• Tartalom

26/2002. (HK 11.) HM utasítás

26/2002. (HK 11.) HM utasítás

a szolgálati útlevelek igényléséről és az ügyintézés rendjéről

2011.05.14.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény (a továbbiakban: Utv.) 14. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya

a)1 a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint

b) a Magyar Honvédség vezető szerveire és katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Ezen utasítás alkalmazásában:

a) szolgálati útlevél: az Utv. 14. §-a alapján az illetékes útlevél hatóság által kiállított úti okmány;

b) külföldi szolgálati út: az (1) bekezdésben meghatározott szervek feladatainak végrehajtása érdekében az illetékes elöljáró vagy vezető által elrendelt külföldi út;

c) kiküldött: aki a külföldi szolgálati utazást végrehajtja;

d) kiküldő szerv: az a szerv, amelynek az állományába a kiküldött tartozik.

2. §2 Szolgálati útlevelet az 1. § (1) bekezdésben meghatározott szervek azon hivatásos vagy szerződéses állományú tagja, illetve kormánytisztviselője vagy közalkalmazottja igényelhet:

a) aki a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 2. § (32) bekezdése szerinti külföldi szolgálatot teljesít;

b) akinek munkaköri kötelességéhez tartozik a nemzetközi ügyek intézése, a külföldi szervekkel való kapcsolattartás, vagy a kiküldő szerv képviselete külföldi szervek előtt;

c) akinek szolgálati célból történő rendszeres külföldre utazása miatt ez indokolt. Rendszeresnek kell tekinteni a külföldi utazást, ha az várhatóan legalább havonta egyszer előfordul.

3. § (1)3 Szolgálati útlevél kiállítását „Szolgálati útlevél kiadása iránti kérelem”-mel (a továbbiakban: kérelem) kell kezdeményezni. A kérelemnek tartalmaznia kell a kiküldött nevét, rendfokozatát, beosztását, a szolgálati útlevél igénylésének részletes indokolását, valamint fel kell tüntetni – magyar és angol nyelven – a kiutazás jogcímét (pl. békefenntartó misszió, katonai képviselet, családtag). A kérelmet a kiküldő szerv vezetője írja alá.

(2)4 A kérelmet az egyébként irányadó szolgálati út betartásával

a) az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti szerv esetén a HM Humánpolitikai Főosztály részére kell megküldeni, aki a megküldött kérelmeket havonkénti összefoglaló irattal terjeszti fel a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár (továbbiakban: HM VPVTHÁT) és a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) útján a honvédelmi miniszterhez,

b) az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti szerv esetén a kérelmeket a szolgálati út betartásával havonként összefoglaló irattal kell megküldeni a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) részére. A megküldött kérelmeket a HVK SZCSF havonkénti összefoglaló irattal terjeszti fel a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) és a HM KÁT útján

a honvédelmi miniszterhez.

(3)5 A honvédelmi miniszter a HM VPVTHÁT, a HVKF és a HM KÁT véleményének figyelembevételével dönt a szolgálati útlevél kiadásának kezdeményezéséről. A havonkénti összefoglaló iratban történő felterjesztéstől rendkívül indokolt esetben el lehet térni. A rendkívül indokolt esetet megalapozó körülményeket a felterjesztésben fel kell tüntetni.

(4)6 A miniszter egyetértő javaslatának kézhezvétele után, a szolgálati útlevelet kérő személy személyesen megjelenik a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról szóló 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. §-a szerinti körzetközponti jegyzőnél vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (a továbbiakban: Hivatal), ahol a Korm. rendelet 13. §-a szerinti kérelmét előterjeszti. A kérelemhez csatolnia kell a Korm. rendelet 17. § (1), (2) és (5) bekezdésében meghatározott okmányokat, adatokat.

(5)7 A szolgálati útlevelet kérő személy a szolgálati útlevél kézbesítését a Hivatal címére kéri. A szolgálati útlevelet a HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PRI) kijelölt ügyintézője hozza el a Hivataltól, és a szolgálati útlevelet kérő személy vagy a kiküldő szerv állományából kijelölt ügyintéző a HM FLÜ NSZI-n veheti át.

4. §8 A HM PRI

a) a Korm. rendelet 29. § a) pontja szerinti nyilvántartást vezet a szolgálati útlevelekről,

b)9 továbbítja a szolgálati útlevelet a kiküldő szervnek, amennyiben az útlevelet kérő személy vagy a kiküldő szerv állományából kijelölt ügyintéző a szolgálati útlevelet a HM PRI-n nem vette át,

c) a szolgálati útlevélre jogosultság megszűnése vagy az útlevél érvényességének lejárta esetén a szolgálati útlevelet továbbítja a Hivatalnak.

5. § (1)10 A szolgálati útlevelek kezelésével kapcsolatos feladatok ellátása érdekében minden kiküldő szerv állományából egy fő ügyintézőt ki kell jelölni. A kijelölt ügyintéző nevéről, rendfokozatáról, beosztásáról és elérhetőségéről a HM PRI-t a kijelölést követő 5 napon belül tájékoztatni kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ügyintéző:

a)11 a kiküldő szerv állományába tartozó személyek részére kiállított útlevelekről az iktatókönyvi nyilvántartásba az 1. melléklet szerinti adatlapot vesz fel;

b) zárható helyen, megfelelő módon tárolja a szolgálati útleveleket, és az a) pont szerinti adatlapokat;

c) ellenőrzi az útlevelek érvényességét és az érvényesség lejárta előtt legalább 6 hónappal erről tájékoztatja a kiküldöttet, valamint a kiküldő szerv vezetőjét;

d) szolgálati út esetén az utazást jóváhagyó vezető engedélye alapján, aláírás ellenében kiadja a szolgálati útlevelet. Az útlevél kiadása előtt ellenőrzi az útlevél érvényességét;

e) gondoskodik a szolgálati út befejezését követően a szolgálati útlevél visszavételéről a 6. § (2) bekezdése szerint;

f)12 a szolgálati útlevélre jogosultság megszűnését vagy az útlevél lejártát követően az útlevelet és az a) pont szerinti adatlap másolatát tizenöt napon belül megküldi a HM PRI-nek.

(3)13 Az (1) bekezdés szerint kijelölt főügyintéző munkaköri leírásában a kijelölést szerepeltetni kell.

6. § (1) A szolgálati útlevél csak szolgálati utazás céljából használható.

(2) A szolgálati útlevelet az utazás befejezését követő öt napon belül le kell adni az 5. § (1) bekezdés szerinti ügyintézőnek. Ezen határidő elmulasztását az ügyintéző haladéktalanul jelzi a kiküldött elöljárójának (felettesének).

(3) A szolgálati útlevél nem szolgálati utazás céljából történő igénybevétele, illetve a (2) bekezdés szerinti határidő elmulasztása esetén a kiküldött elöljárója (felettese) haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket, indokolt esetben fegyelmi eljárást kezdeményez.

7. § (1) Az útlevél megrongálódásáról, megsemmisüléséről, elvesztéséről vagy egyéb okból történő eltűnéséről a kiküldött haladéktalanul tájékoztatni köteles az 5. § (1) bekezdés szerinti ügyintézőt, aki az eseményről haladéktalanul az ezen utasítás 2. számú melléklete szerint jegyzőkönyvet vesz fel.

(2) Az (1) bekezdés szerinti eseményt a jegyzőkönyv egyidejű csatolásával a kiküldött haladéktalanul jelenteni köteles a kiküldő szerv vezetőjének, illetve külföldön az illetékes katonai attaséhivatalnak, ennek hiányában a diplomáciai vagy konzuli képviseletnek. A jelentésnek tartalmaznia kell az esemény leírását, valamint - felvétele esetén - csatolni kell az egyéb hatósági jegyzőkönyvet vagy az eseménnyel kapcsolatos egyéb jelentést is.

(3)14 Az (1) bekezdés szerinti eseményről a kiküldő szerv a jegyzőkönyv megküldésével – a HM PRI-n keresztül – haladéktalanul tájékoztatja a Hivatalt, indokolt esetben kezdeményezi a szolgálati útlevél pótlását.

8. §15 Az útlevélkiadással és az útlevél adattartalmával kapcsolatos, az Utv. 28. § (1)–(2) bekezdés szerinti adatszolgáltatást a HM PRI útján a Hivataltól kell kérni.

8/A. §16 A szolgálati útlevelek készítésének költségeit az 1. § (2) bekezdés d) pont szerinti kiküldő szerv intézményi költségvetésében kell megtervezni és elszámolni.

9. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a már kiadott szolgálati útlevelek használatára, kezelésére és bevonására is alkalmazni kell.


Dr. Szabó János s. k.,
honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 26/2002. (HK 11.) HM utasításhoz

SZOLGÁLATI ÚTLEVÉL NYILVÁNTARTÓ ADATLAP

 

Az utazás ideje és célja

Kiadás kelte

Átvevő neve

Visszavétel
kelte

Visszavétel
igazolása

Az útlevél száma:

 

 

 

 

 

A kiküldött neve:

 

 

 

 

 

Rf., beoszt., kiküldő szerv:

 

 

 

 

 

Leánykori neve:

 

 

 

 

 

Szül. helye:

 

 

 

 

 

Szül. ideje: ................ év .................... hó ....... nap

 

 

 

 

 

Anyja neve:

 

 

 

 

 

Lakcíme:

 

 

 

 

 

Telefonszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. számú melléklet a 26/2002. (HK 11.) HM utasításhoz17


JEGYZŐKÖNYV
a szolgálati útlevél megrongálódásáról, megsemmisüléséről, elvesztéséről, eltűnéséről

Készült: .............. év ...................... hó ........... nap

Jelen vannak: alulírottak
bejelentő:     
ügyintéző:     
tanú(k):    


A kiküldött adatai:
Családi és utónév, rf., beoszt., kiküldő szerv:

Születési hely, év, hónap, nap:

Állandó lakóhely:

Útlevél száma:    
Típusa:     
Érv. ideje:    

Az útlevél megrongálódásáról, megsemmisüléséről, elvesztéséről, eltűnéséről az alábbiakat nyilatkozom:







Kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek, valamint tudomásul veszem, hogy az útlevél előkerülését is haladéktalanul be kell jelentenem.


P. H.

……………………………………………………
ügyintéző

……………………………………………………
bejelentő


A jegyzőkönyv felvételét jóváhagyom:
……………………………………………………
Állományilletekes parancsnok/vezető

 

1

Az 1. § (1) bekezdés a) pontja a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 40. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § nyitó szövegrésze az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (4) bekezdése a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (5) bekezdését a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 1. § (3) bekezdése iktatta be, szövege az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 2. §-ával megállapított, nyitó szövegrésze az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § 1) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4. § b) pontja az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

10

Az 5. § (1) bekezdése a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított, az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg.

11

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (2) bekezdés f) pontja az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés f) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 5. § (3) bekezdését az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

14

A 7. § (3) bekezdése az 54/2011. (V. 13.) HM utasítás 14. § (1) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 8/A. §-t a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 5. §-a iktatta be.

17

A 2. számú melléklet a 31/2010. (III. 10.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére