• Tartalom

14/2003. (HK 7.) HM utasítás

14/2003. (HK 7.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról*

2003.04.11.
A honvédelemről szóló, többször módosított 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában, valamint 41. § (2) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról szóló, többször módosított 54/2001. (HK 13.) HM utasítással kiadott Honvédelmi Minisztérium Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatát a Melléklet szerint módosítom.
Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba.
Juhász Ferenc s. k.,
honvédelmi miniszter
Melléklet a 14/2003. (HK 7.) HM utasításhoz
A Honvédelmi Minisztérium Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása
A Honvédelmi Minisztérium Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzata (a továbbiakban: SZMSZ, nyilvántartási száma: 556/583) a következők szerint módosul:
1. Az SZMSZ I. fejezetének 2.14. pontja a Honvéd Vezérkar Főnöke helyettesének helyettesítése címsort követően az alábbiak szerint egészül ki:
„A Honvéd Vezérkar törzsigazgató helyettesítése
Távolléte esetén a HM Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnök - külön meghatározott keretek között - helyettesíti.”
2. Az SZMSZ II. fejezetének a közigazgatási államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek címsora „5. Ellenőrzési Főosztály” ponttal egészül ki, az eredeti 5-8. pontok számozása 6-9. pontokra módosul.
3. Az SZMSZ III. fejezetének 9. pontja (HUMÁNPOLITIKAI HELYETTES ÁLLAMTITKÁR) a következő alpontokkal egészül ki:
„9.40. A HM HVK törzsigazgatóval együttműködve kijelöli az öngyilkossági cselekmények okainak, belső összefüggéseinek feltárására, a megelőzés feladatainak meghatározására, valamint a megtörtént öngyilkossági esetek helyszínen történő vizsgálatára létrehozandó HM Központi Szakértői Csoport tagjait.
9.41. A HM HVK törzsigazgatóval együttműködve intézkedik a parancsnokok (vezetők) az irányú felkészítésére, hogy a beosztott állomány mentális állapotváltozásának észlelését elősegítő program, továbbá a prevenciót szolgáló oktatási, képzési anyag beépítésre kerüljön a képzés és felkészítés rendszerébe.
9.42. Tárcaközi együttműködésben kezdeményezi olyan érték- és devianciakutatási programok közös megvalósítását, amelyek elősegítik a szerződéses és sorkatonai szolgálatra bevonulók problémáinak megismerését.”
4. Az SZMSZ III. fejezetének 10. pontja (A HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKÉNEK HELYETTESE) a következő alponttal egészül ki:
„10.13. Vezeti a korrupció megelőzésének elősegítése érdekében létrehozott Magyar Honvédség Korrupcióellenes Bizottságot.”
5. Az SZMSZ III. fejezetének 12. pontja(A HONVÉD VEZÉRKAR TÖRZSIGAZGATÓ) a következő alpontokkal egészül ki:
„12.21. A HM humánpolitikai helyettes államtitkárral együttműködve kijelöli az öngyilkossági cselekmények okainak, belső összefüggéseinek feltárására, a megelőzés feladatainak meghatározására, valamint a megtörtént öngyilkossági esetek helyszínen történő vizsgálatára létrehozandó HM Központi Szakértői Csoport tagjait. Jóváhagyja a Központi Szakértői Csoport munkarendjét, koordinálja annak tevékenységét.
12.22. A HM humánpolitikai helyettes államtitkárral együttműködve intézkedik a parancsnokok (vezetők) az irányú felkészítésére, hogy a beosztott állomány mentális állapotváltozásának észlelését elősegítő program, továbbá a prevenciót szolgáló oktatási, képzési anyag beépítésre kerüljön a képzés és felkészítés rendszerébe.”
6. Az SZMSZ IV. fejezete a 4. ponthoz (KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁRI TITKÁRSÁG) tartozó szövegrészt követően az alábbi ponttal egészül ki:
„4/A ELLENŐRZÉSI FŐOSZTÁLY
Feladatait a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása mellett, a közigazgatási államtitkár közvetlen alárendeltségében hajtja végre.
Rendeltetése:
4/A.1. A honvédelmi miniszter ellenőrzési jogköréből adódó feladatok tervezése, szervezése, a végrehajtás koordinálása, részvétele az ellenőrzéseken, valamint a miniszter és a közigazgatási államtitkár által elrendelt belső ellenőrzések végrehajtása.
4/A.2. A tárcaszintű ellenőrzési feladatok kidolgozása, a végrehajtás koordinálása, az ellenőrzések tapasztalatainak gyűjtése, feldolgozása és elemzése.
4/A.3. Javaslatok kidolgozása a miniszteri ellenőrzési követelmények meghatározásához.
Fő feladatai:
4/A.4. A HM szervek és szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei békeidőszaki tevékenységének elemzésére és értékelésére vonatkozó komplex ellenőrzési rendszer működésével kapcsolatos jogi normák kidolgozása, folyamatos korszerűsítése, új miniszteri szabályozók kiadásának kezdeményezése.
4/A.5. A minisztérium középtávú és éves ellenőrzési tervének elkészítése, valamint a tárcaszintű ellenőrzések koordinálása.
4/A.6. A miniszter hatáskörében az elrendelt komplex ellenőrzések programjainak kidolgozása, az ellenőrzésben résztvevők felkészítésének megszervezése, az ellenőrzések végrehajtásának koordinálása, részvétel az ellenőrzést végrehajtó - a miniszter által kijelölt - bizottságok munkájában és az összefoglaló jelentések elkészítésében.
4/A.7. A miniszter vagy a közigazgatási államtitkár hatáskörében elrendelt belső ellenőrzések előkészítése, végrehajtása. A minisztérium tevékenysége során az előírt szabályoktól, követelményektől való eltérés, valamint a külső környezetben bekövetkező változásokra szükséges reagálás időben történő jelzése.
4/A.8. A miniszter vagy a közigazgatási államtitkár által elrendelt témavizsgálatok, illetve célellenőrzések végrehajtása.
4/A.9. Együttműködve a tárca törvényességi felügyeleti ellenőrzést, valamint költségvetési ellenőrzést végző szervével az ellenőrzések tapasztalatainak összegyűjtése, elemzése, igény szerint időszaki értékelések felterjesztése a honvédelmi miniszternek, illetve a közigazgatási államtitkárnak. A főosztály ellenőrzési tevékenységéről éves értékelő beszámoló elkészítése.
4/A.10. Együttműködés a szakmai irányítási jogkörből eredő ellenőrzéseket végrehajtó HM szervekkel, részvétel az ellenőrzések tapasztalatainak feldolgozásában.
4/A.11. A HM szervek által készített előterjesztések, szabályzók (határozat, rendelet, utasítás, intézkedés), illetve azok tervezeteinek a főosztály feladatkörét érintő véleményezése, illetve ezekkel a szabályzókkal összefüggő feladatok végrehajtásának - a főosztály hatáskörében történő - koordinálása.
4/A.12. A Magyar Honvédség irányításának és felsőszintű vezetésének rendjével kapcsolatos szabályozókban meghatározottak érvényesülésének elemzése és ellenőrzése.
4/A.13. A HM éves feladattervében jóváhagyott főbb feladatok végrehajtásával kapcsolatos ellenőrzések kezdeményezése és a miniszter, illetve a közigazgatási államtitkár által jóváhagyott program alapján közreműködés azok végrehajtásában.”
7. Az SZMSZ IV. fejezetének 5. pontja (TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY) az alábbiak szerint módosul:
- az 5.4. alponthoz tartozó szövegrész helyébe a következő szövegrész lép: „A tárcaszintű vezetési, irányítási, tervezési, szervezési feladatok kidolgozása, a végrehajtás koordinálása.”,
- az 5.29. alponthoz tartozó szövegrész helyébe a következő szövegrész lép: „A minisztériumi szintű munkatervezés (miniszteri utasítás; éves feladatterv; havi feladat- és rendezvénytervek kidolgozásának) koordinálása és végzése. A Honvédelmi Minisztérium koordinációs értekezleteinek előkészítése.”
8. Az SZMSZ IV. fejezetének 24. pontja [SZEMÉLYÜGYI CSOPORTFŐNÖKSÉG (J-1)] a következő alponttal egészül ki:
„24.50. A Magyar Honvédség katonai szervezeteinél működő humán szakemberek prevenciós felkészítésének megszervezése. A beilleszkedési problémák megelőzésére irányuló életmód, illetve prevenciós programok, rendezvények szervezése a személyi állomány részére. A parancsnoki továbbképzést és a humán szakemberek időszakos felkészítését segítő időszakos kiadványok, anyagok elkészítése és megjelentetése.”
9. Az SZMSZ IV. fejezetének 30. pontja (EGÉSZSÉGÜGYI CSOPORTFŐNÖKSÉG) a következő alponttal egészül ki:
„30.16. A csapatorvosok krízisintervenciós és a csapat egészségügyi állomány prevenciós képzésének, valamint a hivatásos és szerződéses állomány mentális szűrővizsgálatának megszervezése. A mentális problémák megelőzésére és kezelésére irányuló programok szervezése a hivatásos, szerződéses és sorállomány részére, szakmai kiadványok készítése és megjelentetése.”
10. Az SZMSZ V. fejezet 2.3. (Az ellenőrzés rendszere) alpontjának harmadik és tizedik bekezdésében a „HM Tervezési és Koordinációs Főosztály”, a tizenegyedik bekezdésében a „Tervezési és Koordinációs Főosztály” megnevezés „HM Ellenőrzési Főosztály” megnevezésre, míg ugyan ezen alpont hetedik bekezdésében a „HM tervezési és koordinációs főosztályvezető” megnevezés „HM ellenőrzési főosztályvezető” megnevezésre módosul.
11. Az SZMSZ V. fejezetének 12. pontja (MINISZTÉRIUMI FÓRUMOK, BIZOTTSÁGOK, ÉRTEKEZLETEK) a Honvédelmi Minisztérium Központi Lakásbizottság (HM KLB) címsor után a következőkkel egészül ki:
„Honvédelmi Minisztérium Központi Szakértői Csoport
Helyszínen vizsgálja az öngyilkossági eseteket, feltárja az öngyilkossági cselekmények okait, belső összefüggéseit, valamint meghatározza a megelőzés feladatait. A HM Központi Szakértői Csoport tagjait - a vonatkozó HM KÁT HVKF együttes intézkedésnek megfelelően - a HM humánpolitikai helyettes államtitkár és a HM HVK törzsigazgató együttesen jelöli ki. A szakértői csoport tevékenységét a HM HVK törzsigazgató koordinálja. A szakértői csoport részletes feladatait, tevékenységének módját és munkarendjét a csoport maga határozza meg, azt a HM HVK törzsigazgató hagyja jóvá.
A szakértői csoport az öngyilkossági esetekről, valamint az éves tevékenységről összesítve jelentést készít a honvédelmi miniszter részére.
Magyar Honvédség Korrupcióellenes Bizottság
Javaslatot dolgoz ki a HM korrupcióval szembeni stratégiája sikeres végrehajtása, az esetleges korrupciós cselekmények megelőzése, megakadályozása, felderítése érdekében, illetve az MH korrupcióellenes feladatrendszerére vonatkozóan. A bizottság tevékenységét a HM HVKF intézkedésben szabályozza. A Bizottság kidolgozza a saját ügyrendjét, valamint a bizottság által elkészített irányelvet, ajánlásokat, javaslatokat, illetve intézkedési tervet a HM HVKF hagy jóvá.
Az éves munkáról a bizottság beszámolót készít, amelyet a HM HVKF hagy jóvá. A jóváhagyott beszámoló egy példányát az esetleges tárcaszintű intézkedések megtételének elősegítése érdekében a HM HVKF felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.”
12. Az utasítás hatálybalépésével egy időben az SZMSZ IV. fejezete 5. pontjának (Tervezési és Koordinációs Főosztály) 5.8., 5.38-5.42. alpontjai hatályukat vesztik, a hatályos alpontok számozása megfelelően módosul.
*

Az utasítást a 95/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte 2004. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére