• Tartalom

5/2002. (II. 22.) EüM–FVM együttes rendelet

5/2002. (II. 22.) EüM–FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről1

2009.03.01.

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. § (11) bekezdésében, valamint a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 65. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. § (1)2 A rendelet hatálya az 1. számú mellékletben meghatározott, élelmiszerként forgalomba hozatalra kerülő, külön jogszabályban meghatározott vámtarifaszámmal jelölt növényekre, növényi termékekre terjed ki. A megengedettnél több szermaradékot tartalmazó növény, illetve növényi termék élelmiszerként nem hozható forgalomba.

(2)3 A növényeken és növényi termékeken, valamint az azokban megengedett növényvédőszer- és növényi termék tartósítószer-maradék megengedhető mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(3) 0–3 év közötti gyermekek táplálására szolgáló növényen és növényi terméken, valamint ezekben előforduló növényvédőszer-hatóanyag maradék egyetlen hatóanyag esetében sem haladhatja meg a 0,01 mg/kg mennyiséget.

(4)4 Az anyatej-helyettesítő, illetve az anyatej-kiegészítő tápszerekben jelen lévő növényvédőszer-maradék megengedhető mértékére vonatkozóan külön jogszabály rendelkezései az irányadóak.

(5)5 E rendelet előírásait a szárított termékekre is alkalmazni kell, figyelembe véve a koncentrálódási faktorokat.

(6)6 A gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó egyéb minőségi előírásokat külön jogszabály tartalmazza.

(7)7 Az e rendelet szerinti növényvédőszer-maradék határértékek (a továbbiakban: MRL) az export előtt kezelt termékekre nem vonatkoznak, ha kielégítően lehet bizonyítani, hogy

a) a célország az adott károsító behozatalának megakadályozására egyedi kezelést ír elő, vagy

b) a célországba történő szállítás, illetve tárolás alatti védelem biztosítására szükséges a károsító elleni védekezés.

(8)8 Több növényből, növényi termékből készült élelmiszer növényvédőszer-maradék határértékét az egyedi komponensek tömeg szerint súlyozott MRL átlaga adja. Az egyes komponensek határértékei nem haladhatják meg az 1. számú mellékletben megadottakat.

(9)9 E rendelet alkalmazásában

a) növényvédőszer-maradék: a növényben, növényi termékben, illetve a környezet különböző elemeiben kimutatható, növényvédő szer alkalmazására visszavezethető hatóanyag fajlagos mennyisége, amely külön jelölés esetén a bomlás, illetve a reakciótermékek együttes mennyiségét is magában foglalja;

b) forgalomba hozatal: az (1) bekezdésben meghatározott termék betakarítás utáni, térítés ellenében vagy térítésmentesen történő bármely átruházása;

c)10 származási tagállam: az Európai Gazdasági Térség azon szerződő állama (a továbbiakban: Szerződő Állam), ahol a növényt, növényi terméket termelték és forgalomba hozták;

d)11 cél tagállam: azon Szerződő Állam, amelynek területére a növényt, növényi terméket beszállították és ott térítésért vagy térítésmentesen tovább forgalmazták;

e)12 ideiglenes határérték: a közösségi határérték hiányában a növényvédőszer-engedélyező hatóság által az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (a továbbiakban: OÉTI) szakvéleményének figyelembevételével megállapított határérték.

2. § (1)13 A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve (a továbbiakban: MgSzH területi szerv) rendszeresen ellenőrzi a növények és növényi termékek növényvédőszer-maradékát a termőhelyeken betakarításkor és szüretkor, a raktárakban kitároláskor, a nagybani gyűjtőhelyeken, a kereskedelmi, valamint a behozatali forgalomban. A vizsgálatokat a nemzeti és a Szerződő Államok által koordinált vizsgálati program szerint készített éves program alapján kell elvégezni. A program szerinti, illetve rendkívüli eset kapcsán a vizsgálatokat a 2. számú mellékletben feltüntetett analitikai vizsgálatra kijelölt intézmények laboratóriumai végzik. A vizsgálati programról és a vizsgálati eredményekről, a megtett intézkedésekről az Európai Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) és a Szerződő Államokat minden év december 31-éig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ) tájékoztatja. A kereskedelmi forgalomban végzett vizsgálatok eredményeit az intézmények éves jelentésben nyilvánosságra hozzák. A Nemzeti Akkreditáló Testület által növényvédőszer-maradék vizsgálatokra akkreditált laboratóriumok (a továbbiakban: akkreditált laboratóriumok) is jogosultak ellenőrző szermaradék vizsgálatok végzésére.

(2) Behozatali küldemény esetében az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által erre kijelölt intézetek szakmailag egyeztetett javaslata alapján az évente kiadott mintavételi irányelvnek megfelelően kerül sor mintavételre. A mintavételt az illetékes növény-egészségügyi határkirendeltség végzi, amely továbbítja a mintát az illetékes vizsgáló intézetnek.

(3)14 A mintavételt és a vizsgálatokat az állati eredetű élelmiszerekben található peszticid-maradék megengedhető mértékéről szóló külön jogszabály, valamint a Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény szerinti eljárással kell végrehajtani. Ezzel egyenértékű, validált vizsgálati módszer is alkalmazható, amelyről a Szerződő Államokat tájékoztatni kell.

(4)15 A mintavételről készített, e rendelet 3. számú melléklete szerinti jegyzőkönyv egy példánya és az ellenminta az ellenőrzött gazdálkodó szervezetnél vagy személynél marad. Az ellenminta vételétől az ügyfél kérelmére el lehet tekinteni, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell. Az ellenminta tárolására a minta tárolására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell, erre az ügyfél figyelmét a jegyzőkönyvben fel kell hívni. A kijelölt intézmény a minta vizsgálatának eredményéről értesíti az ügyfelet.

(5)16 Ha a vizsgáló intézmény laboratóriuma a mintában a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, vagy az adott kultúrában nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutat ki a vizsgálati jegyzőkönyvet a hatósági intézkedésre jogosult intézménynek soron kívül megküldi, amely a kifogásolt növényt, növényi terméket azonnali hatállyal zárolja. A zárolás a területileg illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézete (a továbbiakban: ÁNTSZ intézet) határozatának meghozataláig tart.

(6)17 Az ÁNTSZ határozattal dönt a növények és növényi termékek további forgalmazhatóságáról, felhasználhatóságáról, illetve indokolt esetben a környezetvédelmi előírásokat betartó megsemmisítéséről. A megsemmisítés költsége belföldi növény, növényi termék esetén a tulajdonost, import esetén az importálót, illetve a növény, növényi termék tulajdonosát terheli.

(7)18 Az (1) bekezdés szerinti éves program és a (2) bekezdés szerinti mintavételi irányelv szerinti – a 2. számú melléklet táblázatában szereplő növény, növényi termék, élelmiszer-alapanyag és dohány – ellenőrző vizsgálatért, illetve mintavételért a külön jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, ha a növényben, növényi termékben, élelmiszer-alapanyagban és dohányban a kijelölt intézmény laboratóriuma az (5) bekezdésében meghatározott kifogást állapított meg. A 2. számú mellékletben felsorolt intézmények részére az előző termékek esetén az éves programon, illetve mintavételi irányelven kívüli vizsgálatokért, mintavételért a külön jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni. Élelmiszerbiztonsági indokok alapján a piacra kerülő termékek tételes vizsgálata is elrendelhető.

(8)19 Az ellenőrző vizsgálat, illetve mintavétel díját a növény és növényi termék tulajdonosa, importálója köteles megtéríteni. A vizsgálati díjat a vizsgálatot végző intézmény számlázza. Határon történő mintavételnél a mintavétel díját a mintavételt végző határállomás számlázza.

(9)20 A megrendelésre végzett mintavételért és vizsgálatért a megrendelő a külön jogszabályban meghatározott díjat köteles fizetni.

(10)21 Növényvédőszer-maradék tartalomra hivatkozva nem lehet megtiltani vagy akadályozni növényi termék forgalomba hozatalát, amennyiben a maradék mértéke nem haladja meg az 1. számú mellékletben feltüntetett értékeket.

(11)22 Amennyiben új információk alapján megállapítást nyer, hogy a mellékletben megadott határérték veszélyezteti az ember vagy állat egészségét, az engedélyező hatóság ideiglenesen csökkentheti a határértéket, amit a növényvédőszerengedélyező hatóság határozatban rendel el. A határozat európai közösségi eljárásban kerülhet felülvizsgálatra.

(12)23 Ideiglenes határérték az Európai Unió Tanácsa vagy a Bizottság döntéséig, de legfeljebb négy évig tartható fenn.

(13)24 Ideiglenes határérték alkalmazása esetén, illetve abban az esetben, ha a magyar határérték eltér az Európai Unióban vagy valamely Szerződő Államban már megállapítottól, az MgSzH Központ az érdekelt hatóságokkal egyeztetve a szükséges intézkedést az európai közösségi egyeztetési eljárás alapján teszi meg.

(14)25 Növényi termék fertőtlenítésére (gombabetegség, rovarkártevő ellen) használt hatóanyag esetén a megengedett határértéknél magasabb szermaradékkal a termék szállítására, tárolására csak akkor kerülhet sor, ha biztosítható, hogy a felhasználás időpontjára a termék növényvédőszer-maradéka a megengedett határértéket nem haladja meg.

(15)26 Harmadik országba történő export esetében a célország növényvédőszer-maradék előírásait kell figyelembe venni.

(16)27 Amennyiben más Szerződő Államból beszállított növényben vagy növényi termékben kimutatható növényvédőszer-maradékra nincs elfogadott határérték, az egészségvédelem követelményeit és a származási tagállam jó mezőgazdasági gyakorlatát figyelembe véve ideiglenes vagy állandó határértéket kell meghatározni.

(17)28 Amennyiben valamely más Szerződő Államból beszállított növényre vagy növényi termékre

a) az 1. számú mellékletben nincs határérték,

b) a határérték alacsonyabb, mint a származási tagállamban megállapított, vagy

c) a határérték miatt a tétel forgalomba hozatalát korlátozták, úgy erről a származási tagállamot és a Bizottságot a termék beérkezését követően, illetve az intézkedés meghozatalától számított húsz napon belül az MgSzH Központ írásban tájékoztatja. Ezt követően – az európai közösségi eljárások figyelembevételével – késedelem nélkül egyeztetni kell a származási tagállammal. Az egyeztetés eredményéről a Szerződő Államot és a Bizottságot az MgSzH Központ tájékoztatja.

(18)29 A (17) bekezdés c) pontja alapján hozott intézkedésre vonatkozó értesítési kötelezettség csak az Európai Unió tagállamai esetében áll fenn.

(19)30 Az élelmezés-egészségügyi várakozási időn belül történt kényszer-betakarítás esetén a termelő köteles azt az MgSzH területi szervnek bejelenteni, és a termék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőriztetni. Az ilyen termék csak más termékektől elkülönítetten tárolható, felhasználása, forgalomba hozatala további intézkedésig tilos. Amennyiben az ellenőrzés a megengedettnél magasabb növényvédőszer-maradékot állapít meg, akkor az (5) bekezdés szerint kell eljárni.

2/A. §31 (1)32 A vizsgáló az MgSzH területi szerv, az általa ellenőrzött növény vagy növényi termék növényvédőszer-maradék, illetve termésnövelő anyagból származó toxikus vegyi anyag tartalmának laboratóriumi vizsgálati eredményeit megengedett határértéket meghaladó tartalom esetén – a termelő, illetve az ellenőrzött személy nevével és lakcímével vagy székhelyével együtt – a 4. számú melléklet szerinti formában közzéteszi.

(2) A vizsgálati eredményeket havonta, a laboratóriumi vizsgálati bizonyítvány kiállítását követő hónap utolsó napjáig a mintavétel helye szerint illetékes, belföldi rendeltetési helyre szánt behozatali küldemény esetén a rendeltetési hely szerint illetékes polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni.

(3)33 Az MgSzH területi szerv a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő közzététel mellett más módon is intézkedhet a vizsgálati eredmények közzétételéről.

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) A növényvédő szer érvényes engedélyokiratában (a továbbiakban: engedélyokirat) előírt növényvédőszer-maradék határérték e rendelet hatálybalépésével az 1. számú mellékletben meghatározott határértékre módosul.

(3) Az 1. számú mellékletet rendszeresen felül kell vizsgálni. A rendelet hatálybalépése után engedélyezett új hatóanyag, illetve már engedélyezett hatóanyag új kultúrában való alkalmazásának engedélyezésekor az engedélyokiratban megállapított határérték az irányadó az 1. számú melléklet felülvizsgálatáig.

(4)34 Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Tanács 76/895/EGK irányelve (1976. november 23.) a gyümölcsökben és zöldségekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 81/36/EGK, 88/298/EGK, 89/186/EGK, 93/58/EGK, 96/32/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 80/428/EGK, 2000/24/EK, 2000/57/EK, 2000/82/EK, 2003/60/EK, 2003/118/EK, 2006/59/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/8/EK, 2007/55/EK, 2007/57/EK bizottsági irányelvek;

b) a Tanács 86/362/EGK irányelve (1986. július 24.) a gabonafélékben, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító, illetve kiegészítő 88/298/EGK, 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK, 97/41/EK tanácsi irányelvek és 97/71/EK, 98/82/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/ bizottsági irányelvek;

c) a Tanács 90/642/EGK irányelve (1990. november 27.) egyes növényi eredetű termékekben – többek között a gyümölcsökben és zöldségekben –, illetve azok felületén található peszticidszer-maradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító és kiegészítő 93/58/EGK, 94/30/EK, 95/38/EK tanácsi irányelvek, 97/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/48/EK, 2000/57/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2001/35/EK, 2001/39/EK, 2001/48/EK, 2001/57/EK, 2002/5/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/76/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2002/100/EK, 2003/60/EK, 2003/62/EK, 2003/69/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/59/EK, 2004/61/EK, 2004/95/EK, 2004/115/EK, 2005/37/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2005/74/EK, 2005/76/EK, 2006/4/EK, 2006/9/EK, 2006/53/EK, 2006/59/EK, 2006/60/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2006/92/EK, 2007/7/EK, 2007/8/EK, 2007/9/EK, 2007/11/EK, 2007/12/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/39/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK, 2007/62/EK, 2007/73/EK bizottsági irányelvek.

1. számú melléklet az 5/2002. (II. 22.) EüM–FVM
együttes rendelethez35

Megengedett növényvédőszer-hatóanyag maradék növényekben, növényi termékekben
Megengedett növényvédőszerhatóanyag maradék növényekben, növényi termékekben
1

A rendeletet a 66/2010. (V. 12.) FVM rendelet 15. § (1) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2010. május 27. napjával.

4

Az 1. § (4) bekezdését az 59/2003. (X. 16.) ESZCSM–FVM e. r. 1. §-a iktatta a szövegbe.

5

Az 1. § (5) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

7

Az 1. § (7) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

8

Az 1. § (8) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

9

Az 1. § (9) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

10

Az 1. § (9) bekezdésének c) pontja a 42/2004. (IV. 26.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 1. § (9) bekezdésének d) pontja a 42/2004. (IV. 26.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1. § (9) bekezdésének e) pontja a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 3. § (5) bekezdésének a) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 2. § (3) bekezdése az 1/2004. (XI. 5.) EüM–FVM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 2. § (5) bekezdésének második mondata a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 3. § (5) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 2. § (6) bekezdése a 46/2005. (X. 28.) EüM–FVM együttes rendelet 1. § (2) bekezdése, a 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. § (2) bekezdésének 60. pontja szerint módosított szöveg. Ez utóbbi módosító rendelet 45. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. március 1. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

19

A 2. § (8) bekezdését az 59/2003. (X. 16.) ESZCSM–FVM e. r. 2. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

20

A 2. § (9) bekezdését az 59/2003. (X. 16.) ESZCSM–FVM e. r. 2. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

21

A 2. § (10) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

22

A 2. § (11) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

23

A 2. § (12) bekezdését a 42/2004. (IV. 26.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (4) bekezdése iktatta a szövegbe.

25

A 2. § (14) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

26

A 2. § (15) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

27

A 2. § (16) bekezdését a 42/2004. (IV. 26.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (5) bekezdése iktatta a szövegbe.

29

A 2. § új (18) bekezdését a 21/2006. (V. 15.) EüM–FVM együttes rendelet 1. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (18) bekezdés számozását (19) bekezdésre változtatva.

30

A 2. § (18) bekezdését a 8/2004. (II. 17.) ESZCSM–FVM együttes rendelet 2. §-ának (3) bekezdése iktatta be. A 2. § eredeti (18) bekezdésének számozását a 21/2006. (V. 15.) EüM–FVM együttes rendelet 1. §-a (19) bekezdésre változtatta. A 2. § (19) bekezdésének első mondata a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 3. § (5) bekezdésének f) pontja szerint módosított szöveg.

33

A 2/A. § (3) bekezdése a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 3. § (5) bekezdésének g) pontja szerint módosított szöveg.

34

A 3. § (4) bekezdése a 91/2008. (VII. 24.) FVM–EüM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

36

Az 1/A. számú melléklet a 46/2005. (X. 28.) EüM–FVM együttes rendelet 2. §-a szerint módosított szöveg.

37

A 2. számú melléklet az 59/2003. (X. 16.) ESZCSM–FVM e. r. 4. §-ával megállapított, valamint a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 2. §-a szerint módosított szöveg.

38

A 3. számú mellékletet a 30/2006. (VIII. 3.) EüM–FVM együttes rendelet 5. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 17/2007. (IV. 4.) EüM–FVM együttes rendelet 2. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére