• Tartalom

13/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

13/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

az ügyészi magánjogi tevékenységről szóló 7/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2003.07.01.
Az ügyészi magánjogi tevékenységről szóló 7/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) módosítására a következő utasítást adom ki:

1. § Az Ut. 2. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(1) A magánjogi tevékenységet általában az a megyei (fővárosi) főügyészség, illetve az a helyi (városi, kerületi) ügyészség látja el, amelyik az illetékes bíróság területén működik. Az ítélőtáblához tartozó ügyekben az ítélőtábla illetékességi területén működő Fellebbviteli Főügyészség jár el.”

2. § Az Ut. 4. § (1) bekezdés c) pontjának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,c) az a helyi ügyészség, főügyészség, illetőleg fellebbviteli főügyészség, amelynek vezetőjével szemben a Pp. 13. §-a (1) bekezdésének a), b) vagy c)pontjában felsorolt kizárási okok állnak fenn.”

3. § Az Ut. 6. § c) pontjában a zárójelben lévő szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:

,,(keresetindítás, fizetési meghagyás kibocsátásának indítványozása, közhasznú szervezetekkel, alapítványokkal kapcsolatos egyéb bírósági eljárások kezdeményezése, cégtörvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése, cégtörlési eljárás kezdeményezése, fellépés, perbelépés, fellebbezés, perújítás, felülvizsgálati kérelem benyújtása);”

4. § Az Ut. 6. § e) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,e) meghívás alapján részt vesz a megyei bíróság, az ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság kollégiumainak ülésein;”

5. § Az Ut. 6. § f) pontjának a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,f) előterjesztést tehet a legfőbb ügyészhez a Legfelsőbb Bíróságnál jogegységi eljárás indítványozása iránt;”

6. § Az Ut. 12. § (1) bekezdés második mondatában a „lehetőség szerint meghallgatja” szövegrész helyébe a „meghallgathatja” szövegrész, a (2) bekezdés helyébe pedig az alábbi rendelkezés lép:

,,(2) Keresetindítást megelőzően a kötelezettet, illetve az alperest – amennyiben az ügy jellege ezt indokolttá teszi – fel kell hívni a teljesítésre. Nincs szükség külön felhívásra, ha a keresetindítást törvényességi felügyeleti jogkörben tett ügyészi intézkedés eredménytelensége indokolja.”
,,(5) A keresetlevél (egyéb bírósági eljárást kezdeményező beadvány) benyújtásával egyidejűleg annak egy példányát – a helyi ügyészségnek a megyei főügyészség útján – fel kell terjeszteni a Legfőbb Ügyészségre.”

8. § Az Ut. 23. § (3) bekezdés első mondatában a zárójelben lévő szövegrész helyébe „(főügyészséghez, fellebbviteli főügyészséghez, illetőleg Legfőbb Ügyészséghez)” szövegrész lép, és a bekezdés az alábbi rendelkezéssel egészül ki:

,,Az ügyészségi iratok felterjesztése mellőzhető, ha azok csak a bírósági iratokban is rendelkezésre álló adatokat tartalmazzák.”

9. § Az Ut. 24. § előtti cím és az (1) és (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

,,A fellebbezés fenntartásának elbírálása
(1) A másodfokú bíróság szintjén működő ügyészség (főügyészség, fellebbviteli főügyészség, Legfőbb Ügyészség) a bírósági iratok megérkezését követő 8 napon belül írásban nyilatkozik a másodfokú bíróságnak arról, hogy a fellebbezést fenntartja, vagy visszavonja (Pp. 241. § (1) bekezdés).
(2) Ha az előző bekezdés szerint nyilatkozatra jogosult ügyészség a fellebbezést fenntartja, a fellebbezési kérelmet és az indokolást is megváltoztathatja, az indokolást kiegészítheti, de a fellebbezést az ítéletnek már jogerőre emelkedett részére, vagy rendelkezésére nem terjesztheti ki.”
,,(4) A fellebbviteli főügyészség valamennyi ügyészi részvétellel befejezett másodfokú eljárásban hozott jogerős bírósági határozat egy példányát felterjeszti a Legfőbb Ügyészségre.”

11. § Az Ut. 29. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(3) Az ítélőtábla jogerős határozata elleni felülvizsgálati kérelem benyújtása a fellebbviteli főügyészség hatáskörébe tartozik.”

12. § Az Ut. 30. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(1) A fellebbviteli főügyészség, illetőleg a főügyészség a felülvizsgálati kérelemnek az illetékes bírósághoz való benyújtásával egyidejűleg a felülvizsgálati kérelem egy példányát és az ügyészi házi iratokat felterjeszti a Legfőbb Ügyészségre.”

13. § Az Ut. 30. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(4) A Legfőbb Ügyészség a felülvizsgálati kérelmet benyújtó fellebbviteli főügyészséget, illetve főügyészséget értesíti a felülvizsgálati kérelem fenntartásáról, visszavonásáról és annak indokairól, továbbá a felülvizsgálati eljárás eredményéről.”

14. § Az Ut. 34. §-ának utolsó mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,Az ügyész a végrehajtási kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 6 hónapon belül bármikor előterjesztheti [Vht. 217. § (1) bekezdés, 223. §].”

15. § Az Ut.37. §-a és az azt megelőző cím helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

,,Jogegységi eljárással kapcsolatos ügyészi tevékenység
37. § (1) A fellebbviteli főügyészség, illetőleg a főügyészség előterjesztést tehet jogegységi eljárásnak a legfőbb ügyész általi kezdeményezésére, ha
– az elvi kérdés olyan eljárásban merül fel, amelynek megindítására, vagy az abban való részvételre az ügyészt külön jogszabály feljogosítja, és
– a jogegységi határozat meghozatala a joggyakorlat továbbfejlesztése vagy az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítása érdekében szükséges.
(2) A jogegységi eljárást kezdeményező indítvány tervezetét a Legfőbb Ügyészség készíti el.”

16. § Az Ut. 38. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(2) A helyi ügyészség állásfoglalása (intézkedése, vagy intézkedés mellőzése) ellen irányuló kérelmet a főügyészség, a főügyészség, valamint a fellebbviteli főügyészség állásfoglalása (intézkedése, vagy intézkedés mellőzése) ellen irányuló kérelmet a Legfőbb Ügyészség bírálja el. A kérelmet az ügyészség – ha álláspontját nem változtatja meg – az ügyészségi iratokkal és szükség esetén a bírósági iratok másolatával vagy kivonatával, továbbá az esetleges egyéb iratokkal az elbírálásra jogosult ügyészséghez terjeszti fel, amely a kérelem felől dönt. Ha ezt követően a kérelmet megismétlik, és az állásfoglalás megváltoztatására nincs szükség, a kérelmet legutóbb elutasító ügyészség arról értesíti a kérelmezőt, hogy álláspontját fenntartja. Kétszeres elutasítást követően – amennyiben újabb körülmény nem merül fel – a beadvány válasz nélkül irattárba helyezhető.”

17. § Az Ut. 42. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,42. § A magánjogi tevékenységet a Legfőbb Ügyészségen, a fellebbviteli főügyészségeken, a főügyészségeken, továbbá a főügyész által kijelölt helyi ügyészségeken – a külön utasítás szerinti szervezeti egységek keretében működő – magánjogi szakági ügyészek végzik.”

18. § Az Ut. 43. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

,,(1) A magánjogi tevékenység szakmai irányítását és felügyeletét a fellebbviteli főügyészségek és a főügyészségek felett a Legfőbb Ügyészség, a helyi ügyészségek felett a főügyészségek látják el.”

19. § Az Ut. 43. §-a az alábbi (2) és (4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (2) bekezdés számozása (3)bekezdésre változik:

,,(2) A Legfőbb Ügyészség a fellebbviteli főügyészségeken és a főügyészségeken, a főügyészség a helyi ügyészségeken – a magánjogi tevékenység rendszeres figyelemmel kísérése, ellenőrzése és segítése végett – szakági, illetőleg célvizsgálatot tarthat. A vizsgálatról készült jelentést meg kell küldeni a vizsgált ügyészi szerv vezetőjének, aki azt a szakági ügyészekkel ismerteti.”
,,(4) A fellebbviteli főügyészség a fellebbezési nyilatkozat-tételi jogkörébe tartozó konkrét ügyekben, valamint a másodfokú peres és nemperes eljárásokban a tevékenysége ellátásához szükséges mértékben a főügyészségnek utasítást adhat, és észrevételeket tehet.”

20. § (1) Az utasítás 2003. július 1. napján lép hatályba.

(2) Egyidejűleg

a) az Ut. 4. § (2) bekezdéséből ,,A bejelentés elmulasztásáért, vagy a késedelmes bejelentésért az ügyészt fegyelmi felelősség terheli”, az Ut. 27. § (1)bekezdéséből az ,,és (2)” szövegrészek hatályukat vesztik;

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére