• Tartalom

24/2002. (BK 17.) BM utasítás

24/2002. (BK 17.) BM utasítás

a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról*

2002.09.24.
A belügyi szervek által használt termék- és tárgyi eszköz, okmány, nyomtatvány használatba vételét megelőző rendszerbe állítási eljárás szabályozására kiadom az alábbi
utasítást:
Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteire, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre és a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre.
2. Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a rendszeresítési eljárás szabályait kell alkalmazni az utasítás hatálya alá tartozó szervek termék- és tárgyi eszköz rendszeresítése során.
3. Rendszeresítési eljárás nélkül az 1. számú mellékletben felsorolt termékeket és tárgyi eszközöket – a csapatpróba, próbahasználat eszközei mintadarabjainak megvásárlását kivéve – beszerezni nem lehet.

Fogalommeghatározások
4. Rendszeresítési eljárás: az az eljárás, amely magába foglalja a feladatellátáshoz szükséges termékek, tárgyi eszközök, okmányok és nyomtatványok (a továbbiakban: cikkek) mintadarabjainak (mintáinak) kidolgoztatását, kiválasztását, beszerzését és a rendszeresítésre tervezett konkrét cikk külső szervezettel történő minősíttetését, műszaki leírásának, munkahigiénés és egészségügyi szakvéleményének, munkavédelmi megfelelőségi tanúsítványának (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítványának) elkészíttetését, továbbá csapatpróbáját (próbahasználatát), a használat jogi és alkalmazási szabályainak, a műszaki adatokat, kezelési és karbantartási előírásokat tartalmazó szabályzatának kidolgozását, valamint a rendszeresítési javaslat elkészítését, szakértői bizottság elé vitelét, a tények és tapasztalatok jegyzőkönyvbe foglalását, a jegyzőkönyv jóváhagyását.
5. Rendszeresítési javaslat: a rendszeresítési eljárás 2. számú melléklet tartalmi és formai előírásai alapján készült alapokmánya.
6. Rendszeresítési jegyzőkönyv: a rendszeresítési eljárás lefolytatásának hiteles dokumentuma, melynek tartalmi és formai előírásait a 3. számú melléklet tartalmazza.
7. Próbahasználat: a költségvetési szerv vezetőjének írásos elrendelése alapján a rendszeresítésre tervezett termékek és tárgyi eszközök mintadarabjainak gyakorlatok és gyakorlások alkalmával történő kipróbálása kiválasztott állománycsoport által. Próbahasználattal kell meggyőződni a képzésre (oktatásra), kiképzésre szánt tárgyi eszközök, termékek és az okmányok, nyomtatványok használhatóságáról is.
8. Csapatpróba: a rendszeresítésre tervezett cikkek napi használat, (éles) szolgálati feladatok ellátása során történő kipróbálása, amelyet a próbahasználat eredményes befejezését és a használat kellő begyakorlását követően a költségvetési szerv vezetője írásban rendel el. Csapatpróbának kell alávetni mindazon cikkeket, amelyek nem tartoznak a képzési (oktatási), kiképzési tárgyi eszközök, termékek és az okmányok, nyomtatványok közé.
9. Rendszeresítést kezdeményező vezető: a költségvetési cím, önálló, illetve részben önálló költségvetési szerv vezetője, a Rendőrség esetében az országos rendőrfőkapitány, a Határőrség esetében az országos parancsnok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vonatkozásában a főigazgató.
10. Rendszeresítés jóváhagyására jogosult vezető: az 1. számú melléklet A pontjában felsoroltak tekintetében a belügyminiszter, a B pontjában felsoroltak – esetében a közgazdasági helyettes államtitkár.
11. A rendszerből való végleges kivonás: a rendszeresített cikk rendszerből való végleges kivonását rendszeresítési jegyzőkönyvbe kell foglalni, illetve az új és a régi cikk párhuzamos használatát év, hónap, nap megjelölésével jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Amennyiben a rendszeresített cikk gyakorlatban történő alkalmazása során szükségtelenné válik vagy technikai-műszaki paraméterei nem érik el a megkívánt színvonalat, a rendszerből való kivonására a rendszeresítését kezdeményező vezető tesz – az indokok részletes felsorolásával – javaslatot. A 4. számú melléklet szerinti javaslatot a BM Műszaki Főosztálya vezetőjének kell megküldeni, aki azt a döntésre jogosult vezetőhöz továbbítja. A rendszeresítésre jogosult vezető döntéséről a BM Műszaki Főosztály vezetője írásos tájékoztatást ad a kivonásra javaslatot tevő szervezet vezetőjének. Rendszerből kivonás estén az alkalmazásban érintett, a 15. pont szerinti szervek vezetői, valamint a beszerző szerv vezetője is írásos tájékoztatást kap.

A rendszeresítési eljárás megindítása
12. A rendszeresítési eljárás kezdeményezéséhez szükséges fejlesztések beindításáról a költségvetési szerv vezetője – az általa kijelölt vezető útján – írásos tájékoztatást ad a BM Műszaki Főosztály vezetője részére.
13. Az eljárást annak a költségvetési szerv vezetőjének kell megindítani, ahol az új cikk bevezetésének igénye felmerült.
14. Az eljárás megindítása a rendszeresítési javaslat egy példányának, valamint a cikk mintadarabjának – annak fizikai paraméterei vagy a jogi előírások figyelembevételével – a BM Műszaki Főosztályra való megküldésével történik. Törekedni kell a rendszeresítési javaslat információtartalmának rövid, szabatos megfogalmazásra.
15. A BM Műszaki Főosztály vezetője értesítést küld a rendszeresítési kezdeményezésről a rendszeresítendő cikk használatában (alkalmazásában) figyelembe vehető szervek, továbbá a minisztérium felügyeleti ellenőrzési feladatokat végző, közgazdasági-pénzügyi ügyekkel foglalkozó, valamint – indokolt esetben – a munkahigiénés és egészségügyi felügyeletet ellátó szervezeti egységek vezetői részére. A Rendőrtiszti Főiskola főigazgatóját és a BM Oktatási Főosztály vezetőjét minden esetben értesíteni kell.
16. A rendszeresítési javaslathoz csatolni kell:
a) a rendszeresítésre tervezett cikk külső minősítő szerv által elkészített minősítési okmányát, valamint a cikk műszaki leírását,
b) a csapatpróbáról (próbahasználatról) készült jegyzőkönyvet,
c) a munkahigiénés és egészségügyi szakvéleményt vagy munkavédelmi megfelelőségi tanúsítványt (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítványt) eredeti vagy hiteles másolati példányban, amennyiben ezek meglétét a rendszeresítendő eszköz, anyag rendeltetése, illetve hatásmechanizmusa indokolja,
d) a termék, tárgyi eszköz használatának jogi és alkalmazási szabályait, valamint a műszaki adatokat, kezelési és karbantartási előírásokat tartalmazó szabályzatot,
e) a rendszeresítendő cikkre vonatkozó egyéb iratot (pl. elosztási terv).
17. A kezdeményező szervezet a rendszeresítési javaslatban köteles szerepeltetni a hatályos közbeszerzési jogszabály szerinti beszerzési, utánpótlási tevékenységnek, szolgáltatás igénybevételének módját is.

A rendszeresítési bizottság
18. Rendszeresítési bizottságot kell alakítani a rendszeresítési jegyzőkönyv (a továbbiakban: jegyzőkönyv) 7–13. pontjaiban meghatározott összegzések (elemzések) elkészítésére, a rendszeresítésre tervezett termékek és tárgyi eszközök amortizációjának meghatározására, értékelések, javaslatok összeállítására, illetve a koordinációs munkák ellátására.
19. A rendszeresítési bizottság tagjait a rendszeresítésre tervezett cikk szakelőadói közül a rendszeresítési eljárást kezdeményező és a rendszeresítéshez csatlakozó, valamint a 15. pont szerinti szervezetek vezetői delegálják. A bizottság elnökét a delegált tagok közül a BM Műszaki Főosztály vezetője jelöli ki. A rendszeresítési bizottsági munkával összefüggő adminisztrációs feladatokat a BM Műszaki Főosztály látja el.

A rendszeresítési eljárás fokozatai
20. Teljes körű rendszeresítési eljárást kell lefolytatni abban az esetben, ha a rendszeresítésre tervezett cikket még nem használja (nem rendszeresítette) egyetlen hazai költségvetési szerv vagy külföldi fegyveres erő rendvédelmi szerv sem.
21. Részleges rendszeresítési eljárásnak abban az esetben van helye, ha a rendszeresítésre tervezett cikk elsősorban a Magyar Honvédségnél, a büntetésvégrehajtás szerveinél, a vám- és pénzügyőrségnél, a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, az Információs Hivatalnál, másodsorban más költségvetési szervnél, valamint külföldi hadseregeknél, rendészeti (rendvédelmi), valamint tűz- és katasztrófavédelmi szerveknél alkalmazásba vételre került, ezen cikk rendszeresítésénél az eljárást a rendszeresítést kezdeményező szerv speciális igényeinek, sajátos követelményeinek megfelelően kell lefolytatni. Amennyiben az átvételre tervezett cikkre, annak dokumentumaira az államtitokra, szolgálati titokra vonatkozó jogszabályok érvényesek, úgy a titokvédelmi előírásokat alkalmazni kell.
22. Rendszerbe vételi javaslattal kerül rendszeresítésre a cikk, amennyiben a szakmai megítélés szerint a részleges eljárás is mellőzhető. A 21. pont szerinti titokvédelmi előírásokat ebben az esetben is alkalmazni kell. A rendszerbe vételi javaslat tartalmi és formai előírásait az 5. számú melléklet tartalmazza. A rendszerbe vételi javaslatot a kezdeményező vezető a BM Műszaki Főosztálya vezetőjének küldi meg, aki jóváhagyásra felterjeszti a rendszeresítésre jogosult vezetőhöz.
23. Eljárás lefolytatása nélkül kell használatba venni a közigazgatás más területein meghatározott célra kiadott okmányokat, nyomtatványokat.
A rendszeresítési jegyzőkönyv
24. A jegyzőkönyvet a bizottsági munka befejezését követően a rendszeresítési bizottság vezetője és tagjai írják alá. Az aláírásra kötelezett személy akadályoztatása esetén a jegyzőkönyvet annak vezetője (parancsnoka) írja alá.
25. A jegyzőkönyvet és mellékleteit jóváhagyásra az eljárás eredményes lefolytatása után a BM Műszaki Főosztály vezetője és a kezdeményező vezető együttesen terjeszti fel.
26. A jóváhagyott jegyzőkönyv eredeti példánya és mellékletei megőrzésre a BM Műszaki Főosztály irattárába kerülnek. A BM Műszaki Főosztály vezetője a jóváhagyott jegyzőkönyv egy másolati példányát a rendszeresítési bizottságba tagokat delegáló szervek vezetőinek, az alkalmazásban érdekelt költségvetési szervek vezetőinek, illetve a BM beszerző szervezetének vezetője részére megküldi.

Csapatpróba, próbahasználat
27. A csapatpróbát (próbahasználatot) a rendszeresítést kezdeményező szervezetnek kell lefolytatni a rendszeresítésre tervezett termékek és tárgyi eszközök sajátosságainak megfelelő évszak(ok)ban.
28. A csapatpróba (próbahasználat) elvégzéséhez szükséges mintadarabok típusait és mennyiségét a rendszeresítést kezdeményező szervezet szakmailag illetékes vezetője határozza meg.
29. A csapatpróbát (próbahasználatot) a kezdeményező vezető írásban rendeli el, a végrehajtást megbízottja útján ellenőrizheti. A rendszeresítésre tervezett cikkel elvégzendő csapatpróba (próbahasználat) feladatok szempontjait és az értékelés módját a kezdeményező szervezet szakmailag illetékes vezetője írásban határozza meg.
30. El lehet fogadni a Belügyminisztérium fejezethez nem tartozó szervezet (a BM alárendeltségben szolgálatot nem teljesítő alegység, egység) csapatpróba (próbahasználati) tapasztalatait (eredményeit) is, amennyiben a feladatok során keletkezett összes irat hiteles másolatát a rendszeresítést kezdeményező szervezet részére térítésmentesen átadják.
31. A csapatpróba, próbahasználat tapasztalatait írásban, hiteles másolatban – viszonosság elve alapján – a Belügyminisztérium fejezethez tartozó szerv is átadhat más társ költségvetési szerv részére.

Külső minősítések
32. A jegyzőkönyv 7. pontjában meghatározott minősítés hazai haditechnikai eszköz esetében a HM Technológiai Hivataltól, hazai polgári termék esetén olyan belföldi polgári cégtől fogadható el, amely a Nemzeti Akkreditáló Testület határozata alapján rendelkezik – a terméket illetően – minősítési joggal.
33. Nem hazai haditechnikai és polgári termékekkel kapcsolatban elfogadható az a külföldi hiteles minősítő irat, hiteles fordításban, amelyet az adott állam hadseregének, rendészeti (rendvédelmi) szolgálatának haditechnikai, hadfelszerelési eszközeinek bevizsgálására létrehozott, minősített intézete állított ki, továbbá polgári termék esetében olyan nem katonai szervezettől származik, amely jogosult minősítésre. A kezdeményező szervezet a minősítő okirat hiányában a 32. pontban foglaltak szerint jár el.
34. Ha okmányok, nyomtatványok használatát belügyi rendelkezés teszi kötelezővé, akkor a rendszeresítési eljárást – a rendelkezés készítésével egyidejűleg – az azt készítő szervezet folytatja le. A jegyzőkönyv eredeti példányát – a mellékletekkel együtt – a BM Műszaki Főosztály részére meg kell küldeni őrzésre.
35. Az eljárás lefolytatásának időtartama a rendszeresítési javaslat aláírásának dátumától számított legfeljebb 6 hónap. A közgazdasági helyettes államtitkár engedélyével a rendszeresítési eljárás időtartama az adott cikkre vonatkozóan egy alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható.
36. Rendszeresítési eljárás lefolytatása nélkül alkalmazásba vett cikk napi munkavégzés során történő használatát az illetékes vezető (parancsnok) írásban rendeli el. Nincs helye a használat külön elrendelésének, amennyiben arról már jogszabályi előírás rendelkezik.
37. Amennyiben az eljárás alá vont eszközzel kapcsolatban a rendszeresítési bizottság az összes körülmény vizsgálata során rendszeresítésre való alkalmatlanságot állapít meg, az eljárás lezárásáról a kezdeményező vezető dönt. A döntés elősegítése érdekében a rendszeresítési bizottság vezetője feljegyzést készít, amelyet a BM Műszaki Főosztály vezetője küld meg az érintett vezető részére.

Vegyes és hatályba léptető rendelkezések
38. A rendszeresített eszközök alkalmazásának szabályait a Rendőrtiszti Főiskola, a rendészeti szakközépiskolák, a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a BM Nemzetközi Oktatási Központ (a továbbiakban: tanintézetek) hallgatói, tanulói részére differenciáltan oktatni, velük a használat módját gyakoroltatni kell. Az újonnan rendszeresített termék, termékek képzésre szolgáló példányát, példányait az oktatás időtartamára a rendszeresítő, ellátásra kötelezett szervezet egymás közötti írásos megegyezés alapján bocsássa az érintett tanintézetek rendelkezésére. A tanintézetek jogosultak saját költségvetési keretük terhére az új rendszeresítésű termékek és tárgyi eszközök beszerzésére.
39. Azon termékek vonatkozásában, amelyek 1993. december 15-e és jelen utasítás hatálybalépése közötti időszakban versenytárgyalás útján vagy közbeszerzési pályázat nyertesétől kerültek készletbe, használatba és jelenleg is használatban vannak, a melléklet 22. pont szerinti rendszerbe vételi javaslattal rendszeresítésükre a szervek vezetői a jelen utasítás hatálybalépésétől számított 120 napon belül intézkedjenek.
40. A belügyi szervek részére – jelen utasítás vonatkozásában – rendszeresített termékek és tárgyi eszközök felsorolását a 6. számú melléklet tartalmazza.
41. Ez az utasítás a közzétételét követő nyolcadik napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Belügyminisztérium szerveinél bevezetésre kerülő termékek és tárgyi eszközök rendszeresítéséről, használatba vételük szabályozásáról szóló 23/1993. BM utasítás és mellékletei.

Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter

1. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz

A) Belügyminiszteri jóváhagyással rendszeresítésre kötelezett termékek és tárgyi eszközök felsorolása:


I. Fegyverzeti anyagok

1. lövészfegyverek

2. tüzérségi fegyverek

3. lövészfegyverek töltényei

4. tüzérségi lőszerek

5. kézigránátok

6. fegyverről lelőhető gránátok

7. robbanóanyagok, préstestek, töltetek, gyutacsok

8. pirotechnikai hang- és fényjelzők

9. hidegfegyverek

II. Kényszerítő eszközök

1. rendőrbotok

2. bilincsek

3. bilincsrögzítő derékszíjak

4. könnygázszóró palackok

5. elektromos sokkolók

6. speciális elfogó- és mozgáskorlátozó eszközök

III. Vegyi- és sugárvédelmi anyagok

1. egyéni légzésvédelmi eszközök

2. egyéni bőrvédő eszközök

3. vegyi jelző és vegyi felderítő műszerek

4. gépjárműbe telepített vegyi és sugárszennyezettséget mérő komplexumok

5. sugárzásjelző és sugárzásmérő műszerek

IV. Egyenruházati termékek és felszerelési cikkek

1. szolgálati (köznapi), társasági egyenruházat, valamint ékítményei

2. egyenruha jellegű munkaruházat és egyéni védőfelszerelés, valamint ékítményei

V. Speciális eszközök

1. kézi sebességellenőrző készülékek

2. mobil sebességellenőrző készülékek

3. ittasságellenőrző eszközök és készülékek

4. kábítószertesztek

5. robbanóanyag-tesztek

6. lövedék- és/vagy repeszálló, szúrásálló védőmellények

7. lövedék- és/vagy repeszálló, ütésálló sisakok

8. egyéb testvédő eszközök

VI. Okmányok, nyomtatványok

1. hatósági okmányok

2. igazgatásrendészeti nyomtatványok

3. egyéb ügyviteli nyomtatványok, ha azokat több költségvetési szerv is alkalmazza


B) Közgazdasági helyettes államtitkári jóváhagyással rendszeresítésre kötelezett termékek és tárgyi eszközök felsorolása:

I. Fegyverzeti anyagok

1. nappali és éjszakai távcsövek

2. nappali és éjszakai fegyverirányzékok, lézeres célzókészülékek

3. hőkamerás felderítő eszközök

4. távmérők

5. fegyverzeti kiképzési eszközök, anyagok

II. Vegyi- és sugárvédelmi anyagok

1. terepen alkalmazható (telepíthető) személy-, ruházat- és technikamentesítő komplexumok

2. mentesítő egységcsomagok

3. mentesítő anyagok

4. óvóhelyi levegőellátó berendezések és tartozékaik

5. óvóhelyi és általános vízellátó berendezések és tartozékaik

6. vegyivédelmi kiképzési eszközök

III. Egyenruházati termékek és felszerelési cikkek

1. gyakorló egyenruházat és ékítményei

2. személyi felszerelési cikkek

3. egység-felszerelési anyagok

IV. Járművek

1. motorkerékpárok, segédmotor-kerékpárok

2. személygépkocsik

3. tehergépkocsik

4. autóbuszok

5. vízi járművek

6. légi járművek

7. speciális járművek

8. pótkocsik, utánfutók

9. speciális felszereltségű vontatmányok

V. Speciális eszközök

1. jármű megkülönböztető fény- és hangjelzések

2. baleseti helyszíneléshez szükséges mérőeszközök

3. bűnügyi és szakértői munkák elvégzéséhez szükséges műszerek, berendezések

4. műszaki mentő felszerelések

2. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz


Szerv megnevezése

(MINŐSÍTÉS!)

 

Iktatószám: (kezdeményező szervnél)

NEM SELEJTEZHETŐ!


RENDSZERESÍTÉSI JAVASLAT

1. A rendszeresítendő eszköz megnevezése, szabatos leírása
2. A szolgálati szükségesség indoklása (a kiváltásra kerülő cikk itt kerüljön megnevezésre, illetve itt kell jelezni azt is, ha nincs kiváltandó termék)
3. Az irányítása alatt lévő ellátandó szervek megnevezése
4. Az alapellátásra tervezett mennyiség (alapellátás és az arra számított tartalékok)
5. Az alapellátás költsége, a költség viselője
6. A beszerzés, utánpótlás, műszaki kiszolgálás módja

Budapest, 2.... év ... hónap ... nap

...............................................
rendszeresítést kezdeményező vezető
(aláírás, bélyegzőlenyomat)

Mellékletek:
1. sz. A külső minősítő szerv minősítési okmánya (… lap)
2. sz. Részletes műszaki leírás (… lap)
3. sz. A csapatpróba (próbahasználat) jegyzőkönyve(i) (… lap)
4. sz. A munkahigiénés és egészségügyi szakvélemény vagy munkavédelmi megfelelőségi tanúsítvány (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítvány)
(… lap) (amennyiben ezek meglétét a rendszeresítendő eszköz, anyag rendeltetése, illetve hatásmechanizmusa indokolja)
5. sz. A rendszeresítendő eszköz mintadarabja (amennyiben fizikai paraméterei és a jogi előírások ezt lehetővé teszik) (… db)
6. sz. Fénykép, fényképsorozat a termékről, tárgyi eszközről (amennyiben a mintadarab mérete vagy a jogi előírások miatt nem mellékelhető) (… db)
7. sz. Egyéb közlendő (… lap)

3. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz


Kezdeményező szerv megnevezése

(MINŐSÍTÉS!)
Iktatószám: (kezdeményező szervnél)
NEM SELEJTEZHETŐ!

JÓVÁHAGYOM:

Budapest, 2… év … hónap … nap

rendszeresítésre jogosult vezető
(aláírás, bélyegző lenyomat)
RENDSZERESÍTÉSI JEGYZŐKÖNYV
I. Rész
A rendszeresítési javaslat adatai
1. A rendszeresítendő eszköz megnevezése, szabatos leírása
2. A szolgálati szükségesség indoklása (a kiváltásra kerülő cikk is itt kerül megnevezésre, illetve van jelezve az is, ha nincs kiváltandó eszköz)
3. Az irányítása alatt lévő ellátandó szervek megnevezése
4. Az alapellátásra tervezett mennyiség (alapellátás és az arra számított tartalékok)
5. Az alapellátás költsége, a költség viselője
6. A beszerzés, utánpótlás, műszaki kiszolgálás módja

II. Rész
A rendszeresítési bizottság névsora (szolgálati/munkahely megnevezésével):

III. Rész
A rendszeresítési bizottsági munka keretében elvégzendő feladatok

7. A minősítést végző külső szerv véleményének összegzése
8. A csapatpróba (próbahasználat) eredményének összegzése
9. Az amortizáció meghatározása
10. Munkahigiénés és egészségügyi szakvélemény vagy munkavédelmi megfelelőségi tanúsítvány (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítvány) kivonatolása (amennyiben ezek meglétét a rendszeresítendő eszköz, anyag rendeltetése, illetve hatásmechanizmusa indokolja)
11. A rendszeresítési bizottság összesített értékelése
12. A bizottság javaslata a rendszeresítésre alkalmas cikkel való ellátásra (ellátási kötelezettség mellett, ellátási kötelezettség nélküli rendszerbe vétel)
13. A régi (kiváltott) termék rendszerből való végleges kivonására, párhuzamos használatra való javaslat (év, hónap, nap megjelölésével)

Budapest, 2… év … hónap … nap

A bizottsági tagok aláírása:

IV. Rész
Vezetői felterjesztés jóváhagyásra
14. A fenti összegzések és a mellékletekben foglalt részletek alapján jóváhagyásra felterjesztjük.

Budapest, 2… év … hónap … nap

    ...............................................................    ............................................................
    rendszeresítést kezdeményező vezető    BM Műszaki Főosztály vezetője
    (aláírás, bélyegzőlenyomat)    (aláírás, bélyegzőlenyomat)

Mellékletek:

1. sz. Külső minősítő szerv minősítési okmánya (… lap)
2. sz. Részletes műszaki leírás (… lap)
3. sz. Csapatpróba (próbahasználat) jegyzőkönyve(i) (… lap)
4. sz. Részletes munkahigiénés és egészségügyi szakvélemény vagy munkavédelmi megfelelőségi tanúsítvány (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítvány) (… lap) (amennyiben ezek meglétét a rendszeresítendő eszköz, anyag rendeltetése, illetve hatásmechanizmusa indokolja)
5. sz. Rendszeresítési bizottság jegyzőkönyve (… lap)
6. sz. Rendszeresítendő cikk mintadarabja (… db) (amennyiben fizikai paraméterei és a jogi előírások ezt lehetővé teszik)
7. sz. Fénykép, fényképsorozat (… db) (amennyiben a cikket fizikai méretei vagy a jogi előírások miatt nem lehet mellékelni)
8. sz. Egyéb közölnivaló (… lap)

4. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz


BELÜGYMINISZTÉRIUM MŰSZAKI FŐOSZTÁLY

(MINŐSÍTÉS!)

 

Iktatószám: (kezdeményező szervnél)

NEM SELEJTEZHETŐ!


RENDSZERBŐL VALÓ KIVONÁS
A rendszerből való kivonási javaslat részletei
A (szerv vezetője) …/… számú ügyiratában javasolta a … év … hó … napján …/… számon rendszeresített (cikk megnevezése) rendszerből való kivonását az alábbi okok miatt:

[(A kivonási javaslat indokai: (lehetséges okok, a teljesség igénye nélkül)
– feleslegessé válás
– gazdaságtalan működtetés (számításokkal alátámasztva)
technikai-műszaki paraméterek korszerűtlenné, feleslegessé válása (részletezve)
stb.)]

A BM Műszaki Főosztály javaslata
A BM Műszaki Főosztály szakmai szempontból megvizsgálta a (szerv) (cikk megnevezése) rendszerből való kivonási javaslatában foglaltakat (szakmai feljegyzés mellékelve).
Elemezve az adatokat és az egyéb körülményeket, egyetért a cikk rendszerből való kivonásával, ezért ilyen irányú javaslatot terjeszt fel a rendszeresítésre jogosult vezető részére.

Budapest, 2… év … hónap … nap

BM Műszaki Főosztály vezetője
(aláírás, bélyegzőlenyomat)
A rendszeresítésre jogosult vezető záradéka
A (szerv vezetője) kezdeményezésére, a BM Műszaki Főosztály javaslatának figyelembevételével a (cikk megnevezése) rendszeresítését a Belügyminisztérium szerveinél megszüntetem 2… év … hó … napjától.
A cikk sem szolgálati, sem gyakorlási feladatra nem alkalmazható.
A cikk a BM vagyontárgyainak használatból való kivonásának, hasznosításának, illetve megsemmisítésének szabályai szerint a használatból ki kell vonni.
A BM Műszaki Főosztály a jelen Rendszerből való kivonás okmány hiteles másolati példányának megküldésével értesítse az alkalmazásban érintett szervek, az oktatásért felelős terület vezetőit és a beszerző szervezet vezetőjét.
Az eredeti példányt a BM Műszaki Főosztály irattárában, a rendszeresítési jegyzőkönyvvel együtt kell tárolni.

Budapest, 2… év … hónap … nap

rendszeresítésre jogosult vezető
(aláírás, bélyegzőlenyomat)

Melléklet: szakmai feljegyzés (… lap)

5. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz

Szerv megnevezése

(MINŐSÍTÉS!)

 

Iktatószám: (kezdeményező szervnél)

NEM SELEJTEZHETŐ!


A rendszerbe vételt jóváhagyom!

Budapest, 2… év … hónap … nap


rendszeresítésre jogosult vezető
(aláírás, bélyegzőlenyomat)


RENDSZERBE VÉTELI JAVASLAT


Kérem (rendszeresítésre jogosult vezető megnevezése), hogy a (szerv megnevezése) részére az alábbiakban részletezettek alapján a (cikk egyszerű megnevezése) rendszerbe vételét szíveskedjék jóváhagyni.

A rendelkezésünkre álló dokumentációk birtokában szakmailag úgy ítéljük meg, hogy a cikk, figyelemmel a Rendszeresítési Szabályzat 22. pontjára, mentesülhet a rendszeresítési eljárás lefolytatása alól.

1. A rendszeresítendő eszköz megnevezése, szabatos leírása

2. A szolgálati szükségesség indoklása (a kiváltásra kerülő cikk megnevezésével, illetve jelezve, ha nincs kiváltandó eszköz)

3. Az irányítása alatt lévő ellátandó szervek megnevezése

4. Az alapellátásra tervezett mennyiség (alapellátás és az arra számított tartalékok)

5. Az alapellátás költsége, a költség viselője

6. A beszerzés, utánpótlás, műszaki kiszolgálás módja


Budapest, 2… év … hónap … nap


...............................................

rendszeresítést kezdeményező vezető
(aláírás, bélyegzőlenyomat)


Melléklet:

– külső minősítés (… lap)

– műszaki leírás (… lap)

– csapatpróba (próbahasználati) okmány társ szervtől (… lap)

– munkahigiénés és egészségügyi szakvélemény vagy munkavédelmi megfelelőségi tanúsítvány (egyéni védőeszköz esetében minősítő bizonyítvány) (… lap) (amennyiben ezek meglétét a rendszeresítendő eszköz, anyag rendeltetése, illetve hatásmechanizmusa indokolja)

– a rendszeresítendő cikk mintadarabja (… db) (fizikai méret és/vagy a jogi előírások figyelembevételével)

– fénykép, fényképsorozat (… db) (amennyiben a cikket fizikai méretei vagy a jogi előírások miatt nem lehet mellékelni)

6. számú melléklet a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK 17.) BM utasításhoz

1993. december 15-e előtt
rendszeresített termékek és tárgyi eszközök
– 9 mm-es R–61 pisztoly,
– 9 mm-es PA–63 pisztoly,
– 7,65 mm-es R–78 pisztoly,
– 9 mm-es APSZ (Sztecskin) pisztoly,
– 7,62 mm-es AK–47 gépkarabély,
– 7,62 mm-es AMD–65 gépkarabély,
– 7,62 mm-es AMP gépkarabély,
– 7,62 mm-es AMMSZ gépkarabély,
– 9 mm-es P–63 géppisztoly,
– 7,65 mm-es SHE–61 géppisztoly,
– 7,62 mm-es RPD golyószóró,
– 7,62 mm-es KGK géppuska,
– 7,62 mm-es PKM géppuska,
– 7,62 mm-es PKMSZ géppuska,
– 7,62 mm-es PKT géppuska,
– 14,5 mm-es MTB géppuska,
– 7,62 mm-es SZVD távcsöves puska,
– RPG–7 kézi páncélelhárító gránátvető,
– hangtompító 7,62 mm-es gépkarabélyhoz,
– Kossuth-kard,
– tőr tokkal,
– éjszakai célzókészülék,
– NNP–21 éjjellátó eszköz,
– BN–1 éjjellátó eszköz,
– MK–222 éjjellátó eszköz,
– 6 × 30-as látcső,
– 8 × 30-as látcső,
– 7 × 40-es látcső,
– ASZT szögtávcső,
– TZK légvédelmi parancsnoki távcső,
– 39/49M tájoló,
– 15 mm-es rakétakilövő szerkezet,
– 15 mm-es rakéta piros,
– 15 mm-es rakéta fehér,
– 15 mm-es rakéta zöld,
– 15 mm-es rakéta narancssárga,
– szürke gumibot,
– összetolható gumibot,
– fényvisszaverő gumibot,
– patentbilincs,
– védőpajzs bottal,
– golyóálló mellény,
– golyóálló sisak,
– golyóálló mellvéd,
– könnygázszóró palack,
– 7,65 mm-es pisztolytöltény,
– 9 mm-es (Makarov) pisztolytöltény,
– 9 mm-es (Makarov) műanyag lövedékű pisztolytöltény,
– 7,62 mm-es 43M acélmagvas töltény,
– 7,62 mm-es 43M fényjelzős töltény,
– 7,62 mm-es 43M csökkentett hatású töltény,
– 7,62 mm-es gránátkilövő töltény,
– 7,62 mm-es 39M acélmagvas töltény (könnyűlövedékű),
– 7,62 mm-es 39M nehézlövedékű töltény,
– 7,62 mm-es 39M fényjelzős lőszer,
– 14,5 mm-es BZT fényjelzős páncéltörő gyújtó töltény,
– 14,5 mm-es B–32 páncéltörő töltény,
– 14,5 mm-es lőtéri töltény (lepke),
– PGK–69 kumulatív gránát,
– PGR–69 repeszgránát,
– gépkarabélyról lelőhető könnygázgránát,
– PG–7V kumulatív gránát
– 42M kézigránát,
– 42M kézigránát repeszburok,
– 58–K–100-as harckocsi elleni gránát,
– 63M könnygázgránát,
– 70M (69M) gázálarc,
– MEDI típusú gázálarc,
– szénmonoxid szűrőbetét,
– IP–46 oxigénlégző készülék,
– összfegyvernemi védőfelszerelés (75M),
– személyi vegyivédelmi csomag (SZVCS),
– fegyver vegyimentesítő csomag (FVCS),
– SZB–300 óvóhely szívó-szűrő gép,
– SZB–300 T tábori szívó-szűrő gép,
– FP–100 u szűrődob,
– RP–100 széndioxid regeneráló,
– FP–100 k bűzszűrő,
– IH–2 sugárszintmérő,
– IH–3M jármű sugárszintmérő,
– IH–12 sugárszennyezettségmérő,
– IH–5 egységes sugárzásmérő,
– IH–31 automata sugárzásmérő,
– IH–63 sugárzásjelző műszer,
– IH–81 egységes sugárzásmérő,
– GSZP–1 automata vegyi és sugárjelző,
– VJK vegyijelző központ,
– GYVJ gyors vegyijelző,
– 66M vegyifelderítő készülék,
– BIME biológiai mintavevő egység,
– tábori meteorológiai felszerelés (TMF),
– TVL–63 tábori vegyi laboratórium,
– MK–67 mentesítő készlet,
– GL–1 gépkocsi és lövegmentesítő,
– háti mentesítő,
– FMG–68 mentesítő gépkocsi és kiegészítő készletei,
– PDP–2 fertőtlenítő berendezés és kiegészítő készletei,
– HKV–300 hordozható vízszűrő,
– TK–10 tábori kút,
– 1000 l-es gumi víztároló,
– 100 l-es gumi víztároló,
– 12,5 l-es víztároló hátizsák,
– RDC–64/A sugáradagmérő kiértékelő,
– RDC–64/D összegezett sugáradagmérő,
– DKP–50 önleolvasós sugáradagmérő,
– WS–67 atomrobbanás bemérő,
– vegyi-sugár felderítő gépkocsi,
– technikus javító készlet,
– G–3 akkumulátortöltő,
– S–66 kistöltő készülék,
– IH–63 akkumulátortöltő,
– 4 kW-os aggregátor,
– 15 kW-os aggregátor,
– műanyag zsák (szennyezettruha-zsák),
– társasági tányérsapka, szerelve,
– fésűs tányérsapka, szerelve,
– 65M gyakorlósapka, szerelve,
– szőrmés téli sapka, szerelve,
– köpeny,
– ballonkabát, 4/4-es,
– ballonkabát, 3/4-es, műszőrme béléssel,
– esőgallér, PVC-fólia,
– fésűszubbony, szürke (férfi),
– fésűspantalló, szürke,
– téli szolgálati nadrág (sínadrág),
– jeszterzubbony,
– jeszterpantalló,
– ingblúz, rövid ujjú, színes,
– ingblúz, hosszú ujjú, színes,
– ingblúz, rövid ujjú, fehér (övpántos),
– bőrkesztyű, gyapjúbélelt (férfi, női),
– kötött kesztyű,
– kötött kesztyű, fehér,
– fehér ing, hosszú ujjú, vállpántos,
– fehér ing, rövid ujjú, vállpántos,
– szürke ing, hosszú ujjú, vállpántos,
– szürke ing, rövid ujjú, vállpántos,
– ing, hosszú ujjú, gyakorló,
– téli ing,
– téli alsónadrág,
– trikó,
– rövid alsónadrág,
– nyakkendő, szürke (tűzoltó, polgári védelmi),
– nyaksál,
– bokazokni,
– téli pamutzokni,
– nyári pamutzokni,
– 65M gyakorlóbakancs,
– félcipő, normál, bőrtalpú,
– félcipő, nyári, bőrtalpú,
– bokacipő, műszőrme béléssel,
– derékszíj vállszíjjal,
– derékszíj, vállszíj nélkül,
– málhazsák,
– jelsíp,
– jelsípzsinór,
– karjelzés,
– vállap, vállszalag, csillaggal,
– rohamsisak,
– posztóköpeny, szerelve (tábornok),
– fésűsköpeny, műszőrme béléssel (tábornok),
– fésűsfelöltő (tábornok),
– fésűs társasági öltöny, sötétkék, szerelve (tábornok),
– fésűs öltöny, szerelve (tábornok),
– jeszteröltöny, szerelve,
– nyári gyakorlózubbony,
– nyári gyakorlónadrág,
– bőrkesztyű, téli,
– bőrkesztyű, nyári,
– félcipő (tábornok),
– félcipő, nyári (tábornok),
– nadrágszíj,
– sporttrikó,
– sportnadrág,
– sportzokni,
– tréningruha,
– teniszcipő,
– szövött kitüntetési szalagsáv,
– váll-lap, tábornoki csillaggal,
– női kalap, keki,
– kalap, szürke, szerelve,
– női téli sapka, keki, szerelve,
– szövetsapka (pilotka), szerelve,
– női köpeny, béléssel,
– fésűsköpeny, szürke (tűzoltó),
– női ballonkabát, keki,
– ballonkabát, 4/4-es, szürke,
– ballonkabát, 3/4-es, bélelt, enciánkék,
– női esőkabát, keki,
– női zubbony, szoknyával, keki,
– fésűszubbony, szürke (női),
– fésűsnadrág, szürke (női),
– kosztümkabát, enciánkék,
– női pantalló, keki,
– szoknya, enciánkék,
– fésűsszoknya, szürke,
– jeszterszoknya, szürke,
– női selyemblúz, fehér,
– női bőröv,
– női cipő, barna,
– női csizma,
– félcipő, szolgálati, fekete,
– félcipő, ünnepi, fekete,
– női ünnepi táska (ORFK KŐ.),
– táska, fekete (Rendőrség, női),
– lovaglónadrág, nyári,
– lovaglónadrág, téli,
– lovaglónadrág, gyakorló,
– lovaglócsizma,
– kutyavezetői öltöny.

1993. december 15-e után rendszeresített termékek és tárgyi eszközök
– 9 × 19 mm-es 96M P9RC pisztoly,
– 9 × 19 mm-es Heckler und Koch USP pisztoly,
– 9 × 19 mm-es Heckler und Koch USP Compact pisztoly,
– 9 × 19 mm-es Heckler und Koch MP5 A5 géppisztoly,
– 9 × 19 mm-es Heckler und Koch MP5 KA4 géppisztoly,
– 9 × 19 mm-es Heckler und Koch MP5 SD6 géppisztoly,
– 7,62 mm-es SZVDN–2 távcsöves puska PSZO-N irányzékkal,
– 93M NF védő kézigránát,
– R–92 könnygázszóró palack (spray),
– többcélú rendőrbot (Tonfa),
– KIRASZA 3M–H lövedékálló védőmellény,
– BN–2 éjjellátó készülék,
– B8 8 × 30-as látcső,
– Leica BIG–35 típusú távcső,
– 93M (SARATOGA) szűrő típusú védőruhakészlet,
– 93M gázálarc készlet,
– IH–95 típusú sugárszint- és szennyezettségmérő műszer,
– kábítószerteszt – vizeletvételi (I. számú) egységdoboz,
– kábítószerteszt – vér- és vizeletvételi (II. számú) egységdoboz,
– kábítószerteszt – gyorsteszt,
– bevetési egyenruházat,
– akciómellény,
– határőr barettsapka,
– határőr 87M gyakorlóruházat (ejtőernyős),
– határőr szövött sapkajelvény (arany, ezüst, zöld színű),
– szövött határőr karjelzés,
– határőr rendfokozati jelzés, öntapadós,
– határőr és polgári védelmi társasági egyenruházat,
– szolgálati pulóver,
– polgári védelmi társasági egyenruházat,
– határőr tábornoki köznapi tányérsapka,
– határőr köznapi tányérsapka,
– polgári védelmi gyakorló egyenruházat,
– főiskolai karjelzés (Rendőrtiszti Főiskola),
– főiskolai végzettséget kifejező jelvény (Rendőrtiszti Főiskola),
– polgári védelmi ingek,
– határőringek,
– határőrpólók,
– határőr váll-lap,
– egységes nyári, szolgálati egyenruházat,
– rendőr társasági egyenruházat.
*

Az utasítást a 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 48. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2011. július 8. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 47. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére