• Tartalom

10/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

10/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

a büntetés-végrehajtás törvényességének ügyészi felügyeletéről szóló 1/1990. Legf. Ü. utasítás módosításáról*

2003.07.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3)bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A büntetés-végrehajtás törvényességének ügyészi felügyeletéről szóló 1/1990. Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Ut.) preambulumában ,,az 1989. évi XLVI. törvénnyel” szövegrész helyébe a „többször” szövegrész lép.

2. § Az Ut. 1. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A büntetés-végrehajtási felügyelet feladatait az Igazságügyi Minisztérium, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet tevékenysége, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság, a Határőrség Országos Parancsnoksága, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága büntetés-végrehajtási jogi tevékenysége, továbbá a Belügyminisztérium bűnügyi nyilvántartása felett a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya, a megyék (főváros) területén működő és a törvényességi felügyelet alá tartozó feladatot ellátó szervek (rendőrség, büntetés-végrehajtási intézet, határőrség, BM BÁH Regionális Igazgatóság stb.) büntetés-végrehajtási tevékenysége felett az illetékes megyei (fővárosi) főügyészség ügyészei látják el.”

3. § (1) Az Ut. 2. §-a (1) bekezdésének

a) pontjában az ,,idegenrendészeti őrizet” szövegrész helyébe az ,,idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizet”,

b) pontjában a ,,határőrség” szövegrész helyébe a ,,BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal”,

d) pontjában a ”lakhelyelhagyási tilalom keretében elrendelt házi őrizet végrehajtásának” szövegrész helyébe „a házi őrizet végrehajtásának”

szövegrész lép.

(2) Az Ut. 2. §-a (2) bekezdésének c) pontjában a zárójelben lévő ,,hivatásos pártfogó” szövegrész helyébe a ,,pártfogó felügyelő” szövegrész lép.

4. § (1) Az Ut. 3. §-ának (3) bekezdése a következő szöveggel egészül ki:

,, ..,amiről a fogvatartottat tájékoztatni kell”.

(2) Az Ut. 3. §-ának (4) bekezdésében az ,,érdemi” szövegrész helyébe a ”tett” szövegrész lép.

(3) Az Ut. 3. §-a a következő (5)–(11) bekezdéssel egészül ki:

,,(5) Amennyiben a bv. intézetben vagy nyomozó hatóságnál fogvatartott a büntetőeljárásban részt vevők, az igazságszolgáltatást segítők Védelmi Programjáról szóló 2001. évi LXXXV. törvény (Tvdtv.) 1.§-ának 1. pontjában meghatározott Védelmi Programba való felvétele iránti kérelmét az ügyésznél szóban terjeszti elő, ezt jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(6) A jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a fogvatartott a büntetőeljárásnak a Tvdtv. 1. §-ának 4. pontjában meghatározott mely résztvevője, a kérelmező milyen bűncselekmény miatti eljárásban vesz részt, továbbá miért és ki a fenyegetett helyzetben lévő személy.
(7) Amennyiben az előzetesen letartóztatott vagy elítélt fogvatartott kérelme folyamatban lévő büntetőeljáráshoz kapcsolódik, az ügyész a kérelmet annak a nyomozó hatóságnak, ügyésznek vagy bíróságnak küldi meg, amely előtt a büntetőeljárás folyamatban van.
(8) Ha a kérelemmel érintett büntetőeljárás jogerősen befejeződött, a kérelmet annak a nyomozó hatóságnak kell megküldeni, amely az ügyben a nyomozást végezte.
(9) Az ügyész a (7) és (8) bekezdés szerinti intézkedéséről a kérelmet előterjesztő fogvatartottat érte-síti.
(10) A (7)–(9) bekezdésben foglaltaknak megfelelően kell eljárni akkor is, ha a fogvatartott a kérelmet az ügyésznél írásban terjeszti elő.
(11) Amennyiben a fogvatartott nem járul hozzá a kérelem jegyzőkönyvben történő rögzítéséhez, az ügyész a kérelemről feljegyzést készít és azt küldi meg az illetékes szervnek.”

5. § (1) Az Ut. 4. §-át megelőző címben, továbbá a 4.§ (1) bekezdésében és (2) bekezdésének c) pontjában az ,,idegenrendészeti őrizet” szövegrész helyébe az „idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizet” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 4. §-ának (1) bekezdésében a ,,határőrség” szövegrész a ,,Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal” szövegrészre változik.

6. § Az Ut. 5. §-ának a) pontjában a ,,felvételi eljárás...” szövegrész helyébe a ”befogadási eljárás...” szövegrész lép.

7. § Az Ut. 7. §-ának b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,b) meghallgathatja a feltételes szabadságon lévő elítéltet.”

8. § Az Ut. 11. §-ának a) pontjában a ,,megyei (fővárosi) bíróság büntetés-végrehajtási csoportjánál” szövegrész ,,Pártfogó Felügyelői Szolgálat Megyei (Fővárosi) Hivatalánál” szövegrészre változik.

9. § Az Ut. 14. §-a első mondatának helyébe a következő rendelkezés lép:

,,Az ügyész – háromévenként legalább egyszer – a megyei (fővárosi) bíróságtól tájékoztatást kér a pénzbüntetés végrehajtásának helyzetéről, a bv. intézetben ellenőrzi a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés foganatosításának törvényességét.”

10. § Az Ut. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

,,15. § Az ügyész a megyében legalább három-évenként egyszer minden rendőrkapitányságon, területileg illetékes idegenrendészeti hatóságnál és önkormányzatnál szúrópróbaszerűen ellenőrizze a köz-ügyektől eltiltás, a foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás, a kitiltás és a kiutasítás végrehajtásának törvényességét. Ennek során tájékoztatást kérhet az illetékes rendőrkapitányságtól, a mellékbüntetés hatálya alatt álló elítélt munkahelyi beosztásáról, társadalmi szervezetben betöltött tisztségéről stb.”

11. § Az Ut. 16. §-ában a ,,hivatásos pártfogónak” szövegrész „pártfogó felügyelőnek” szövegrészre módosul.

12. § (1) Az Ut. 19. §-át megelőző cím az ,,és vagyonelkobzás” szöveggel egészül ki, a jelenlegi rendelkezés jelölése (1) bekezdésre módosul, amelyben a „…Bírósági Gazdasági Hivatalban és...” szövegrész helyébe a „Bírósági Gazdasági Hivataltól kapott tájékoztatás alapul vételével” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 19. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

,,(2) Az ügyész a szükséghez képest vizsgálja meg, hogy törvényesen járnak-e el azok a szervek, amelyek a bíróság büntetőügyben hozott határozatának vagyonelkobzást tartalmazó részét hajtják végre. A végrehajtók tevékenységére vonatkozó észrevételéről feljegyzéssel tájékoztassa a főügyészség polgári jogi szakágának vezetőjét. Egyébként az ügyész eljárására a tizenkettedik részben foglaltak értelemszerűen vonatkoznak.”

13. § Az Ut. 20. §-a (1) bekezdésének d) pontja a következő mondattal egészül ki:

,,A vizsgálat során csak az adatvédelmi rendelkezések betartásával kérhető tájékoztatás.”

14. § Az Ut. 21. §-ának (1) bekezdésében a ,,bv. intézet” szövegrész helyébe a „fogvatartó szerv” szövegrész lép.

15. § (1) Az Ut. 22. §-a (1) bekezdése a ,,rendőrségi fogdán” szövegrész után ,,az idegenrendészeti fogdán” szövegrésszel egészül ki.

(2) Az Ut. 22. §-ának (4) bekezdésében a „nyomozást megtagadó” szövegrész helyébe a „feljelentést elutasító” szövegrész lép.

16. § Az Ut. 24. §-ának (2) bekezdésében a jogszabályi hivatkozás [Be. 577. § (4) bek.]-re módosul.

17. § Az Ut. 25. §-ának (2) bekezdésében az [Ütv.] „14–16. §-aiban” szöveg „13–16. §-aiban” szövegre változik.

18. § (1) Az Ut. 26. §-ának (1) bekezdés b) pontjában és (4) bekezdésében a ,,helyi jellegű kötelező” szövegrész helyett a ,,helyi kötelező munkatervi” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 26. §-ának (2) bekezdésében a második hivatkozás [26. § (1) bek. b)c) pont]-ra változik.

19. § Az Ut. 31. §-ának (2) bekezdésében a jogszabályi hivatkozás: [Be. XXIII. fejezet]-re változik.

20. § (1) Az Ut. 34. §-a (1) bekezdésének első francia bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,– ügyész alatt a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi feladatok ellátásával megbízott ügyészt;”

(2) Az Ut. 34. §-a (1) bekezdésének második francia bekezdésében ,,az idegenrendészeti őrizetes” szövegrész helyébe ,,az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizetet töltő külföldi állampolgár” szövegrész lép.

21. § Ez az utasítás 2003. július 1. napján lép hatályba; egyidejűleg az Ut. 15. §-ának (2) bekezdése, valamint az Ut. 20/B. §-át megelőző címből és a § szövegéből a ,,lakhelyelhagyási tilalom keretében elrendelt” szövegrész hatályát veszti.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére