• Tartalom

65/2002. (HK 22.) HM utasítás

65/2002. (HK 22.) HM utasítás

a Magyar Honvédség védelmi képességeinek felülvizsgálatáról*

2002.07.26.
A Magyar Honvédség alaprendeltetésének végrehajtására való képességének biztosítása, az euro-atlanti békéhez és biztonsághoz való minőségi hozzájárulása, különösen az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében vállalt kötelezettségek teljesíthetősége érdekében a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő
utasítást
adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban HM), a HM hivatalaira, háttérintézményeire, az MK Katonai Biztonsági Hivatalra, az MK Katonai Felderítő Hivatalra és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) A vezetési rendszer javítása, a tervezési hiányosságok, a tervek és a rendelkezésre álló erőforrások közötti összhang hiányának, illetve az anyagi eszközök célszerűtlen felhasználásának megszüntetése érdekében elrendelem az MH védelmi képességeinek teljes körű felülvizsgálatát.

(2) A felülvizsgálat során a részletes politikai célokat és az azok teljesítéséhez szükséges képességeket a Kormány külpolitikai céljaiból, a Nemzeti Biztonsági Stratégiából kiindulva kell megfogalmazni.

(3) A felülvizsgálatnak egy forrásokkal megfelelően alátámasztott, kiegyensúlyozott és koherens tervet kell eredményeznie, amely – szükség esetén – döntési változatokat, valamint a következő tíz évre vonatkozóan a honvédelmi tárca teljes egészére vonatkozó forráselosztási javaslatot tartalmaz.

(4) A védelmi felülvizsgálatot 2003. március 31-ig kell elvégezni olyan ütemezéssel, hogy a prágai NATO csúcstalálkozó előtt már megalapozott előzetes következtetések álljanak rendelkezésre.

3. § (1) A felülvizsgálat irányítására Védelmi Felülvizsgálatot Irányító Bizottságot (a továbbiakban VFIB) hozok létre:

Bizottság vezetője:

Iváncsik Imre, HM politikai államtitkár

Tagjai:

 

Bali József, HM védelempolitikai helyettes államtitkár

 

 

 

Zámbori Mihály, HM védelemgazdasági helyettes államtitkár

 

 

 

Dr. Szenes Zoltán vörgy., HM HVK törzsigazgató

(2) A VFIB munkájában való részvételre teljes jogú tagként, beleegyezésük esetén felkérem Burány Sándort, Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát, Bródi Gábort, a Külügyminisztérium helyettes államtitkárát, Akóts Klárát, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai tanácsadóját és Simon Cristopher Routh védelmi tervezési tanácsadót.

(3) A VFIB vezetője és (1) bekezdésben felsorolt tagjai a felülvizsgálat körében a HM Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzata szerinti vezetési rendtől eltérő egyedi feladatszabásra jogosultak.

4. § (1) A VFIB feladata, hogy a Magyar Köztársaságnak és ezen belül a Magyar Honvédségnek az euro-atlanti békéhez és biztonsághoz való minőségi hozzájárulása érdekében pontos, tényszerű és átlátható módszerek segítségével irányítsa az MH védelmi képességeinek felülvizsgálatát.

(2) A VFIB a felülvizsgálat eredményeként:

a) fogalmazza újjá a nemzeti érdekek és célok alapján az MH feladatait,

b) ehhez határozza meg a szükséges – fontosságuk szerint rangsorolt – képességeket,

c) teljes és részletes rendszert alkotva javasolja a szükséges képességekhez az erőforrások hozzárendelését, valamint

d) egyértelműen határozza meg az ehhez tartozó jog- és hatásköröket, illetve biztosítsa az elszámoltathatóságot.

5. § A védelmi felülvizsgálattal összefüggő tevékenység figyelemmel kísérése, a szükséges közbenső döntések és intézkedések meghozatala érdekében a VFIB vezetője hetente, 3.§ (1) bekezdés szerinti tagjai szükség szerint jelentést tesznek a honvédelmi miniszternek.

6. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 35/2006. (HK 9.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte, 2006. április 18. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2002. július 26.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére