• Tartalom

5/2002. (I. 25.) HM rendelet

5/2002. (I. 25.) HM rendelet

a szerződéses katonák továbbszolgálói jutalma, leszerelési segélye, illetőleg toborzópénze megállapításának és kifizetésének rendjéről1

2012.12.26.

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 287. §-ának e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szerződéses katonák leszerelési segélye, illetőleg toborzópénze megállapításának és kifizetésének rendjét a következők szerint állapítom meg:

1. § A rendelet hatálya a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

2. §2 (1) A Hjt. 68. §-ának (6) bekezdése alapján visszafizetendő összeg megállapításakor a szolgálati viszony megszűnése napján számított távolléti díjat kell alapul venni azzal, hogy a visszafizetendő összeg a korábban kifizetésre került toborzópénz összegét nem haladhatja meg.

(2) A ténylegesen leszolgált időtartam kiszámításakor minden megkezdett hónap teljes leszolgált hónapnak számít.

2/A. §3 A szerződéshosszabbítási díjat a letöltött szolgálati idő utolsó napján számított távolléti díj alapján legkésőbb a szerződés meghosszabbítását követő második havi illetménnyel együtt kell kifizetni.

2/B. §4 (1) A kifizetésre kerülő leszerelési segély összegének megállapításakor a (2) bekezdés szerint számított jogosultsági hónapok számát, valamint a kifizetés időpontjában számított távolléti díjat kell alapul venni.

(2) A jogosultsági hónapok meghatározásánál a folyamatos szerződéses szolgálatban eltöltött időszak alapján – a Hjt. 68. § (1) bekezdése szerint – számított hónapok összegét kell alapul venni, amelyet csökkenteni kell

a) toborzópénz kifizetése esetén a Hjt. 68. § (5) bekezdése és

b) szerződés-hosszabbítási díj kifizetése esetén a Hjt. 68. § (11) bekezdése

szerinti jogosultsági hónapok számával.

(3) Ha a szerződéses katona szolgálati viszonya a szerződésben vállalt idő előtt szűnik meg, a leszerelési segély időarányos számításakor minden megkezdett hónapot teljes hónapként kell figyelembe venni.

2/C. §5 (1) Az utolsó szerződés-hosszabbításkor kifizetett szerződés-hosszabbítási díj teljes összegét vissza kell fizetnie annak a szerződéses állományú katonának, akinek szolgálati viszonya szerződése lejárta előtt

b) a Hjt. 59. § (2) bekezdés a) pontja – amennyiben az abban foglaltak az érintettnek felróható ok miatt következnek be –, valamint

alapján szűnt meg.

(2) Annak a szerződéses állományú katonának, akit szerződése lejárta előtt szolgálatának megszakítása nélkül hivatásos állományba vettek és hivatásos szolgálati viszonya az (1) bekezdés szerinti okból, az utolsó szerződésében vállalt időtartam kétszerese előtt szűnik meg, vissza kell fizetnie az utolsó szerződés hosszabbításakor felvett szerződés-hosszabbítási díj teljes összegét.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2002. január hó 1-jétől kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg a szerződéses katonák leszerelési segély, illetőleg továbbszolgálói jutalma kifizetési rendjéről szóló 13/1996. (X. 15.) HM rendelet hatályát veszti.

4. § (1) Az a szerződéses katona, akinek a szolgálati viszonya 1991. július hó 1-je előtt kezdődött és a Hjt. hatálybalépése napján is fennállt – a szolgálati viszony megszűnésén a hivatásos állományba vételt is ideértve –, a (2) bekezdés alá tartozók kivételével továbbszolgálói jutalomra jogosult, melynek összege minden szolgálatban eltöltött év után:

a) tiszt esetében 1–4 évig évente kéthavi, 5–10 évig évente két és fél havi, összesen legfeljebb huszonhárom havi,

b)6 altiszt esetében 1–10 évig évente egy és fél havi, 11–15 évig évente kéthavi, összesen legfeljebb huszonöt havi

alapilletménynek felel meg.

(2) Annak a szerződéses katonának, akinek a jogviszonya a Hjt. 56. § b), e), f) pontjában foglalt okból szűnik meg, nem fizethető ki a továbbszolgálói jutalom.

(3) Az (1) bekezdés alá tartozó szerződéses katonák esetében a továbbszolgálói jutalom mellett a leszerelési segélyt is ki kell számítani és a szolgálati viszony megszűnésekor – ha arra nem a (2) bekezdésben felsorolt okokból kerül sor, a Hjt. 275. § (2) bekezdés alapján – a leszerelési segély és a továbbszolgálói jutalom közül a magasabb összegűt kell folyósítani.

(4) Az (1) bekezdés alapján megállapított továbbszolgálói jutalmat a korábban kifizetett jutalom előleg kifizetéskori összegével csökkenteni kell.

5. § Az a szerződéses katona, akinek a szolgálati viszonya 1991. július 1-je és a Hjt. hatálybalépése közötti időszakban kezdődött, a szolgálati viszony megszűnésekor a Hjt. 68. §-a szerint jogosult a leszerelési segélyre.

6. § A továbbszolgálói jutalom és a toborzópénz – az adózás és az egyéb levonások szempontjából – leszerelési segélynek minősül.

7. §7 E rendeletnek az egyes honvédelmi miniszteri rendeletek módosításáról szóló 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 25. §-sával megállapított 2/C. §-sát az R. hatálybalépését8 követő napon megkezdett, hivatásos és szerződéses szolgálati viszony megszűnésére irányuló eljárások esetében kell alkalmazni. Az eljárás a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet 86. § (2) bekezdése szerinti személyi beszélgetés lefolytatásával minősül megkezdettnek.

1

A rendeletet a 21/2013. (IX. 17.) HM rendelet 116. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2013. szeptember 25. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 115. §-át.

2

A 2. § a 22/2009. (XII. 29.) HM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2/A. §-t újonnan a 22/2009. (XII. 29.) HM rendelet 6. §-a iktatta be.

4

A 2/B. §-t a 22/2009. (XII. 29.) HM rendelet 6. §-a iktatta be.

5

A 2/C. §-t a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 25. §-a iktatta be.

6

A 4. § (1) bekezdés b) pontja a 23/2012. (XII. 18.) HM rendelet 27. §-a szerint módosított szöveg.

8

A hatálybalépés napja: 2012. december 26.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére