• Tartalom

28/2002. (BK 18.) BM utasítás

28/2002. (BK 18.) BM utasítás

a belügyi gépjárművezetők képzési, továbbképzési követelményeinek megállapításáról*

2002.09.01.
A közúti közlekedés biztonságának javítása és a belügyi gépjárművezetők ismereteinek fejlesztése érdekében kiadom az alábbi
u t a s í t á s t.
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél (a továbbiakban: belügyi szervek) foglalkoztatott főfoglalkozású gépkocsivezetőkre, illetőleg azokra, akiket a főfoglalkozásukban ellátott feladataik mellett a belügyi szerv vezetője szolgálati jármű vezetésére feljogosít (a továbbiakban: gépjárművezetők).
2. Szolgálati gépjárművet az vezethet, aki az utasításban meghatározott képzésben részt vett és a képzési tematikában előírt követelményeknek megfelelt.
3. A gépjárművezetők képzési kategóriái:
a) alapszintű: a szolgálati gépjárművek vezetésére felkészítő 10 tanórás képzés;
b) emeltszintű: a megkülönböztető jelzést használó szolgálati gépjármű vezetésére felkészítő 40 tanórás képzés;
c) speciális: a belügyi szervek igényei alapján, egyes sajátos beosztások betöltéséhez egyedi tematika alapján végrehajtott képzés;
d) oktatói: az alapszintű képzés oktatói feladatainak ellátására felkészítő 160 tanórás képzés;
e) vezetőoktatói: az oktatók emeltszintű 40 tanórás képzése.
4. A képzésben való részvétel feltételei képzési kategóriánként:
a) alapszintű: érvényes vezetői engedély, legalább 1. egészségi alkalmassági csoportba való besorolás;
b) emeltszintű: érvényes – nem kezdő – vezetői engedély, alapszintű gépjárművezetői képzésben részt vett, a követelményeknek megfelelt és azt követően legalább 6 hónap vezetési gyakorlatot szerzett, 2. egészségi alkalmassági csoportba való besorolás, pszichológiai alkalmasság;
c) speciális: érvényes – nem kezdő – vezetői engedély, az emeltszintű gépjárművezetői képzésben részt vett, a követelményeknek megfelelt és azt követően legalább 6 hónap vezetési gyakorlatot szerzett, 2. egészségi alkalmassági csoportba való besorolás, pszichológiai alkalmasság;
d) oktatói: érvényes – nem kezdő – vezetői engedély, legalább az alapszintű gépjárművezetői képzésben részt vett, a követelményeknek megfelelt, 2. egészségi alkalmassági csoportba való besorolás, pszichológiai alkalmasság;
e) vezetőoktatói: érvényes – nem kezdő – vezetői engedély, oktatói képzésben részt vett, a követelményeknek megfelelt, legalább 6 hónapos oktatói gyakorlatot szerzett, 2. egészségi alkalmassági csoportba való besorolás, pszichológiai alkalmasság.
5. A képzés zárókövetelményei kategóriánként:
a) alapszintű: a tematika elméleti tananyagának számonkérése írásban, valamint a tematika gyakorlati tananyaga alapján összeállított tanpálya teljesítése meghatározott szintidőn belül;
b) emeltszintű: a tematika elméleti tananyagának számonkérése írásban, valamint a tematika gyakorlati tananyaga alapján összeállított vizsgafeladatok (közúti, tanpálya) megoldása;
c) speciális: a tematika elméleti tananyagának számonkérése írásban, valamint a tematika gyakorlati tananyaga alapján összeállított vizsgafeladatok (közúti, tanpálya) megoldása;
d) oktatói: a tematika elméleti tananyagának számonkérése írásban, tanítási gyakorlati feladat megoldása, a tematika gyakorlati tananyaga alapján összeállított vizsgafeladatok (közúti, tanpálya) teljesítése;
e) vezetőoktatói: a tematika elméleti tananyagának számonkérése írásban, tanítási gyakorlati feladat megoldása, a tematika gyakorlati tananyaga alapján összeállított vizsgafeladatok (közúti, tanpálya) teljesítése.
6. A képzési tematikák kidolgozását, az oktatók és igény szerint a magasabb beosztást betöltő személyek képzését, továbbképzését, a képzések országos koordinációját illetve szakmai irányítását az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központja (a továbbiakban: ORFK RSZKK) végzi, valamint előzetes igények alapján biztosítja a SKID-CAR csúszósút szimulátorokat. A képzési programokat, tematikákat és a követelményeket a BM Oktatási Főosztály vezetője hagyja jóvá.
7. Az elméleti képzés során oktatni kell a térképolvasási ismereteket, valamint a belügyi szervek, közigazgatási hivatalok és önkormányzatok területi elhelyezkedését, gépjárművel történő elérési lehetőségeit is.
8. A szolgálati gépjárművezető pszichológiai alkalmasságának elbírálására – a jogszabályban meghatározottak szerint – a rendészeti szerv pszichológusa, valamint a BM Központi Kórház és Intézményei Munkaköri Alkalmasságot Vizsgáló Osztálya jogosult.
9. Az országos rendőr-főkapitány, a határőrség országos parancsnoka és az országos katasztrófavédelmi főigazgató megyei, igazgatósági vagy regionális szervezésben intézkednek a képzést végző oktatóközpontok, a pszichológiai vizsgálóhelyek felállításáról és működési feltételeik biztosításáról. A képzés költsége az érintett belügyi szerveket terheli.
10. A szolgálati gépjárművek vezetőinek alapszintű képzését és vizsgáztatását legalább oktatói képesítéssel rendelkező, emeltszintű képzését és vizsgáztatását vezetőoktatói képesítéssel rendelkező személy végezheti. Az oktatói és vezetőoktatói képzést, valamint az ilyen képzésben részesült személyek évenkénti 24 tanórás kötelező továbbképzését az ORFK RSZKK végzi.
11. A megkülönböztető jelzést használó szolgálati gépjármű vezetője 5 évente köteles 16 tanórás időszakos továbbképzésben részt venni és a tematikában előírt követelményeket teljesíteni.
12. A főfoglalkozású gépjárművezető esetén a megfelelő szintű képzés (továbbképzés) eredményes teljesítése a munkakör megtartásának feltétele. A nem főfoglalkozású gépjárművezetőt a munkáltatói jogkört gyakorló vezető javaslata alapján kell a továbbképzésre beiskolázni.
13. A gépjárművezető képzéséről és a képesítési követelmények teljesítéséről a továbbképzést folytató szervnél és a gépjárművezető szolgálati helye szerint illetékes személyügyi szervénél naprakész nyilvántartást kell vezetni. A képzés (továbbképzés) eredményes teljesítéséről az érintett részére igazolást kell kiadni.
14. Az a gépjárművezető, aki az utasítás hatálybalépését megelőzően szolgálati gépjármű vezetésére jogosult volt és önhibás balesetet nem okozott, a gépjárművezetéshez szükséges alapszintű képzés teljesítése nélkül 2004. június 30-ig vezethet szolgálati gépjárművet.
15. Az a gépjárművezető, aki az utasítás hatálybalépését megelőzően megkülönböztető jelzést használó szolgálati gépjárművet PÁV I. minősítés nélkül vezethetett és önhibás balesetet nem okozott, ezen tevékenységet az emelt szintű képzés teljesítése nélkül 2005. június 30-ig folytathatja.
16. Az a gépjárművezető, aki érvényes PÁV minősítéssel rendelkezik, a minősítésének megfelelő szolgálati gépjárművet az utasításban előírt képzés teljesítése nélkül 2005. december 31-ig vezethet.
17. A 14. pont hatálya alá tartozó gépjárművezetők alapszintű képzése 8 tanórában történik.
18. A 15. és 16. pont hatálya alá tartozó gépjárművezetők emeltszintű képzése 16 tanórában történik és a 4. pontban meghatározott gyakorlati idő alól mentesülnek.
19. Ez az utasítás 2002. szeptember 1-jén lép hatályba.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást utóbb a 23/2003. (BK 14.) BM utasítás, és a 14/2004. (BK 12.) BM utasítás módosította. Az utasítást a 16/2013. (V. 28.) BM utasítás 18. §-a hatályon kívül helyezte 2013. május 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére