• Tartalom

98/2002. (HK 30.) HM utasítás

98/2002. (HK 30.) HM utasítás

a gépjármű beszerzési programmal kapcsolatos feladatokról1

2002.11.20.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) o) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Honvédség gépjármű beszerzési programjával (a továbbiakban: GBP) kapcsolatos feladatok végrehajtására a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek (a továbbiakban: HM, illetve MH) a feladat végrehajtásában érintett szervezeteire, hivatalaira és háttérintézményeire terjed ki.

A GBP végrehajtására vonatkozó általános rendelkezések

2. § (1) A GBP a haditechnikai eszköznek minősülő személyszállító, teherszállító közúti és terepjáró gépkocsikat, a nyerges járműszerelvényeket, valamint a fegyvernemi különleges felépítményeket hordozó járműveket (bázisjárművek) foglalja magában.

(2)

a) A GBP-be tartozó gépjárművek beszerzését a haditechnikai eszközök beszerzésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló 152/1999. (XII. 22.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint kell végrehajtani.

b) A GBP-be tartozó gépjárműveknek más eljárásban történő beszerzését csak a honvédelmi miniszter engedélyezheti.

(3) Az országosan kiemelt terméknek számító gépjárműveket a központi költségvetési szervek központosított közbeszerzéseinek részletes szabályairól szóló, többször módosított 125/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően, a központosított közbeszerzés keretében kell beszerezni.

(4) A GBP végrehajtása során figyelemmel kell lenni a hazai járműgyártás és beszállítói kapacitás lehetőségeire, a családelv széleskörű érvényesítésére.

(5) A GBP feladatait kiemelt feladatként, a program végrehajtásának költségeit az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) központi költségvetésében, önálló címrend kódon kell tervezni és elszámolni.

(6) A beszerzés dokumentációit az Általános Hadműveleti, Harcászati és Műszaki Követelmények figyelembe vételével kell elkészíteni.

(7) A beszerzési eljárás eredményeként keretszerződést, az évenkénti beszerzésekre éves szállítási szerződést kell kötni.

(8) Az éves szállítási szerződések előkészítése során a HM Haditechnikai Fejlesztési Kabinet (a továbbiakban: HM HFK) – az MH ÖLTP-nek a HM és az MH illetékes szerveivel együttműködve kialakított előterjesztése alapján, figyelembe véve a költségvetési lehetőségeket és az ellátás prioritásait – minden évben határozza meg a beszerzésre kerülő gépjárművek mennyiségét és összetételét.

(9) A beszerzési eljárással kapcsolatos, előre tervezhető költségeket (eljárási költségek, a tárgyi feltételek biztosításának, a külső szakértők megbízásának költségei stb.) a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (a továbbiakban: HM BBBH) intézményi költségvetéséből, a GBP-vel kapcsolatban felmerülő egyéb költségeket a GBP-re biztosított költségvetésből kell fedezni.

(10) A HM BBBH intézményi költségvetését terhelő, 2002. évben felmerülő, a (9) bekezdés szerinti költségek fedezetéhez szükséges költségvetési előirányzatot pótelőirányzatként kell biztosítani.

A beszerzés végrehajtásának felelősségi rendje

3. § (1) A beszerzési eljárás során a Honvédelmi Minisztérium az ajánlatkérő, az ajánlatkérő nevében eljáró szerv a HM BBBH.

(2) A beszerzési eljárás során a honvédelmi miniszter dönt az alábbi kérdésekben:

a) a beszerzési eljárás fajtája;

b) az összességében legelőnyösebb ajánlat megítélésére szolgáló részszempontok, valamint azok súlyszáma;

c) a beszerzési eljárás indításának engedélyezése;

d) az eljárás eredménye.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott kérdésekben a HM BBBH döntési javaslatot készít.

(4)

a) A HM védelemgazdasági helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) felügyeli és irányítja GBP előkészítését és végrehajtását, dönt a GBP végrehajtása során felmerülő, a (2) bekezdésben nem szereplő kérdésekben.

b) A HM VGHÁT a GBP-vel kapcsolatos munkákra külső és belső szakértőket kérhet fel, valamint más minisztériumok szakértőinek bevonását kezdeményezheti a honvédelmi miniszternél.

A GBP előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos főbb feladatok

4. § A GBP előkészítése és végrehajtása során az alábbi főbb feladatokat kell végrehajtani:

a) A gépjármű szükséglet meghatározása, az éves beszerzési igény pontosítása a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével;

Felelős: MH ÖLTP

Együttműködő: HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK HTCSF-ség), HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH)

b) A közbeszerzési engedélyezési kérelem elkészítése, felterjesztése;

Felelős: MH ÖLTP

c) A beszerzés részletes feladatait és a végrehajtás időrendjét tartalmazó feladatterv összeállítása és felterjesztése jóváhagyásra;

Felelős: HM BBBH

Együttműködő: HM TH GPI, MH ÖLTP

d) Az ajánlati felhívás és az ajánlati dokumentáció elkészítése;

Felelős: HM BBBH

Együttműködő: Szakértői Bizottság

e) Az ajánlatok értékelési rendszerének kidolgozása;

Felelős: HM BBBH

Együttműködő: Szakértői Bizottság

f) A beszerzési eljárás lefolytatása;

Felelős: HM BBBH

Együttműködő: Szakértői Bizottság

g) Az ajánlatok kiértékelése és a döntési javaslat előkészítése; Felelős: Szakértői Bizottság

h) A döntési javaslat felterjesztése a HM VGHÁT számára;

Felelős: MH ÖLTP

Együttműködő: HM BBBH

i) A döntési javaslat megvitatása, felterjesztése a honvédelmi miniszter számára;

Felelős: HM HFK

j) Döntés a beszerzési eljárás eredményéről; Felelős: honvédelmi miniszter

k) A beszerzési eljárás eredményének kihirdetése, a keretszerződés előkészítése, megkötése;

Felelős: HM BBBH

1) Az éves szállítási szerződések előkészítése, megkötése;

Felelős: HM BBBH

Együttműködő: HM TH GPI, MH ÖLTP, HM HVK HTCSF-ség

m) A gépjárművek vizsgálatainak elvégzése;

Felelős: HM TH

A Szakértői Bizottság

5. § (1) Az ajánlati felhívás elkészítése, az ajánlati dokumentáció összeállítása, az értékelési rendszer kidolgozása, a tárgyalások lefolytatása, az ajánlatok kiértékelése céljából Szakértői Bizottságot kell létrehozni.

(2) A Szakértői Bizottság elnöke a HM BBBH beszerzési és marketing igazgatója, helyettese az MH páncélos- és gépjárműtechnikai szolgálatfőnök.

(3) A Szakértői Bizottságon belül műszaki, minőségbiztosítási, pénzügyi, haditechnikai termelő és szolgáltató kapacitás, valamint ellentételezési munkacsoportot kell létrehozni.

(4) A Szakértői Bizottság pontos összetételére, tagjaira, részletes feladataira, hatáskörére, jogkörére, működési rendjére – a Szakértői Bizottság elnökének és elnökhelyettesének egyetértésével – a HM BBBH vezérigazgatója tesz javaslatot, melyet a HM VGHÁT hagy jóvá.

(5) A Szakértői Bizottság tagjainak kijelölésére a HM VGHÁT intézkedjen.

(6) A Szakértői Bizottság tagjai a GBP végrehajtásában való közreműködésük idejére – indokolt esetben, a HM VGHÁT javaslatára – a beosztásukból adódó feladataik ellátása alól mentesíthetők.

(7) A beszerzési eljárás lebonyolítása során keletkező, az ajánlattevők felé menő iratok kiadmányozási jogával a HM BBBH vezérigazgatója rendelkezik. A Szakértői Bizottság által készített iratokat a Szakértői Bizottság elnöke írja alá, az iratok irattári példányait az elnökhelyettessel is láttamoztatni kell.

(8) A Szakértői Bizottság elnöke és elnökhelyettese a HM HFK ülésein – a GBP-vel kapcsolatos napirendi pontok megvitatása során – tanácskozási joggal vesznek részt.

(9) A Szakértői Bizottság munkájának feltételeit a HM BBBH biztosítsa.

A GBP-hez kapcsolódó fejlesztési feladatok

6. § (1) A beszerzésre kerülő gépjárművek rendszerbe állítását a 47/2001. (HK 13.) HM utasításban foglaltak szerint hajtsák végre.

(2) Az anyagnemfelelős szervek – GBP végrehajtása ütemezésének és a GBP eredményének figyelembe vételével – hajtsák végre a fegyvernemi különleges eszközök fejlesztése, beszerzése érdekében szükséges feladatokat.

(3) Az anyagnemfelelős szervek a fegyvernemi különleges eszközökkel történő ellátást az arra a célra biztosított költségvetési előirányzat figyelembe vételével tervezzék meg és hajtsák végre.

A gépjárművek vizsgálata

7. § (1) A beszerzési eljárás dokumentációjában és az eljárás eredményeként megkötendő szerződésben elő kell írni, hogy a beszerzésre kerülő gépjárművek típusbizonyítvánnyal és a hazai forgalomba helyezéshez szükséges más okmányokkal történő ellátásáról az Ajánlattevő köteles gondoskodni.

(2) A gépjárművek MH-ban történő rendszerbe állításához szükséges hadi megfelelőségi, haditechnikai ellenőrző vizsgálatok, valamint a minőségbiztosítással összefüggő feladatok elvégzését a HM TH tervezze és szervezze meg, hajtsa, ill. hajtassa végre, a minimálisan szükséges vizsgálatokra törekedve.

(3) A (2) bekezdés szerinti vizsgálatok költségeit a GBP számára jóváhagyott költségvetési előirányzatból kell fedezni.

(4) A (2) bekezdés szerinti vizsgálatok eredményeit az éves szállítási szerződések előkészítése során figyelembe kell venni.

Zárórendelkezés

8. § Ezen utasítás az aláírást követő 8. napon lép hatályba.*

1

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 51. §-a és 134. §-ának 12. pontja, a 44/2013. (VIII. 1.) HM utasítás 1–4. §-a módosította. Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 15. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

*

<b> </b>Az utasítás aláírásának napja: 2002. november 12.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére