MUNKAKÖRÖK

01–09

II.

SZÁRAZFÖLDI

10–19

III.

LÉGIERŐ

20–29

IV.

VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS

30–49

V.

LOGISZTIKA

50–69

VI.

EGÉSZSÉGÜGY

73–74

VII.

GÉP- ÉS HARCJÁRMŰVEZETŐK

77–79

VIII.

KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT

80

IX.

OKTATÁS, KÉPZÉS, KIKÉPZÉS

82–83

X.

JOGI ÉS IGAZGATÁSI

85

XI.

HUMÁN

86–87

XII.

TÁBORI LELKÉSZEK

88–89

XIII.

KATONAI IGAZGATÁS ÉS VÉDELMI IGAZGATÁS

90–91

XIV.

EGYÉB BIZTOSÍTÁSI ÉS KISZOLGÁLÁSI FELADATOK

92–99

XV.

EGYÉB TÁMOGATÁS

70-72, 75-76

ÁLTALÁNOS KATONAI MUNKAKÖRÖK

01–09

 

 

Összhaderőnemi általános katonai

01

 

 

Szárazföldi

02

 

 

Légierő

03

 

 

Logisztika

04

 

 

Vezénylő altisztek

06

 

 

Külszolgálati

07

Fegyvernemi (szakági) azonosító

01

ÖSSZHADERŐNEMI ÁLTALÁNOS KATONAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., vezérigazgató, főigazgató, igazgató

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

nemzeti képviseleti

c

törzsfőnök

D

nemzetközi kapcsolatok

d

főnök, irodavezető, titkárságvezető, ov., alov., rlg. vez.

E

ellenőrzési

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

felügyeleti, hatósági felügyeleti

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

közgazdasági

g

tanácsadó

H

hadműveleti

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

hadműveleti biztosítási

i

 

J

beszerzés, beruházás

j

 

K

katasztrófavédelmi

k

kezelő

L

környezetvédelmi

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

munkavédelmi

m

 

N

frekvenciagazdálkodási

n

 

O

kiképzési

o

 

P

civil-katonai együttműködés

p

 

Q

 

q

 

R

lélektani műveleti

r

kiemelt referens, referens, szakreferens

S

sajtó

s

 

T

tűzvédelmi

t

technikus

U

erőforrás-, költségtervező

u

titkár, személyi titkár

V

elemző, értékelő

v

gépkocsivezető

W

információs műveleti

w

váltásparancsnok

X

tűzoltó

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

02

SZÁRAZFÖLDI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

hadműveleti

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

hadműveleti biztosítási

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

 

O

kiképzési

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi(szakági)azonosító

03

LÉGIERŐ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

ejtőernyős

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

légierő felderítő

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

hadműveleti

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

hadműveleti biztosítási

i

 

J

légierő elektronikai hadviselés

j

 

K

 

k

 

L

légügyi hatósági

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

hajtogató

O

kiképzési

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

04

LOGISZTIKA

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

ejtőernyős

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., irodavezető, alov., rlg. vez.

E

ellátási

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

gazdálkodási

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

hadműveleti

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

költségvetési

k

 

L

 

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

nyilvántartó

O

kiképzési

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

06

VEZÉNYLŐ ALTISZTEK

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

 

B

 

b

 

C

 

c

 

D

 

d

 

E

 

e

 

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

07

KÜLSZOLGÁLATI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., igazgató, képviseletvezető

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

védelempolitikai

c

törzsfőnök, törzsigazgató, misszióvezető

D

szárazföldi

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

légierő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

logisztikai

f

 

G

felderítő

g

oktató, kiképző

H

híradó

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

hadműveleti

i

 

J

jogász

j

 

K

ellenőrzési

k

 

L

informatikai

l

ügykezelő

M

megfigyelő

m

adminisztrátor

N

katonai biztonsági

n

nyilvántartó

O

kiképzési

o

 

P

civil katonai együttműködés

p

 

Q

oktatási

q

 

R

rejtjelző

r

raktáros, ellátó, szolgálatvezető

S

személyügyi

s

segítő, asszisztens

T

tájékoztatási

t

technikus

U

ügyviteli

u

titkárságvezető, titkár

V

pénzügyi

v

gépkocsivezető

W

egészségügyi

w

váltásparancsnok, ügyeletes

X

rendész és komendáns

x

 

Y

infrastruktúrális

y

 

Z

titokvédelmi

z

 

SZÁRAZFÖLDI HADERŐ

10 – 19

 

 

 

 

Lövész

10

 

 

Harckocsizó

11

 

 

Tüzér

12

 

 

Felderítő

14

 

 

Műszaki

15

 

 

Vegyivédelmi

16

 

 

Különleges műveleti

18

Fegyvernemi (szakági) azonosító

10

LÖVÉSZ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

ejtőernyős

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

harcjármű irányzó

J

 

j

 

K

 

k

beosztott lövész

L

 

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

mesterlövész

N

 

n

 

O

 

o

géppuska irányzó

P

 

p

kézi pct. fegyver irányzó

Q

 

q

távbeszélő

R

 

r

raktáros, raktárvezető, ellátó

S

 

s

referens, kiemelt referens

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

11

HARCKOCSIZÓ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

 

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

közepes harckocsi

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

irányzó

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

12

TÜZÉR

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

vontatott tüzér

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

aknavető

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

tűzmegfigyelő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

tűztámogató

f

 

G

tüzér bemérő

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

irányzó

J

 

j

kidolgozó

K

páncéltörő rakéta harcigép

k

kezelő

L

lokátor felderítő

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

rakéta indítóállvány

p

 

Q

 

q

 

R

ejtőernyős

r

referens, kiemelt referens

S

felderítő ejtőernyős

s

 

T

páncéltörő ejtőernyős

t

távmérő

U

aknavető ejtőernyős

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

14

FELDERÍTŐ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., kp. pk., álls. pk.

B

mélységi felderítő

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

ejtőernyős

c

törzsfőnök

D

technikai felderítő

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

rádióelektronikai felderítő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

ejtőernyős-búvár

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

harcászati hírszerző

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

elektronikai hadviselés

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

szárazföldi elektronikai hadviselés

i

harcjármű irányzó

J

speciális elektronikai zavaró

j

értékelő, tájékoztató, adatfeldolgozó

K

elektronikai ellenőrző

k

kezelő, felderítő, operátor

L

értékelő-tájékoztató

l

 

M

speciális felderítő

m

mesterlövész

N

 

n

ejtőernyő hajtogató

O

hadműveleti

o

géppuska irányzó

P

pilótanélküli felderítő

p

távbeszélő, távírász

Q

képi felderítő

q

egészségügyi beosztások

R

szenzoros felderítő

r

raktáros, raktárvezető, ellátó, szakjavító

S

különleges híradó

s

kihallgató, tolmács

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

15

MŰSZAKI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

műszaki utász

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

műszaki felderítő

c

törzsfőnök

D

aknakutató tűzszerész

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

deszant átkelő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

útépítő

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

hídépítő

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

álcázó

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

műszaki mentő

i

aknász, tűzszerész, aknatelepítőhöz beosztottak

J

műszaki technikai

j

felderítő, búvár beosztottak

K

állásépítő

k

beosztott műszaki, hidász, építő, kezelő, légs. gépkez., álcázó, laboráns, gépész

L

víztisztító

l

villamos ácsműhelyhez beosztottak, világító

M

műszaki zártelepítő

m

 

N

hadihajós

n

hajóra és rocsó-, mocsó-, és tolóhajóhoz beosztottak

O

búvár

o

deszant átkelő eszközökhöz beosztottak

P

anyagelőkészítő és feldolgozó

p

harcjármű irányzó

Q

műszaki búvár

q

földmunkagéphez beosztottak

R

felderítő búvár

r

referens, kiemelt referens

S

tűzszerész búvár

s

kutyavezető tűzszerész

T

 

t

technikus

U

 

u

műszaki (kút-, talajfúró, daru, vontatott keretfűrész, víztisztító) eszközökhöz beosztottak

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

világító

x

vezénylő altiszt

Y

speciális repülőtéri karbantartó és helyreállító

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

16

VEGYIVÉDELMI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

vegyi- és sugárfelderítő

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

vegyi- és sugármentesítő

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

elemző és informatikai

f

 

G

vegyi-, nukleáris-balesetelhárítás

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

vegyi-, sufi. és helyzetértékelés

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

adatgyűjtő, értékelő, tájékoztató

i

diszpécser

J

 

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

laboráns

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

értékelő, kidolgozó-értékelő

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

értékelő-gépkocsivezető

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

18

KÜLÖNLEGES MŰVELETI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

ejtőernyős

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

búvár

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

különleges műveleti

j

értékelő, tájékoztató, adatfeldolgozó

K

 

k

kezelő, felderítő

L

 

l

fegyveres specialista

M

 

m

mesterlövész

N

nagymagasságú ejtőernyős

n

ejtőernyő hajtogató

O

 

o

 

P

 

p

híradó specialista

Q

 

q

egészségügyi beosztások

R

 

r

raktáros, raktárvezető, ellátó

S

 

s

referens, kiemelt referens

T

 

t

technikus

U

 

u

műszaki specialista

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

testnevelő

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

LÉGIERŐ

20 – 29

 

 

 

 

Repülő

20

 

 

Légvédelmi rakéta és tüzér

21

 

 

Légi vezetés

22

 

 

Repülő harcbiztosító

23

Fegyvernemi (szakági) azonosító

20

REPÜLŐ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

harcászati repülőgép

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

felderítő repülőgép

c

törzsfőnök

D

kiképző repülőgép

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

szállító repülőgép

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

harcihelikopter

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

szállító-, kutató-mentő helikopter

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

kiképzőhelikopter

i

helikoptervezető-lövész

J

futárhelikopter

j

légi egészségügyi ti., tts.

K

 

k

beosztott

L

elektronikai zavaró helikopter

l

fedélzeti megfigyelő

M

 

m

mechanikus

N

 

n

fedélzeti rádiós

O

 

o

felderítő

P

 

p

repülőgép- (helikopter)vezető, főpilóta

Q

 

q

elektronikai harc

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

irányító

U

 

u

alkalmazási

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

21

LÉGVÉDELMI RAKÉTA ÉS TÜZÉR

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

közeli, kis hatótávú légvédelmi rakéta

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

légvédelmi tüzér

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

felderítő

i

irányzó

J

harcálláspont vezetési törzs

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

22

LÉGI VEZETÉS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

légtérgazdálkodás

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

légi helyzetkép előállítás

c

törzsfőnök

D

fegyver irányítás

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

légvédelmi irányítás

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

radar

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

vadászirányító, irányító asszisztens

J

 

j

együttműködő

K

 

k

kezelő

L

 

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

 

m

adatfeldolgozó, adatközlő

N

 

n

repülés nyilvántartó

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

értékelő

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

23

REPÜLŐ HARCBIZTOSÍTÓ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

hdm-i központ (vez. pont)

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

légiforgalmi irányító

c

törzsfőnök

D

harctéri irányító

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

repülésbiztonsági

f

 

G

légiforgalmi tájékoztató

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

bevezető irányító

K

 

k

repülőtéri irányító

L

 

l

repülés bejelentő

M

 

m

adatfeldolgozó, adatközlő

N

 

n

közelkörzet irányító

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, kiemelt referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS

30 – 39

 

 

Általános híradó

30

 

 

Rádióhíradás

31

 

 

Rádiórelé híradás

32

 

 

Hírközpontok

33

 

 

Vezetékes híradás

34

 

 

Futár- és táboriposta híradás

35

 

 

Repülésbiztosító-FRISZ

36

 

 

Információvédelmi, ügyviteli

37

 

 

Vezetési

38

 

 

Informatikai

39

Fegyvernemi (szakági) azonosító

30

ÁLTALÁNOS HÍRADÓ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

hadműveleti

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

távközlés

f

 

G

adatfeldolgozás, elemzés

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

31

RÁDIÓHÍRADÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

parancsnoki rádióállomás

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

pk-i páncélos rádióállomás

c

törzsfőnök

D

közepes teljesítményű rádióállomás

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

vevő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

kis teljesítményű rádióállomás

f

 

G

nagy teljesítményű rádióállomás

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

távbeszélő

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

távírász

U

 

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

32

RÁDIÓRELÉ HÍRADÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

harcászati rádiórelé

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

hadműveleti rádiórelé

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

mikrohullámú állomás

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

távírász

U

 

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

33

HÍRKÖZPONTOK

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

hírközpont (távbeszélő központ)

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

expediáló

c

törzsfőnök

D

vivőközpont

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

rádió vezérlő központ

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

híradó vezetési pont

f

 

G

géptáviró központ

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

áramellátás

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

légvédelmi harcálláspont

i

 

J

rendszerfelügyelet

j

 

K

tábori hírközpont (távbeszélő központ)

k

kezelő

L

kisegítő hírközpont

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

továbbító

Q

 

q

távbeszélő

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

távírász

U

 

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

 

 

 

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

34

VEZETÉKES HÍRADÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

nehézvezetékes

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

könnyűvezetékes

c

törzsfőnök

D

ETNV

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

lecsatlakozó

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

belsőhálózat építő

f

 

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

távbeszélő

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

35

FUTÁR- ÉS TÁBORIPOSTA HÍRADÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

küldemény

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

minősített küldemény

c

törzsfőnök

D

nyílt szolgálati küldemény

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

postai küldemény

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

tábori posta küldemény

f

 

G

csomag küldemény

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

sajtó küldemény

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

magánküldemény

i

futár

J

 

j

 

K

 

k

kezelő

L

 

l

ellenőrző

M

 

m

expeditőr, rovatoló, málházó

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

csapatpostás

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

36

REPÜLÉSBIZTOSÍTÓ-FRISZ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

irányadó

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

iránymérő

c

törzsfőnök

D

leszállító lokátor

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

közelnavigáció

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

kihelyezett indikátor

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

irányszögadó

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

siklószögadó

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

légtérellenőrző rádiólokátor

i

 

J

 

j

rendszerfelügyelő

K

fénytechnikai

k

kezelő, üzemeltető

L

fénymajak

l

 

M

fényszórós

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

repülés irányító rádió

s

 

T

ERIP

t

technikus

U

helikopter leszállító

u

ügyeletes

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

37

INFORMÁCIÓVÉDELMI, ÜGYVITELI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

cenzor

c

 

D

dokumentumvédelmi

d

főnök, ov., alov., irodavezető, rlg. vez.

E

információvédelmi

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

elektronikus információvédelmi

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

kommunikációbiztonsági

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

informatikabiztonsági

i

 

J

hadműveleti biztosítási

j

 

K

rendszerbiztonsági

k

kezelő

L

információbiztonsági

l

ügykezelő, vezető ügykezelő

M

 

m

ügykezelő-gépíró

N

 

n

nyilvántartó, dokumentációkezelő

O

 

o

 

P

 

p

írnok, írnok-rajzoló, írnok-raktáros

Q

 

q

 

R

rejtjelző

r

 

S

titokvédelmi

s

 

T

titkosító

t

technikus

U

ügyviteli

u

ügyeletes

V

ügyvitelszervezési

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

38

VEZETÉSBIZTOSÍTÓ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

39

INFORMATIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

rendszerszervező

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

biztonsági rendszerszervező

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

rendszerfelügyelő

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

adatrögzítő

K

 

k

beosztott

L

 

l

 

M

rendszerüzemeltető

m

műszakvezető

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

programozó

Q

 

q

 

R

hálózatfelügyelő

r

 

S

hálózatüzemeltető

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető

W

 

w

 

X

rendszergazda

x

 

Y

feldolgozók

y

 

Z

 

z

hallgató

LOGISZTIKA

50 – 69

 

 

Haditechnikai

50

Fegyverzettechnikai

51

Páncélos- és gépjármű technikai

52

Repülőműszaki

53

Elektronikai

54

Műszaki technikai

55

Vegyivédelmi technikai

56

Kiképzéstechnikai

57

Különleges berendezés technikai

58

Mérésügy és minőségbiztosítási

59

Harcanyag

61

Hadtáp

64

Közlekedés és szállítás

67

Vám

68

Fegyvernemi (szakági) azonosító

50

HADITECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., igazgató

B

 

b

 

C

 

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

 

H

 

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

51

FEGYVERZETTECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

fegyverzet (30 mm-ig)

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

löveg rendszerek

c

törzsfőnök

D

helymeghatározó berendezés

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

nagy hatótávú felderítő lokátor

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

tüzérségi felderítő lokátor

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

repülőgép leszállító lokátor

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

meteorológiai lokátor

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

lézeres felderítő és célmegjelölő berendezés

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

páncéltörő rakéta eszközök

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

műhelyfelszerelés

m

műszerész

N

közeli hatótávú légvédelmi rakéta

n

 

O

 

o

 

P

közepes hatótávú légvédelmi rakéta

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

légvédelmi automatizált vezetési rendszerek

s

szerelő

T

repülő eszköz fedélzeti rakéta

t

technikus

U

optika, elektro-optikai rendszer

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

rakétatechnikai kiszolgáló eszközök

x

vezénylő altiszt

Y

tűzvezető rendszerek

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

52

PÁNCÉLOS- ÉS GÉPJÁRMŰTECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

gépjármű, utánfutó

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

harckocsi

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

vizsgabiztos, ellenőr

J

járművizsgálati

j

 

K

kerekes harcjármű

k

 

L

lánctalpas harcjármű

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

 

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

technikus-gépkocsivezető

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktáros, raktárvezető, ellátó

S

 

s

szerelő

T

 

t

technikus

U

 

u

elektromos szerelő

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

53

REPÜLŐMŰSZAKI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., szf., igazgató, hiv. vez.

B

repülőgép (sugárhajtóműves) sárkány-hajtómű

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

repülőgép (dugattyús) sárkány-hajtómű

c

törzsfőnök

D

helikopter sárkány-hajtómű

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

fedélzeti rádiótechnikai rendszerek

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

fedélzeti fegyvertechnikai rendszerek

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, kiemelt mérnök főtiszt, mérnök főtiszt, mérnök tiszt

G

fedélzeti műszer és automatika rendszerek

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

sárkány

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

hajtómű

i

 

J

gazdálkodás

j

 

K

fedélzeti akkumulátortöltő

k

különleges gépjármű kezelő

L

 

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

metrológia

m

mechanikus

N

nitrogén ellátó

n

nyilvántartó, adatfeldolgozó, dokumentációs technikus

O

katapult berendezések

o

 

P

oxigén, sűrített levegő ellátó

p

kiértékelő

Q

 

q

karbantartó

R

fedélzeti rakéta előkészítő

r

raktárvezető, raktáros, anyagellátó, anyagtervező

S

minőségbiztosítási

s

főszerelő, szerelő

T

 

t

technikus

U

impulzustechnika

u

főtechnológus, technológus

V

különleges berendezések (gépjárművek)

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

elektronikai hadviselési eszköz

w

váltásparancsnok

X

gyakorlóberendezés, repülőszimulátor

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

repülési adatok

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

54

ELEKTRONIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

informatika

c

törzsfőnök

D

elektronikai hadviselés (EHC)

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

FRISZ

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

rádiónavigáció

i

 

J

 

j

 

K

híradó

k

kezelő

L

rádió berendezés

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

rádiórelé és mikrohullámú berendezés

m

műszerész

N

központ, vivő és géptávíró berendezés

n

 

O

 

o

 

P

információ védelem

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

vezetékes berendezés

s

szerelő

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

55

MŰSZAKI TECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

álcázó

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

út- és állásépítő

c

törzsfőnök

D

átkelő

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

hídépítő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

hadihajós

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

búváreszköz

i

 

J

 

j

 

K

repülőtérjavító és -karbantartó

k

 

L

 

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

műszaki gépek és eszközök

m

műszerész

N

hidraulika

n

 

O

 

o

 

P

egészségügyi

p

 

Q

 

q

 

R

műszaki harcanyag

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

szerelő

T

tűzszerész technika

t

technikus

U

aknatelepítő és mentesítő

u

elektromos szerelő

V

víztisztító

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

56

VEGYIVÉDELMI TECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

hídépítő

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

vegyi-, sugárfelderítő eszköz

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

HAVARIA – laboratórium

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

vegyi laboratórium

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

mentesítő eszköz

m

műszerész

N

 

n

radiológus

O

 

o

technikus-gépkocsivezető

P

 

p

laboráns

Q

 

q

gépész

R

radiológiai laboratórium

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

AMAR - szerviz

s

szerelő

T

tűzvédelmi berendezés

t

technikus

U

 

u

 

V

vegyivédelmi berendezés

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

57

KIKÉPZÉSTECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

kiképzési bázis és létesitmény

k

beosztott

L

 

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

 

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

szimulátorok

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

58

KÜLÖNLEGES BERENDEZÉS TECHNIKAI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

daru

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

áramforrás berendezés

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

fűtő- és hűtőberendezés

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

nehéz nyergesvontató

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

hidraulika

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

diszpécser

J

 

j

 

K

 

k

beosztott

L

elektromos berendezés

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

 

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

 

P

lúgos akkumulátor

p

 

Q

 

q

 

R

savas akkumulátor

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

szerelő

T

harckocsi vontató

t

technikus

U

 

u

elektromos szerelő

V

közepes kerekes vontató

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

fegyvernemi különleges járművek

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő

Fegyvernemi (szakági) azonosító

59

MÉRÉSÜGY ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

javítóanyag ellátó

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

fegyverzettechnika

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

páncélos- és gépjárműtechnika

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

elektronika

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

általános javító

j

 

K

kiképzéstechnika

k

 

L

páncéltörő rakéta eszközök

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

műszaki technika

m

műszerész

N

mérésügyi

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

repülőtechnika

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

javításszervező

s

szerelő

T

 

t

technikus

U

optikai, elektrooptikai rendszerek

u

 

V

vegyivédelmi technika

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

61

HARCANYAG

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

egyéb anyag

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

beosztott

L

lőszer és robbanóanyag

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

műszaki harcanyag

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

rakéta

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

szerelő

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

64

HADTÁP

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

élelmezési és vízellátó

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

humán anyagi

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

szakács

J

 

j

hentes

K

katonai elhelyezés

k

beosztott

L

 

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

 

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

laboráns

P

 

p

főátvevő, átvevő, anyagbeszerző

Q

 

q

felszolgáló

R

ruházati és egyéni felszerelés

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

szerelő

T

térképészeti

t

technikus

U

üzemanyag

u

étkezdevezető

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

67

KÖZLEKEDÉS ÉS SZÁLLÍTÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

szállítmány kísérő

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

vasúti szállító

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

közúti szállító

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

vízi szállító

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

légi szállító

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

diszpécser

J

 

j

baleseti helyszínelő

K

közúti komendáns

k

beosztott

L

 

l

minőségi ellenőr, ellenőr

M

 

m

 

N

 

n

őr

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

anyagmozgató, rakodó

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

68

VÁM

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez., csop. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

EGÉSZSÉGÜGY

73-74

Egészségügy I.

73

 

 

Egészségügy II.

74

Fegyvernemi (szakági) azonosító
Fegyvernemi (szakági) azonosító
Fegyvernemi (szakági) azonosító
Fegyvernemi (szakági) azonosító

73

EGÉSZSÉGÜGY I.

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

parancsnok, igazgató, intézetvezető

B

belgyógyászat

b

az „a” pontban szereplők helyettesei, honvéd-tisztiorvos

C

kardiológia

c

MH főszakorvos, MH főállatorvos, hivatalvezető, parancsnoki irodavezető

D

hematológia, angiológia

d

főnök, rendelővezető, ov., alov., rlg. vez., vezető közegészségügyi felügyelő

E

infektológia

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

reumatológia

f

főorvos, adjunktus, szakorvos, orvos, alorvos, szakpszichológus

G

bőrgyógyászat

g

közegészségügyi felügyelő, dietetikus, eü. tiszt, gyógytornász, eü. fejlesztő tiszt, logopédus, szociális munkás, tudományos munkatárs, főmunkatárs, pszichológus, biológus, szakergonómus, ergonómus

H

repülőorvos

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

toxikológia

i

felcser, eü. altiszt

J

tüdőgyógyászat

j

légi eü. ti., alti.

K

ideg- és elmegyógyászat

k

beosztott

L

allergológia, immunológia

l

vezető-, szakasszisztens, asszisztens, laboráns

M

gastroenterológia

m

műszerész

N

közegészségügy - járványügy

n

vezető-, szakápoló, ápoló, okl. ápoló, dipl. ápoló

O

foglalkozás egészségügy

o

kötöző

P

pszichológia

p

búvár

Q

fogászat

q

vezető-, főműtős, műtős

R

rehabilitáció

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

mentő

s

statisztikus

T

csapat egészségügy

t

technikus

U

állategészségügyi

u

gázmester, boncmester

V

laboratóriumi

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

vérellátó

w

kisegítő, eü. kisegítő, beteghordó, műtőssegéd, eü. katona

X

egészségügyi anyagellátó

x

vezénylő altiszt

Y

diabetológia, endokrinológia

y

masszőr, gyógymasszőr, sterilizáló

Z

egészségfejlesztés, egészségnevelés, fizikai alkalmasságvizsgálati

z

kiképzendő

Fegyvernemi (szakági) azonosító

74

EGÉSZSÉGÜGY II.

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

szervezési

a

pk., igazgató, gyógyszertárvez., hiv. vez.

B

sebészet

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

baleseti sebészet

c

MH főszakorvos, MH főgyógyszerész

D

szív-, ér- és mellkasi sebészet

d

főnök, rendelővez., ov., alov., rlg. vez.

E

plasztikai sebészet

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

égési sebészet

f

főorvos, adjunktus, szakorvos, orvos, alorvos,

G

ortopédia

g

kutató, tudományos munkatárs, főmunkatárs

H

idegsebészet

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

nefrológia

i

 

J

urológia

j

gyógyszerész

K

szemészet

k

beosztott

L

fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szájsebészet

l

vezető-, szakasszisztens, asszisztens, laboráns

M

szülészet-nőgyógyászat

m

műszerész

N

anaesthesiológia és intenzív terápia

n

vezető-, szakápoló, ápoló, okl. ápoló, dipl. ápoló, szülésznő, konduktor, szonográfus, védőnő

O

onkológia

o

kötöző

P

radiológia

p

 

Q

kórélettan

q

vezető-, főműtős, műtős

R

patológia

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

csecsemő- és gyermekgyógyászat

s

 

T

mikrobiológia

t

technikus

U

igazságügyi orvostan

u

gázmester, boncmester, gipszmester

V

sugárbiológia

v

 

W

kézsebészet

w

egészségügyi katona, műtőssegéd

X

gyógyszerészet

x

 

Y

izotópdiagnosztika

y

 

Z

sürgősségi betegellátás

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító
Fegyvernemi (szakági) azonosító

GÉP- ÉS HARCJÁRMŰVEZETŐK

77

Gépjárművezetők

77

Fegyvernemi (szakági) azonosító

77

GÉPJÁRMŰVEZETŐK

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

motorkerékpár

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

személygépkocsi

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

tehergépkocsi 7,5 t-ig

c

 

D

tehergépkocsi 7,5 t felett

d

 

E

busz 16 személyig

e

 

F

busz 16 személy felett

f

 

G

 

g

oktatóvezető, kiképző

H

 

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

különleges felépítményű

k

 

L

 

l

 

M

 

m

vezető

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

rakétaszállító

r

 

S

 

s

 

T

munkagép

t

 

U

üzemanyagtöltő

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő

KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT

80

Fegyvernemi /szakági/ azonosító

80 KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI

 

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

főigazgató, igazgató, főov.,

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

rádióelektronikai felderítő

c

 

D

 

d

ov., alov., rlg. vez.

E

katonai diplomácia

e

kiem. főti., főti., ti., altiszt

F

 

f

főmérnök

G

 

g

 

H

 

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

távírász, diszpécser

J

 

j

véderő-, katonai és légügyi attasé helyettes

K

 

k

kezelő

L

 

l

biztonsági ügyintéző

M

műveleti

m

véderő-, katonai és légügyi attasé

N

művelettámogató

n

adatfeldolgozó, nyilvántartó

O

 

o

 

P

 

p

biztonsági adatkezelő

Q

 

q

 

R

 

r

referens, főreferens, kiemelt főreferens

S

 

s

szakasszisztens, vezető szakasszisztens

T

törzs műveleti

t

technikus, operatív technikus

U

 

u

 

V

 

v

gépjárművezető

W

 

w

váltásvezető

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

81

KATONAI BIZTONSÁGI

OKTATÁS, KÉPZÉS, KIKÉPZÉS

82 – 83

Oktatás, képzés, kiképzés

82

Fegyvernemi (szakági) azonosító

82

OKTATÁS, KÉPZÉS, KIKÉPZÉS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., rektor, főov., igazgató, hiv. vez., dékán, objektumparancsnok

B

oktatás felügyelet

b

az „a” pontban szereplők helyettesei, rektorhelyettes

C

egyetemi (mesterfokozatú MSc/MA)

c

törzsfőnök, főtitkár

D

főiskolai (alapfokozatú BSc/BA)

d

főnök, ov., alov., rlg. vez., irodavezető, csop. vez.

E

altisztképzés

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

tanfolyamrendszerű képzés

f

 

G

gazdasági

g

tanár, docens, adjunktus, tanársegéd, vezető oktató, oktató, szakoktató, gyakorlati oktató, kiképző

H

doktori és habilitációs

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

intézeti

i

 

J

tagozat

j

 

K

általános katonai kiképzés

k

kezelő

L

kollégiumi

l

ellenőr, kiemelt ellenőr

M

távoktatás és multimédia

m

 

N

oktatásbiztosítás

n

 

O

oktatásszervezés

o

nevelő

P

tanulmányi

p

 

Q

 

q

 

R

kari

r

raktáros, raktárvezető, ellátó

S

szakcsoport

s

munkatárs

T

testnevelő

t

technikus

U

kiképző központ

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

kiképzési bázis

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

JOGI ÉS IGAZGATÁSI

85

Fegyvernemi (szakági) azonosító

85

JOGI ÉS IGAZGATÁSI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

jogász

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

fegyelmi

f

 

G

 

g

 

H

hadijogász, nemzetközi

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

igazgatási

i

 

J

 

j

jogtanácsos

K

kodifikációs, koordinációs

k

 

L

 

l

 

M

kártérítési

m

 

N

 

n

 

O

képviseleti

o

 

P

 

p

dokumentációkezelő

Q

 

q

 

R

 

r

referens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

HUMÁN

86 – 87

Humán

86

Fegyvernemi (szakági) azonosító

86

HUMÁN

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

személyügy

c

 

D

humánszolgálat

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

érdekvédelem

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

családtámogatás

f

pszichológus

G

toborzási

g

 

H

hagyományápolás

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

fényképész

J

bélyegzőkészítő

j

gépmester

K

kulturális

k

beosztott

L

 

l

 

M

művelődés

m

 

N

nyomda

n

nyilvántartó

O

 

o

 

P

pszichológia

p

 

Q

 

q

 

R

rekreáció

r

referens, kiem. referens

S

szociológia

s

 

T

tájékoztatás (PR)

t

technikus

U

szabadidő-sport

u

 

V

szociális

v

 

W

munkaerő-piaci

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

TÁBORI LELKÉSZEK

88 – 89

Tábori Lelkészi Szolgálat

88

Fegyvernemi (szakági) azonosító

88

TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

katolikus tábori lelkészi szolgálat

a

püspök, vezető rabbi

B

római-katolikus

b

általános helynök, püspöki hivatalvezető

C

 

c

püspöki titkár

D

protestáns tábori lelkészi szolgálat

d

irodavezető, kiemelt vezető tábori lelkész

E

 

e

kiemelt tábori lelkész, tábori lelkész, rabbi

F

 

f

 

G

zsidó tábori lelkészi szolgálat

g

 

H

 

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

KATONAI IGAZGATÁS ÉS VÉDELMI IGAZGATÁS

90 – 91

Katonai igazgatás

90

Fegyvernemi (szakági) azonosító

90

KATONAI IGAZGATÁS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

hadkiegészítési

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

területvédelmi

f

 

G

haderőtervezési

g

 

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

beosztott

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő

91 VÉDELMI IGAZGATÁS

 

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

főigazgató, igazgató

B

tervezési, szervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

műveleti

c

 

D

területi

d

 

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

referens, szakreferens

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

EGYÉB BIZTOSÍTÁSI ÉS KISZOLGÁLÁSI FELADATOK

92 – 99

Katonai rendész és komendáns

92

 

 

Díszelgő

94

 

 

Katonazenész

95

 

 

Kutatás, fejlesztés

96

 

 

Általános munkakörök

99

Fegyvernemi /szakági/ azonosító

92

KATONAI RENDÉSZ ÉS KOMENDÁNS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

forgalomszabályzó

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

objektumbiztosító rendész

c

törzsfőnök

D

komendáns

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

őr és biztosító

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

irányzó

J

 

j

 

K

helyőrség támogatók

k

beosztott

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

géppuska irányzó

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

komendáns hivatal

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

gépkocsivezető, harcjárművezető

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

kiképzendő, hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

94

DÍSZELGŐ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

rendezvényszervezési

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

törzsfőnök

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

beosztott

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

géppuska irányzó

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

95

KATONAZENÉSZ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

zenész

a

főkarmester, karmester

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

 

D

 

d

zenekarvezető

E

 

e

 

F

 

f

 

G

 

g

oktató, nevelő, kiképző

H

 

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

szólamvezető

J

 

j

 

K

 

k

beosztott zenész

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

zenész szolgálatvezető

S

 

s

zenész kottatáros

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

96

KUTATÁS, FEJLESZTÉS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

biztonságpolitikai

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

védelempolitikai

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

humán és szervezetépítési

c

 

D

hadtörténeti

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

tárgyi gyűjteményi

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

múzeumi dokumentációs

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

tudományszervezési

g

tanácsadó

H

hadfelszerelés fejlesztési

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

irattározási

i

 

J

térképtári

j

vezető kutató, kutató

K

könyvtári

k

kezelő

L

levéltári

l

főlevéltáros, levéltáros

M

minőségbiztosítási

m

főmuzeológus, muzeológus

N

védelemgazdasági

n

főszerkesztő, szerkesztő

O

kriminalisztika

o

 

P

oktatási

p

 

Q

 

q

 

R

intézményfejlesztési

r

főkönyvtáros, könyvtáros

S

hadisír

s

munkatárs

T

szabványosítási

t

technikus

U

gépészeti

u

 

V

lőkísérleti

v

 

W

 

w

 

X

elektronikai

x

 

Y

 

y

 

Z

vegyivédelmi

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

97

KORONAŐRSÉG, PALOTAŐRSÉG

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

palotaőr

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

koronaőr

c

törzsfőnök

D

 

d

 

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

hadműveleti

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

beosztott

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

kiképzési

o

 

P

 

p

 

R

 

q

 

Q

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

99

ÁLTALÁNOS MUNKAKÖRÖK

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

 

D

 

d

 

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

 

I

 

i

 

J

 

j

 

K

 

k

szerelők, szakmunkások

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

segítő

T

 

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

„EGYÉB TÁMOGATÁS

70-72, 75-76

Térképész

70

 

 

Meteorológia

71

 

 

Pénzügy

72

 

 

Ellenőrzési és hatósági

75

 

 

Infrastrukturális

76

Fegyvernemi (szakági) azonosító

70

TÉRKÉPÉSZ

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez., szf.

B

topográfus

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

geodéta

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

 

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

kartográfus

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

térinformatikus

i

 

J

 

j

 

K

terepelemző

k

beosztott

L

katonaföldrajz

l

ellenőr

M

 

m

műszerész

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

raktárvezető, raktáros, ellátó

S

 

s

 

T

 

t

technikus

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

71 METEOROLÓGIA

 

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., igazgató, hiv. vez., szf.

B

meteorológus

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

meteorológiai

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez., központ pk., csoport pk.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

 

f

 

G

 

g

 

H

 

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

asszisztens, vezető asszisztens

J

 

j

észlelő

K

 

k

 

L

 

l

 

M

 

m

 

N

 

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

 

s

 

T

 

t

technikus, vezető technikus

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

72

PÉNZÜGY

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., főigazgató, igazgató, hiv. vez.

B

 

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

 

c

 

D

belső kontroll rendszerek

d

főnök, ov., alov., irodavezető, rlg. vez., csop. vez.

E

ellenőrzési

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

finanszírozási

f

 

G

közgazdasági

g

oktató, szakoktató, kiképző

H

ellenjegyző

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

személyi járandósági

j

 

K

költségvetési

k

 

L

 

l

ellenőr, belső ellenőr

M

nyugdíjmegállapító

m

 

N

nemzetközi pénzügyi

n

 

O

gazdálkodás támogató

o

 

P

 

p

pénztáros

Q

 

q

 

R

 

r

referens, vezető referens

S

számviteli

s

 

T

társadalombiztosítási

t

 

U

 

u

 

V

 

v

 

W

 

w

 

X

 

x

vezénylő altiszt

Y

 

y

 

Z

 

z

hallgató

Fegyvernemi (szakági) azonosító

75

ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

államháztartási belső ellenőrzési

a

pk., főov., igazgató

B

munkavédelmi

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

általános ellenőrzési

c

 

D

 

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

 

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

építésfelügyeleti

f

 

G

építésügyi

g

 

H

honvédelmi hatósági, szakhatósági

h

a „d” pontban szereplők helyettesei

I

 

i

 

J

járművizsgálati

j

 

K

katasztrófavédelmi

k

 

L

környezetvédelmi

l

kiemelt főellenőr, főellenőr, ellenőr

M

munkaügyi

m

 

N

adatvédelem

n

 

O

 

o

 

P

 

p

 

Q

 

q

 

R

 

r

 

S

szabályozott anyagokkal kapcsolatos

s

 

T

tűzvédelmi

t

szaktechnikus

U

 

u

 

V

veszélyes katonai objektum felügyeleti

v

 

W

 

w

 

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

Fegyvernemi (szakági) azonosító

76

INFRASTRUKTURÁLIS

Fegyvernemi (szakági) alcsoport

Munkakör

A

általános

a

pk., főov., főigazgató, igazgató, hiv. vez.

B

biztonsági beruházási

b

az „a” pontban szereplők helyettesei

C

fenntartási

c

 

D

létesítményi

d

főnök, ov., alov., rlg. vez.

E

beruházási

e

kiem. főti., főti., ti., alti.

F

koordinációs

f

kiemelt főmérnök, főmérnök, mérnök

G

gazdálkodási

g

 

H

ingatlanfenntartási

h

a „c” és „d” pontban szereplők helyettesei

I

ingatlan-felügyeleti

i

diszpécser

J

ingatlan-gazdálkodási

j

 

K

környezetvédelmi

k

 

L

lakásfelügyeleti

l

 

M

szakigazgatási

m

műszerész

N

beszerzési

n

 

O

tárolási

o

energetikus

P

anyagi koordinációs

p

 

Q

kezelés-felügyeleti

q

 

R

lakásgazdálkodási

r

raktárvezető

S

lakhatástámogatási

s

 

T

tervezési, értékesítési

t

technikus

U

üzemeltetés-felügyeleti

u

titkár

V

 

v

 

W

 

w

váltásparancsnok

X

 

x

 

Y

 

y

 

Z

 

z

 

2. számú melléklet a 20/2002. (IV. 10.) HM rendelethez31

A KATONAI MUNKAKÖRCSALÁDOK ÉS A BEOSZTÁSOK KÖVETELMÉNYEI
I.    ALKALMAZOTT RÖVIDÍTÉSEK ÉS KÓDOK GYŰJTEMÉNYE
1.    Rendszeresített rendfokozat
01–19    = rendfokozati azonosító kód a Magyar Honvédségben rendszeresített katonai munkakörök térképében foglaltaknak megfelelően.
2.    Képesítési és egyéb követelmények
a)     Iskolai végzettség:
ÁI    = alapfokú iskola (legalább a 8. évfolyam elvégzése);
KÉ    = középiskola (érettségi);
PF    = polgári főiskola (alapfokozatú BSc/BA);
SZPF    = szakirányú polgári főiskola (alapfokozatú BSc/BA);
ZMNEF    = Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) főiskolai (alapfokozatú BSc/BA), illetve az ennek megfeleltetett külföldi főiskolai szak;
NKEF    = Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) főiskolai (alapfokozatú BSc/BA), illetve ennek megfeleltetett külföldi főiskolai szak;
FSZTK    = főiskolai végzettségre épülő szakirányú továbbképzés;
PE    = polgári egyetem (mesterfokozatú MSc/MA);
SZPE    = szakirányú polgári egyetem (mesterfokozatú MSc/MA);
ZMNE    = ZMNE egyetemi (mesterfokozatú MSc/MA), illetve az ennek megfeleltetett külföldi egyetemi szak;
NKE    = NKE egyetemi (mesterfokozatú MSc/MA), illetve ennek megfeleltetett külföldi egyetemi szak.
Megjegyzés: amennyiben valamely rendfokozatnál, vagy beosztástípusnál egynél több végzettségi kód szerepel, felsorolás esetén közülük bármelyik megléte elégséges, „és” kapcsolatban minden megjelölt végzettség szükséges.
b)    Szakképzettségi szint:

AK

= alapkiképzés;

KK

= kötelékkiképzés;

KF

= középfokú (alapfokú iskolai végzettségre épülő államilag elismert szakképzettség);

SZKF

= szakirányú középfokú;

FF

= felsőfokú;

SZFF

= szakirányú felsőfokú;

21–61

= a szakképesítés szintje az Országos Képzési Jegyzék alapján;

BK

= belső képzés”

c)    Előmeneteli és szakmai tanfolyam:

*

= felsővezető képző tanfolyam, vezetői tanfolyam, szakterülethez kapcsolódó tudományos fokozat, jogi szakvizsga, közigazgatási szakvizsga, egyetemi végzettségre épülő szakirányú posztgraduális végzettség. Az egyes beosztásokhoz tartozó konkrét követelményt az állománytábla vagy a munkaköri jegyzék tartalmazza;

ET

= előmeneteli (rendfokozathoz kötött) tanfolyam;

JSZV

= jogi szakvizsga;

KSZV

= közigazgatási szakvizsga;

BK    = belső képzés
d)    Szükséges nyelvismeret:

A

= alapfokú vagy STANAG 6001 1111 szint;

K

= középfokú vagy STANAG 6001 2222 szint;

F

= felsőfokú vagy STANAG 6001 3333 szint.

e)    Egészségi kategóriák:

A1

= repülőgép-, helikoptervezető és a Repülőorvosi Bizottság (a továbbiakban: ROB) elbírálása hatáskörébe tartozó személyek;

A2

= külföldi szolgálatra jelentkező és az állomány külföldi szolgálatra tervezett tagja;

A3

= az egyes fegyvernemeknél (légi mozgékonyságú, harckocsizó, búvár, tűzszerész és aknakutató), valamint a radioaktív anyagokkal, ionizáló sugárforrásokkal, rakéta üzemanyaggal dolgozó állomány alkalmasságának szintje, beosztásba helyezés előtt és a szolgálat teljesítése során;

A4

= az állomány tagjának egészségi besorolása szolgálata teljesítése során, a hivatásos állományba történő visszavétel, valamint a nyugdíjkorhatáron túli szolgálatra való visszatartás előtt (kivéve az A3 pontban felsoroltakat);

A5

= állományba vételre jelentkező egészségi szintje (kivéve az A3 pontban felsoroltakat);

A6

= az állományilletékes parancsnok (vezető) beosztásra tervezett, a beosztásba helyezés előtt és a szolgálat teljesítése során.

f)    Fegyvernemi és munkaköri kizáró korlátozások:
A) Fegyvernemi kizáró korlátozások

F1

= gépesített lövész, felderítő;

F2

= harckocsizó;

F3

= vegyivédelmi;

F4

= tüzér, légvédelmi rakétatechnika;

F5

= műszaki;

F6

= rádiótechnikai felderítő, lokátortechnika;

F7

= fegyverzeti és gépjárműtechnika, repülőműszaki (gépész);

F8

= hadtáp, pénzügy, informatika, közlekedés, gazdálkodás.

B) Munkaköri kizáró korlátozások

K1

= búvárnak;

K2

= fokozottan balesetveszélyes munkakörben;

K3

= gépjármű, harcjármű, műszaki gépek vezetésére és kezelésére;

K4

= külföldi szolgálatra;

K5

= felderítő beosztásban;

K6

= úszni tudást igénylő feladat vagy beosztás ellátására;

K7

= lokátoros beosztásban;

K8

= híradó beosztásban;

K9

= tüzér beosztásban;

K10

= irányzói beosztásban;

K11

= légideszantos beosztásban;

K12

= beosztási kötelezettségen felüli állandó többletmunka ellátására;

K13

= ionizáló sugárexpozíció veszélyével járó munkára;

K14

= zárt térben (harcjárműben, tartályban, berendezés belső terében) végzett munkára;

K15

= szabadban végzett munkára;

K16

= föld alatti munkahelyen végzett munkára;

K17

= mérgező anyagokkal végzett munkára;

K18

= radioaktív anyagokkal végzett munkára;

K19

= nagy frekvenciájú elektromágneses térben végzett munka;

K20

= teljes színlátást igénylő beosztás ellátására;

K21

= kedvezőtlen klímájú munkahelyen teljesített szolgálatra;

K22

= kétszemes együttlátást igénylő beosztás ellátására;

K23

= környezetbe való beilleszkedést, jó alkalmazkodást igénylő beosztásban;

K24

= megosztott figyelmet, fokozott koncentrációt és felelősségérzetet igénylő beosztásban;

K25

= zajterheléssel járó beosztásban;

K26

= képernyős munkavégzésre.

Megjegyzés: a fegyvernemi és a munkaköri kizáró korlátozások közül azt kell feltüntetni a munkaköri követelmények között, amivel az adott beosztás nem tölthető be.
g)    Pszichikai követelmények:

Pa

= Általános pszichés státusz. Az értelmi szint, a személyiség jellemzői, motivációs háttér, értékrend, kommunikációs készség, anamnézis, szenzomotoros készségek szintjének meghatározása, amelyek alapján az adott személy általában alkalmas fegyveres szolgálatra.

Pv

= A katonai vezetői beosztás által támasztott magasabb pszichikai követelményeknek való megfelelés.

Pm

= A megkülönböztetés alapja az egyes munkaköröknél azon speciális képességek és készségek, melyek az adott munkakör pszichikai követelményeinek megfelelnek.

Pk

= Azon munkaköröknél kerül meghatározásra, ahol az általánostól eltérő különleges pszichikai adottságokkal kell rendelkezni, mely adottságok a konkrét végrehajtandó feladathoz kötődnek.

A követelményeknek való megfelelés szintjei:

III.

= Közepes

IV.

= Jó

V.

= Kiemelkedő

h)

Fizikai követelmények:

A munkakörhöz szükséges funkcionális szervrendszerek

T1

= alapfokú edzettségi állapota;

T2

= közepes fokú edzettségi állapota;

T3

= emeltszintű edzettségi állapota;

T4

= fokozott szintű edzettségi állapota.

Megjegyzések:

1.

E melléklet nem tartalmazza a nem katonai oktatási intézményekből állományba felvett személyek szakirányú, tanfolyamrendszerű felkészítését.

2.

A KF31 szintű szakképzettséggel csak középiskolai végzettséghez nem kötött altiszti beosztások tölthetőek be.

3.

Egyes törzsőrmesteri rendfokozatok előmeneteli felkészítését az első beosztásra való felkészítés is tartalmazhatja.

4.

A rendfokozati állománycsoportoknál a pszichikai megfelelési szintekhez eltérő követelmények tartoznak (pl. III. szint elérése az altiszti állománycsoportnál magasabb követelmények teljesítését jelenti, mint a tiszteseknél).

5.

A szakirányú posztgraduális végzettség megléte általában elégséges feltétele az alezredesi rendfokozattal rendszeresített beosztások betöltésének.

II.    A KATONAI MUNKAKÖRCSALÁDOK ÉS A BEOSZTÁSOK KÖVETELMÉNYEI
1. Összhaderőnemi általános katonai (01), szárazföldi (02), légierő (03), logisztika (04), vezénylő altisztek (06), vám (68) és általános (99) munkakörök

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai1

fizi-
kai

kate-
gória2

kizáró korláto-
zások

19

vezérezredes

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

K12, 23, 24

Pa/V, Pv/V

T1

18

altábornagy

17

vezérőrnagy

16

dandártábornok

15

ezredes

14

alezredes

A4

Pa/V, Pv/IV

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

Pa/IV

T2

12

százados

FF

ET

11

főhadnagy

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

1 Külszolgálati beosztás esetén speciális pszichikai követelményeknek is meg kell felelni, jelölése: „Pk”.
2 Külszolgálati beosztás esetén az egészségi kategória „A2”.
2. Szárazföldi
A) lövész, harckocsizó, tüzér

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE

SZFF

*

A6

F1-F8, K23, 24

Pa/V,
Pm/IV,
Pv/V

T1

15

ezredes

Pa/V,
Pm/IV,
Pv/IV

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pm/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

A3

Pa/IV,
Pm/IV

T3

12

százados

NKEF, ZMNEF, PF

FF

ET

F1-F8, K3, 2, 14, 10, 15, 20, 22, 25

T4

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, KF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

02

tizedes

ET

01

őrvezető

B) a) felderítő és elektronikai hadviselési szakirányú vezető szervezetek

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE

SZFF

*

A6

K12, 23, 24

Pa/V,
Pv/V

T1

14

alezredes

A4

Pa/V,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

Pa/IV

12

százados

FF

ET

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

T3

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

B) b) felderítő (nem mélységi), elektronikai hadviselési

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

14

alezredes

NKE, ZMNE

SZFF

A3

K1, 3, 5, 6, 11, 14, 15, 17, 20, 22, 23, 24

Pa/IV,
Pk/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

Pa/IV,
Pk/IV

12

százados

NKEF, ZMNEF, PF

FF

ET

11

főhadnagy

ET

T3

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

Pa/III,
Pk/IV

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

B) c) mélységi és speciális felderítő, különleges műveleti

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE

SZFF

A1

K1, 3, 5, 6, 11, 14, 15, 17, 20, 22, 23, 24

Pa/IV,
Pk/IV,
Pv/IV

T2

14

alezredes

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

Pa/IV,
Pk/IV

T3

12

százados

NKEF, ZMNEF, PF

FF

ET

11

főhadnagy

ET

T4

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK. SZFF

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

Pa/III,
Pk/IV

02

tizedes

ET

01

őrvezető

C) műszaki

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

F5, K3, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25

Pa/V,
Pv/V

T1

15

ezredes

Pa/V,
Pv/IV

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

Pa/IV,
Pm/IV

T3

12

százados

ET

F5, K3, 13, 14, 15, 17, 23, 24

11

főhadnagy

ET

T4

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

A3

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, SZKF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

02

tizedes

ET

01

őrvezető

D) vegyivédelmi

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE

SZFF

*

A6

F3, K3, 13, 14, 15, 17, 18, 23, 24, 25

Pa/V,
Pv/V

T1

15

ezredes

Pa/V,
Pv/IV

14

alezredes

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

A4

Pa/IV,
Pm/IV

12

százados

NKEF, ZMNEF, PF

FF

ET

F3, K3, 13, 14, 15, 17, 18, 25

T3

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

A3

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, KF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

3. Légierő
A) repülőgép, helikopter személyzet

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE

SZFF

*

A1, A6

T1

15

ezredes

14

alezredes

A1

T3

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

T4

12

százados

ET

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

B) légvédelmi rakéta és tüzér

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE

SZFF

*

A6

F1-F8, K2, 3, 9, 10, 14, 15, 20, 22, 23, 24, 25

Pa/V,
Pv/V

T1

15

ezredes

Pa/V,
Pv/IV

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

12

százados

ET

A3

F1-F8, K2, 3, 9, 10, 14, 15, 20, 22, 25

Pa/IV,
Pm/IV

T4

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZFF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, SZKF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

AK, KK

ET

02

tizedes

ET

01

őrvezető

C) légi vezetés, repülő harcbiztosító

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE

SZFF

*

A1, A6

T1

15

ezredes

14

alezredes

A1

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF

ET

12

százados

ET

T3

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

KF

ET

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

4. Vezetés, irányítás
A) általános híradó, rádióhíradás, rádiórelé híradás, hírközpontok, vezetékes híradás, FTP híradás

Rendszeresített
rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

16

dandártábornok

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

F6, F8, K2, 3, 8, 14, 16, 19, 23, 24, 25, 26

Pa/V,
Pv/V

T1

15

ezredes

Pa/V,
Pv/IV

14

alezredes

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

A4

Pa/IV,
Pm/IV

T2

12

százados

ET

F6, F8, K2, 3, 8, 14, 16, 19, 25,26

11

főhadnagy

ET

T3

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, KF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

SZKF

ET

A3

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

AK, KK

B) Repülésbiztosító-FRISZ

Rendszeresített rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

F5, K3, 12, 15, 19, 20, 22, 23, 24

Pa/V,
Pv/IV

T1

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pv/IV

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

T2

12

százados

ET

F5
K3, 12, 15, 19, 20, 22

11

főhadnagy

ET

T3

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

A3

Pa/III,
Pm/IV

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, SZKF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

SZKF

ET

Pa/III,
Pm/III

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

AK, KK

C) ügyviteli, információvédelmi, vezetési, informatikai

Rendszeresített rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE SZPE, PE

SZFF, FF

*

A6

F8
K23, 24, 26

Pa/V,
Pv/IV

T1

14

alezredes

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF, PF

ET

A4

Pa/IV,
Pm/IV

12

százados

ET

T2

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

SZFF

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54, KF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

BK, SZKF52, KF52

ET

05

törzsőrmester

ET

5. Logisztika
A) üzembentartás, páncélos és gépjárműtechnika

Rendszeresített rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-
ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

F7, 8,
K3, 14, 24, 25

Pa/V,
Pv/IV

T1

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

12

százados

ET

T3

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, KF31, SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

SZKF

ET

A3

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

AK, KK

B) vegyivédelmi technika, kiképzéstechnika, különleges berendezés technika

Rendszeresített rendfokozat

Képesítési és egyéb követelmények

iskolai végzettség

szakképzett-ségi szint

előmeneteli tanfolyam

egészségi

pszichikai

fizi-
kai

kate-
gória

kizáró korláto-
zások

15

ezredes

NKE, ZMNE, SZPE

SZFF

*

A6

F3 7, 8,
K2, 14, 15, 17, 23, 24

Pa/V,
Pv/IV

T1

14

alezredes

A4

Pa/IV,
Pv/IV

T2

13

őrnagy

NKEF, ZMNEF, SZPF

ET

Pa/IV,
Pm/IV

12

százados

ET

F3, 7, 8 K2, 14, 15, 17, 24, 25

T3

11

főhadnagy

ET

10

hadnagy

09

főtörzszászlós

BK, SZFF

Pa/III,
Pm/III

08

törzszászlós

 

BK, SZKF54

ET

07

zászlós

06

főtörzsőrmester

ÁI, KÉ

BK, KF31,
SZKF52

ET

05

törzsőrmester

ET

04

őrmester

03

szakaszvezető

ÁI

SZKF

ET

A3

T4

02

tizedes

ET

01

őrvezető

AK, KK

C) fegyverzettechnika/aktív eszközök, elektronika, műszaki technika, mérésügy
1

A rendeletet a 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet 288. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2013. augusztus 13. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 278–283. §-át.

2

Az 1. §-t az 1/2013. (III. 21.) HM rendelet 4. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a) pontja az 1/2013. (III. 21.) HM rendelet 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § i) pontját a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 2. §-a iktatta a szövegbe.

5

A 2. § j) pontját a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 2. §-a iktatta a szövegbe.

6

A 2. § k) pontját az 1/2013. (III. 21.) HM rendelet 1. §-a iktatta be.

7

A 3. § (1) bekezdésének második mondatát a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 3. §-ának (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

8

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet.

9

A 3. § új (2) bekezdését a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 3. §-ának (2) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti (2)–(3) bekezdés számozását (3)–(4) bekezdésre változtatva. A 3. § (2) bekezdése a 24/2007. (V. 30.) HM rendelet 1. §-ával megállapított, az 1/2013. (III. 21.) HM rendelet 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3. § eredeti (2) bekezdésének számozását a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 3. §-ának (2) bekezdése (3) bekezdésre változtatta.

11

A 3. § eredeti (3) bekezdésének számozását a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 3. §-ának (2) bekezdése (4) bekezdésre változtatta.

12

A 4. § (3) bekezdése a 24/2007. (V. 30.) HM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5. § (1) bekezdése a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 5. § (3) bekezdése az 1/2013. (III. 21.) HM rendelet 2. § c) és d) pontja szerint módosított szöveg.

15

Az 5. § (5) bekezdése a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

Az 5. § (6) bekezdését a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 1. § (3) bekezdése iktatta be.

17

A 6. § a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

18

A 6. § (4) bekezdését a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 2. §-a iktatta be.

19

A 6. § (5) bekezdését a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 2. §-a iktatta be.

20

Jelenleg az állami célú légi közlekedés szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyeiről szóló 16/1998. (X. 28.) HM–EüM együttes rendelet 17. §-a szerinti rovatok.

21

A 8. § (4) bekezdését a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 5. §-a iktatta be, szövege a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

22

A 8. § (5) bekezdését a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 5. §-a iktatta a szövegbe.

23

A 12. § (2) bekezdése a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 4. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 6. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést 2005. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.

24

A 12. § (3) bekezdése a 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 4. § (2) bekezdésével megállapított, a 18/2010. (XII. 10.) HM rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.

25

A 12. § (4) bekezdése a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 6. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 2/2006. (I. 30.) HM rendelet 6. § (2) bekezdése alapján a 12. § (5) bekezdését a 2006. február 7. napját követő kinevezésekre nem lehet alkalmazni.

27

A 12. § (6) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 13. §-ának 100. pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 12. § (8) bekezdését a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 6. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

32

A 4. számú mellékletet a 34/2003. (XII. 13.) HM rendelet 7. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére