• Tartalom

16/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás

16/2003. (ÜK. 7.) LÜ u t a s í t á s

a munkaidőn kívüli ügyészi szolgálatról*

2003.07.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló, többször módosított 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3)bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A büntetőeljárás során az ügyész a nyomozás és a vádelőkészítés körébe tartozó, intézkedését igénylő, tervezhető büntetőeljárási cselekményeket munkanapokon munkaidőben végzi el, és biztosítja annak lehetőségét, hogy indítványairól a nyomozási bíró munkanapokon munkaidőben határozhasson.

2. § Munkanapon, munkaidőn kívül a késedelmet nem tűrő ügyészi intézkedés teljesítése a vádelőkészítéssel, a nyomozás törvényessége feletti felügyelettel és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasításban foglaltak szerint az ügyészségi vezető, illetve a nyomozásról rendelkező ügyész feladata.

3. § (1) Pihenőnapon és munkaszüneti napon a késedelmet nem tűrő ügyészi intézkedéseket – a megyei, fővárosi főügyész (a továbbiakban: főügyész) utasítása szerint – a készenléti szolgálatot teljesítő, illetve ügyeletet ellátó ügyész teszi meg.

(2) Az ügyész a főügyész által meghatározott illetékességgel bármely bűnügyben jogosult és köteles a késedelmet nem tűrő ügyészi intézkedésre.

(3) Az ügyész az intézkedését megelőzően kísérletet tesz az ügyről korábban rendelkező ügyész álláspontjának megismerésére.

(4) Az ügyészségi alkalmazottat az ügyeletért és a készenlétért az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 45. §-ának (4) bekezdése szerinti díjazás illeti meg.

(5) Ha az ügyészi ügyelet során gépjármű használata szükséges, az ügyészségi alkalmazott a saját gépjárművét – casco biztosítás nélkül is – használhatja.

4. § (1) A 3. §-ban megjelölt feladatok ellátására a főügyész készenléti szolgálatot rendel el.

(2) Készenléti szolgálat helyett ügyelet ellátásáról ott rendelkezik a főügyész, ahol pihenőnapon és munkaszüneti napon késedelmet nem tűrő ügyészi intézkedésekre rendszeresen sor kerül, illetőleg munkavégzésre a munkáltató által meghatározott helyen és ideig kell rendelkezésre állni.

(3) Ha a készenlét idején késedelmet nem tűrő ügyészi intézkedés szükséges, elvégzésének időtartamára az ügyeletre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4) A készenléti szolgálat, illetőleg az ügyelet ellátására elsősorban büntető ügyszakos ügyészek jelölhetők ki. Más szakágbeli ügyész készenléti szolgálatot, ügyeletet akkor láthat el, ha a feladat teljesítéséhez megfelelő szakmai gyakorlata van.

(5) A készenléti szolgálat, ügyelet megszervezése során a főügyész figyelemmel van a nyomozási bíró ügyeleti rendjére is.

5. § A készenléti szolgálatról és ügyeletről vezetett napló alapján az ügyelet tényét és időtartamát az erre kijelölt vezető igazolja.

6. § A készenléti szolgálat, illetőleg az ügyelet helyi részlet-szabályairól a főügyész – a mellékletben meghatározott létszám- és időkeret felhasználásával – utasításban rendelkezik.

7. § A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal és a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal esetében – a 3.§ (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően – munkanapon, pihenőnapon, munkaszüneti napon ügyelet és készenlét ellátására legfeljebb havi négyszáz-négyszáz óra használható fel.

8. § A katonai ügyészségek munkaidőn kívüli ügyészi szolgálatának ellátására és díjazására külön jogszabályok, utasítások és katonai főügyészi intézkedések vonatkoznak.

9. § Ez az utasítás 2003. július 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti

a) a munkaidőn kívüli ügyészségi szolgálatról szóló 4/1995. (ÜK. 2.) LÜ utasítás,

b) az egyes legfőbb ügyészi utasítások módosításáról szóló 11/1996. (ÜK. 12.) LÜ utasítás, valamint

c) a munkaidőn kívüli ügyészségi szolgálatról szóló 4/1995. (ÜK. 2.) LÜ utasítás módosításáról szóló 8/2002. (ÜK. 10.) LÜ utasítás.

Dr. Polt Péter s.k.,

legfőbb ügyész

Melléklet a 16/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasításhoz

Főügyészség

Ügyész

Tisztvi-
selő
Írnok

Napi
ügyeleti idő
(óra/fő)

Főváros

3

1

8

Pest

1

1

8

Bács-Kiskun

1

1

6

Borsod-Abaúj-Zemplén

1

1

6

Fejér

1

1

5

Hajdú-Bihar

1

1

5

Jász-Nagykun-Szolnok

1

1

5

Szabolcs-Szatmár-Bereg

1

1

5

Baranya

1

1

4

Békés

1

1

4

Csongrád

1

1

4

Győr-Moson-Sopron

1

1

4

Heves

1

1

4

Somogy

1

1

4

Veszprém

1

1

4

Komárom-Esztergom

1

1

3

Nógrád

1

1

3

Tolna

1

1

3

Vas

1

1

3

Zala

1

1

3

A Somogy megyei főügyész június-augusztus hónapokban Siófokon, egy ügyésszel és egy tisztviselővel, vagy írnokkal négy órai időtartamra ügyeletet szervezhet.
*

Az utasítást utóbb a 17/2005. (ÜK. 11.) LÜ utasítás és a 3/2006. ( ÜK. 1.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást a 15/2014. (VIII. 15.) LÜ utasítás 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2014. szeptember 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére