• Tartalom

88/2002. (HK 27.) HM utasítás

88/2002. (HK 27.) HM utasítás

a beszerzési szerződések termékkodifikációs záradékának alkalmazásáról*

2002.12.15.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdésének o) pontjában kapott felhatalmazás alapján a beszerzések során a védelmi tárca ellátási rendszerébe kerülő termékek NATO elvű azonosítását szolgáló adatszolgáltatás biztosítására vonatkozóan a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a Magyar Honvédségre és a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek (a továbbiakban: honvédelmi szervezetek) (2) bekezdés szerinti beszerzéseire.

(2) Az utasítás hatálya az (1) bekezdésben meghatározott honvédelmi szervezetek által végrehajtott beszerzések során a védelmi tárca ellátási rendszerébe kerülő azon termékekre terjed ki, amelyek a beszerzési szerződés aláírásáig még nem kerültek kodifikálásra, illetve amelyekkel kapcsolatban kodifikációs célú adatszolgáltatás még nem történt, valamint ugyanezen termékek vonatkozásában a honvédelmi tárcán kívüli szervezetekkel írásos lízing vagy bérleti jogviszony (a továbbiakban együtt: beszerzések) nem létesült. Az utasítás hatálya kiterjed továbbá:

a) a közbeszerzésekre;

b) a szabadkézi vétellel megvalósuló beszerzésekre;

c) a NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP) keretén belül magvalósuló beszerzésekre;

d) az egyes beszerzések nemzetvédelmi és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól szóló 151/1999. (X. 22.) Korm. rendelet és a haditechnikai eszközök beszerzésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló 152/1999. (X. 22.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó beszerzésekre;

e) az a., b. pontokban meghatározott keretekben létrehozott bérleti- és lízing szerződésekre abban az esetben, ha ezek előírásai alapján a honvédelmi szervezeteknek fenntartási és ellátási kötelezettsége keletkezik.

(3) Az utasítás hatálya nem terjed ki:

a) a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala, valamint a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala (2) bekezdésben meghatározott beszerzései közül azokra, melyek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat felhasználásának a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet 12. § (3) és (6) bekezdései hatálya alá tartozó speciális gazdálkodás keretében valósulnak meg;

b) az MH nemzetközi békemissziós feladatokban szolgálatot teljesítő kontingensei, a NATO-hoz rendelt különböző katonai képviseletek, valamint a véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok által a helyszínen történő devizában fizetendő beszerzésekre;

c) az infrastrukturális fejlesztések és az elhelyezési ellátást biztosító beszerzések eljárási rendjéről szóló 56/2001. (HK 14.) HM utasítás 2. § a)–c) és f) pontok hatálya alá tartozó beszerzésekre.

Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazása szempontjából:

(1) Termék: Olyan tárgyi eszköz, készlet és szellemi termék, amelynek a logisztikai igények kielégítése érdekében szerződés alapján történő beszerzése, a honvédelmi szervezetek ellátásának irányítására jogosult szervezet vezetőjének, parancsnokának intézkedése szerint szükséges.

(2) Termékkodifikáció (kodifikáció): a termékek azonosításához szükséges terméktulajdonságokat leíró adatok egységes rendszerben történő rögzítése.

(3) Termékkodifikációs Záradék: az 1. számú melléklet szerinti tartalommal a beszerzési szerződésbe foglalt beszállítói kötelezettségvállalás arra, hogy a beszállító teljesíti a HM tárca termékkodifikációs tevékenységének végrehajtásához az általa szállított termékekre vonatkozó adatszolgáltatást.

(4) Ellátási cikk: A védelmi tárca ellátási rendszerébe került termék, amelynek NATO Kodifikációs Rendszer szabályai szerinti kodifikációs eljárását a Nemzeti Kodifikációs Iroda lefolytatta.

(5) Adatszolgáltatás: egy termék minden lényeges tulajdonságát, műszaki adatait tartalmazó, annak azonosításához szükséges, műszaki rajzok, leírások és/vagy műszaki dokumentációk átadása illetve a gyártás során alkalmazott szabványokra történő utalás, amelyek alapján az adott termék egyértelműen azonosítható.

(6) Közbeszerzés: a közbeszerzésekről szóló többször módosított 1995. évi XL. törvény hatálya alá tartozó beszerzés.

(7) Szabadkézi vétellel történő beszerzés: a központi költségvetési szervek szabadkézi vétellel történő beszerzéseinek szabályairól szóló 126/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó értékhatár feletti beszerzés.

(8) Beszállító: az a gyártó vagy termékforgalmazó jogi személy, amely a beszerzésre jogosult honvédelmi szervezet árubeszerzési igényének kielégítését szerződéses jogviszony létesítésével vállalja.

(9) NATO Kodifikációs Rendszer: a NATO szinten egységes termékkodifikációt megvalósító szervezeti elemek és az ezeket összekapcsoló informatikai háttér valamint a kodifikációs rendszer elemeit illetve a szervezeti elemek feladatait meghatározó szabályozók összessége.

(10) Nemzeti Kodifikációs Iroda: a NATO Kodifikációs Rendszer tagországainak azon szervezetei, amelyek nemzeti szinten kizárólagosan felelősek a NATO Kodifikációs Rendszer működtetéséért, valamint a NATO Kodifikációs Rendszer többi szervezeti elemével történő kapcsolódás biztosításáért.

(11) NATO Kereskedelmi és Kormányzati Cég Kód: a NATO Kodifikációs Rendszerben a termékek és a kodifikációs adatok forrásainak azonosítását biztosító kód.

(12) Nemzeti Termékkodifikációs Adatbázis: a Nemzeti Kodifikációs Iroda kizárólagos hatáskörében az ellátási cikkek kodifikált adatainak tárolására, karbantartására és közzétételére létrehozott adatbázis.

A termékkodifikációhoz szükséges
adatigénylés rendje

3. § (1) A beszállításra kerülő termékekre vonatkozó, termékazonosítási célt szolgáló adatszolgáltatási kötelezettség érvényesítése a beszerzési szerződésekben – az utasítás melléklete szerinti tartalommal – a Termékkodifikációs Záradék (a továbbiakban: Záradék) alkalmazásával történik.

(2) Ha a beszerzési eljárás részvételi-, vagy ajánlati felhívással indul, az ajánlati dokumentációhoz csatolt Záradékban meghatározott adatszolgáltatás vállalásának kötelezettségét – az adatszolgáltatás tartalmának megjelölésével – az ajánlati felhívásban az egyéb információk között a beszállításra pályázók tudomására kell hozni.

(3) A Záradéknak tartalmaznia kell a beszállító kötelezettségvállalását az általa szállított termék azonosításához szükséges adatok teljes körű biztosítására, a cégazonosításhoz szükséges NATO Kereskedelmi és Kormányzati Cég Kód megszerzésére, továbbá a szerződés teljesítése közben a cég jogállásában bekövetkező bármely változás esetén a Záradékban foglalt kötelezettségek jogfolytonosságára.

(4) Hazai bejegyzésű illetve olyan külföldi gyártók által előállított termékek beszerzése esetén, amelyek cégbejegyzése nem valamely NATO Kodifikációs Rendszerben szereplő országban történt, a termékkodifikációs eljárás lefolytatására a magyar Nemzeti Kodifikációs Iroda az illetékes. A magyar Nemzeti Kodifikációs Iroda funkcióit a HM Gazdasági Tervező Hivatal (a továbbiakban: HM GTH) kodifikációs szervezete látja el.

A beszerzési eljárás kezdeményezésére
és lefolytatására feljogosított
honvédelmi szervezetek feladatai

4. § (1) A beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezetek az általuk kötött beszerzési szerződésekben szerződési feltételként kötelesek érvényesíteni a beszállítóknak az általuk szállítandó termékekre vonatkozó termékkodifikációs célú adatszolgáltatási kötelezettségét.

(2) Ha a beszerzési eljárás kezdeményezője és a beszerzési eljárás lefolytatója nem azonos, akkor a beszerzési eljárást kezdeményező honvédelmi szervezet a “Honvédelmi Minisztérium és intézményei, valamint a Magyar Honvédség beszerzéseinek eljárási rendjéről” szóló 53/2001. (HK 14.) HM utasítás 16. § (3) bekezdés alapján elkészített megbízása tartalmazza a termékkodifikációs célú adatszolgáltatás igényét is. A termékkodifikációhoz szükséges adatszolgáltatás tartalmának biztosítása érdekében a beszerzési megbízásnak tartalmaznia kell “az esetleges együttműködésre kijelölt egyéb szervezetek” között a HM GTH kodifikációs szervezetét.

(3) A Záradéknak a jelen utasítás szerinti tartalommal a beszerzési szerződésekbe történő belefoglalásáért a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet vezetője a felelős.

(4) Az adatszolgáltatás költségét a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet a beszerzés összköltségei között tervezze.

(5) A beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet a szállítandó termékekre vonatkozó termékkodifikációs célú adatszolgáltatási kötelezettség beszállító részéről történő elutasítása esetén az ajánlattételi szakaszban az ajánlat érvénytelenségét köteles megállapítani míg a szerződéskötési szakaszban a beszerzési szerződés aláírását köteles visszautasítani.

(6) A beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezetek az általuk kötött beszerzési szerződésekbe foglalják bele, hogy a Záradék szerinti termékkodifikációs adatszolgáltatást a HM GTH kodifikációs szervezete felé, a szállítási feltételek között meghatározott időrendben kell teljesíteni.

(7) Az adatszolgáltatási kötelezettségek szerződésszerű teljesítésének megítélése és a szerződéses előírások megvalósulásának pontos nyomon követése érdekében a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet a szerződés aláírását követő 5 munkanapon belül küldje meg a HM GTH-nak a szerződésben szereplő valamennyi, a termékkodifikációs adatszolgáltatással kapcsolatos információt.

(8) A beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet a HM GTH-nak az adatszolgáltatási kötelezettségek hibás teljesítésére vonatkozó értesítése alapján a beszállítóval történő eredménytelen egyeztetés esetén a “nem szerződés szerinti teljesítésre” vonatkozó előírások szerint köteles eljárni, melyről a HM GTH-t tájékoztatja.

A HM Gazdasági Tervező Hivatal feladatai

5. § (1) A beszerzési eljárásokkal kapcsolatban a Záradékban foglalt követelmények értelmezéséhez, a HM GTH a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezetek igénye alapján nyújt módszertani segítséget.

(2) A Záradék részletes tartalmát a szerződéskötés folyamatában a HM GTH “Az adatbeszerzés egységes rendszere” NATO egységesítési egyezmény (STANAG 4177) előírásai alapján határozza meg. Az egységesítési egyezmény változása esetén a Záradék tartalmát a HM GTH a változásokkal összhangban módosítja.

(3) A beszállító, vagy a beszállításra pályázó írásos igénye és szervezetére vonatkozó adatszolgáltatása alapján a NATO Kereskedelmi és Kormányzati Cég Kódot a HM GTH biztosítja. Ennek követelményeit, végrehajtási rendszerét a HM GTH főigazgatója saját hatáskörében részletesen szabályozza.

(4) Külföldön bejegyzett gyártók által előállított termékek beszerzése esetén, ha a cégbejegyzést végző ország tagja a NATO Kodifikációs Rendszernek, a HM GTH kodifikációs szervezete az aláírt beszerzési szerződés Záradéka alapján – a NATO Kodifikációs Rendszerben meghatározott eljárásrend szerint – küld termékkodifikációs igényt az érintett ország Nemzeti Kodifikációs Irodája részére.

(5) Miután az illetékes külföldi Nemzeti Kodifikációs Iroda a NATO szabályok szerint lefolytatta a kodifikációs eljárást a HM GTH kodifikációs szervezete részére megküldi a kodifikációs adatokat, amellyel igazolja a Záradéknak a külföldi beszállító általi teljesítését.

(6) HM GTH kodifikációs szervezete hajtja végre a beszerzési szerződésekben szereplő termékek kodifikációját, majd az általa előállított, illetve a külföldi Nemzeti Kodifikációs Irodáktól fogadott ellátási cikk kodifikációs adatokat rögzíti a Nemzeti Termékkodifikációs Adatbázisba.

(7) A Záradékban meghatározott beszállítói kötelezettségek nem szerződésszerű teljesítése esetén a HM GTH a hiányos, vagy hibás teljesítés pontos szakmai tartalmának meghatározásával köteles ezt jelezni a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet felé.

(8) Ha a termék szállítását követően, de a Záradékban meghatározott adatszolgáltatás teljesítését megelőzően a beszállító ellen felszámolási-, végelszámolási vagy csődeljárás indul, akkor a Záradékban foglalt és még nem teljesített szállítói kötelezettségek vonatkozásában a HM GTH kezdeményezze a beszerzési eljárás lefolytatására feljogosított honvédelmi szervezet útján a nem teljesített kötelezettségeknek a végelszámoló, vagy a felszámoló szervezetnél történő bejelentését.

Záró rendelkezés

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő 30. napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően megkezdett beszerzésekre kell alkalmazni.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 90/2003. (HK 24.) HM utasítás 6.§-a hatályon kívül helyezte 2003. december 31. napjával, majd a 109/2005. (HK 25.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése is hatályon kívül helyezte 2005. december 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére