• Tartalom

30/2002. (HK 13.) HM utasítás

30/2002. (HK 13.) HM utasítás

a katonai attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról*

2002.05.08.

A honvédelemről szóló 1993. CX. törvény (továbbiakban Hvt.) 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, illetve a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) vezető szerveire és katonai szervezeteire terjed ki.

Kapcsolattartás a külföldi állomáshelyű
magyar katonai attasékkal

2. § (1) A magyar véderő, katonai és légügyi attaséhivatalok (a továbbiakban: katonai attaséhivatalok) a Magyar Köztársaság diplomáciai képviseletei keretében, annak részeként, önálló szakterületet képezve működnek. A véderő, katonai és légügyi attasék (a továbbiakban: katonai attasé) és helyetteseik a külképviseletek diplomáciai, a katonai attaséhivatali titkárok és más beosztottak pedig a külképviseletek igazgatási és műszaki, illetve kisegítő állományának a tagjai.

(2) A katonai attaséhivatalok létesítését, működésük szüneteltetését és megszüntetését a HM védelempolitikai helyettes államtitkár (a továbbiakban: VPHÁT) és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) főigazgatója együttes javaslatára, a külügyminiszterrel egyetértésben a honvédelmi miniszter rendeli el.

(3) A katonai attaséhivatalok elhelyezése a fogadó ország területén a HM és a Külügyminisztérium között 1998. május 20-án aláírt megállapodás alapján történik. A hivatalok berendezéséről, a működésükhöz szükséges személyi, anyagi és pénzügyi feltételekről az MK KFH gondoskodik.

attaséhivatali titkárok és más beosztottak pedig a külképviseletek igazgatási és műszaki, illetve kisegítő állományának a tagjai.

(2) A katonai attaséhivatalok létesítését, működésük szüneteltetését és megszüntetését a HM védelempolitikai helyettes államtitkár (a továbbiakban: VPHÁT) és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) főigazgatója együttes javaslatára, a külügyminiszterrel egyetértésben a honvédelmi miniszter rendeli el.

(3) A katonai attaséhivatalok elhelyezése a fogadó ország területén a HM és a Külügyminisztérium között 1998. május 20-án aláírt megállapodás alapján történik. A hivatalok berendezéséről, a működésükhöz szükséges személyi, anyagi és pénzügyi feltételekről az MK KFH gondoskodik.

3. § (1) A katonai attaséhivatalokat a honvédelmi miniszter – a VPHÁT útján – irányítja és felügyeli. Döntéseit a HM és az MH illetékes szervei, illetve az MK KFH szolgálati úton felterjesztett jelentései és javaslatai alapján hozza meg.

(2) A katonai attaséhivatalok tevékenységének előkészítése, a kapcsolattartás általános és aktuális feladatainak meghatározása, továbbá e feladatok végrehajtásának irányítása, illetve a végrehajtásban együttműködő szervek tevékenységének koordinálása a VPHÁT feladata, amelyet elsősorban a nemzetközi kapcsolattartás időszerű kérdéseire vonatkozó miniszteri irányelv alapján végez.

(3) A VPHÁT a (2) bekezdésében meghatározott jogkörét – kivételes esetektől eltekintve – az MK KFH valamint a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztálya (a továbbiakban: HM NEF) útján gyakorolja. A VPHÁT és az MK KFH főigazgatója a katonai attaséhivatalok irányítását és vezetését, tevékenységük minden oldalú biztosítását érintő kérdésekben rendszeresen konzultál.

(4) A katonai attaséhivatalokat közvetlenül csak a honvédelmi miniszter, a HM közigazgatási államtitkára, a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HVKF), a HM helyettes államtitkárai és a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettese (a továbbiakban: HVKFH) utasíthatják. A katonai attaséhivatal vezetője a kapott feladatról és az annak végrehajtására tervezett intézkedéseiről köteles azonnal jelentést tenni az MK KFH útján a HM NEF-nek, illetve a VPHÁT-nak.

(5) A VPHÁT – a HM NEF bevonásával – az MK KFH közreműködésével rendszeresen ellenőrzi, elemzi és értékeli a katonai attaséhivatalok személyi állományának katonadiplomáciai tevékenységét.

4. § (1) A HM NEF – a VPHÁT által meghatározottak szerint – közreműködik a magyar katonai attasék katonadiplomáciai tevékenységének elvi és gyakorlati irányításában, figyelemmel kíséri a kétoldalú együttműködési szerződésekből, illetve munkatervekből a katonai attasékra háruló feladatok végrehajtását. Ennek érdekében napi kapcsolatot tart fenn a katonai attaséhivatalok közvetlen irányítását ellátó MK KFH illetékes igazgatóságával, a katonai attasékkal az MK KFH-n keresztül tartja a kapcsolatot.

(2) A HM és az MH más szervei a katonai attaséhivatalok tevékenységét érintő kéréseiket csak a HM NEF-en keresztül továbbíthatják. A külföldön foglalkoztatott kiküldöttek ellátását érintő kérdések esetén az ellátó szervek a katonai attaséhivatalokkal történő kapcsolattartás során az ellátásra vonatkozó szabályzókban meghatározottak szerint járnak el.

5. § (1) A katonai attasét a VPHÁT és az MK KFH főigazgatójának közös előterjesztése alapján, a HVKF egyetértésével a honvédelmi miniszter, a katonai attaséhelyetteseket a VPHÁT és az MK KFH főigazgató közös javaslata alapján a HVKF, a katonai attaséhivatali titkárokat az MK KFH főigazgatója nevezi ki.

(2) Az (1) bekezdés szerint kinevezett személyek, valamint házastársaik felkészítését és kinevezésük utáni továbbképzését, illetve beszámoltatását a VPHÁT javaslatai, igényei alapján a HM NEF bevonásával az MK KFH hajtja végre.

(3) Az MK KFH a katonai attaséhivatalok állománya esetében vezető szakmai szervként jár el. Az MK KFH főigazgatója a katonai attaséhivatalok személyi állományának szolgálati elöljárója, valamint a külföldi szolgálatba való tényleges kiküldés napjától állományilletékes parancsnoka. A katonai attasékkal és helyetteseikkel szemben a katonadiplomáciai tevékenységhez kapcsolódó fegyelmi eljárás megindításáról az MK KFH főigazgatója tájékoztatja a VPHÁT-ot.

6. § (1) A katonai attaséhivatalok napi tevékenységét, vezetésük módjait és eszközeit az MK KFH főigazgatója utasításban határozza meg. Az utasítás fő tartalmi kérdéseit illetően a VPHÁT-tal konzultál.

(2) A nemzetközi kapcsolattartással összefüggő általános feladatokat alaputasítás, a katonadiplomáciai irányelveket – a HM és az MH igényeinek megfelelően, a VPHÁT irányításával a HM NEF által régiókra, fogadó országokra kidolgozott – hosszú távú katonadiplomáciai utasítás, a kiegészítő feladatokat pedig éves feladatterv, illetve időszaki utasítások határozzák meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti alap-, illetve időszaki utasítások kiadását, valamint az éves feladattervek és a napi feladatok továbbítását az MK KFH végzi. Az alaputasításhoz kapcsolódó katonadiplomáciai utasítást és az éves feladattervet a VPHÁT hagyja jóvá.

7. § (1) A katonai attaséhivatalok számára meghatározott katonai együttműködési feladatok végrehajtásának koordinálása, a katonadiplomáciai tevékenységük anyagi-technikai biztosítása, a hivatalok napi operatív munkájának irányítása az MK KFH feladata, amely támogató és kiszolgáló szervei révén biztosítja a hivatalok működési feltételeit, a katonai attaséhivatalokkal való gyors és megbízható összeköttetést. Gondoskodik a hivatalok szervezeti biztonságáról (személyi, fizikai, dokumentum, eljárás és elektronikus információ-biztonság) és a személyi állomány biztonságáról.

(2) A katonai attaséhivatalok tevékenységének pénzügyi biztosítása az MK KFH főigazgatójának a feladata. A katonai attaséhivatal költségvetési gazdálkodásának rendjét, a költségelszámolás és a pénztárszolgálat szabályait a vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések keretein belül az MK KFH főigazgatója alakítja ki.

(3) A katonai attaséhivatalok éves pénzügyi költségvetését a VPHÁT-tal egyeztetve az MK KFH elkülönítve tervezi. Az attaséhivatal költségvetésében nem tervezett költségkihatással járó feladatok pénzügyi biztosítását a VPHÁT-tal és az MK KFH főigazgatójával előzetesen egyeztetni kell. (4) A katonai attaséhivatalok gazdasági-pénzügyi belső ellenőrzését az MK KFH, felügyeleti ellenőrzését – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal bevonásával – a HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal hajtja végre.

8. § (1) A katonai attaséhivatalok katonapolitikai és katonadiplomáciai tárgyú, valamint konkrét, adott feladatra vonatkozó jelentéseit és felterjesztéseit az MK KFH továbbítja a HM NEF útján a HM és az MH illetékes szervei részére.

9. § (1) A katonai attaséhivatalok tevékenységének részét képezi az állomáshelyükre érkező magyar delegációk programjának előkészítése és esetenként a programjukban való részvétel. A katonai attasé személyesen csak a honvédelmi minisztert, a HM közigazgatási államtitkárát, a HVKF-et, a HM helyettes államtitkárait, a HVKFH-t és saját közvetlen szolgálati elöljáróit, valamint az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnökét fogadja, illetve programjukban a delegáció vezetőjének igénye szerint vesz részt.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti programok előkészítése és lebonyolítása indokolja, az illetékes katonai attasé szükség szerint együttműködik a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósággal.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottnál alacsonyabb szintű HM és MH delegációk esetén az attaséhivatal beosztottainak a program előkészítésén túl – eltérő utasítás hiányában – feladatuk nincs, a delegációkat nem kell fogadniuk és a programjukba sem kell bekapcsolódniuk.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározottnál alacsonyabb szintű HM és MH delegációk, illetve külföldi szolgálatot teljesítők indokolt esetben segítséget kérhetnek a katonai attaséhivataltól. A segítségnyújtás mértékét a katonai attasé a körülmények figyelembevételével határozza meg.

10. § A katonai attasé katonadiplomáciai programhoz kapcsolódó hazarendelésére általában csak a fogadó ország védelmi miniszterének, a fegyveres erői főparancsnokának vagy az egyesített (fő) vezérkar főnökének, hivatalos magyarországi látogatása alkalmával, az illetékes fogadó féllel egyeztetve kerülhet sor. Ilyenkor a hazarendelés anyagi fedezetét az MK KFH külképviseleti költségvetéséből kell biztosítani.

Kapcsolattartás a Budapesten akkreditált
katonai attasékkal

11. § (1) A Budapesten akkreditálásra kijelölt külföldi katonai attasék működési engedélyének (agrément) megadása érdekében a VPHÁT az MK KFH főigazgatójától véleményt kér, aki – az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatokkal történő egyeztetést követően – 30 napon belül állást foglal.

(2) A működési engedély megadására történő javaslatot – a HM NEF és a Külügyminisztérium illetékes szerve közötti egyeztetést követően – a VPHÁT terjeszti fel a honvédelmi miniszternek, aki dönt az engedély megadásáról.

(3) A működési engedély megadásáról a HM NEF a Külügyminisztérium illetékes szerve útján tájékoztatja a külföldi felet, valamint az MK KFH-t és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalt (a továbbiakban: MK KBH).

(4) A külföldi katonai attasékat (helyetteseket) bemutatkozásukkor először a HM NEF vezetője fogadja (akkreditálás). Ezt követően az akkreditált külföldi katonai attasék bemutatkozó látogatást tehetnek a VPHÁT-nál és a HVKFH-nál, valamint az MH parancsnokainál. Az akkreditálás megtörténtéről a HM NEF tájékoztatja az MK KFH-t és az MK KBH-t.

(5) A HM NEF – a VPHÁT által meghatározott keretek között – felelős a Budapesten akkreditált katonai attasékkal való rendszeres kapcsolattartásért. A HM és az MH szervek a katonai attasékkal kapcsolatot csak a HM NEF útján, annak egyetértésével létesíthetnek, illetve tarthatnak.

(6) A Budapesten akkreditált katonai attasé, vagy más diplomata személy katonadiplomáciai ügyben való bekérését az illetékes HM és MH szerv vezetője kizárólag a HM NEF-en keresztül kezdeményezheti. A látogatásokat a VPHÁT előzetes hozzájárulásával a HM NEF vezetője, illetve a katonai alakulatoknál történő látogatásokat a HM NEF útján megküldött kérelem alapján a HVKFH engedélyezi. A katonai alakulatoknál történő látogatások engedélyezéséről a HM NEF-et és az MK KBH-t tájékoztatni kell.

(7) A Budapesten akkreditált katonai attasé által kezdeményezett találkozó esetében a (6) bekezdés szerint kell eljárni.

(8) A (6) és (7) bekezdés szerinti találkozókról és megbeszélésekről – a kifejezetten protokolláris jellegűek kivételével – 5 munkanapon belül az érintett szerv vezetője által aláírt feljegyzést kell készíteni és a HM NEF-nek megküldeni, amely a magyar katonai attasékat – a rájuk vonatkozó mértékben – az MK KFH útján tájékoztatja.

Záró rendelkezések

12. § Ezen utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg a katonai attasékkal történő kapcsolattartásról, valamint a katonadiplomáciai tevékenység irányításával, felügyeletével és vezetésével kapcsolatos feladatokról szóló 10/1997. (HK 7.) HM utasítás, valamint az azt módosító 21/2001. (HK 7.) HM utasítás hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb az 57/2002. (HK 21.) HM utasítás módosította.
Az utasítást az 53/2007. (HK 12.) HM utasítás 11. §-a hatályon kívül helyezte, 2007. július 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére