• Tartalom

7/2002. (HK 5.) HM utasítás

7/2002. (HK 5.) HM utasítás

a humán és személyügyi kontrolling tevékenység rendjéről*

2002.03.01.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 41. § (2) bekezdés n) pontjára – a honvédelmi tárca komplex ellenőrzési rendszerén belül az emberi erőforrással való gazdálkodás eredményességére, illetve az állomány biztosításának, foglalkoztatásának hatékonyságára, feltételeire és körülményeire irányuló humán és személyügyi kontrolling rendjére a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a honvédelmi miniszter irányítása, felügyelete alá tartozó valamennyi szervezetre.

(2) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatoknál csak a miniszter külön intézkedésében meghatározott módon, és kijelölt személyek által végezhető a humán és személyügyi kontrolling tevékenység körébe tartozó vizsgálat.

(3) A humán és személyügyi kontrolling – mint vizsgálati tevékenység – nem minősül a külön jogszabályban meghatározott szervek által végzett, a foglalkoztatási szabályok betartására irányuló, hatósági (munkaügyi) ellenőrzésnek.

2. § A humán és személyügyi kontrolling tevékenység kiterjed:

(1) Az emberi erőforrás állapotváltozásainak nyomon követésére:

a) a terv- és tényadatok összehasonlítására,

b) az eltérések meghatározására,

c) az eltérések okainak elemzésére, értékelésére.

(2) A humán erőforrás gazdálkodás és fejlesztés eredményeinek megállapítására.

(3) A humán erőforrás fejlesztésre biztosított pénz- és anyagi eszközök kihasználtságára, felhasználására.

(4) Javaslatok kidolgozására a szükséges intézkedések meghozatala érdekében.

3. § (1) A humán és személyügyi kontrolling tevékenység végrehajtó szervezete a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztálya (a továbbiakban: HM HPF), melynek közvetlen felügyeletét, irányítását a humánpolitikai helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM HPHÁT) valósítja meg.

(2) A HM HPF a minisztérium éves ellenőrzési tervével összhangban elkészített és a közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) által jóváhagyott éves vizsgálati terv szerint, valamint a miniszter, HM KÁT és a Honvéd Vezérkar főnöke utasítására végez a 2. §-ban meghatározott területekre vonatkozó vizsgálatokat.

4. § A humán és személyügyi kontrolling formái: átfogó, téma-, cél-, utóvizsgálat.

(1) Átfogó vizsgálat keretében kell egy költségvetési szervnél (szervezeti egységnél) meghatározott hosszabb időszak (általában 1–3 év) alatt végzett szakmai feladatok és az erőforrás gazdálkodást jellemző folyamatok együttes, egymással összefüggésben történő összehasonlítását elvégezni.

(2) Témavizsgálatot kell tartani, ha a humánerőforrás gazdálkodást érintő folyamatot egy időben több költségvetési szervnél (szervezeti egységnél) indokolt megvizsgálni. Cél: a megszerzett adatok feldolgozását követően általánosítható következtetések megállapítása, javaslattétel a megfelelő intézkedések meghozatalára.

(3) Célvizsgálatot kell végezni, ha a költségvetési szervnél (szervezeti egységnél) a humánerőforrással kapcsolatos egyedi téma, feladat, folyamat kivizsgálása válik szükségessé.

Utóvizsgálatot kell tartani, ha valamely előzőleg végrehajtott vizsgálat megállapításai és javaslatai alapján indokolt a megtett intézkedések teljesítésének és azok hatásának vizsgálata.

5. § A vizsgálat végrehajtására a HM HPF vezetője tervet készít, amelyben rögzíteni kell: a vizsgálat célját, tartalmát, módszerét, helyét, idejét, a vizsgálat alá vont szervezetek megnevezését, a vizsgálat vezetőjét. Speciális szaktudást igénylő feladat, vagy részfeladat esetén a HM HPF vezetője külső szakértőt is felkérhet.

6. § (1) A vizsgálatról a befejezést követő 30 napon belül jelentést kell készíteni, melynek tartalmaznia kell: a vizsgálat tárgyát, formáját, időtartamát, a fontosabb tapasztalatokat, megállapításokat, következtetéseket, a javasolt intézkedéseket.

(2) A jelentés jóváhagyója:

a) éves terv alapján végrehajtott vizsgálat esetén: a HM KÁT,

b) egyedi utasításra végrehajtott vizsgálat esetén: az utasítást adó vezető (3. § (2) bekezdés).

7. § A kontrolling szervezet felépítését a Munkaköri Jegyzékben; jogállását, feladatait a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában kell előírni. A vizsgálatok végrehajtásának részletes szabályait a HM HPF ügyrendje tartalmazza, amelyet a HM KÁT hagy jóvá.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 28/2003. (HK 9.) HM utasítás, a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 39. §-a és 134. §-ának 9. pontja módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § i) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére