• Tartalom

275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelet

275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelet

az országos sugárzási helyzet és radioaktív anyagkoncentrációk ellenőrzéséről1

2015.04.01.

Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 67. § m) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. § A lakosság természetes és mesterséges eredetű sugárterhelését meghatározó környezeti sugárzási viszonyok és a környezetben mérhető radioaktív anyagkoncentrációk országos ellenőrzési eredményeinek gyűjtését az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: OKSER) végzi.

2. §2 (1) Az OKSER tevékenységében az 1. számú mellékletben felsorolt közigazgatási szervek és más intézmények (a továbbiakban együtt: az OKSER tagjai) vesznek részt.

(2)3 Az OKSER hivatali szerve az Országos Közegészségügyi Központ (a továbbiakban: OKK) keretén belül működő OKSER Információs Központ (a továbbiakban: IK). Az IK vezetőjét az országos tisztifőorvos nevezi ki, illetőleg menti fel.

(3) Az OKSER tevékenységét Szakbizottság (a továbbiakban: SZB) irányítja, amely az OKSER tagjai által kijelölt személyekből, illetőleg bizottsági titkárból áll. Minden OKSER tag egy-egy bizottsági tag jelölésére jogosult. Az SZB titkári tisztét az OKSER hivatali szervének vezetője tölti be.

(4)4 Az SZB elnökét annak tagjai közül az Országos Atomenergia Hivatal felügyeletét ellátó miniszter bízza meg, illetőleg menti fel.

(5)5 Az OKSER működésének szabályait az OKSER Működési Rendje (a továbbiakban: Működési Rend) határozza meg, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal felügyeletét ellátó miniszter hagy jóvá. A Működési Rend tartalmi követelményeit a 2. számú melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az OKSER céljai:

a) az ország területén mérhető környezeti sugárzás dózisteljesítményére, illetőleg a környezeti elemekben, az élelmiszerekben, az építő- és alapanyagokban található radioaktív izotópok, valamint a szabadban és épületekben kialakuló radon és radon leányelemek aktivitás-koncentrációira; továbbá az emberi szervezet belső radioaktív szennyezettségére vonatkozó eredmények (a továbbiakban együtt: ellenőrzési eredmények) gyűjtése, elemzése és szolgáltatása,

b) a lakosság tájékoztatása az ellenőrzési eredményekről külön jogszabályban meghatározott módon,

c) közreműködés az Európai Közösségek Bizottságának tájékoztatásában, valamint

d) az ellenőrzési eredmények éves jelentésekben történő közzététele.

(2) Az SZB feladatkörébe tartozik:

a)6 a Működési Rend kidolgozása és jóváhagyás végett történő benyújtása az Országos Atomenergia Hivatal felügyeletét ellátó miniszterhez,

b) az OKSER tagjainak az OKSER keretében végrehajtandó mérési és adatszolgáltatási éves programjainak elfogadása és azok módosításának jóváhagyása,

c) az OKSER éves jelentésének jóváhagyása,

d) az SZB éves költségvetési tervének elkészítése és beterjesztése,

e) a 4. § (4) bekezdése szerinti összehasonlító mérések éves programjának meghatározása, valamint

f) az OKSER fejlesztésével kapcsolatos javaslatok elkészítése.

(3) Az IK feladatkörébe tartozik:

a) az ellenőrzési eredmények központi számítógépes gyűjtése, feldolgozása, nyilvántartása és értékelése,

b) a hibásnak feltételezhető adatok észlelése esetén a beküldőnél egyeztetés kezdeményezése és lefolytatása az adatok ellenőrzése és szükség esetén kijavítása céljából, a minőségbiztosítási követelményeknek megfelelően,

c) on-line hozzáférés biztosítása a tárolt adatokhoz és eredményekhez az OKSER tagjai, valamint a Központi Statisztikai Hivatal részére,

d) a környezeti sugárzási viszonyokat jellemző eredmények közzététele a lakosság tájékoztatása céljából,

e) az Európai Közösségek Bizottsága tájékoztatásához szükséges ellenőrzési eredmények megfelelő formátumúvá való átalakítása,

f) normál és veszélyhelyzeti időszakban adatok és információk biztosítása a sugárvédelmi helyzet értékeléséhez és a döntés-előkészítéshez,

g) éves jelentés összeállítása a Működési Rend által meghatározott tartalommal és formában, továbbá annak benyújtása az SZB-hez jóváhagyásra, valamint

h) az IK ügyrendjének, valamint éves költségvetési tervének elkészítése és benyújtása,

i) a Radiológiai Adatcsere Központ részére a szükséges adatok biztosítása.

4. § (1) Az OKSER tagjainak az OKSER tevékenységébe bevont ellenőrzési területeit, valamint a sűrű és a ritka mérőhálózatok elemeit a 3. számú melléklet I. és II. fejezete határozza meg. Az OKSER keretében végzendő vizsgálati programokra vonatkozó részletes előírásokat – az SZB javaslatát figyelembe véve – az OKSER egyes tagjai a felelősségi területükön önállóan határozzák meg.

(2) Az OKSER tagjai saját ellenőrzési programjaikat úgy állítják össze, hogy azok a vizsgált minták, mintavételi és mérési gyakoriság, a vizsgálandó radionuklidok és azok kimutatási határa tekintetében megfeleljenek e rendelet 4. számú mellékletében foglaltaknak is.

(3)7 Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet 7. számú melléklet függeléke szerinti kiemelt létesítményeknél a Működési Rendben meghatározott hatósági környezeti sugárvédelmi ellenőrzést kell végezni az engedélyes, valamint az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium, környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium és az agrárpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium ellenőrző rendszerei, illetve ellenőrző hálózatainak bevonásával.

(4) Az IK-ba beküldött ellenőrzési eredmények egységes minőségének biztosítása érdekében rendszeres összehasonlító méréseket kell szervezni.

(5) Az OKSER feladatának ellátásához szükséges ellenőrzési eredményeket az OKSER tagjai által létrehozott, a 3. számú melléklet I. fejezete szerinti adatgyűjtő és szolgáltató központok továbbítják.

(6) Az adatgyűjtő és szolgáltató központok az ellenőrzési eredményeket a minőségi ellenőrzést követően számítógépes távadatkapcsolattal a Működési Rendben foglaltaknak megfelelően eljuttatják az IK-ba.

(7) Az ellenőrzési eredményekkel a beküldő OKSER tag rendelkezik. Az ellenőrzési eredményeket az OKSER tagjai nem kereskedelmi célú feldolgozások és elemzések készítéséhez felelősségi területükön a beküldő hozzájárulásával és megnevezésével térítésmentesen felhasználhatják.

(8) Az IK az ellenőrzési eredményeket feldolgozások és elemzések készítéséhez kizárólag a Működési Rendben meghatározott módon használhatja fel.

5. § (1) A 3. számú melléklet I. fejezetében felsorolt adatgyűjtő és szolgáltató központoknak az IK-ba történő adatküldéssel kapcsolatos fejlesztési és működési költségeit az érintett minisztériumok költségvetéseikben szakmai fejezeti kezelésű előirányzatként biztosítják.

(2)8 Az SZB és az IK működtetésének költségeit az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében kell biztosítani.

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2004. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet 2. §-a, valamint a 3. § (2) bekezdés a) pontja a kihirdetést követő 60. napon lép hatályba.

(3) A Magyar Tudományos Akadémia elnöke MTA elnöki-főtitkári szabályzatban, a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság, valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság belső szabályzatában határozza meg az OKSER részére történő adatszolgáltatáshoz szükséges környezeti sugárvédelmi ellenőrző adatgyűjtő és szolgáltató rendszerének működési szabályait.

(4) Ez a rendelet összeegyeztethető szabályozást tartalmaz az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó szerződés 2. cím III. fejezetének 35. cikkével.

(5) Ez a rendelet összeegyeztethető szabályozást tartalmaz az Európai Közösségek Bizottsága 2000/473/EURATOM ajánlásának I. és III. számú mellékletében foglaltakkal.

1. számú melléklet a 275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelethez

Az OKSER tagjai
1.9 Belügyminisztérium,
2.10 Emberi Erőforrások Minisztériuma,
3.11 Földművelésügyi Minisztérium,
4.12 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
5. Honvédelmi Minisztérium,
6–7.13
8.14 Miniszterelnökség,
9. Magyar Tudományos Akadémia,
10. Országos Atomenergia Hivatal,
11. Paksi Atomerőmű Részvénytársaság,
12. Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság.

2. számú melléklet a 275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelethez

Az OKSER Működési Rendjére vonatkozó tartalmi előírások
1. Az OKSER SZB működési szabályai, különös tekintettel az ülésezés rendjére, a határozatképesség és döntéshozatal szabályozására, illetőleg a képviseleti, aláírási jog gyakorlására.
2. Az OKSER SZB, illetőleg az SZB elnökének és titkárának feladatköre.
3. Az OKSER IK működési szabályai és feladatai, az OKSER IK vezetőjének feladatai.
4. Az OKSER tagjainak OKSER keretébe tartozó környezeti sugárvédelmi ellenőrzési feladatai.
5. Az adatgyűjtő és szolgáltató központok adatszolgáltatási kötelezettségei és jogosultságai.
6. Az OKSER IK-nak az ellenőrzési eredmények gyűjtésére, feldolgozására, elemzésére, továbbá azok hozzáférhetőségét és közzétételét biztosító tevékenységére vonatkozó részletes szabályok.
7. Az OKSER éves jelentésének tartalmi és formai előírásai.

3. számú melléklet a 275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelethez

I. Adatgyűjtő és szolgáltató központok, valamint
az OKSER tevékenységébe bevont ellenőrzési területeik
és a vizsgálatok tárgya
1.15 Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központ (a továbbiakban: OKF NBIÉK):
az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer távmérő hálózata (a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia által működtetett állomások bevonásával),
az építőanyagok gyártásához felhasznált, illetve külföldről behozott alapanyagok, építőanyagok;
2.16 Emberi Erőforrások Minisztériuma:
aeroszol, fall-out, radon és leányelemei, felszíni víz, ivóvíz, import élelmiszer, tejtermék, kenyér, hal, vegyes étrend, emberi egésztest; gamma dózisteljesítmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet Tanreaktora Üzemi Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszere; valamennyi felsőoktatási intézmény környezeti ellenőrzési eredményei;
3.17 Földművelésügyi Minisztérium:
talaj, takarmánynövények, nyers tej, zöldségfélék, gyümölcsfélék, gabonafélék, húsfélék, tojás, erdei termékek, hal, élelmiszer technológiai víz, aeroszol, fall-out, felszíni víz és üledéke, talajvíz;
4.18 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:
import gyermekjátékok; import fából készült termékek;
5.19
6. Országos Meteorológiai Szolgálat adatgyűjtő és szolgáltató központ:
gamma-dózisteljesítmény és aeroszol;
7. Magyar Tudományos Akadémia Adatgyűjtő és Szolgáltató Központ:
a KFKI Atomenergiakutató Intézete; Atommagkutató Intézete; Kémiai Kutatóközpontja, Izotóp és Felületkémiai Intézete környezeti sugárvédelmi ellenőrző rendszerei; KFKI Atomenergiakutató Intézet: emberi egésztest;
8.20
9. Paksi Atomerőmű Részvénytársaság Adatgyűjtő és Szolgáltató Központ:
Üzemi Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer;
10. Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság Adatgyűjtő és Szolgáltató Központ:
a kiégett fűtőelem tárolónál, valamint a radioaktív hulladéktárolóknál működő Üzemi Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszere.
II. A sűrű és ritka mérőhálózatok elemei
1.21 Ritka mérőhálózat:
– környezetvédelmi és természetvédelmi feladatkörében eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal
– OKK,
– Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
2. Sűrű mérőhálózat:
az adatgyűjtő és szolgáltató központok részére az OKSER tevékenységébe bevont ellenőrzési eredményeket küldő laboratóriumok.

4. számú melléklet a 275/2002. (XII. 21.) Korm. rendelethez

I. A minták és mérések típusai

Közeg

Mérési Kategória

Sűrű hálózatos

Ritka hálózatos

Levegőben eloszlatott részecskék

Cs-137, össz béta

Cs-137, Be-7

Levegő

Környezeti gammasugárzás
dózisteljesítménye

Környezeti gammasugárzás dózisteljesítménye

Felszíni víz

Cs-137, maradék béta

Cs-137

Ivóvíz

Trícium, Sr-90, Cs-137
Természetes radionuklidok a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szerinti megfigyelés alapján

Trícium, Sr-90, Cs-137
Természetes radionuklidok a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szerinti megfigyelés alapján

Tej

Cs-137, Sr-90

Cs-137, Sr-90, K-40

Vegyes élelmiszer

Cs-137, Sr-90

Cs-137, Sr-90, C-14

II. Az OKSER IK jelentési kötelezettségi szintjei

Minta típusa

Radionuklid kategóriája

Bejelentési szintje

Levegő

Összes béta (Sr-90 izotóp alapján)
Cs-137

5 E–03 Bq/m33 E–02 Bq/m3

Felszíni vizek

Maradék béta (Sr-90 izotóp alapján)
Cs-137

6 E–01 Bq/l
1 E+00 Bq/l

Ivóvíz

H-3
Sr-90
Cs-137

1 E+02 Bq/l
6 E–02 Bq/l
1 E–01 Bq/l

Tej

Sr-90
Cs-137

2 E–01 Bq/l
5 E–01 Bq/l

Vegyes élelmiszer

Sr-90
Cs-137

1 E–01 Bq/d.p
2 E–01 Bq/d.p

Becquerel személyenként és naponta

 

 

1

A rendeletet a 489/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a hatályon kívül helyezte 2016. január 1. napjával.

2

A 2. § e rendelet 6. §-ának (2) bekezdése alapján 2003. február 19. napján lépett hatályba.

3

A 2. § (2) bekezdése a 30/2015. (II. 25.) Korm. rendelet 12. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (4) bekezdése a 114/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet 22. §-ának (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (5) bekezdése a 114/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet 22. §-ának (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdésének a) pontja a 114/2003. (VII. 29.) Korm. rendelet 22. §-ának (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

7

A 4. § (3) bekezdése a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdése a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 1. számú melléklet 1. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § c) pontjával megállapított szöveg.

10

Az 1. számú melléklet 2. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § d) pontjával megállapított szöveg.

11

Az 1. számú melléklet 3. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § e) pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 1. számú melléklet 4. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § f) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 1. számú melléklet 6–7. pontját a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 239. §-a hatályon kívül helyezte.

14

Az 1. számú melléklet 8. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § g) pontjával megállapított szöveg.

15

A 3. számú melléklet I.1. pontja a 97/2008. (IV. 29.) Korm. rendelet 4. §-ának 156. pontja, a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § h) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 3. számú melléklet I.2. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § i) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 3. számú melléklet I.3. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § j) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 3. számú melléklet I.4. pontja a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 238. § k) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 3. számú melléklet 5. pontját a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 239. §-a hatályon kívül helyezte.

20

A 3. számú melléklet 8. pontját a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 239. §-a hatályon kívül helyezte.

21

A 3. számú melléklet II. pontjának 1. alpontja a 70/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 58. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére