• Tartalom

19/2003. (V. 8.) HM–IM együttes rendelet

19/2003. (V. 8.) HM–IM együttes rendelet

a Magyar Honvédség katonai nyomozó hatóságairól és a bűncselekmények parancsnoki nyomozásáról1

2016.01.08.

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.) 604. §-a (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a legfőbb ügyésszel egyetértésben – a következőket rendeljük el:

I. Fejezet

Katonai nyomozó hatóságok

1. § (1)2 Katonai vétség elkövetése miatt a Magyar Honvédség tényleges állományú tagja ellen indított büntetőeljárásban – ha a nyomozás nem tartozik a katonai ügyész kizárólagos hatáskörébe [Be. 474. § (2) bekezdés b) pont és Be. 474. § (3)–(4) bekezdés] – a katonai nyomozó hatóságként eljáró illetékes parancsnokot (vezetőt) [Be. 477. § (1) bekezdés], valamint annak hatáskörét és a parancsnoki nyomozás részletes szabályait e rendelet határozza meg.

(2)3 E rendelet alkalmazása során illetékes parancsnoknak (a továbbiakban: parancsnok) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjt. vhr.) 3. § (1) és (2) bekezdése szerinti állományilletékes parancsnok, a 4. § (4) bekezdése szerinti esetben pedig a helyőrségparancsnok minősül.

(3)4 A parancsnok a nyomozó hatósági jogkörét a jogi és igazgatási főnök, valamint az e feladat ellátásával az 5. § (1) bekezdése szerint kijelölt nyomozótiszt (a továbbiakban: nyomozótiszt) útján vagy személyesen gyakorolja.

A parancsnok hatásköre és illetékessége

2. § (1) A parancsnok hatáskörébe tartozik a nyomozás – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel – a katonai vétség miatt indult büntetőeljárásban.

(2) Nem tartozik a parancsnok hatáskörébe a nyomozás, és az eljárás során keletkezett iratokat a katonai ügyészhez kell felterjeszteni, ha

a)5 több terhelt esetén azok nem ugyanazon, a Hjt. vhr. 1. § 6. pontja szerinti honvédelmi szervezet állományába tartoznak és állományilletékes parancsnokaiknak nincs a nyomozás lefolytatására hatáskörrel rendelkező közös elöljárója;

b)6 a terhelt mellett a bűncselekmény elkövetésével (tettesként vagy részesként) rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja vagy polgári személy is megalapozottan gyanúsítható;

c) a tanúvédelmi programban való részvétel miatt a Be. 98/A. §-ának alkalmazása vagy a Be. IX. fejezetének V. címe szerinti bírói engedélyhez kötött titkos adatszerzés szükséges.

(3)7 A Honvéd Vezérkar főnöke, annak helyettese, valamint a más szervnél szolgálatot teljesítő katona ellen katonai vétség miatt indult büntetőeljárás iratait a katonai ügyészhez kell felterjeszteni.

(4)8 Ha a katonai ügyész a nyomozás lefolytatását magához vonta, vagy a parancsnok tekintetében kizáró ok áll fenn [Be. 38. § (4) bekezdés], a parancsnok a büntetőeljárás iratait a katonai ügyészhez terjeszti fel.

3. § (1)9 Ha a parancsnok a nyomozás során észleli, hogy a terhelt bűncselekménye, vagy több bűncselekmény esetén azok valamelyike nem tartozik nyomozási hatáskörébe, a feljelentést, illetőleg az eljárás során keletkezett iratokat három napon belül – sürgős esetben haladéktalanul – a katonai ügyészhez terjeszti fel.

(2) Az ügy iratait – a nyomozás folytatása (lefolytatása) végett – a katonai ügyészhez kell felterjeszteni a 11. § (2) bekezdésének b), valamint m) pontjában meghatározott esetekben.

4. § (1)10 A 2. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben a nyomozást az a parancsnok folytatja le, akinek a büntetőeljárás megindításakor a terhelt szolgálati alárendeltségébe tartozik.

(2)11 Ha a terhelt szolgálati helye az eljárás alapjául szolgáló cselekmény elkövetése után megváltozott, a nyomozást az elkövetéskori parancsnok folytatja le, majd a nyomozás befejezése után a bűnügyi iratokat az elkövetés helye szerint illetékes katonai ügyészhez terjeszti fel.

(3)12 Több terhelt ellen indult bűnügyben – ha azok nem azonos parancsnok alárendeltségébe tartoznak – az a parancsnok folytatja le a nyomozást, aki az ügyben korábban intézkedett (megelőzés). Illetékességi összeütközés esetén a nyomozást lefolytató parancsnokot a nyomozás felügyeletét ellátó katonai ügyész, több katonai ügyészséget érintő esetben a Katonai Főügyészség jelöli ki.

(4)13 A helyőrségparancsnok folytatja le a nyomozást a helyőrség területén ismeretlen tettes által elkövetett és parancsnoki nyomozási hatáskörbe tartozó bűncselekmény esetén. Az ismertté vált terhelt ügyének iratait – a katonai ügyész egyidejű értesítése mellett – további intézkedés végett a terhelt állományilletékes parancsnokához kell áttenni. Ha a tettes ismeretlen marad, a büntetőeljárást a helyőrségparancsnok függeszti fel [Be. 188. §-a (1) bekezdés c) pontja].

(5)14 A parancsnok a Be. 170. §-ának (4) bekezdése szerinti halaszthatatlan esetben a szükséges nyomozási cselekményt bármely bűncselekmény észlelése esetén elvégzi, majd a Be. 170. §-ának (5) bekezdése szerint jár el.

A nyomozótiszt

5. § (1)15 A szervezetszerű jogi és igazgatási főnök mellett működő nyomozótisztet a parancsnok a katonai szervezet létszámára (sajátosságaira) is figyelemmel szükséges számban

a)16 elsősorban a katonai szervezet jogi és igazgatási szolgálatához beosztott jogi végzettségű tisztek, ennek hiányában

b) az arra alkalmas tiszti rendfokozatú hivatásos katonák

közül a katonai ügyész előzetes egyetértésével, írásbeli parancsban (határozatban) jelöli ki.

(2) Az (1) bekezdés szerinti parancsot (határozatot) a katonai ügyésznek meg kell küldeni.

(3) A nyomozótisztet a katonai ügyészség ,,Nyomozótiszti igazolvány''-nyal látja el.

(4)17 A nyomozótiszti kijelölés megszűnik, ha azt a parancsnok visszavonta. A parancsnok erről a katonai ügyészt nyolc napon belül értesíti, egyben a bevont nyomozótiszti igazolványt számára visszaküldi.

(5) Ha a katonai szervezetnél nincs nyomozótiszt vagy az a feladata ellátásában akadályozott, illetve az eljárásból kizárt, a nyomozást a parancsnok személyesen végzi, illetve az elöljáró parancsnoktól nyomozótiszt kirendelését kérheti.

6. § (1) A nyomozótiszt rendszeres (szervezett) szakmai képzéséről a parancsnok a jogi és igazgatási főnök útján, illetve a katonai ügyészség gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti képzéshez, továbbá a nyomozói feladat végzéséhez szükséges időbeli, személyi, valamint dologi feltételeket a parancsnok biztosítja.

7. §18 Nyomozótisztként – a Be. 38. §-ának (1) és (2) bekezdésében meghatározott kizáró okokon túl – nem járhat el, akinek a terhelt szolgálati elöljárója.

8. §19 A nyomozótiszt a nyomozás során a parancsnok utasítása szerint jár el, aki irányítja a nyomozást és maga is ellenőrzi annak törvényességét. A nyomozótiszt köteles a parancsnokot a nyomozás minden lényeges körülményéről tájékoztatni.

9. §20 A nyomozótiszt a nyomozás elrendelésétől folyamatosan végzi azokat a nyomozási cselekményeket, amelyek nem a parancsnok kizárólagos döntési hatáskörébe tartoznak. A 11. § (1) és (2) bekezdése szerinti határozatok, valamint előterjesztések tervezeteit a nyomozótiszt készíti el.

II. Fejezet

A parancsnoki nyomozás

10. §21

11. § (1) A nyomozás során kizárólag a parancsnok döntési hatáskörébe tartozik:

a) a nyomozótiszt kizárása [Be. 39. § (2) bekezdés];

b)22 a védő kirendelése, a kirendelés visszavonása, a kirendelés alóli felmentése, a kirendelt védő díjának és költségtérítésének megállapítása [Be. 48. § (1)–(4), (6) és (9) bekezdés];

c) az igazolási kérelem elbírálása [Be. 66. § (1) bekezdés];

d) tanú és a szakértő mentességre történt hivatkozásának elbírálása [Be. 94. §, Be. 113. § (3) bekezdés];

e)23 a feljelentés áttétele [Be. 172. § (3) bekezdés], kiegészítése [Be. 172/A. § (1)–(2) bekezdés], illetve elutasítása [Be. 174. § (2) bekezdés, Be. 485. §];

f) a nyomozás elrendelése [Be. 170. § (2) bekezdés], illetve megszüntetése [Be. 190. § (2) bekezdés, Be. 192. § (1) bekezdés];

g)24 a nyomozás felfüggesztése [Be. 189. § (1) bekezdés];

h) a szakértő kirendelése, kizárása, valamint felmentése, illetve díjának megállapítása [Be. 102. § (1) bekezdés, Be. 103. § (3) bekezdés, Be. 104. § (2) bekezdés, Be. 105. § (6) bekezdés];

i)25 a terhelt őrizetbe vétele, az őrizet megszüntetése [Be. 127. § (1) bekezdés];

j)26 a lefoglalás elrendelése és megszüntetése [Be. 151. § (2) bekezdés, Be. 155. § (1) bekezdés], valamint a biztosítási intézkedés alkalmazása és feloldása [Be. 160. § (2) és (7) bekezdés];

k) a házkutatás [Be. 149. § (3) bekezdés], a motozás [Be. 150. § (2) bekezdés] és az elővezetés [Be. 162. § (2) bekezdés] elrendelése;

l) számítástechnikai rendszer útján rögzített adatok megőrzésére kötelezés Be. 158/A. § (2) bekezdés) elrendelése;

m)27 a nyomozás befejezése és az iratok ismertetése után a gyanúsított, illetőleg a védő indítványával kapcsolatos határozat meghozatala [Be. 193. § (3) bekezdés], továbbá az iratoknak a katonai ügyészhez – vádemelési vagy parancsnoki fegyelmi hatáskörben történő elbírálási javaslattal – való megküldése [Be. 193. § (5) bekezdés, 485/A. § (2) bekezdés];

n)28 a panasz elbírálása, illetve annak elbírálás végett történő felterjesztése [Be. 195. § (4) bekezdés];

o) határozat végrehajtásának felfüggesztése [Be. 195. § (3) bekezdés].

(2) A parancsnok – a Be. 165. §-ának (2) bekezdésére figyelemmel – a katonai ügyészhez indokolt előterjesztést tesz:

a) a parancsnok kizárására [Be. 38. §, 39. § (2) bekezdés];

b) a büntetőeljárásban résztevők személyi védelmének (Be. 98. §); illetve a tanú különösen védetté nyilvánításának (Be. 97. §) vagy a tanúvédelmi programba történő felvétel (Be. 98/A. §) kezdeményezése;

c) a terhelt vagy a védő más szakértő kirendelésére irányuló indítványának elbírálására [Be. 111. § (2) bekezdés];

d)29 az elmeállapot megfigyelésének indítványozására [Be. 107. § (1) bekezdés];

e)30 az előzetes letartóztatás elrendelésének, meghosszabbításának indítványozására [Be. 130. § (1) bekezdés, 131. § (2) bekezdés], valamint megszüntetésére [Be. 136. § (4) bekezdés];

f)31 a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésének [Be. 137. § (2) bekezdés], fenntartása szükségességének [Be. 137. § (6) bekezdés], illetve meghosszabbításának indítványozására [Be. 137. § (9) bekezdés], továbbá a terhelt kérelmére történő részleges feloldására [Be. 137. § (7) bekezdés], valamint megszüntetésére [Be. 137. § (8) bekezdés];

g)32

h) idézéssel szembeni mulasztás esetén (Be. 69. §) rendbírság kiszabására [Be. 161. § (3) bekezdés];

i) a nyomozás határidejének meghosszabbítására [Be. 176. § (1) bekezdés];

j)33 az eljárásnak a Btk. 124. §-ában meghatározott büntethetőséget megszüntető ok miatt történő megszüntetésére (Be. 487. §);

k) a panasz elbírálására [Be. 195. § (4) bekezdés];

l) ideiglenes kényszergyógykezelés elrendelésének indítványozására [Be. 140. § (3) bekezdés];

m)34 katonai szolgálatot teljesítő tanú védelme érdekében annak más szolgálati helyre történő vezénylésére vagy áthelyezésére [Be. 478. § (1) bekezdés].

12. § (1) A parancsnok a nyomozás elrendeléséről készített feljegyzését [Be. 170. § (2) bekezdése], illetve a feljelentés elutasításáról szóló határozatát [Be. 174. § (2), (4) bekezdés] katonai ügyésznek huszonnégy órán belül felterjeszti, illetve a döntéséről szóló értesítést az érdekelteknek megküldi.

(2) Ha a nyomozást a parancsnok felfüggeszti [Be. 189. § (1) bekezdés] vagy a nyomozást megszünteti [Be. 190. § (1)–(2) bekezdés], az erről szóló határozatát a katonai ügyésznek haladéktalanul felterjeszti [Be. 189. § (1) bekezdés, illetve Be. 190. § (2) bekezdés].

13. §35 A terhelt őrizetbe vétele elrendelése esetén fokozott figyelmet kell fordítani a Be. 128. §-a (1)–(3) bekezdésében rögzített kötelezettségek teljesítésére.

14. § (1) A parancsnok a nyomozása során a katonai ügyész szakmai segítségét kérheti.

(2) Ha a katonai ügyész nyomoz, a Be. 28. §-ának (5) bekezdése alapján nyomozási cselekmény elvégzésére utasított parancsnok a katonai ügyész iránymutatása szerint jár el.

15. § Ha a nyomozást az elrendelésétől számított két hónapon belül nem fejezi be, a parancsnok e határidő lejárta előtt legalább tíz nappal a nyomozás határidejének meghosszabbítására a katonai ügyészhez előterjesztést tesz. Az előterjesztéshez mellékelni kell a még szükséges, de el nem végzett nyomozási cselekmények részletes tervét is.

16. § (1) A nyomozótiszt a jelentősebb tárgyi súlyú vagy bonyolultabb, előreláthatóan két hónapon túli nyomozást igénylő ügyben a nyomozás elrendelését követően haladéktalanul nyomozási tervet készít és azt jóváhagyás végett bemutatja a parancsnoknak.

(2) A nyomozási terv tartalmazza a nyomozás eredményes lefolytatásához szükséges feladatokat. Az eljárás során feltárt új adatok és szempontok figyelembevételével a tervet szükség szerint módosítani kell.

(3) A nyomozás során fokozott figyelmet kell fordítani

a)36

b) a bűncselekmény elkövetését elősegítő, illetve megkönnyítő okok, körülmények felderítésére az újabb bűncselekmények megelőzése érdekében.

(4)37 Az újabb bűncselekmények megelőzése végett a (3) bekezdés b) pontja alapján tett intézkedéséről, vagy azzal kapcsolatos javaslatáról, továbbá a Be. 63/A. §-ának (1) bekezdése szerinti tájékoztatási kötelezettsége teljesítéséről a parancsnok a katonai ügyészt értesíti.

17. § Az eljárás során egyes nyomozási cselekményekről készült iratokat három példányban, az érdekelteknek a Be. szabályai szerint kézbesítendő határozatokat pedig ezen felül a szükséges példányszámban kell elkészíteni.

Kényszerintézkedések a nyomozás során

18. § (1)38 A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) hatálya alá tartozó katona őrizetbe vételéről a katonai ügyészt soron kívül kell értesíteni.

(2) Ha a parancsnok hatáskörébe nem tartozó kényszerintézkedés elrendelését tartja szükségességesnek, a katonai ügyészt erről haladéktalanul értesíti, egyben – az addig keletkezett iratokat mellékelve – arra írásban javaslatot tesz.

(3)39 Ha az őrizetbe vételkor már megállapítható, hogy indokolt az előzetes letartóztatás elrendelésének kezdeményezése, az előterjesztést haladéktalanul, de legkésőbb az őrizetbe vétel elrendelését követő huszonnégy órán belül meg kell küldeni a katonai ügyésznek.

(4)40 A parancsnok haladéktalanul előterjesztést tesz a katonai ügyésznek, ha az előzetes letartóztatás, az ideiglenes kényszergyógykezelés vagy a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését látja szükségesnek.

(5)41 A parancsnok az előzetes letartóztatás meghosszabbítására vonatkozó javaslatát – a nyomozási iratok egy példányával együtt – a letartóztatás határidőjének lejárta előtt legalább tíz nappal köteles megküldeni a katonai ügyésznek. Az előterjesztéshez mellékelni kell a még végrehajtásra váró nyomozási cselekmények tervét is.

19. §42 A parancsnoki nyomozás során elrendelt őrizetet rendőrségi fogdában kell végrehajtani.

19/A. §43 Ha a Hjt. hatálya alá tartozó katonával szemben a bíróság a Be. 138/A. §-a alapján távoltartást rendel el, a parancsnok annak végrehajtása biztosítására a szükséges intézkedéseket megteszi.

A terhelt védekezési joga gyakorlásának

biztosítása44

20. § (1)45 A parancsnoki nyomozás során a terheltet megilleti a védelem joga (Be. 5. §). Védőként meghatalmazás vagy kirendelés alapján ügyvéd járhat el, akinek jogaira és kötelességeire a Be. 44–50. §-a az irányadó. Védőként külön törvényben foglalt feltételek (az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény IX. fejezet) esetén európai közösségi jogász is eljárhat [Be. 44. § (1) bekezdés].

(2)46

(3)47 Ha a terhelt olyan nyomozási cselekményen vesz részt vagy kíván részt venni, amelyen a Be. a részvételét kötelezővé, illetve lehetővé teszi, annak tartamára számára szolgálatmentességet kell biztosítani.

Jogorvoslat a nyomozás során

21. § (1)48 A nyomozás során hozott határozat elleni, illetve a tett intézkedés vagy annak elmulasztása miatt bejelentett panaszt – amennyiben annak 3 napon belül nem ad helyt – a parancsnok a nyomozás során keletkezett iratokkal, valamint a panasszal kapcsolatos nyilatkozatával együtt elbírálás végett haladéktalanul megküldi a katonai ügyészhez.

(2)49 A terheltnek vagy más érdekeltnek a nyomozás során szóban tett panaszát írásba kell foglalni.

A katonai ügyész és a parancsnok kapcsolata

a nyomozás során

22. § (1) A tanú védelmére a katonai ügyész vagy a bíróság által a Be. 478. §-a (1) bekezdése alapján hozott határozat végrehajtására a parancsnok a Be. 478. §-a (2) bekezdése szerint intézkedik.

(2)50

Nyomozási iratok megküldése a nyomozás

befejezése után

23. § (1)51 A parancsnok az eljárás során keletkezett iratokat két példányban, még a nyomozás határidejének lejárta előtt, de legkésőbb három napon belül a katonai ügyésznek megküldi, az iratok harmadik példányát pedig a katonai szervezetnél irattározza.

(2)52 A nyomozási iratok részeként továbbítani kell a bűnügyi nyilvántartásnak a terheltre vonatkozó értesítését, a terhelt minősítését (szolgálati jellemzését), dicséreti és fenyítési lapjának másolatát és a katonai szervezet pénzügyi szervének a terhelt illetményéről szóló igazolását, továbbá a bűnjeljegyzéket, végül a bűnügyi költségjegyzéket. A bűnjelet a nyomozási iratokkal együtt kell megküldeni. Amennyiben a bűnjel csatolása – annak jellegénél fogva – nem lehetséges vagy más fontos ok azt indokolja, a bűnjelnek a bűncselekménnyel kapcsolatos egyedi tulajdonságait rögzítő iratot vagy fényképet kell a nyomozási iratokhoz csatolni.

(3)53 Ha a parancsnok lehetőséget lát a bűncselekmény fegyelmi eljárásban történő elbírálására, a nyomozási iratokat a katonai ügyészhez – a Be. 485/A. §-ának (1) bekezdése szerinti határozat meghozatalára vonatkozó javaslattal – haladéktalanul megküldi.

(4) Ha a parancsnok az általános megelőzés, a katonai rend és fegyelem megszilárdítása érdekében indokoltnak tartja, hogy a bíróság a tárgyalást a Be. 278. §-ának (2) bekezdése alapján ne a bíróság hivatalos helyiségében, hanem a katonai szervezetnél tartsa meg, ennek indítványozására a katonai ügyésznek javaslatot tesz.

Bűncselekmény elbírálása fegyelmi hatáskörben

24. § (1) Ha a katonai ügyész a bűncselekmény elbírálását fegyelmi eljárásra utalta, a parancsnok – amennyiben a fegyelmi eljárás lefolytatása vagy a fenyítés kiszabása a gyanúsított állományviszonyára vonatkozó szolgálati törvény szerint a hatáskörét meghaladja – az iratokat a hatáskörrel rendelkező fegyelmi jogkör gyakorlójához küldi meg (terjeszti fel).

(2) A fegyelmi jogkör gyakorlója a fenyítés kiszabásáról szóló parancsát (határozatát) a katonai ügyésznek is kézbesíti [Be. 485/A. § (5) bekezdés], az (1) bekezdés szerinti esetben az állományilletékes parancsnoknak pedig megküldi.

Iratkezelési szabályok

25. § A nyomozás során személyes adatokat is tartalmazó iratokba történő betekintés csak azoknak a szerveknek (személyeknek) engedélyezhető, illetve ilyen iratok csak olyan szervezeteknek küldhető meg, amelyek törvény alapján jogosultak személyes adatok megismerésére (kezelésére). Egyéb esetben, ha az érintett a különleges személyes adatok kezeléséhez írásban nem járult hozzá a tájékoztatásnak személyazonosításra alkalmatlan módon kell eleget tenni.

26. § A nyomozás során a katonai büntetőeljárásban rendszeresített nyomtatványokat kell használni.

27. § A nyomozás során keletkezett bűnügyi iratok kezelésének szabályait e rendelet melléklete tartalmazza.

A minősített adat védelmére vonatkozó rendelkezések54

28. §55

29. §56 A nyomozási szakban keletkezett minősített adatot tartalmazó irat minősítéséről a parancsnok gondoskodik.

A bűnügyi költségek

30. § A nyomozás során felmerülő költséget – a bűnügyi költségre és annak viselésére vonatkozó szabályok szerint – a parancsnok alárendeltségébe tatozó katonai szervezet pénzügyi ellátását végző (végrehajtó) pénzügyi szolgálat (referens) utalvány alapján előlegezi meg. Az így felmerült költséget a nyomozási iratokban elhelyezett bűnügyi költségjegyzéken folyamatosan vezetni kell.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

31. § (1) Ez a rendelet 2003. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő bűnügyekben is alkalmazni kell.

(2)57

Melléklet a 19/2003. (V. 8.) HM–IM

együttes rendelethez

A bűnügyi (szabálysértési) iratok kezelésének szabályai
Az iratok alapnyilvántartásai

1. A parancsnok hatáskörébe tartozó bűncselekmények nyomozása során keletkezett bűnügyi iratok nyilvántartására a 35-1317 (a szabálysértési iratok nyilvántartására a 35-1325) raktári számú ,,Lajstrom''-ot kell használni. Annak lapszámát úgy kell meghatározni, hogy az legalább öt év iratforgalmának nyilvántartására legyen alkalmas.

2.58 A lajstromokat a katonai szervezet Főnyilvántartó könyvében kell nyilvántartásba venni és a bűnügyi (szabálysértési) iratok iktatókönyveként a Magyar Honvédség Egységes Iratkezelési Szabályzat (a továbbiakban: ISZ) 100–124. pontja szerint kell vezetni. A lajstromok minősítési jelölését a minősített adat védelméről szóló törvény előírásai szerint kell végrehajtani, hitelesítésére a Magyar Honvédség Titokvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: TSZ) 246. pontjának rendelkezései az irányadóak. A lajtromokat évenként kell lezárni és a sorszámozást a következő évben újra kell kezdeni.


Az iratok készítése és nyilvántartása

3.59 A bűnügyben (szabálysértési ügyben) készítendő iratok példányszámait – amennyiben a Be., illetve e rendelet másként nem rendelkezik – a TSZ 249. pontja határozza meg.

4.60 A bűnügyek (szabálysértési ügyek) iratait keltezésük (érkezésük) sorrendjében – bűnügyenként (szabálysértési ügyekként) – ügyszám (a lajstrom sorszáma) szerint kell nyilvántartani. Az iratok minősítésének jelölésére a TSZ 185. pontját és a TSZ 2. számú mellékletét kell alkalmazni.

5.61 Az azonos bűnügyben (szabálysértési ügyben) érkezett és készített iratokat az ügyszámával (a lajstrom sorszámával) ellátott 34-1201 raktári számú NAPLÓ-ban kell alszámos rendszerben nyilvántartani és a 34-1202 raktári számú ÜGYIRATOK megnevezésű borítóban tárolni. A napló, illetve a borító azonos ügyszámot kap, és rovataikat értelemszerűen kell kitölteni.


Az iratok nyilvántartási száma

6. A bűnügyek lajstromába bevezetett és naplózott iratok nyilvántartási számként az ügyszámot (a lajstrom sorszámát), a napló alszámát, az évszámot és a ,,Pbü'' jelölést kapják (például: 16/1/2000-Pbü.).

[A szabálysértési ügyek lajstromába bevezetett és naplózott iratok nyilvántartási számként az ügyszámot (a lajstrom sorszámát), a napló alszámát, az évszámot és a ,,Pszü.'' jelölést kapják (például: 32/6/2000-Pszü.)].

7. A bűnügyek lajstromában – külön ügyszámon – a parancsnoki fegyelmi jogkör gyakorlásával kapcsolatos gyűjtőív és az igazságügyi szervekkel való levelezések gyűjtőíve nyilvántartható. A parancsnoki fegyelmi ügyek gyűjtőívébe bevezetett iratok nyilvántartási számként az ügyszámot (a lajstrom sorszámát), a gyűjtőív alszámát, az évszámot és a ,,Pfü.'' jelölést kapják (például: 24/9/2000-Pfü.), míg a levelezések gyűjtőívébe bevezetett iratok nyilvántartási számként az ügyszámot (a lajstrom sorszámát), a gyűjtőív alszámát, az évszámot és a ,,Pvü.'' jelölést kapják (például: 29/7/2000-Pvü.). Ezeket a gyűjtőíveket évenként le kell zárni.


A nyilvántartás vezetése és lezárása

8.62 A lajstromokat a katonai szervezet jogi és igazgatási főnök (ilyen hiányában a parancsnok által kijelölt személy) vezeti. Részére a bűnügyi és a szabálysértési ügyben érkezett iratokat az ügyviteli szerv kézbesítő könyvben adja át.

Új bűnügy (szabálysértési ügy) esetén a parancsnok rendelkezése szerint az ügyviteli szerv az ügyszámmal ellátott naplót és borítót átadja az ügy kivizsgálására kijelölt nyomozótisztnek. Az iratok készítéséért, a napló vezetéséért az a nyomozótiszt felelős.

9. A büntetőeljárás vagy a szabálysértési ügy jogerős befejezése után a nyomozótiszt a naplót lezárja, az iratokat összefűzi, a borítón feltünteti az iratok készítésekor alkalmazandó 3112, illetve 3113 irattári tételszámot, a megőrzési határidők évszámait és azt a parancsnokkal aláíratva, további tárolásra átadja a lajstrom kezelőjének.

10.63 A lezárt ügyek iratait, valamint a betelt és lezárt lajstromokat a katonai szervezetnél 5 évig kell őrizni, ezt követően további 25 évig tartó megőrzésre le kell adni a HM HIM Központi Irattárba.

11.64 Az ügyviteli szervnek leadott iratokat és lajstromokat az ISZ 217–218. pontjának harmadik bekezdése szerint belső leltárban kell kezelni.

1

A rendeletet a 8/2023. (IV. 20.) HM rendelet 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2023. április 23. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 12. §-át.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

3

Az 1. § (2) bekezdése a 3/2016. (I. 7.) HM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. § (4) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

9

A 3. § (1) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

10

A 4. § (1) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

11

A 4. § (2) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

12

A 4. § (3) bekezdésének első mondata a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

13

A 4. § (4) bekezdése a 16/2009. (XI. 12.) HM–IRM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

14

A 4. § (5) bekezdése a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

Az 5. § (1) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 4. §-ával megállapított, nyitó szövegrésze a 16/2010. (XI. 17.) HM–KIM együttes rendelet 1. §-a, a 3/2016. (I. 7.) Hm rendelet 3. § b) pontja szerint módosított szöveg, záró szövegrésze a 3/2016. (I. 7.) HM rendelet 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

16

Az 5. § (1) bekezdésének a) pontja a 25/2007. (VI. 6.) HM–IRM együttes rendelet 2. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

17

Az 5. § (4) bekezdése a 3/2016. (I. 7.) HM rendelet 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 8. § első mondata a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 9. § a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 11. § (1) bekezdésének b) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

23

A 11. § (1) bekezdésének e) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

24

A 11. § (1) bekezdésének g) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

25

A 11. § (1) bekezdésének i) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

26

A 11. § (1) bekezdésének j) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

27

A 11. § (1) bekezdésének m) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 5. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

28

A 11. § (1) bekezdésének n) pontja a 16/2009. (XI. 12.) HM–IRM együttes rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

29

A 11. § (2) bekezdésének d) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

30

A 11. § (2) bekezdésének e) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

31

A 11. § (2) bekezdésének f) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

32

A 11. § (2) bekezdésének g) pontját a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

33

A 11. § (2) bekezdésének j) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

34

A 11. § (2) bekezdésének m) pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

35

A 13. § a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 7. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

36

A 16. § (3) bekezdés a) pontját a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 16. § (4) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 8. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

38

A 18. § (1) bekezdése a 3/2016. (I. 7.) HM rendelet f) pontja szerint módosított szöveg.

39

A 18. § (3) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

40

A 18. § (4) bekezdése a 20/2005. (VI. 10.) HM–IM együttes rendelet 2. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

41

A 18. § (5) bekezdése a 20/2005. (VI. 10.) HM–IM együttes rendelet 2. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

42

A 19. § a 25/2007. (VI. 6.) HM–IRM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

43

A 19/A. §-t a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 9. §-a iktatta be. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

44

A 20. §-t megelőző cím a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg.

45

A 20. § (1) bekezdésének harmadik mondatát a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 10. §-a iktatta be, első mondata a 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

46

A 20. § (2) bekezdését a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

47

A 20. § (3) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

48

A 21. § (1) bekezdése a 16/2009. (XI. 12.) HM–IRM együttes rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

49

A 21. § (2) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének b) pontja szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

50

A 22. § (2) bekezdését a 20/2005. (VI. 10.) HM–IM együttes rendelet 2. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

51

A 23. § (1) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

52

A 23. § (2) bekezdésének első mondata a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

53

A 23. § (3) bekezdése a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

54

A 28. §-t megelőző alcím a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

55

A 28. §-t a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

56

A 29. § a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

57

A 31. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 13. §-ának 82. pontja hatályon kívül helyezte.

58

A melléklet 2. pontja a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § d) pont da)–db) alpontja szerint módosított szöveg.

59

A melléklet 3. pontja a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § d) pont dc) alpontja szerint módosított szöveg.

61

A melléklet 5. pontjának első mondata a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

62

A melléklet 8. pontja a 3/2016. (I. 7.) HM rendelet 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.

63

A melléklet 10. pontja a 24/2006. (IX. 7.) HM–IRM együttes rendelet 12. § (3) bekezdésének c) pontja szerint módosított szöveg.

64

A melléklet 11. pontja a 10/2010. (V. 11.) HM–IRM együttes rendelet 2. § d) pont de) alpontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére