• Tartalom

24/2002. (IV. 10.) HM rendelet

24/2002. (IV. 10.) HM rendelet

a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák, valamint a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott köztisztviselők és közalkalmazottak igazolványairól1

2008.05.16.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló 86/1996. (VI. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) előírásaira – a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák, valamint a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott köztisztviselők és közalkalmazottak igazolványairól a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a HM hivatalai és háttérintézményei, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó egyéb szervezetek személyi állományára, valamint az MH hivatásos állományból nyugállományba helyezett személyekre (a továbbiakban együtt: személyi állomány).

2. § (1) E rendelet szerint az 1. §-ban szereplő szervezetek hivatásos és szerződéses állományú tagjai részére ,,Szolgálati igazolvány''-t, a nyugállományú katonák részére ,,Katonai nyugdíjas igazolvány''-t, a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott köztisztviselők és közalkalmazottak részére munkáltatói igazolványként – az állománykategória szerinti – ,,Köztisztviselői vagy Közalkalmazotti igazolvány''-t kell kiadni.

(2) A hivatásos és szerződéses katonák részére a szolgálati igazolványok ideiglenes jellegű helyettesítésére ,,Ideiglenes szolgálati igazolvány''-t kell biztosítani.

3. § (1) A szolgálati, illetve a munkáltatói (köztisztviselői és közalkalmazotti) igazolványokat – próbaidővel felvett hivatásos és szerződéses katonák kivételével – a feltételek teljesülése esetén az állományba vétel, illetve kinevezés napján, a Katonai nyugdíjas igazolványt a nyugállományba helyezés első napján kell kiadni.

(2) A próbaidővel felvett hivatásos és szerződéses katonák részére a próbaidő leteltével kell a szolgálati igazolványokat kiadni.

(3) Ideiglenes szolgálati igazolványt kell kiadni:

a) annak a hivatásos állományú katonának, akinek szolgálati igazolvánnyal történő ellátása az állományba vétel napján – a kiadás feltételeinek hiánya miatt – nem történik meg;

b) a próbaidőre felvett hivatásos és szerződéses katonának, a próbaidő időtartamára;

c) a szolgálati igazolvány elvesztése (eltulajdonítása), megrongálódása (megsemmisülése) vagy névváltozás esetén az új szolgálati igazolvánnyal történő ellátásig.

Szolgálati igazolvány

4. § (1) A Szolgálati igazolvány a hivatásos vagy szerződéses katona szolgálati és állományviszonyának igazolására szolgál.

(2) A Szolgálati igazolvány a Korm. rendelet hatálya alá tartozó biztonsági okmány.

(3) Az igazolvány 85 x 55 mm méretű, többrétegű, melegen laminált műanyag kártya, amelynek színe a hivatásos katonák esetében zöldesbarna (khaki), a szerződéses katonák esetében pedig kék.

(4) A Szolgálati igazolvány két nyelven (magyarul és angolul) tartalmazza az e bekezdésben meghatározott adatokat. Az előlapján tartalmazza a Magyar Köztársaság címerét, az MH logóját, az igazolvány megnevezését, a hivatásos vagy szerződéses katona (tulajdonos) fényképét, nevét, rendfokozatát, a ,,hivatásos vagy szerződéses katona'' feliratot, az igazolvány betűjelét és 6 számjegyű sorszámát. Az igazolvány hátlapja tartalmazza a tulajdonos születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, az érvényességének idejét, a tulajdonos aláírását és a kiállító szervezet megnevezését. A Szolgálati igazolványok mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) A Szolgálati igazolvány az MH objektumaiba történő belépésre nem jogosít, a belépési engedélyeket nem helyettesíti. A belépési engedélyek a Szolgálati igazolvánnyal együtt érvényesek.

Köztisztviselői igazolvány

5. § (1) A Köztisztviselői igazolvány a honvédelmi ágazatban kinevezett köztisztviselők jogviszonyának igazolására szolgáló munkáltatói igazolvány.

(2) A Köztisztviselői igazolvány a Korm. rendelet hatálya alá tartozó biztonsági okmány.

(3) Az igazolvány 85 x 55 mm méretű, többrétegű, melegen laminált műanyag kártya, amelynek színe szürke.

(4) A Köztisztviselői igazolvány két nyelven (magyarul és angolul) tartalmazza az e bekezdésben meghatározott adatokat. Az előlapján tartalmazza a Magyar Köztársaság címerét, az igazolvány megnevezését, a köztisztviselő (tulajdonos) fényképét, nevét, beosztása megnevezését, az igazolvány betűjelét és 6 számjegyű sorszámát. Az igazolvány hátlapja tartalmazza a tulajdonos születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, az érvényességének idejét, a tulajdonos aláírását és a kiállító szervezet megnevezését. A Köztisztviselői igazolvány mintáját e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(5) A Köztisztviselői igazolvány az MH objektumaiba történő belépésre nem jogosít, a belépési engedélyeket nem helyettesíti. A belépési engedélyek a Köztisztviselői igazolvánnyal együtt érvényesek.

Közalkalmazotti igazolvány

6. § (1) A Közalkalmazotti igazolvány a honvédelmi ágazatban kinevezett közalkalmazottak jogviszonyának igazolására szolgáló munkáltatói igazolvány.

(2) A Közalkalmazotti igazolvány a Korm. rendelet hatálya alá tartozó biztonsági okmány.

(3) Az igazolvány 85 x 55 mm méretű, többrétegű, melegen laminált műanyag kártya, amelynek színe sárga.

(4) A Közalkalmazotti igazolvány két nyelven (magyarul és angolul) tartalmazza az e bekezdésben meghatározott adatokat. Az előlapján tartalmazza a Magyar Köztársaság címerét, az MH logóját, az igazolvány megnevezését, a közalkalmazott (tulajdonos) fényképét, nevét, beosztása megnevezését, az igazolvány betűjelét és 6 számjegyű sorszámát. Az igazolvány hátlapja tartalmazza a tulajdonos születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, az érvényességének idejét, a tulajdonos aláírását és a kiállító szervezet megnevezését. A Közalkalmazotti igazolvány mintáját e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(5) A Közalkalmazotti igazolvány az MH objektumaiba történő belépésre nem jogosít, a belépési engedélyeket nem helyettesíti. A belépési engedélyek a Közalkalmazotti igazolvánnyal együtt érvényesek.

Katonai nyugdíjas igazolvány

7. § (1) A Katonai nyugdíjas igazolvány a hivatásos állományból nyugállományba helyezett személyek állományviszonyának, illetve – a Hjt. 230. § (1) bekezdésének megfelelően – az egyenruha viselésére jogosultság igazolására szolgál. Az igazolvány tulajdonosa jogosult a honvédségi gyógyintézmények, kulturális és sportlétesítmények szolgáltatásainak igénybevételére.

(2) Az igazolvány 85 x 55 mm méretű, többrétegű, melegen laminált műanyag kártya, amelynek színe barna.

(3) A Katonai nyugdíjas igazolvány két nyelven (magyarul és angolul) tartalmazza az adatokat. Az előlapján tartalmazza a Magyar Köztársaság címerét, az MH logóját, az igazolvány megnevezését, a nyugállományú katona (tulajdonos) fényképét, nevét, rendfokozatát, állományviszonyát, az igazolvány betűjelét és 6 számjegyű sorszámát. Az igazolvány hátlapja tartalmazza a tulajdonos születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, az érvényességének idejét, a tulajdonos aláírását, a kiállító szervezet megnevezését, valamint ,,Az egyenruha viselésére jogosít!'' feliratot, ha annak viselésétől nem tiltották el. A Katonai nyugdíjas igazolvány mintáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(4) A Katonai nyugdíjas igazolvány az MH objektumaiba történő belépésre nem jogosít, a belépési engedélyeket nem helyettesíti.

(5) A Katonai nyugdíjas igazolvány nem helyettesíti a társadalombiztosítás által kiadott ,,Nyugdíjas igazolvány''-t.

Ideiglenes szolgálati igazolvány

8. § (1) Az Ideiglenes szolgálati igazolvány a hivatásos és szerződéses állomány szolgálati igazolványának e rendeletben meghatározott esetek szerinti ideiglenes helyettesítésére szolgál.

(2) Az Ideiglenes szolgálati igazolvány a Korm. rendelet hatálya alá tartozó biztonsági okmány.

(3) Az igazolvány 115 x 80 mm méretű, fóliával védett, papír alapú okmány.

(4) Az Ideiglenes szolgálati igazolvány az előlapján tartalmazza az MH logóját, az igazolvány megnevezését, a ,,hivatásos vagy szerződéses katona'' feliratot, a hivatásos vagy szerződéses katona (tulajdonos) fényképét, nevét, rendfokozatát, az igazolvány betűjelét és 6 számjegyű sorszámát, az igazolvány érvényességének idejét. Az igazolvány hátlapja tartalmazza a tulajdonos születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, a kiállító szervezet megnevezését. Az Ideiglenes szolgálati igazolvány mintáját e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

(5) Az Ideiglenes szolgálati igazolvány a HM és az MH objektumaiba történő belépésre nem jogosít, a belépési engedélyeket nem helyettesíti. A belépési engedélyek az Ideiglenes szolgálati igazolvánnyal együtt érvényesek.

Az igazolványok kezelésével, illetve kiadásával kapcsolatos szabályok

9. § (1) A 2. §-ban szereplő igazolványok (a továbbiakban: igazolványok) előállítási költségei az MH-t terhelik.

(2) Első alkalommal (illetve az igazolványon feltüntetett adatok változása miatt szükségessé vált igazolványcsere esetén) térítésmentesen kell ellátni a személyi állományt igazolvánnyal.

(3) Az igazolványok elvesztése vagy megrongálódása, megsemmisülése esetén a személyi állományt fegyelmi felelősség terheli.

(4) Az igazolványok felróható elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése esetén az új igazolvány előállítási költségét a személyi állomány tagja köteles megtéríteni.

10. § (1) Az igazolványok a rajtuk feltüntetett időpontig érvényesek.

(2) Az igazolványokat ki kell cserélni az érvényességi idő leteltével, illetve a rajtuk feltüntetett adatok változása, valamint az igazolvány megrongálódása miatt.

(3) Az igazolványokat le kell adni a kibocsátó szervezetnek, ha a személyi állomány tagja szolgálati vagy állományviszonya, illetőleg jogviszonya megszűnik (illetve megváltozik), illetve le kell adni az ideiglenes szolgálati igazolványt, ha a hivatásos vagy szerződéses katonát végleges szolgálati igazolvánnyal látták el.

(4) A személyi állomány tagjának halála esetén az érintett személy igazolványát a közvetlen hozzátartozó köteles leadni.

11. § (1) Az igazolványok (2) bekezdés szerinti kezelését az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központban működő Katonai Okmánykezelő Iroda (a továbbiakban: Okmánykezelő Iroda) a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség felügyelete mellett végzi.

(2) Az Okmánykezelő Iroda:

a) ellátja az igazolványok előállításával (beszerzésével), kiadásával, illetve a leadott igazolványok megsemmisítésével kapcsolatos eljárás központi feladatait;

b) gondoskodik az igazolványokkal történő ellátás (illetve csere) megszervezéséről és végrehajtásáról;

c) biztosítja a rendelet hatálya alá tartozó szervezetek igényei alapján az igazolványokkal történő ellátás folyamatosságát;

d) a számadásköteles okmányokra, illetve az adatvédelemre vonatkozó előírásoknak megfelelően vezeti az igazolványok központi nyilvántartását;

e) ellenőrzi az igazolványon feltüntetett adatok valódiságát és a megnevezett személyek jogosultságát.

12. § (1) Az igazolványok (2) és (3) bekezdés szerinti helyi kezeléséért, nyilvántartásáért az állományilletékes parancsnok (illetve munkáltatói jogkört gyakorló vezető) személyügyi szerve, valamint a nyugállományúak esetében a lakóhely szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokság a felelős.

(2) Az állományilletékes parancsnok személyügyi szerve:

a) igényli az Okmánykezelő Irodától a hivatásos, szerződéses, köztisztviselői és közalkalmazotti állomány, valamint a hivatásos állományból nyugállományba kerülő személyek részére szükséges állandó, illetve ideiglenes igazolványokat;

b) kitölti az ideiglenes szolgálati igazolványokat, és az okmányok sorszáma szerint megküldi az Okmánykezelő Irodának a tulajdonosok adatait;

c) kiadja az arra jogosult személyeknek az igazolványokat, és nyilvántartást vezet a kiadott igazolványokról;

d) bevonja az érvénytelen (hatályát vesztett), megrongálódott igazolványokat, illetve az elhalálozott személy igazolványát, és az ideiglenes szolgálati igazolványok kivételével megsemmisítésre megküldi azokat az Okmánykezelő Irodának;

e) saját hatáskörben megsemmisíti a bevont ideiglenes szolgálati igazolványokat, és a megsemmisítésre került okmányok sorszámait megküldi az Okmánykezelő Irodának;

f) az igazolványok elvesztéséről, eltulajdonításáról, megrongálódásáról és megsemmisüléséről, illetve az elveszett igazolványok megtalálásáról jegyzőkönyvet készít és megküldi az Okmánykezelő Irodának.

(3) Az illetékes hadkiegészítő parancsnokság:

a) szükség szerint igényli az Okmánykezelő Irodától a Katonai nyugdíjas igazolványok cseréjét, illetve pótlását;

b) az arra jogosult személyeknek kiadja az igazolványokat, és nyilvántartást vezet a kiadott igazolványokról;

c) bevonja az érvénytelen (hatályát vesztett), megrongálódott igazolványokat, illetve az elhalálozott személy igazolványát, és megsemmisítésre megküldi azokat az Okmánykezelő Irodának;

d) az igazolványok elvesztéséről, eltulajdonításáról, megrongálódásáról és megsemmisüléséről, illetve az elveszett igazolványok megtalálásáról jegyzőkönyvet készít és megküldi az Okmánykezelő Irodának.

13. § (1) A személyi állomány tagja – mint az igazolványok felhasználója (tulajdonosa) – köteles elszámolni az MH felé a részére átadott igazolvánnyal. A szolgálati és állományviszonyának (illetve jogviszonyának) igazolására köteles az igazolványát a Személyazonosító igazolványával együtt magánál tartani és felszólításra felmutatni.

(2) Nem szabad az igazolványt másra átruházni, letétbe helyezni vagy biztosítékul adni, illetőleg e célból átvenni.

(3) A személyi állomány tagja köteles az igazolványa elvesztését és eltulajdonítását vagy megrongálódását és megsemmisülését, továbbá az igazolványon feltüntetett adatok megváltozását az állományilletékes parancsnokának (munkáltatójának), illetve nyugállományúak esetében a lakóhely szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokságnak haladéktalanul jelenteni, akik az Okmánykezelő Irodától igénylik az új igazolvány elkészítését.

Záró rendelkezések

14. §2

15. § (1)3 Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, az igazolványok kezelésével, illetve kiadásával kapcsolatos rendelkezéseit 2003. március 1-jétől kell alkalmazni.

(2)4

(3)5 A korábban kiadott igazolványok az e rendeletben meghatározott igazolvánnyal történő lecserélésig tovább használhatók.

1. számú melléklet a 24/2002. (IV. 10.) HM rendelethez

Szolgálati igazolványok mintája
a) A hivatásos állomány szolgálati igazolványának mintája
b) A szerződéses állomány szolgálati igazolványának mintája

2. számú melléklet a 24/2002. (IV. 10.) HM rendelethez

A köztisztviselői állomány köztisztviselői igazolványának mintája

3. számú melléklet a 24/2002. (IV. 10.) HM rendelethez

A közalkalmazotti állomány közalkalmazotti igazolványának mintája

4. számú melléklet a 24/2002. (IV. 10.) HM rendelethez

A katonai nyugdíjas igazolvány mintája

5. számú melléklet a 24/2002. (IV. 10.) HM rendelethez

Az ideiglenes szolgálati igazolvány mintája
1

A rendeletet a 19/2015. (XII. 22.) HM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2015. december 23. napjával.

2

A 14. §-t a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 13. §-ának 99. pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 15. § (1) bekezdése a 3/2003. (I. 25.) HM rendelet 3. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 15. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 13. §-ának 99. pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 15. § (3) bekezdését a 3/2003. (I. 25.) HM rendelet 2. §-a iktatta a szövegbe.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére