• Tartalom

45/2002. (HK 18.) HM utasítás

45/2002. (HK 18.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi feladatvégrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezetei kialakításával kapcsolatos egyes kérdésekről*

2002.05.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a fegyveres erők részletes bontású létszámáról szóló 62/2000. (VI. 21.) OGY határozathatározattal módosított 124/1997. (XII. 18.) OGY határozatban foglaltakra, továbbá a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló 94/2001. (XII. 21.) OGY határozatra, valamint a NATO irányítású balkáni katonai békefenntartó műveletekben résztvevő magyar katonai kontingensekről szóló 2040/2002. (II. 27.) kormányhatározatra, a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

2. § A Magyar Honvédség külföldi feladat-végrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezeteit, figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló, többször módosított 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat-felhasználásának a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 9011997. (V. 30.) Korm. rendeletben foglaltakra – a honvédelmi miniszter által kiadott alapító okirattal – ideiglenes katonai szervezetként kell létrehozni.

3. § (1) A jövőben kialakításra kerülő 2. § szerinti szervezetek jóváhagyott létszámkeretét kizárólag vezényléssel, a meglévő rendszeresített létszámkeret terhére lehet feltölteni.

(2) A 2. § szerinti szervezeteknek Ideiglenes Állományjegyzékkel kell rendelkezniük.

(3) Az Ideiglenes Állományjegyzéknek részletesen az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a tervezett személyi állomány beosztásának konkrét megnevezését;

b) az azonos beosztásokhoz tartozó létszámot;

c) a beosztáshoz tartozó rendfokozatot;

d) a katonaállomány vonatkozásában a beosztáshoz előírt katonai szakképzettségi számot, továbbá az állomány összesített létszámadatait.

4. § (1) Az ideiglenes katonai szervezet feladat-végrehajtásához szükséges fegyverzetet, harci-technikai és egyéb felszerelés típusát, mennyiségét Ideiglenes Felszerelési Jegyzékben kell rögzíteni.

(2) A fegyverzetet és a más felszerelést mindenkor a Magyar Honvédség rendszeresített eszközeiből kell biztosítani.

(3) Kivételes esetekben, ha a feladat végrehajtásához szükséges felszerelés nem áll rendelkezésre, úgy azokat a honvédelmi miniszter külön döntése alapján egyedi beszerzésből, illetve kétoldalú nemzetközi szerződések alapján külföldi kölcsönként a feladat végrehajtásának időtartamára kell biztosítani.

5. § Az Ideiglenes Állományjegyzéket, továbbá az Ideiglenes Felszerelési Jegyzéket az alapító határozatban a megalakításra kijelölt katonai szervezet vezetője (parancsnoka) állítja össze, és szolgálati úton jóváhagyásra előterjeszti a honvédelmi miniszternek.

6. § (1) A jelen utasítás szerint kialakított ideiglenes katonai szervezetek részére Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatot kell készíteni.

(2) Az Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatban rögzíteni kell a katonai szervezet rendeltetését, szervezeti elemeit, a vezetés (parancsnoklás) rendjét, a szervezeti elemek feladatait, valamint a működéssel kapcsolatos jog- és hatásköröket.

(3) Az Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatot a megalakításért felelős parancsnok(vezető) állítja össze és a HM Honvéd Vezérkar főnök hagyja jóvá.

7. § (1) Az ideiglenes katonai szervezetek költségvetésének tervezését, költségvetési gazdálkodását, annak elszámolását és beszámolását a hatályos jogszabályok előírásai szerint kell végrehajtani.

(2) A pénzügyi ellátás és a logisztikai biztosítás rendjéről a szakterületek tárcaszintű vezetői külön intézkedést adnak ki.

8. § (1) Jelen utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

(2) Az e tárgyban korábban készített parancsokat és intézkedéseket a szakmailag érintett szervek módosításra terjesszék elő a kiadmányozásra kijelölt elöljáró részére.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 44/2005. (HK 10.) HM utasítás 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2005. április 20. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2002. május 10.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére