• Tartalom

83/2002. (HK 26.) HM utasítás

83/2002. (HK 26.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Véleményező Bizottságának létrehozásáról és feladatairól*

2002.10.31.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Véleményező Bizottságának létrehozására – a következő utasítást adom ki.

1. § (1) A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) és a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alatt álló szervezetek személyi állományába nem tartozóknak a honvédelmi célkitűzések megvalósításáért végzett kiemelkedő munkája, valamint jutalmazásra érdemes cselekedetei elismerésére tett javaslatok előzetes elbírálására, továbbá az elismerésről való döntés előkészítésére HM Társadalmi Véleményező Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) hozok létre.

2. § (1) A Bizottság összetétele:

– elnök: a HM politikai államtitkár (a továbbiakban: HM PÁT) (akadályoztatása esetén a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető helyettesíti);

– titkár: a HM állományából a HM PÁT által kijelölt személy;

– tagok: a HM Kommunikációs Főigazgatóság Társadalmi kapcsolatok Osztály;

a HM Humánpolitikai Főosztály Személyügyi Osztály;

a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum;

a HM Honvéd Vezérkar Személyügyi Csoportfőnökség (továbbiakban: HM HVK Szü. Csf.-ség) egy-egy kijelölt képviselője, valamint

a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége;

a Magyar Tartalékosok Szövetsége;

a Történelmi Igazságtétel Bizottság (Katonai Tagozat);

a Honvéd Hagyományőrző Egyesület;

a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetsége;

a Magyar Nemzeti Ellenállás Szövetsége

egy-egy delegált képviselője.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt szervezetek az általuk kijelölt, illetve delegált bizottsági tag személyéről a Bizottság elnökét írásban tájékoztatják.

3. § (1) Az l. §-ban említett javaslatot állami és magán intézmények, az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján létrehozott társadalmi szervezetek, ezek vezető tisztségviselői, bizottságai illetve magánszemélyek tehetnek a Bizottság részére.

(2) Az elismerésekre vonatkozó döntési javaslat kialakítását a Bizottság előzetes eljárása előzi meg, amely az (1) bekezdés szerinti javaslat benyújtását követően indul.

(3) Az előzetes eljárást a Bizottság titkára folytatja le, és annak befejezését követően az ügyet

– polgári személy esetén a HM TVB elnöke (vagy titkára),

– nyugállományú katona esetén a HM HVK Szü. Csf-ség képviselője,

– rehabilitációban részesült katona esetén a HM Rehabilitációs Bizottsága titkára útján a Bizottság elé terjeszti.

(4) Az elismerésre vonatkozó javaslat nem lehet ellentétes a hatályos jogszabályokkal.

4. § (1) A Bizottság az alakuló ülésen elfogadott, és a HM PÁT által ellenjegyzett ügyrend szerint ülésezik.

(2) A Bizottság a javaslatokról egyszerű többséggel, szavazással dönt. A tagok egy-egy szavazattal rendelkeznek. A Bizottság határozatképes, ha tagjainak legalább a fele jelen van. Szavazategyenlőség esetén a Bizottság elnökének szavazata dönt.

(3) Az elnök a Bizottság munkájának segítésére szakértőt vehet igénybe, illetve a Bizottságban nem képviselt társadalmi szervezeteket kérhet fel közreműködésre.

(4) Azon társadalmi szervezetek, amelyek nem vesznek részt a Bizottság munkájában, de ötnél több elismerési javaslatot terjesztenek be, az adott bizottsági ülésre megfigyelőként meghívhatók.

(5) A Bizottság álláspontja kialakításához – az elismerésre javasolt személlyel kapcsolatos – törvényesen beszerezhető információkat használhat fel.

(6) Nyugállományú katonát érintő javaslathoz ki kell kérni a lakóhelye szerint illetékes megyei hadkiegészítő parancsnokság véleményét is.

(7) A Bizottság üléséről rövidített jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a Bizottság munkájába a (3) bekezdés szerint bevont társadalmi szervezetek és szakértők véleményét is. A jegyzőkönyvet a Bizottság írásbeli javaslatához mellékelni kell.

5. § (1) A Bizottság javaslatát annak elnöke – az elismerések rendjéről rendelkező hatályos honvédelmi miniszteri rendeletben meghatározottak szerint – terjeszti fel az elismerés adására jogosulthoz.

(2) A Bizottság – a személyügyi szervekkel összhangban – az általa támogatott elismerés átadásának szintjére, helyére és idejére vonatkozóan is javaslatot tesz.

(3) Rendkívüli esetben a Bizottság elnöke önállóan is tehet javaslatot, de arról a Bizottságot utólag tájékoztatni köteles.

6. § (1) Az elismerésről, vagy a javaslat elutasításáról a javaslat kezdeményezőjét tájékoztatni kell.

(2) Az elismerésben részesültekről nyilvántartást kell vezetni.

7. § (1) A HM, az MH és a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alatt álló szervezeteknek, a hozzájuk benyújtott elismerési javaslatot illetékességből, soron kívül, közvetlenül a HM Humánpolitikai Főosztályra, a szolgálati nyugállományba helyezett katonákat érintő javaslatot pedig a HM HVK Szü. Csf.-ségre kell felterjeszteni.

(2) A Bizottság éves munkájáról szóló jelentését annak elnöke a honvédelmi miniszternek a tárgyévet követő január 31-ig terjeszti fel.

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 47. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére