• Tartalom

10/2003. (MüK. 3.) FMM utasítás

10/2003. (MüK. 3.) FMM utasítás

a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közbeszerzései, központosított beszerzései és szabadkézi vétellel történő beszerzései lebonyolításának eljárási rendjéről*

2003.03.01.

1. § Az utasítás hatálya a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) szervezeti egységei által a Minisztérium Igazgatási és fejezeti kezelésű előirányzatai terhére lefolytatott, a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény (továbbiakban: Kbt.), a központi költségvetési szervek központosított közbeszerzéseinek részletes szabályairól szóló 125/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kkr.), valamint a központi költségvetési szervek szabadkézi vétellel történő beszerzéseinek szabályairól szóló 126/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet (továbbiakban: Szvr.) alapján megvalósuló beszerzésekre terjed ki.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában:

beszerzés alatt a Kbt. 7-9. §-aiban, továbbá a Kkr. 1. §-ában meghatározott árubeszerzéseket, építési beruházásokat és szolgáltatásokat;

kötelezettségvállalásra jogosult vezető alatt az erről szóló külön utasítás szerint, a beszerzés értéke, illetőleg becsült értéke alapján meghatározott személyt;

kötelezettségvállalásokról szóló utasítás alatt a minisztérium szervezeti és működési szabályzatát és a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjéről szóló szabályzatát, továbbá Gazdasági Ügyrendjét kell érteni.

3. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó eljárásokban résztvevők kötelesek biztosítani a verseny tisztaságát és az ajánlattevők esélyegyenlőségét.

(2) Aki az eljárás tekintetében bármilyen, az eljárás tisztaságát veszélyeztető cselekményt észlel, köteles erről a közigazgatási államtitkárt írásban tájékoztatni.

A közbeszerzésekre vonatkozó közös szabályok

4. § (1) Az éves költségvetési előirányzatok jóváhagyását követően valamennyi beszerzés kezdeményezésére jogosult szervezeti egység vezetője a - a Kbt. 28. §-ában foglaltakra figyelemmel - köteles az év február 28. napjáig a jelen utasítás 1. sz. melléklete szerinti Előzetes Tájékoztató kitöltésével és eljuttatásával a költségvetési évben tervezett, a hatályos költségvetési törvényben meghatározott közbeszerzési érték-határt meghaladó beszerzéseiről a Költségvetési Felügyeleti Főosztályt (fejezeti kezelésű előirányzat esetén), illetve a Gazdálkodási Főosztályt (igazgatási előirányzat esetén) tájékoztatni.

(2) A hozzá érkezett tájékoztatókat a Gazdálkodási Főosztály március 15-éig továbbküldi a Költségvetési Felügyeleti Főosztály vezetőjéhez, aki gondoskodik a tájékoztatások összegzéséről és a Közbeszerzési Értesítőben történő közzétételéről.

5. § (1) Közbeszerzési eljárás kezdeményezésére a Minisztérium éves költségvetésében tételes előirányzattal rendelkező szervezetek (főosztályok) vezetői, illetve a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelői jogosultak.

(2) A közbeszerzési eljárás előkészítését a beszerzésben érdekelt, azt lebonyolító szervezeti egység (továbbiakban: beszerző szervezeti egység) kezdeményezi, figyelemmel arra, hogy a szerződéskötés tervezett időpontjáig az eljárás lefolytatására, annak minimálisan szükséges időigényére is tekintettel elegendő idő álljon rendelkezésre. Az eljárás kezdeményezésével egyidejűleg igazolni kell, hogy a beszerzés fedezete rendelkezésre áll.

6. § (1) Az eljárás megindításáról - a közigazgatási állam-titkár jóváhagyása alapján - a beszerző szervezeti egységet felügyelő helyettes államtitkár dönt, egyidejűleg kijelölve illetve megbízva a Kbt. 31. § (3) bekezdése szerinti Közbeszerzési Bíráló Bizottság tagjait.

(2) A beszerzés tárgyára és értékére, tekintettel a közigazgatási államtitkár döntése alapján az eljárás teljes körű vagy részleges lebonyolításával szakértő ügyvédi iroda is megbízható.

A Közbeszerzési Bíráló Bizottság

7. § (1) A Közbeszerzési Bíráló Bizottság (továbbiakban: Bizottság) legalább öt tagból áll, megbízatása az adott beszerzésre érvényes. A Bizottság munkájában szavazati joggal egy-egy szervezeti egység képviseletében legfeljebb 2 fő vehet részt. A Bizottság személyi összetételére a javaslatot ennek figyelembevételével kell megtenni.

(2) A Bizottság állandó tagjai:

a) a beszerző szervezeti egység vezetője, mint a bizottság elnöke,

b) a beszerző szervezet beszerzés lebonyolítását koordináló, megfelelő szakértelemmel rendelkező munkatársa,

c) a felhasználandó előirányzatra figyelemmel a Gazdálkodási Főosztály, illetve a Költségvetési Főosztály vezetője, vagy kijelölt köztisztviselője,

d) az Ellenőrzési Főosztály vezetője, vagy kijelölt köztisztviselője,

e) a Jogi Főosztály vezetője vagy az általa kijelölt jogász,

A Bizottság eseti tagjai:

a) a beszerzés tárgya szerinti szakértelemmel bíró további köztisztviselő(k),

b) külső szakértő(k).

8. § A Bizottság

a) határozatképes, ha a határozathozatalkor az összes tag, vagy azt helyettesítő póttag jelen van,

b) határozatait többségi szavazással hozza,

c) ügyrendjét maga állapítja meg, a tagjait tevékenységükért külön díjazás nem illeti meg,

d) az ajánlatok felbontását követően a Kbt-ben foglalt eljárási szabályok és az ajánlati felhívásban meghatározott szempontok szerint elvégzi az ajánlatok (részvételi jelentkezések) minősítését, dönt az esetleges hiánypótlás elrendeléséről, az alkalmatlan, illetve érvénytelen ajánlatot tevők kizárásáról,

e) áttanulmányozza az ajánlatok szakmai tartalmát, és a megadott szempontok és pontrendszer alapján készített értékelő szakvéleményével segíti az eljárást lezáró döntés meghozatalát,

f) tagjai az ajánlatok szakmai tartalmának értékelése során nem utasíthatók, álláspontjukat önállóan, kizárólag szakmai ismereteik és az általánosan elfogadott szakmai szokások figyelembevételével, az ajánlati felhívásban megadott szempontok és pontrendszer alapján alakítják ki,

g) az ajánlatok szakmai tartalmának értékelése során döntési jogkörrel nem rendelkezik, a nyertes ajánlattevő személyére vonatkozó döntési javaslatát az érvek és esetleges ellenérvek ütköztetését követően, többségi szavazással, testületi szervként hozza meg.

9. § A Bizottság elnöke szervezeti egysége útján gondoskodik

a) az eljárás során keletkezett iratok iktatásáról, adminisztrációjáról, a szükséges titkársági feladatok ellátásáról, illetve

b) a tagok összeférhetetlenségének vizsgálatáról, illetőleg az erre vonatkozó nyilatkozatok beszerzéséről,

c) közjegyző felkéréséről, esetlegesen közbeszerzési eljárás lefolytatásában megfelelő gyakorlattal rendelkező külső szakértő (ügyvéd) megbízásáról,

d) a beérkezett ajánlatokat tartalmazó zárt iratoknak a Kbt. előírásainak megfelelő, a meghívott közjegyző jelenlétében történő felbontásáról és a jegyzőkönyv közokiratba foglaltatásáról,

e) az eljárás során szükséges értesítéseknek, hiánypótlásoknak az érintettek részére történő eljuttatásáról,

f) az adott közbeszerzési eljárás során felmerülő valamennyi hirdetményi kötelezettségnek a Kbt. előírásainak megfelelő teljesítéséről,

g) az eljárás befejezését követően a teljes iratanyagnak az iratkezelési szabályoknak megfelelő őrzéséről.

Nyílt eljárás*

10. § (1) A beszerző szervezeti egység készíti el az ajánlati felhívás és - amennyiben ez a beszerzés lebonyolításához, illetőleg a részletes szerződési feltételek meghatározásához szükséges - az ajánlati dokumentáció tervezetét.

(2) Ajánlati biztosíték előírásáról, annak mértékéről, a dokumentáció ellenértékéről, befizetésük módjáról - a beszerzéssel igénybe vett előirányzat alapján - a Költségvetési Felügyeleti Főosztály, illetve a Gazdálkodási Főosztály vezetője jogosult dönteni.

(3) A beszerző szervezeti egység az (1) bekezdésben meghatározott okiratoknak a bíráló bizottság által véleményezett tervezetét jóváhagyás végett felterjeszti a 6. § (2) be-kezdésében megjelölt, kötelezettségvállalásra jogosult vezető részére.

(4) Kizárólag a kötelezettségvállalásra jogosult vezető jóváhagyó döntése alapján lehet a Közbeszerzési Értesítőben felhívást közzétenni, illetőleg dokumentációt az ajánlattevők rendelkezésére bocsátani.

(5) A beérkezett ajánlatokat Bizottság értékeli. Az ajánlatokat úgy kell elbírálni, hogy az eljárás eredménye az ajánlati felhívásban közzétett időpontban kihirdethető legyen.

(6) Az ajánlatok bírálatáról a Bizottság jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyvnek a Kbt. 5. számú mellékletének megfelelő részletességű, összegzés formájában tett javaslatot kell tartalmaznia. A jegyzőkönyvet a Bizottság elnöke írja alá, két tag hitelesíti.

(7) A Bizottság írásos javaslatához mellékelni kell a kisebbségi véleményt képviselő tagok álláspontját tartalmazó iratot is.

(8) A javaslatot a Bizottság legkésőbb a jegyzőkönyv aláírását követő munkanapon döntésre felterjeszti a kötelezettségvállalásra jogosult vezető részére.

(9) Az eljárás eredményét (eredménytelenségét) az ajánlati felhívásban meghatározott időpontban a Bizottság elnöke, vagy akadályoztatása esetén a Bizottság általa felkért másik tagja hirdeti ki - a kötelezettségvállalásra jogosult vezető a Bizottság (6) bekezdés szerinti javaslatát jóváhagyó döntése alapján.

(10) A Bizottság elnöke gondoskodik arról, hogy az eljárás nyertes ajánlattevője a Kbt. 61. § (4) bekezdésében rögzített nyilatkozatot megtegye.

11) Az eredményhirdetés Kbt. 55. § (2) bekezdése szerinti esetleges elhalasztásáról a kötelezettségvállalásra jogosult vezető dönt. A halasztásról a bíráló bizottság elnöke haladéktalanul értesíti az összes ajánlattevőt.

11. § (1) A beszerzésre vonatkozó szerződés aláírásra való előkészítése a beszerző szervezeti egység feladata, a szerződés véleményezésére, ellenjegyzésére, aláírására a kötelezettségvállalásokról szóló utasítás az irányadó.

(2) A szerződés a Kbt. előírásainak megfelelően kizárólag a közbeszerzési eljárás győztes, vagy - ha az ajánlatkérő az ajánlati felhívásban erről rendelkezett -, a második helyezett ajánlattevőjével köthető meg. A megkötött szerződéseknek - kizárólag a Kbt. 73. §-ában meghatározott körben történő - módosításához a Bizottság jóváhagyása szükséges.

Két szakaszból álló eljárások közös szabályai

12. § (1) A két szakaszból álló eljárások részvételi szakaszára jelen utasítás nyílt eljárásra vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni a következők szerint:

a) ajánlati felhívásra vonatkozó szabályait a részvételi felhívásra;

b) ajánlati dokumentációra vonatkozó szabályait az előminősítési, részvételi dokumentációra;

c) ajánlatok bontására, értékelésére vonatkozó szabályait, a részvételi jelentkezések bontására, értékelésére;

d) döntésre vonatkozó szabályait az alkalmasnak ítélt jelentkezők kiválasztására;

e) közzétételre és kihirdetésre vonatkozó szabályait a két szakaszból álló eljárások részvételi szakasza közzétételi és kihirdetési kötelezettségeire.

(2) A két szakaszból álló eljárások ajánlati szakaszára jelen utasítás nyílt eljárásra vonatkozó döntési és véleményezési szabályait kell megfelelően alkalmazni.*

(3) A tárgyalásos eljárás választása esetén:

a) a tárgyalásokon a minisztérium képviseletében a bíráló bizottság tagjai vesznek részt,

b) az eljárást úgy kell előkészíteni, hogy az egyes tárgyalási fordulókon a minisztérium által teendő valamennyi szerződési ajánlat a kötelezettségvállalásra jogosult vezető előzetes jóváhagyásával rendelkezzen,

c) a bíráló bizottság tagjai tárgyalási fordulónként, az előzetesen kialakított szempontrendszer szerint értékelik az ajánlatokat, melyet jegyzőkönyvbe foglalnak.**

A központosított közbeszerzési eljárásra vonatkozó
szabályok

14. § (1) A központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó beszerzéseket a Kkr. határozza meg. (Jelenleg - többek között - számítástechnikai, irodatechnikai eszközök, irodabútorok, irodaszerek, gépjárművek, üzemanyagok, egészségügyi termékek, illetve a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az országosan kiemelt termékek pontos jegyzékét a Kkr. 1. számú melléklete tartalmazza.)

(2) Valamennyi, beszerzés kezdeményezésére jogosult szervezeti egység köteles évente február 28. napjáig, - az utasítás 2. számú mellékletben meghatározott formában - tájékoztatni a Gazdálkodási Főosztályt a költségvetési évben tervezett, központosított közbeszerzés hatálya alá eső beszerzési igényeiről.

(3) A minisztériumon belüli igényeket a Gazdálkodási Főosztály összesíti, majd továbbítja a központi beszerző szervezet felé, az összesítés egy példányával március 15-éig tájékoztatva a Költségvetési Felügyeleti Főosztályt is.

15. § Amennyiben a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó termék saját hatáskörben történő beszerzésének jogszabályi feltételei fennállnak [Kkr. 3/A. §], a beszerzésről közigazgatási államtitkár jogosult dönteni, egyúttal kijelölve a beszerzést lefolytató szervezeti egységet is.

A szabadkézi vétellel megvalósított beszerzésekre
vonatkozó szabályok

16. § (1) A szabadkézi vétel szabályai szerint kell lefolytatni azokat a beszerzéseket, amelyek általános forgalmi adó nélkül számított összértéke meghaladja az Szvr-ben meghatározott értéket, azonban nem éri el az éves költségvetési törvényben megállapított közbeszerzési értékhatárt.

(2) A Szvr. hatálya alá tartozó beszerzések esetében a beszerző szervezet köteles írásban, legalább három - a beszerzés teljesítésére alkalmasnak ítélt - ajánlattevőtől az Szvr. 3. §-a által előírt tartalmú ajánlatot kérni, a szükséges referenciák, alkalmasságot igazoló iratok, valamint az elbírálás szempontjainak és időpontjának megjelölésével.

(3) Az ajánlatok értékelésére, a legkedvezőbb ajánlat kiválasztására a beszerző szervezet vezetője a szervezeti egység köztisztviselőiből alakított, három főből álló Bíráló Bizottságot hoz létre, amely

(4) a beérkezett ajánlatok elbírálását követően a javaslatát döntésre felterjeszti a kötelezettségvállalásra jogosult vezető részére.

Az ajánlatok felbontását, az elbírálás szempontjait, valamint a bíráló bizottság ajánlását - az azt alátámasztó indokolással együtt - minden esetben jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(5) A szerződés a döntés alapján, a kötelezettségvállalásokról szóló utasításnak megfelelő véleményeztetési és ellenjegyzési kötelezettség betartásával köthető meg. A szer-ződésben utalni kell arra, hogy a szerződő fél a lefolytatott eljárás legolcsóbb, illetve összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő nyertese.

(6) Valamennyi beszerzésre jogosult szervezeti egység köteles évente február 28. napjáig, a 3. számú. mellékletben meghatározott formában tájékoztatni a felhasznált előirányzattól függően a Költségvetési Felügyeleti Főosztályt, vagy a Gazdálkodási Főosztályt.

Vegyes rendelkezések

18. § Az utasítás hatálya alá tartozó beszerzésekből - úgy a szervezeti egységek feladatkörében, mint a bizottság tagjaként - kizárt az a személy, akire nézve a Kbt. 31. §-ának (2) bekezdése rendelkezést tartalmaz.

19. § Az utasítás hatálya alá tartozó beszerzések esetében a közbeszerzésről szóló jogszabályok, illetve ezen utasítás rendelkezéseinek érvényesüléséért a beszerző szervezeti egység vezetője a felelős.

20. § A beszerzések kezdeményezésére jogosult szervezeti egységek az év közben felmerülő beszerzési igényekről - az 1-3. számú mellékletben meghatározott formában - haladéktalanul kötelesek a Gazdálkodási Főosztályt (igazgatási előirányzat esetén), illetve a Költségvetési Felügyeleti Főosztályt (fejezeti kezelésű előirányzat esetén) tájékoztatni.

21. § (1) A jelen utasítás alapján az előző költségvetési évben megkötött szerződésekről, azok teljesítéséről a beszerzések kezdeményezésére jogosult szervezeti egységek minden év január 31. napjáig a 4. számú mellékletben meghatározott formában kötelesek éves összegzést készíteni a Költségvetési Felügyeleti Főosztály részére.

(2) A Kbt. által megkívánt éves tájékoztatási kötelezettség [Kbt. 61. § (9) bekezdés] teljesítéséért a jelentések összegzését követően a Költségvetési Felügyeleti Főosztály vezetője tartozik felelősséggel.

22. § A közbeszerzési eljárás során keletkezett iratanyagot, dokumentációt az eljárást követő - ha jogorvoslati eljárás is indult, annak jogerős lezárását követő - 5 évig meg kell őrizni, selejtezéséről csak ezt követően lehet dönteni.

23. § Ez az utasítás 2003. március 1-jén lép hatályba.

Kiss Péter s. k.,

foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter

1. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Tájékoztató
a Kbt. hatálya alá tartozó várható beszerzésekről
a ………….. költségvetési évben
*
Szervezeti egység megnevezése: …………………………………………………

 

A beszerzés tárgya

Igényelt teljesítési
időpont

Javasolt eljárástípus
(nyílt, meghívásos,
tárgyalásos, gyorsított)

Tervezett értéke
(ÁFA nélkül)

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés:

 

 

Dátum: ……………………..

 

 

 

………………….………………………

A szervezeti egység vezetője

2. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Tájékoztató
a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó
beszerzési igényekről a ………….. költségvetési évben
*
Szervezeti egység megnevezése: …………………………………………………

 

A beszerzés tárgya

Mennyisége

Igényelt teljesítési időpont

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés:

 

 

Dátum: ……………………..

 

 

 

………………….………………………

A szervezeti egység vezetője

3. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Tájékoztató
a szabadkézi vétel hatálya alá tartozó
várható beszerzésekről a ………………. költségvetési évben
*
Szervezeti egység megnevezése: …………………………………………………

 

A beszerzés tárgya

Mennyisége

Igényelt teljesítési időpont

Tervezett értéke
(ÁFA nélkül)

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés:

 

 

Dátum: ……………………..

 

 

 

………………….………………………

A szervezeti egység vezetője

4. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Éves összegzés
a ………. költségvetési évben teljesített beszerzésekről
*

Szervezeti egység megnevezése: …………………………………………………

1. A szervezeti egység által kezdeményezett éves, a közbeszerzési értékhatár feletti beszerzéseinek száma és értéke:

2. Az éves, értékhatár feletti beszerzéseinek részletezése az alábbiak szerint:

a) a beszerzés tárgyai:

b) az eljárás típusai:

c) a nyertes hazai és külföldi ajánlattevők száma:

3. Tárgyalásos eljárások részletezése alkalmazásuk esetei szerint, megadva az éves beszerzések számát, értékét:

4. a) A bíróság által az adott évben jogerősen megállapított szerződésszegések száma:

b) A szerződésszegések típusai:

c) A szerződésszegést elkövető(k) neve, székhelye:

5. Az éves, értékhatár alatti beszerzéseinek száma és értéke:

6. A központosított közbeszerzési eljárásban beszerzett áruk, szolgáltatások éves értéke:

 

Megjegyzés (a szerződésben vállalt és a ténylegesen teljesített szolgáltatások esetleges eltérése, ennek indokolása, szerződés-módosítások ismertetése, stb.):

 

 

 

 

 

 

Dátum: ……………………..

 

 

 

………………….………………………

A szervezeti egység vezetője

5. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Nyílt közbeszerzési eljárás során elvégzendő feladatok:

 

Elvégzendő feladatok

Időszükséglet

A feladat végrehajtója

 

 

 

 

1.

Igazolás beszerzése a rendelkezésre álló előirányzat összegéről

 

Beszerző szervezet

2.

Javaslat a bíráló bizottság személyi összetételére, a javaslat felterjesztése jóváhagyás végett

 

Beszerző szervezet
Megbízás: a Szervezetet
felügyelő államtitkár

3.

Az ajánlati felhívás elkészítése, véleményeztetése a bíráló bizottsággal

 

Beszerző szervezet
Véleményezés: Bíráló Bizottság

4.

A hirdetmény eljuttatása a Közbeszerzés Értesítő Szerkesztőbizottságához

 

Beszerző szervezet

5.

A hirdetmény közzététele (az ajánlati fel-hívás megjelentetése a Közbeszerzési Ér-
tesítőben)

a leterheléstől függően 1-2 hét (előzetes információt lehet kérni telefonon a 375-4537 vagy faxon, a 375-5128 számon)

(Közbeszerzési Értesítő szerkesztősége)

6.

Az ajánlatok felbontásánál jelen lévő sze-
mélyek meghívása (pl. közjegyző)

 

Beszerző szervezet

7.

A dokumentáció elkészítése, rendelkezésre bocsátása (szükség szerint)

az ajánlati felhívásban közzétettek szerint [5. a)-c) pontok]

Beszerző szervezet

8.

A helyszíni szemle, konzultáció lefolytatása (nem kötelező)

az ajánlati felhívás 17. pontjában meghatározottak szerint

Beszerző szervezet

9.

Az ajánlattevők további tájékoztatása (igény szerint)

a Kbt. 38. § (1) bekezdése szerint az ajánlattételi határidő lejárta előtt legkésőbb 10 nappal korábban beérkezett kérelmekre a Kbt. 38. § (2) be-kezdése szerint az ajánlattételi határidő lejárata előtt legkésőbb 6 nappal

Beszerző szervezet

10.

Az ajánlattételi határidőig az ajánlatok átvétele, gondos biztonságos megőrzése és az ajánlatok bontása, a bontásról jegyzőkönyv készítése (Kbt. 54. §)

a Kbt. 47. § (1) bekezdése szerint nem határozható meg a felhívás közzétételétől számított 40 napnál rövidebb időtartamban (a hirdetmény közzétételét követő 41. nap),
a bontás az ajánlattételi határidő le-járata időpontjában, de: lásd Kbt. 28. §

Beszerző szervezet

11.

Az ajánlatok felbontásáról készült jegyzőkönyv megküldése az ajánlattevőknek, valamint a Kbt. 61. § (7) bekezdésében meghatározott tájékoztatások megadása

a Kbt. 61. § (7) bekezdése alapján,
5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

12.

A benyújtott ajánlatok elbírálása (érté-
kelése)

az ajánlatokat a lehető legrövidebb időn belül el kell bírálni úgy, hogy az eljárás eredménye a Kbt. 55. § (1) bekezdése alapján 30, illetve 60 na-pon belül kihirdethető legyen

Bíráló Bizottság

13.

Az ajánlatok elbírálásának befejezésekor az összegzés elkészítése, javaslat a döntésre és az illetékes vezető döntése

a bíráló bizottság a Kbt. 31. § (3) be-kezdése alapján szakvélemény készítésével segíti az illetékes vezető dön-
tését

Beszerző szervezet
Döntés: a kötelezettségvállalás rendje szerinti vezető

14.

Az eljárás eredményének kihirdetése, az összegzés ismertetése és átadása a jelenlévő ajánlattevőknek

az eljárás eredményét vagy ered-
ménytelenségét a Kbt. 55. § (1) bekez-
dése alapján legkésőbb a felbontástól számított 30, építési beruházás esetén 60 napon belül nyilvánosan ki kell hirdetni [az ajánlati felhívás 14. a) pont-jában közzétettek szerint]

Beszerző szervezet

15.

Az összegzés megküldése azoknak az ajánlattevőknek, akik nem vettek részt az eredményhirdetésen

a Kbt. 61. § (1) bekezdése alapján az eredményhirdetést követő 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

16.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató (Kbt. 6. számú melléklete) megküldése a Szerkesztőbizottságnak és a Költségvetési Főosztálynak

a Kbt. 61. § (4) bekezdési alapján az eredményhirdetés határidejének le-
jártától számított 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

17.

A szerződés előkészítése, megkötése

a Kbt. 62. § (1)-(2) bekezdésében meghatározottak alapján az ajánlati felhívás 15. b) pontjában közzétettek szerint

Beszerző szervezet
Szerződés aláírása: a kötelezett-ségvállalás rendje szerinti vezető

18.

A szerződés teljesítésének ellenőrzése

A megkötött szerződés módosítása a Kbt. 73-75. §-aiban meghatározott esetekben lehetséges

Beszerző szervezet

6. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Meghívásos (kétfordulós) közbeszerzési eljárás során elvégzendő feladatok:

 

Elvégzendő feladatok

Időszükséglet (alapeset)*

Időszükséglet
(gyorsított eljárás)*

A feladat végrehajtója

 

 

 

 

 

1.

Igazolás beszerzése a rendelkezésre álló előirányzat összegéről

 

 

Beszerző szervezet

2.

A bíráló bizottság tagjainak felkérése és megbízása, nyilatkoztatása az összeférhetetlenségről

 

 

Beszerző szervezet
Megbízás: a Szervezetet
felügyelő államtitkár

3.

A részvételi felhívás elkészítése, véleményeztetése a bíráló bizottsággal

 

 

Beszerző szervezet
Véleményezés: Bíráló Bizottság

4.

A hirdetmény eljuttatása a Közbeszerzési Értesítő Szerkesztő-
bizottságához

 

 

Beszerző szervezet

5.

A hirdetmény közzététele (az ajánlati felhívás megjelentetése a Közbeszerzési Értesítőben)

a leterheléstől függően 1-2 hét (előzetes információt lehet kérni telefonon a 375-4537 vagy faxon, a 375-5128 szá-
mon)

a leterheléstől függően 1-2 hét (előzetes információt lehet kérni telefonon a 375-4537 vagy faxon, a 375-5128 szá-
mon)

(Közbeszerzési Értesítő szerkesztősége)

6.

A részvételi jelentkezések felbontásánál jelen lévő személyek meghívása (közjegyző felkérése)

 

 

Beszerző szervezet

7.

A részvételi jelentkezések átvétele, gondos, biztonságos megőrzése és bontása, a bontásról jegyzőkönyv készítése

a Kbt. 72. § (5) bekezdése szerint a jelentkezés határideje nem határozható meg a fel-hívás közzétételétől számított 25 napnál rövidebb időtartamban, de lásd: Ktb. 28. §

a Kbt. 723. § (2) bekezdése szerint a jelentkezés határideje nem határozható meg a felhívás közzétételétől számított 10 napnál rövidebb időtartamban

Beszerző szervezet

8.

A benyújtott részvételi jelentkezések elbírálása (értékelése), nyil-
vános eredményhirdetés

a részvételi jelentkezéseket 30 napon belül el kell bírálni a Kbt. 64. § (1) bekezdése alapján

a részvételi jelentkezéseket 30 napon belül el kell bírálni a Kbt. 64. § (1) bekezdése alapján

Bíráló Bizottság

9.

Az ajánlati felhívás elkészítése, véleményeztetése a bíráló bizottsággal

 

 

Beszerző szervezet
Véleményezés: Bíráló Bizottság

10.

Az ajánlati felhívás megküldése a kiválasztott jelentkezőknek

az eredmény kihirdetését kö-vető 5 munkanapon belül, a Kbt. 64. § (1) bekezdése alapján

az eredmény kihirdetését követő 5 munka-napon belül, a Kbt. 64. § (1) bekezdése alapján

 

11.

A részvételi jelentkezés eredményéről szóló tájékoztató (Kbt.
4. számú melléklete) megküldése a Közbeszerzési Értesítő Szerkesztőbizottságához

a Kbt. 64. § (2) bekezdése alapján az eredményhirdetés határidejének lejártától számított 5 munkanapon belül

a Kbt. 64. § (2) bekezdése alapján az eredményhirdetés határidejének lejártától számított 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

12.

Továbbiakban az 1. sz. melléklet szerint

 

 

 

13.

Az ajánlatok felbontásánál jelen lévő személyek meghívása

 

 

Beszerző szervezet

14.

A dokumentáció elkészítése, ren-
delkezésre bocsátása

az ajánlati felhívásban közzétettek szerint [5. a)-c) pontok]

 

Beszerző szervezet

15.

A helyszíni szemle, konzultáció lefolytatása (nem kötelező)

az ajánlati felhívás 17. pontjában meghatározottak szerint

 

Beszerző szervezet

16.

Az ajánlattevők további tájékoztatása (igény szerint)

a Kbt. 38. § (1) bekezdése szerint az ajánlattételi határidő lejárta előtt legkésőbb
10 nappal korábban beérkezett kérelmekre a Kbt. 38. § (2) bekezdése szerint az ajánlattételi határidő lejárta előtt legkésőbb 6 nappal

 

Beszerző szervezet

17.

Az ajánlattételi határidőig az ajánlatok átvétele, gondos, bizton-ságos megőrzése és az ajánlatok bontása, a bontásról jegyzőkönyv készítése (Kbt. 54. §)

a Kbt. 47. § (1) bekezdése szerint nem határozható meg a felhívás közzétételétől számított 40 napnál rövidebb időtartamban (a hirdetmény közzétételét követő 41. nap), a bontás az ajánlattételi határidő lejárta időpontjában

 

Beszerző szervezet
Bontás: közjegyző

18.

Az ajánlatok felbontásáról készült jegyzőkönyv megküldése az ajánlattevőknek, valamint a Kbt. 61. § (6) bekezdésében meghatározott tájékoztatások megadása

a Kbt. 61. § (6) bekezdése alapján 5 munkanapon belül

 

Beszerző szervezet

19.

A benyújtott ajánlatok elbírálása (értékelése)

az ajánlatokat a lehető legrövidebb időn belül el kell bírálni úgy, hogy az eljárás ered-ménye a Kbt. 55. § (1) bekez-dése alapján 30, illetve 60 na-
pon belül kihirdethető legyen

 

Bíráló Bizottság

20.

Az ajánlatok elbírálásának befejezésekor az összegzés elkészítése, javaslat a döntésre és az illetékes vezető döntése

a Bíráló Bizottság a Kbt. 31. § (3) bekezdése alapján szakvélemény készítésével segíti az illetékes vezető döntését

 

Beszerző szervezet
Döntés: a kötelezettségvállalás rendje szerinti vezető

21.

Az eljárás eredményének kihirdetése, az összegzés ismertetése és átadása a jelenlévő ajánlattevőknek

az eljárás eredményét vagy eredménytelenségét a Kbt. 55. § (1) bekezdése alapján legkésőbb a felbontástól szá-
mított 30, építési beruházás esetén 60 napon belül nyilvánosan ki kell hirdetni [az ajánlati felhívás 14. a) pontjában közzétettek szerint]

 

Beszerző szervezet

22.

Az összegzés megküldése azoknak az ajánlattevőknek, akin nem vettek részt az eredményhirde-tésen

a Kbt. 61. § (1) bekezdése alapján az eredményhirdetést követő 5 munkanapon belül

 

Beszerző szervezet

23.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató (Kbt. 6. számú melléklete) megküldése a Szerkesztőbizottságnak és a Költségvetési Főosztálynak

a Kbt. 61. § (4) bekezdése alapján az eredményhirdetés határidejének lejártától számított 5 munkanapon belül

 

Beszerző szervezet

24.

A szerződés előkészítése, meg-
kötése

a Kbt. 62. § (1)-(2) bekezdésében meghatározottak alapján az ajánlati felhívás 15. b) pontjában közzétettek szerint, a 4/1998. (X. 20.) GM utasításban foglaltak figyelembe vé-
telével

 

Beszerző szervezet
Szerződés aláírása: a kötelezettségvállalás rendje szerinti vezető

25.

A szerződés teljesítésének ellenőrzése

a megkötött szerződés módosítása a Kbt. 73-75. §-aiban meghatározott eseteken lehet-
séges

 

Beszerző szervezet


* Építési beruházás kivételével

7. számú melléklet a 10/2003. (MüK. 3.) FMM utasításhoz

Tárgyalásos közbeszerzési eljárás elvégzendő feladatok:

Elvégzendő feladatok

Időszükséglet (alapeset)*

A feladat végrehajtója

Hirdetmény közzétételével induló eljárás esetén:

 

1.

Igazolás beszerzése a rendelkezésre álló előirányzat összegéről

 

Beszerző szervezet

2.

A bíráló bizottság tagjainak felkérése és megbízása, összeférhetetlenségi nyilatkozatok kitöltése

 

Beszerző szervezet
Megbízás: Közig. Államtitkár

3.

A részvételi felhívás elkészítése (Kbt.
9. számú melléklete) véleményezése a bíráló bizottsággal

 

Beszerző szervezet
Véleményezés: Bíráló Bizottság

4.

A hirdetmény eljuttatása a Közbeszerzési Értesítő Szerkesztőbizottságához

 

Beszerző szervezet

5.

A hirdetmény közzététele a Közbeszerzési Értesítőben

a leterheléstől függően 1-2 hét (előzetes információt lehet kérni telefonon a 375-4537 vagy faxon, a 375-5128 számon)

(Közbeszerzési Értesítő szerkesztősége)

6.

A részvételi jelentkezések átvétele, gon-dos, biztonságos megőrzése és bontása, a bontásról jegyzőkönyv készítése

a határidőt az ajánlatkérő állapítja meg

Beszerző szervezet

7.

A részvételi jelentkezések értékelése, az ajánlattevők kiválasztása, az ajánlati felhívás megküldése

a határidőt úgy kell megállapítani, hogy az ajánlattevők egyenlő eséllyel tehessenek meg-felelő ajánlatot

Bíráló Bizottság
Beszerző szervezet

8.

A tárgyalások lefolytatása az ajánlattevőkkel, eredményhirdetés

az eljárás eredményét az utolsó tárgyalás befejezésekor is ki lehet hirdetni

Beszerző szervezet
Bíráló Bizottság

Továbbiakban az 1. számú melléklet szerint

9.

Az összegzés megküldése azoknak az ajánlattevőknek, akik nem vettek részt az eredményhirdetésen

a Kbt. 61. § (1) bekezdése alapján az eredményhirdetést követő 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

10.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató (Kbt. 6. számú melléklete) megküldése a Szerkesztőbizottságnak és a Költségvetési Főosztálynak

a Kbt. 61. § (4) bekezdése alapján az eredményhirdetés határidejének lejáratától számított 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

11.

A szerződés előkészítése, megkötése

a Kbt. 62. § (1)-(2) bekezdésében meghatározottak alapján az ajánlati felhívás 15. b) pontjában közzétettek szerint, a 4/1998. (X. 20.) GM utasításban foglaltak figyelembe véte-
lével

Beszerző szervezet
Szerződés aláírása:
a kötelezettségvállalás rendje szerinti vezető

12.

A szerződés teljesítésének ellenőrzése

a megkötött szerződés módosítása a Kbt.
73-75. §-aiban meghatározott eseteken lehet-
séges

Beszerző szervezet

1.

Igazolás beszerzése a rendelkezésre álló előirányzat összegéről

 

Beszerző szervezet

2.

A Bíráló Bizottság tagjainak felkérése és megbízása, összeférhetetlenségi nyilatkozatok kitöltése

 

Beszerző szervezet
Megbízás: Közig. Államtitkár

3.

Az ajánlattevők kiválasztása, az ajánlati felhívás megküldése az ajánlattevőknek

a határidőt úgy kell megállapítani, hogy az ajánlattevők egyenlő eséllyel tehessenek meg-felelő ajánlatot

Bíráló Bizottság
Beszerző szervezet

4.

Az ajánlati felhívás megküldése a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke részére a Kbt. 71/B § (2) bekezdése szerint

az ajánlati felhívások kiküldésével egy időben

Beszerző szervezet

5.

A tárgyalások lefolytatása az ajánlattevőkkel, eredményhirdetés

az eljárás eredményét az utolsó tárgyalás befejezésekor is ki lehet hirdetni

Beszerző szervezet
Bíráló Bizottság

Továbbiakban az 1. számú melléklet szerint:

6.

Az összegzés megküldése azoknak az ajánlattevőknek, akik nem vettek részt az eredményhirdetésen

a Kbt. 61. § (1) bekezdése alapján az eredményhirdetést követő 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

7.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató (Kbt. 6. számú melléklete) megküldése a Szerkesztőbizottságnak és a Költségvetési Főosztálynak

a Kbt. 61. § (4) bekezdése alapján az eredményhirdetés határidejének lejáratától számított 5 munkanapon belül

Beszerző szervezet

8.

A szerződés előkészítése, megkötése

a Kbt. 62. § (1)-(2) bekezdésében meghatározottak alapján az ajánlati felhívás 15. b) pontjában közzétettek szerint, a 4/1998. (X. 20.) GM utasításban foglaltak figyelembe véte-
lével

Beszerző szervezet
Szerződés aláírása: a kötelezettségvállalás rendje szerinti vezető

9.

A szerződés teljesítésének ellenőrzése

a megkötött szerződés módosítása a Kbt.
73-75. §-aiban meghatározott eseteken lehet-
séges

Beszerző szervezet


* Rendkívüli sürgősség miatt indított tárgyalásos eljárásnál a Kbt. 72. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.
*

Az utasítást a 28/2007. (MüK. 12.) SZMM utasítás 1. § o) pontja hatályon kívül helyezte, 2007. december 28. napjával.

*

Az eljárás táblázatban összefoglalt segédanyagát az 5. számú melléklet tartalmazza.

*

**

Az eljárás táblázatban összefoglalt segédanyagát a 6. számú melléklet tartalmazza.
** Az eljárás táblázatban összefoglalt segédanyagát a 7. számú melléklet tartalmazza.

*

Benyújtandó minden év február 28-ig a felhasználandó előirányzat függvényében a Gazdálkodási, vagy a Költségvetési Felügyeleti Főosztályra.

*

Benyújtandó minden év február 28-ig a Gazdálkodási Főosztályra.

*

Benyújtandó minden év február 28-ig a felhasználandó előirányzat függvényében a Gazdálkodási, vagy a Költségvetési Felügyeleti Főosztályra.

*

Benyújtandó minden év január 31-éig a felhasználandó előirányzat függvényében a Gazdálkodási, vagy a Költségvetési Felügyeleti Főosztályra.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére