• Tartalom

37/2002. (HK 13.) HM utasítás

37/2002. (HK 13.) HM utasítás

az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról*

2002.04.02.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja (a továbbiakban: NSIP) magyarországi végrehajtási rendjéről és szabályairól szóló, a 12/2002. (III. 28.) HM rendelettel módosított 31/2000. (X. 27.) HM rendelet (a továbbiakban: R) 8. § (3) bekezdése alapján a Nemzeti Adminisztrációs Költségek (a továbbiakban: NAK) terhére alkalmazandó ellátási és felhasználási normákról a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed az R 4. § (2) bekezdése szerint kijelölt, NAK-kal gazdálkodó programfelelősre és Nemzetközi Programirodára.

(2) A programfelelős ezen utasítás alkalmazásában a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) alapító okirattal rendelkező honvédelmi szervezeteinek az NSIP megvalósítására megbízott, vagy állománytáblájában rendszeresített szervezeti egysége.

A programfelelős szervezet és a Nemzetközi Programiroda általános jellegű ellátási
és felhasználási normái

Élelmezési és vendéglátási normák

2. § (1) NATO általi ellenőrzések, helyszíni szemlék, konzultációk esetén a napi ellátás normája a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás (továbbiakban: Ut.) 3. számú mellékletében a „D” kategóriára megállapított összeg. Az étkezéseken a HM, illetve az MH állományából szervezetenként egy-egy fő, a rendező szerv képviseletében – a gépjárművezetőt is beleértve – maximum három fő vehet részt, részükre napidíj nem illetményes.

(2) Több tagállamot érintő rendezvény, konferencia esetén

a) a napi ellátás normája az Ut. 3. számú melléklet “D” kategóriájára meghatározott összeg,

b) a rendezvényenként egy alkalommal szervezett díszétkezés normája az Ut. 4. számú mellékletében a “C” kategóriában meghatározott összeg,

c) kulturális és büféköltségek normája az Ut. 5. számú mellékletében a “C” kategóriára megállapított összeg.

A résztvevők napidíjra nem jogosultak.

(3) Az NSIP-hez kapcsolódó, hazai résztvevők részére tervezett rendezvények élelmezési ellátását lehetőség szerint honvédségi objektumban kell megszervezni a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák térítésmentes élelmezési ellátásáról szóló 2/1998. (II. 4.) HM rendelet 6. számú melléklet 7. pontja szerint.

Reprezentációs és protokolláris normák

3. § (1) A programfelelős szervezet vezetője részére – a NAK terhére – évente a belföldi reprezentációról szóló HM utasítás 1. számú melléklete szerint a HM hivatal, vagy háttérintézmény vezetője részére meghatározott reprezentációs keret számítható fel.

(2) A külföldi partnerek számára a programfelelős szervezet által adható ajándékok normája alkalmanként az Ut. 6. számú mellékletében a “D” kategóriára meghatározott keretösszeg. A normát a programfelelős évente maximum négy alkalomra tervezheti.

Irodaszer- és nyomtatványnormák

4. § A programfelelős szervezet és a Nemzetközi Programiroda, illetve az állományába tartozó hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére a ruházati illetménynormákról szóló HM utasítás, ruházati illetmények című melléklete szerint:

a) hivatásos és szerződéses főtiszt, tiszt részére meghatározott kiképzési irodaszer egyéves utánpótlási illetménye,

b) az írószer, egyéb irodaszer VII. típus besoro c) az irodapapír VIII. típus besorolásának megfelelő összeg tervezhető egy évre.

A NAK terhére beszerzett és üzemeltetett
gépjárművek éves km-kiszabata
és használatának rendje

5. § (1) A programfelelős szervezet és a Nemzetközi Programiroda gépjárművei éves belföldi kilométer- kiszabata 30 000 km/gk. Amennyiben a programfelelős szervezet állománytábla szerint rendelkezik gépjárművel, úgy az éves kiszabat 20 000 km/gk.

(2) A programfelelős szervezet külföldi utazásainak éves kilométer-kiszabata 25 000 km, amely a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasítás szerint jóváhagyott kiutazási engedélyek alapján használható fel.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerint tervezhető éves kilométer-kiszabatok egymás közötti átcsoportosítása nem engedélyezett. A gépjárművek üzemeltetését a honvédségi közúti járművek üzemben tartásáról szóló HM rendelet előírásai szerint kell biztosítani.

(4) A Nemzetközi Programiroda állomáshelyén és külföldi utazásokra felhasználható éves gépjármű kilométer-kiszabata 30 000 km/gk.

Mobiltelefonok normái

6. § (1) A programfelelős és a Nemzetközi Programiroda részére engedélyezett mobiltelefonok mennyiségét és azok használatára jogosultakat a programfelelős által összeállított és a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár által jóváhagyott névjegyzék tartalmazza.

(2) A programfelelős szervezet vezetőjének normája a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló HM utasítás mellékletében a “B” kategória 1,5-szeresének megfelelő keretösszeg.

(3) Az ügyintézők és az ügyintézőkhöz nem kötött készülék normája a “B” kategóriára megállapított keretösszeg.

(4) A keretösszeget meghaladó többletfelhasználás egyedi elbírálás alapján engedélyezhető. A kérelmet – a részletes számla csatolásával – a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal útján a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár részére kell felterjeszteni. Nemleges döntés esetén a többletfelhasználást magáncélú igénybevételnek kell tekinteni, összegét a felhasználó – a részletes számla költségeivel együtt – a pénzügyi ellátó pénztárába köteles befizetni.

(5) A NAK terhére beszerzett és az (1) bekezdésben engedélyezett mennyiséget meghaladó mobiltelefonok tárolására, illetve azok használatának végleges befejezését követően az MH Haditechnikai Ellátó Központnak történő leadására a programfelelős szervezet vezetője intézkedik.

Jutalmazás

7. § (1) A program megvalósítása érdekében tevékenykedők jutalmazására jutalmazási keretet kell képezni, melynek mértéke

a) programfelelős szervezet esetében a szervezet állományának jutalmazására ezen állomány éves távolléti díjának az 5%-a,

b) a program megvalósításában részt vevő, de a programfelelős szervezet hivatásos állományába nem tartozók jutalmazására pedig a programfelelős szervezet állománya egy főre eső, egyhavi átlagos távolléti díjának a tízszerese.

Az a) és b) alpont szerint felszámítható keretek egymás közötti átcsoportosítása nem engedélyezett.

(2) Az (1) bekezdés szerint felszámított keretből a kiemelkedő munkát végzők a programfelelős szervezetnél legfeljebb kéthavi, a külső résztvevők közül legfeljebb 10 fő, maximálisan egyhavi távolléti díjnak megfelelő összegű jutalomban részesíthetőek.

(3) A (2) bekezdés szerinti, valamint az egyéb jutalmak együttes összege nem haladhatja meg a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 130. § (2) bekezdésében meghatározott mértéket.

(4) A jutalmazási javaslatokat a programfelelős készíti el és jóváhagyásra szolgálati úton – a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal és a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal egyidejű tájékoztatásával – a HM védelemgazdasági helyettes államtitkárához terjeszti fel.

A Nemzetközi Programiroda speciális jellegű ellátási és felhasználási normája

8. § (1) A Nemzetközi Programiroda vezetőjének vendéglátási, reprezentációs és ajándékozási normája az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Rep. ut.) szerinti II. kategória “B” csoport részére meghatározott pénzkeret.

(2) A Nemzetközi Programiroda részére a 2–3. § szerinti normák nem alkalmazhatóak.

A NAK normák felhasználási rendje

9. § (1) Az ezen utasításban meghatározott normák alapján kell elkészíteni a NAK éves költségvetési tervét, melyhez csatolni kell a számszaki bizonyítást. Több program megvalósítását végző programfelelős a NAK éves költségvetési tervében a működési és fenntartási kiadásokat programokra elosztva állítja össze. Az éves normák felszámítása több program irányítása esetében is egyszer számítható fel.

(2) A programfelelős szervezet vezetője

a) a 2. § (1) bekezdése szerinti rendezvényekre a normák alapján rendezvényenként külön-külön költségvetési tervet hagy jóvá,

b) a 2. § (2) bekezdése szerinti rendezvényekre a normák alapján rendezvényenként külön összeállított költségvetési tervet jóváhagyásra, a rendezvény megkezdése előtt 10 nappal a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár részére felterjeszti.

(3) A programfelelős szervezet a jóváhagyott költségvetési tervek alapján számol el a pénzügyi ellátó részére. A pénzügyi ellátó a normák alapján ellenőrzi a felhasználás jogosságát és szabályosságát.

(4) A Nemzetközi Programiroda a 8. § (1) bekezdés szerinti rendezvények tervezését az R 9. § (2) bekezdésében, elszámolását pedig a Rep. ut. 6. § (2), (5), (6) bekezdéseiben foglaltak szerint végzi.

10. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*. A 2002. évi éves költségvetési terveket jelen ellátási normák szerint kell összeállítani és jóváhagyásra az R szerint felterjeszteni.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 11/2006. (HK 5.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 91/2007. (HK 16.) HM utasítás 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2007. augusztus 28. napjával.

*.

Az utasítás aláírásának napja: 2002. április 4.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére