• Tartalom

94/2002. (HK 28.) HM utasítás

94/2002. (HK 28.) HM utasítás

a nyilvánosság számára fontosnak ítélt feladatok, események és rendezvények adatszolgáltatási rendjéről*

2002.12.06.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontja alapján – figyelemmel az államtitokról és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvényre, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi XLIII. törvényre, valamint az 1986. évi II. törvényre a sajtóról – a honvédelmi ágazatban folyó kommunikációs tevékenység hatékony megvalósítása és a sajtónyilvánossági feladatok eredményes végrehajtása érdekében, a nyilvánosság számára fontosnak ítélt feladatok, események és rendezvények adatszolgáltatási rendjére a következő

utasítást

adom ki:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérin tézményeire, valamint a Magyar Honvédség középszintű vezetői szerveire, továbbá a Honvéd Vezérkar főnök közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek) terjed ki:

2. § (1) Az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek a 3–5. §-ban foglaltak szerint, a HM Kommunikációs Főigazgatóság (a továbbiakban: HM KFI) felé adatokat szolgáltatnak a tevékenységi körükbe eső közérdeklődésre számot tartó feladatokról, eseményekről és rendezvényekről.

(2) Közérdeklődésre számot tartó feladatok, események és rendezvények, különösen:

– nemzetközi szerepvállalás,

– magas szintű delegáció fogadása és kiutazás,

– nemzetközi és hazai kiképzési feladat, gyakorlat,

– új technikai-, fegyverzeti-, egyéb hadi anyag rendszerbe állítása, csapatpróbája,

– katasztrófa (természeti, biológiai eredetű, tűz okozta) következményeinek felszámolásában történő szerepvállalás,

– állományváltás,

– új szervezet megalakulása, szervezet felszámolása,

– magas szintű szemle, ellenőrzés

– több szervezetet érintő hazai és nemzetközi konferencia, tanácskozás,

– nyilvános rendezvények, ünnepségek (nyílt napok, koszorúzás, emlékműavatás, sportrendezvény, fegyvernemi, csapat ünnepség),

– kulturális események,

– valamint minden olyan feladat, esemény, rendezvény, amit az adatszolgáltatásra kötelezett szervezet parancsnoka (vezetője) annak minősít.

Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó rendelkezések

3. § (1) Az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek parancsnokai (vezetői) éves és havi rendszerességgel – közvetlenül a HM KFI részére – előzetes tájékoztatást adnak a 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatokról, eseményekről, rendezvényekről.

(2) Az adatszolgáltatásnak ki kell terjednie az alárendelt szervezeteknél tervezett a 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatokra, eseményekre, rendezvényekre.

4. § (1) Az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek parancsnokai (vezetői) az adatszolgáltatás elkészítésére és a HM KFI-vel történő kapcsolattartásra, egyeztetésre egy, a tervezési folyamatban, valamint a kommunikációban jártas személyt jelölnek ki.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek a kijelölt személy nevét, rendfokozatát, elérhetőségét – fax és telefonszám megjelöléssel – megküldik a HM KFI részére. A későbbiekben bekövetkező esetleges változásokat szintén a HM KFI részére kell megküldeni.

(3) Az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek az adatszolgáltatást jelen rendelet mellékletében meghatározott szempontok alapján készítik el.

5. § (1) Az éves adatszolgáltatást az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek – a mellékletben meghatározott szempontok alapján – minden év december 1-ig a következő évre vonatkozóan megküldik a HM KFI-re.

(2) A havi adatszolgáltatást az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek – a mellékletben meghatározott szempontok alapján – az adott hónapot megelőző hónap 15-ig küldik meg a HM KFI számára.

(3) Ha az adott időszakban nincs a nyilvánosságra, közérdeklődésre számot tartó feladat, esemény, rendezvény az adatszolgáltatásra kötelezett szervezet arról is tájékoztatást ad.

A nyilvánossági munka szempontjából fontos adatok értékelése, feldolgozása

6. § A beérkezett adatok elemzését, értékelését, a HM tervezési rendszerébe történő beillesztését a HM KFI végzi. Az adatok értékelése és feldolgozása alapján éves, havi és heti kommunikációs tervet készít.

7. § A nyilvánosság számára fontos feladatokról, eseményekről, rendezvényekről a HM KFI az adatszolgáltatásra kijelölt személytől, ill. az adatszolgáltatásra kötelezett szervezet parancsnokától (vezetőjétől), további információkat kérhet, velük közvetlenül konzultációkat folytathat.

A nyilvánosság szempontjából fontos, előre nem tervezett eseményekkel kapcsolatos
feladatok.

8. § Az azonnali tényközlő jelentésre kötelezett események közül a kiemelkedő helytállásról, kirívóan súlyos fegyelemsértésről, bűncselekményről, öngyilkossági cselekményről, halálesetről, járványról, katasztrófáról (természeti, biológiai, tűz okozta), a katasztrófa következményeinek felszámolásáról, nagy értékű káresetről a HM fegyelmi szerve írásban tájékoztatja a HM kommunikációs főigazgatót.

9. § A 8. §-ban meghatározott esetekhez kapcsolódó kommunikációs feladatokat – a HM fegyelmi szervével egyeztetve – a HM kommunikációs főigazgató szervezi és irányítja.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ezen utasítás a közzététele napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg a HM kommunikációs főigazgató az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek részére tájékoztatást ad az adatszolgáltatás technikai feltételeiről.


Juhász Ferenc s. k.

honvédelmi miniszter

Melléklet a 94/2002. (HK 28.) HM utasításhoz

ADATSZOLGÁLTATÁS A NYILVÁNOSSÁG SZÁMÁRA FONTOS FELADATOKRÓL

FSZ.

A FELADAT MEGNEVEZÉSE

HELYSZÍN

IDŐPONT

FELELŐS

EGYÜTTMŰKÖDŐK

A RENDEZVÉNYRE MEGHÍVANDÓ SZEMÉLYEK

MEGJEGYZÉS

 

 

 

 

(név, tel. szám)

HM–HVK

KÜLSŐ

HM-HVK

SAJTÓ

KÜLSŐ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 50. §-a módosította. Az utasítást a 26/2022. (VI. 30.) HM utasítás 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2022. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére