• Tartalom

44/2002. (HK 17.) HM utasítás

44/2002. (HK 17.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium fejezet költségvetés gazdálkodási információs rendszeréről és az információs rendszer továbbfejlesztéséről*

2002.04.30.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdés 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján a fejezet költségvetés gazdálkodási információs rendszer (a továbbiakban: KGIR) működési rendjének és továbbfejlesztésének szabályozására a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együttesen: honvédelmi szervezet).

A KGIR rendeltetése

2. § A KGIR alapvető rendeltetése, hogy biztosítsa a) a szakterületet érintő szükséges, pontos, időbeni információkat a különböző vezetési szintek és szervezetek számára;

b) az adott szakterületre vonatkozóan keletkező információk egységes rendszerben való gyűjtését, feldolgozását és értékelését;

c) a párhuzamos adatkezelés kiszűrését, a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználását.

A KGIR felépítése

3. § A KGIR egységes információs rendszerként:

a) Integrált humánpolitikai,

b) Pénzügyi-számviteli,

c) Logisztikai gazdálkodási (tervezett),

d) Védelmi erőforrás és költségvetés tervező (tervezett),

e) Vezetői információs (tervezett)

alrendszereket foglalja magába.

4. § (1) Az Integrált humánpolitikai alrendszer

a) a személyzeti,

b) a személyi juttatás,

c) a toborzás (tervezett)

d) az érdekvédelmi (tervezett)

modullal biztosítja a személyi állománnyal kapcsolatos feladatok végrehajtását.

(2) A Személyzeti modul egyben a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 227. §-a alapján számítógépes rendszerben vezetett személyügyi nyilvántartás a hivatásos és szerződéses állományú katonákról, valamint a közszolgálati nyilvántartásról szóló 68/1993. (V. 5.) Korm. rendelet 12. §-ának (1) bekezdése alapján számítógépes módszerrel vezetett közszolgálati alapnyilvántartás a köztisztviselői állományról.

(3) A Személyi Juttatás modul kezeli a személyi állomány pénzbeli személyi juttatásainak, társadalombiztosítási és családtámogatási ellátásainak elszámolását. Végzi az igényjogosult állomány saját jogú, valamint hozzátartozók származékos nyugdíjának megállapítását.

(4) Az Érdekvédelmi modul egyúttal a Hjt. 225. §-ának (3) bekezdése szerinti állományról a Hjt. 227. § alapján számítógépes rendszerben vezetett személyügyi nyilvántartás.

5. § A Pénzügyi-számviteli alrendszer a főkönyvi könyvelés, a házi pénztár, valamint a kintlévőségek (követelések) és a kötelezettségek (tartozások) moduljaiból áll.

6. § A Logisztikai gazdálkodási alrendszer a tárgyieszköz-gazdálkodási, a készletgazdálkodási, a megrendelési, beszerzési és logisztikai folyamatokat támogató modulokból épül fel.

A KGIR működési modellje

7. § (1) A KGIR alapvetően a központi adatbázisban tárolt adatok közvetlen kezelésére épül. A vezető információs alrendszer működése érdekében a teljes KGIR-t átfogó Adattárházat kell kiépíteni, amely a tranzakciós (éles) forrásrendszerektől elkülönülten tárolja a lekérdezésekhez átalakított adatokat, és biztosítja a tárolt információk igény szerinti elemzését.

(2) A KGIR irat alapú, így minden adatot csak irat alapján lehet benne rögzíteni. Az alapadatok a keletkezési helyük szerint illetékes honvédelmi szervezetek pénzügyi-számviteli, logisztikai és alapnyilvántartás vezetésére kötelezett személyügyi szakállománya rögzítése és a rendszergazda által végrehajtott ellenőrzést követően, feldolgozás útján válnak a központi adatbázis részévé. A rendszerben alapvető és nélkülözhetetlen információkat tartalmazó munkaköri jegyzékek és állománytáblák adatait a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály és a HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség folyamatosan biztosítja a meghatározott formában és tartalommal.

(3) A Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodási rendjéről szóló 9/1998. (HK 4.) HM utasítás (a továbbiakban: Gazd. ut.) 81. § (1) bekezdésében meghatározott sajátosan gazdálkodó szervezetekre – Katonai Biztonsági Hivatal, Katonai Felderítő Hivatal, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, MH Központi Honvédkórház, MH Kecskeméti Repülőkórház, MH Pécsi Honvédkórház, MH Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet, MH Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet, Katonai Főügyészség, Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal – vonatkozóan a jelen utasításban kijelölt rendszergazdák az általánostól eltérő eljárási szabályokat állapíthatnak meg.

8. § A rendszerben feldolgozandó adatokat tartalmazó okmányok kezelését, az adatszolgáltatás rendjét, a feldolgozások végrehajtását, a központi adatbázishoz való hozzáférés és lekérdezés jogosultságát és módját, a visszanyerhető információk körét a szakterületre vonatkozó külön szabályok határozzák meg.

A honvédelmi szervezetek vezetőinek
legfontosabb feladatai
a KGIR működtetésével összefüggésben

9. § (1) A honvédelmi szervezetek vezetőinek a KGIR működtetésével összefüggő legfontosabb feladatai

a) A KGIR tárca szintű koordinációs vezetője a HM védelemgazdasági és informatikai főigazgató, mint kijelölt projektvezető, aki az érintett szervek által delegált vezetők és szakemberek közreműködésével látja el feladatát.

b) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatója a Gazd. ut. 77. § (6) bekezdésnek megfelelően az a) pontban meghatározott projektvezető irányításával és a rendszergazdák közreműködésével felügyeli a KGIR-t, gondoskodik arról, hogy a KGIR működtetése során felmerülő problémák esetén rendelkezzen szükségmegoldásokkal.

(2) A KGIR alrendszereinek működtetéséért felelős rendszergazdák

a) az Integrált humánpolitikai alrendszerre kiterjedően – a Személyi Juttatás modul kivételével – a HM HVK személyügyi csoportfőnök, aki ezt a funkcióját a HM humánpolitikai főosztályvezetővel egyetértésben gyakorolja;

b) a Pénzügyi-számviteli alrendszerre, a Vezetői alrendszerre, az Integrált humánpolitikai alrendszer Személyi juttatás moduljára és a Védelmi erőforrás és költségvetési tervező alrendszer a Költségvetési tervező moduljára kiterjedően a HM KPSZH főigazgató;

c) a Logisztikai alrendszerre kiterjedően a rendszerfejlesztés és bevezetés időszakában a HM GTH főigazgató szorosan együttműködve az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) parancsnokával, a bevezetést követően MH ÖLTP parancsnok;

d) a Védelmi erőforrás és költségvetési tervező alrendszerre és annak Védelmi erőforrás tervező moduljára kiterjedően a HM GTH főigazgató.

10. § A rendszergazdák a szakterületükre vonatkozóan részletesen, a több szakterületet érintő kérdésekben az érintett rendszergazdákkal egyeztetve

a) szabályozzák a KGIR egyes alrendszerei és moduljai üzemeltetésével kapcsolatos eljárásokat, feladatokat, hatásköröket, intézkednek az eszközök elosztására és üzemeltetési szabályaira;

b) kijelölik az információrendszerbe kerülő adatok szolgáltatásáért, az adatok hitelességéért felelős szervezeteket, személyeket (adatgazdát);

c) gondoskodnak a szakállomány folyamatos képzéséről, a helyi adattárak kialakításának és kezelésének szabályozásáról, az adatszolgáltatás és feldolgozás rendjéről szóló, a szakterületre vonatkozó belső rendelkezések, útmutatók és felhasználói kézikönyvek kiadásáról, naprakészen tartásáról, valamint a rendszeres belső és felügyeleti ellenőrzésről;

d) meghatározzák a központi adatbázishoz való hozzáférés jogosultjait, azok tevékenységi körét, és erről folyamatosan (naprakészen) tájékoztatják a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóságot (a továbbiakban: HM PSZNYI) a KGIR-ben történő érvényesítés céljából;

e) a KGIR környezetében, összetételében tervezett változásokat előzetesen egyeztetik a HM KPSZH főigazgatóval;

f) együttműködés keretében biztosítják a HM KPSZH főigazgató számára az adott alrendszer üzemszerű működtetéséhez szükséges, illetékességi körükbe tartozó feltételeket.

11. § A HM Informatikai és Hírközlési Főosztály (a továbbiakban: HM IHF) főosztályvezető a HM HVK vezetési csoportfőnök bevonásával gondoskodik a KGIR-nek az MH általános vezetési és információs rendszerébe történő illesztéséről, valamint az üzemeltetéséhez szükséges híradó és informatikai infrastruktúráról. A honvédség belső informatikai hálózatának (a továbbiakban: INTRANET) szolgáltatási lehetőségeinek meghatározásakor figyelembe kell venni a KGIR adattárházából nyerhető információk körét.

12. § A HM GTH főigazgató tárca szinten biztosítja a termékazonosítási rendszer működőképességét, e tárgykörben szabályozza az eljárási rendet.

13. § A honvédelmi szervezet felkészített szakállománya végrehajtja az adatszolgáltatás és feldolgozás feladatait, a központi adatbázishoz való hozzáférés és az adatok kezelésének szabályait meghatározó, a szakterületre vonatkozó belső rendelkezések, útmutatók és felhasználói kézikönyvek előírásait betartva.

A KGIR működtetésével kapcsolatos
egyéb feladatok

14. § A honvédelmi szervezet logisztikai szakállománya a KGIR részét képező logisztikai gazdálkodási információs rendszer (a továbbiakban: LGIR) megvalósításáig – a szakirányú képzést követően – használja a ”Szakági analitikus nyilvántartórendszer”-t, és adatokat szolgáltat az ”Egységszintű analitikus nyilvántartórendszer” számára. A menetlevél számfejtő programot az üzemanyag-szolgálattal együttműködésben a páncélos és gépjárműtechnikai szolgálat, a speciális élelmezési programokat az élelmezési szolgálat kezeli.

15. § (1) A HM PSZNYI

a) a rendszergazdák közreműködésével gondoskodik az informatikai rendszer üzemeltetéséről, a vonatkozó hatályos adat- és titokvédelmi szabályok betartásáról;

b) végrehajtja – a rendszergazdák által kijelölt szakértők vagy együttműködők bevonásával – a rendszeradminisztrátor, az adatbázis-adminisztrátor hatáskörbe tartozó, valamint az üzemeltetéshez kötődő egyéb feladatokat;

c) a vonatkozó előírások alapján az e célra rendszeresített hardver és szoftver eszközök segítségével folyamatosan ellenőrzi és felügyeli a KGIR-t az illetéktelen behatolás és vírusfertőzés megelőzése, megakadályozása szempontjából;

d) felel az adatbázis biztonsági rendszerének kialakításáért és működtetéséért, a szakterületek rendszergazdáin keresztül gondoskodik a biztonsági előírások maradéktalan betartásáról;

e) a rendszergazdák igényei alapján gondoskodik a jogosultsági rendszer és az üzemszerű működtetés feltételeinek kialakításáról;

f) a HM KPSZH főigazgató engedélyével közreműködik a rendszergazdákkal a KGIR környezetének kialakításában (például számítástechnikai hardver vagy szoftver eszköz beillesztése).

(2) Az (1) bekezdés a)–e) pontjaiban meghatározott feladatokkal kapcsolatban az üzemeltethetőséget jelentősen befolyásoló körülményeket, eseményeket soron kívül jelenti a 9. § (1)–(2) bekezdéseiben meghatározott vezetőknek.

16. § A HM KPSZH főigazgató a rendszergazdákkal együttműködve biztosítja a KGIR működéséhez szükséges szolgáltatói háttér megteremtését.

Átmeneti és záró rendelkezések

17. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba,* egyidejűleg a honvédelmi tárca Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer integrált emberi erőforrás-gazdálkodási alrendszerének működési rendjéről szóló 13/1999. (HK 7.) HM utasítás, a fejezet költségvetés gazdálkodási információs rendszerének fokozatos bevezetéséről és a további fejlesztéséről szóló 15/1998. (HK 8.) HM KÁT, MHPK, VKF együttes intézkedés, a Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer integrált emberi erőforrás-gazdálkodási alrendszerének alkalmazásba vételéről, valamint a Pénzügyi és Számviteli Információs Rendszer személyi alrendszerével történő párhuzamos üzemeltetéséről szóló 6/2000. (HK 4.) HM KÁT, MHPK, VKF együttes intézkedés, a Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer integrált emberi erőforrás-gazdálkodási alrendszer teljes körű próbaüzemeltetésre történő alkalmazásba vételéről szóló 32/2000. (HK 18.) HM KÁT, MHPK, VKF együttes intézkedés, a Honvédelmi Minisztérium Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer integrált emberi erőforrás-gazdálkodási alrendszerének két ütemben történő bevezetéséről szóló 42/2001. (HK 10.) HM KÁT, MHPK, VKF együttes intézkedés hatályát veszti.

18. § A KGIR alrendszereinek fejlesztési, bevezetési és üzemeltetési feladatainak irányítására – a HM közigazgatási államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnök jóváhagyásával – projekt-szervezetek működnek. A projekt-szervezetek összetételére és a tevékenységét meghatározó feladattervre vonatkozó javaslatot a 9. § (1) bekezdésében meghatározott tárca szintű projektvezető útján a kijelölt vezető terjeszti fel.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 94/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás módosította. Az utasítást az 58/2006. (HK 12.) HM utasítás 30. §-a hatályon kívül helyezte, 2006. június 8. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2002. április 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére