• Tartalom

33/2002. (HK 13.) HM utasítás

33/2002. (HK 13.) HM utasítás

az elektronikus információvédelemről*

2002.04.30.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény módosítására kiadott 2001. évi XLIII. törvény 6. §, 11. §, 12. § t) pontja, valamint a 2204/2001. (VIII. 8.) kormányhatározat 4. pontja alapján a nemzeti és a NATO rejtjelbiztonsági, kompromittáló kisugárzás elleni védelmi, átvitelbiztonsági és informatikai biztonsági előírások (továbbiakban: elektronikus információvédelem) és a rejtjeltevékenységről szóló 43/1994. (III. 29.) Korm. rendeletben előírtak érvényre juttatása érdekében a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, hivatalokra és háttérintézményekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek), valamint az ágazaton belül működő közhasznú társaságokra és a HM tulajdonában lévő gazdasági társaságokra (továbbiakban együtt: társaságok).

2. § (1) A Honvédelmi Minisztérium elektronikus információvédelemmel kapcsolatos szakirányítási és szakfelügyeleti feladatait a közigazgatási államtitkár alárendeltségében a kabinetfőnök helyettes államtitkár irányításával a HM Információ és Dokumentumvédelmi Főosztály (a továbbiakban HM IDVF) végzi.

(2) Feladatait az utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezetek és társaságok elektronikus információvédelmi szervein, annak hiányában a honvédelmi szervezetek és társaságok vezetőjén keresztül valósítja meg.

(3) Az elektronikus információvédelem elősegítése és végrehajtása érdekében az utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezeteknél és társaságoknál a feladatok jellegétől és mértékétől függően elektronikus információvédelmi felügyeletet kell létrehozni, illetve elektronikus információvédelmi felügyelőt kell kijelölni, amelyek ellátják a rejtjel-felügyeleti (rejtjelfelügyelői) feladatokat is.

(4) Az utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezetek és társaságok parancsnokai (vezetői) a HM IDVF munkájához és jelen utasításban meghatározott tevékenységéhez a szükséges segítséget és az általa kért információkat kötelesek megadni.

3. § A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok nemzeti vonatkozású rejtjeltevékenységét, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt. (HM EI Rt.) nemzeti rejtjelzőeszköz fejlesztési, kutatási, gyártási, javítási és értékesítési tevékenységét a szervezetek vezetői önállóan szabályozzák.

Ezen ügyekben katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (KBH, KFH) és az EI. Rt. az elektronikus információvédelemmel kapcsolatos feladatok területén együttműködnek a HM IDVF-fel.

4. § (1) A HM IDVF az elektronikus információvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatainak megvalósítása során

a) elektronikus információvédelmi kérdésekben, a Honvédelmi Minisztériumnál e körben alkalmazásra kerülő eszközök, eljárások és módszerek tekintetében engedélyezési jogkört gyakorol;

b) koordinálja az utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezeteknél és társaságoknál az elektronikus információvédelmi eszközök fejlesztésének, gyártásának, beszerzésének, alkalmazásának, javításának és rendszerbe állításának elősegítése érdekében e szervezetek ilyen irányú tevékenységét;

c) elkészíti az elektronikus információvédelmi tevékenység biztonságos ellátásának, feltételeinek, és az e tevékenységben közreműködők képzésének és vizsgáztatásának irányelveit;

d) ellátja a 43/1994. (III. 29.) Korm. rendelet alapján a HM tárca Központi Rejtjelfelügyelet (továbbiakban: HM KRF) funkcióját;

e) szakfelügyeletet lát el.

(2) Az elektronikus információvédelmi tevékenység szakirányítását és szakfelügyeletét a Nemzeti Biztonsági Felügyelettel és az Országos Rejtjelfelügyelettel, valamint más – az elektronikus információvédelem területén hatáskörrel rendelkező – szervekkel együttműködve végzi.

5. § Ez az utasítás a közzététel napján lép hatályba, egyidejűleg a rejtjeltevékenységről szóló 23/1995. (HK 13.) és a módosítására kiadott 83/1997. (HK 28.) HM utasítások hatályukat vesztik.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 42. §-a módosította. Az utasítást a 94/2009. (XI. 27.) HM utasítás 23. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére