• Tartalom

24/2002. (XII. 13.) IM rendelet

24/2002. (XII. 13.) IM rendelet

a büntetés-végrehajtás közúti járművei forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről1

2008.05.16.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2. §-ának (4) bekezdésében, valamint a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet (a továbbiakban: MT rendelet) 26. §-ának (8) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának (3) bekezdésére, valamint a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: MR.) 1. §-ának (3) bekezdésére – a gazdasági és közlekedési miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, a büntetés-végrehajtási intézetekre és intézményekre, továbbá a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban együtt: bv. szerv), valamint az általuk üzemben tartott gépjárműre, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, ezek pótkocsijaira, valamint segédmotoros kerékpárra (a továbbiakban együtt: szolgálati jármű).

(2) A szolgálati járművek tekintetében az MT rendeletet, az R.-t és az MR.-t az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § A szolgálati járművön nem kell feltüntetni az üzemben tartó nevét és telephelyét, vagy a területi közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

3. § Közúti forgalomban a szolgálati jármű kizárólag a jogszabálynak megfelelő és a bv. szerveknél rendszeresített menetlevéllel vehet részt.

4. § A szolgálati jármű jogszerű használatáért, valamint az üzem-, forgalombiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő műszaki állapotáért a járművet üzemeltető bv. szerv vezetője a felelős.

5. § (1) Nem minősül a szolgálati jármű átalakításának a már forgalomba helyezett jármű olyan megváltoztatása, amely a járművet a fogvatartottak szállítására teszi alkalmassá.

(2) Az átalakított, ,,B'' kategóriás vezetői engedéllyel vezethető szolgálati jármű forgalmi engedélye változatlanul hagyása mellett a szállított személyek száma – a vezetővel együtt – a kilenc főt nem haladhatja meg.

6. § (1) A szolgálati járművet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – menetíró műszerrel (tachográf) nem kell felszerelni.

(2)2

7. §3

8. § A szolgálati jármű szolgálati feladatok végrehajtására vehető igénybe. Amennyiben a szolgálati feladatok ellátását nem veszélyezteti, a szolgálati jármű, térítési díj ellenében, a bv. szerv vezetőjének engedélyével magáncélú használatra is igénybe vehető.

9. § A szolgálati járművek igénybevételének a rendjét a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka intézkedésben részletesen szabályozza.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a büntetés-végrehajtás közúti járműveivel kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 5/1994. (VI. 14.) IM rendelet.

1

A rendeletet a 14/2013. (V. 2.) BM rendelet 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2013. május 3. napjával.

2

A 6. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 18. §-ának 94. pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 7. §-t a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 18. §-ának 94. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére