• Tartalom

53/2002. (HK 20.) HM utasítás

53/2002. (HK 20.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a költségvetési felügyelete alá tartozó hivatalok köztisztviselőinek egyes költségtérítéseiről*

2002.07.22.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontja alapján a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a költségvetési felügyelete alá tartozó hivatalok köztisztviselői egyes költségtérítéseinek megállapítására és folyósítására – figyelemmel a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, illetőleg a HM köztisztviselőinek közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos ügyintézés egyes kérdéseiről szóló 21/1994. (HK 10.) HM utasításban foglaltakra – a következő utasítást adom ki:

l. § Az utasítást a Honvédelmi Minisztérium, a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal, a HM Katonai Légügyi Hivatal és a HM Védelmi Hivatal köztisztviselői tekintetében kell alkalmazni.
2. § A köztisztviselők egyes költségtérítéseinek megállapítására és folyósítására – eltérő rendelkezés hiányában – a hivatásos és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes költségtérítéseiről szóló 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) előírásait az ezen utasítás 3-6.§-ában foglaltak figyelembevételével, értelemszerűen kell alkalmazni.
3. § A köztisztviselők belföldi szolgálati (hivatali) kiküldetése esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/C. §-ában meghatározott szabályok szerint jogosultak élelmezési költségtérítésre (napidíjra).
4. § Belföldi kiküldetés teljesítése során a köztisztviselő a kiküldetést elrendelő főnök (vezető) által írásban meghatározott közlekedési eszközt, szállodát vehet igénybe. A vezető és az ügyintéző állománycsoportba tartozó köztisztviselők részére a magasabb komfortfokozatú (I. osztály, Intercity stb.) közlekedési eszköz igénybevételét kell engedélyezni. A köztisztviselő belföldi szolgálati kiküldetése esetén a költségvetési szervek és intézmények főfoglalkozású alkalmazottait megillető utazási kedvezményekre vonatkozó szabályokat az R. 58. §-ának figyelembevételével kell alkalmazni.
5. § A továbbtanuló köztisztviselők, illetőleg a köztisztviselők helyi szolgálati utazásainak költségeit az R. közalkalmazottakra vonatkozó rendelkezései szerint kell megtéríteni és elszámolni.
6. § A köztisztviselők részére az albérleti díj hozzájárulást a HM rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet és végrehajtási rendelkezései megfelelő alkalmazásával kell megállapítani és folyósítani.
7. § Az l. §-ban említett szervezeteknél munkaviszonyban álló munkavállalók egyes költségtérítéseit – ideértve a belföldi kiküldetési költségek, a helyi szolgálati utazások, a munkábajárási költségek és a továbbtanulók egyes költségtérítéseit – a közalkalmazottakra vonatkozó szabályok szerint, a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2001. évi XXXVI. törvény 107. §-ban foglaltak figyelembevételével kell megállapítani.
8. § Ez az utasítás a közzétételt követő 3. napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2002. április 18-tól kell alkalmazni, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium és a költségvetési felügyelete alá tartozó hivatalok köztisztviselőinek egyes költségtérítéseiről szóló 7/2001. (HK 3.) HM utasítás.
Juhász Ferenc s. k.,
honvédelmi miniszter
*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 44. §-a, a 121/2007. (HK 21.) HM utasítás 3. § 3. pontja, a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 8. §-a módosította. Az utasítást utóbb a 66/2019. (XI. 14.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2019. november 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére