• Tartalom

2/2003. (ÜK. 2.) LÜ utasítás

2/2003. (ÜK. 2.) LÜ u t a s í t á s

az ügyészségi statisztikáról, valamint a fellebbviteli főügyészségek felállításával és működésével kapcsolatosan egyes legfőbb ügyészi utasítások módosításáról*

2003.02.28.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya – a katonai ügyészi szervezet kivételével – valamennyi ügyészi szervre kiterjed.

2. § (1) Az ügyészségi statisztika célja a szervezet tevékenységéből és a társadalmi élet egyes jelenségeiből adódó törvényességi feladatok statisztikai eszközökkel történő mennyiségi és minőségi kimutatása.

(2) Az ügyészségi statisztika lehetővé teszi a törvényességi kérdések objektív, más társadalmi kérdésekkel is összefüggő értékelő elemzését és ezáltal segítséget nyújt az ügyészi törvényességi felügyeleti munka tervezéséhez, irányításához, ellenőrzéséhez és a törvényesség állapotáról szóló időszaki tájékoztató jelentések elkészítéséhez.

3. § (1) Az ügyészségi statisztika kiterjed:

a) az ügyforgalom alakulásának elemzésére,

b) az ügyészi törvényességi felügyeleti tevékenység és

c) a magánjogi ügyészi tevékenység számbavételére,

d) a bűnözés és bűnüldözés körében:

– a nyomozás törvényességi felügyeleti és

– a büntetőbírósági eljárásban kifejtett ügyészi, valamint a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és egyéb tevékenység számbavételére*,

– az ügyészségi nyomozói tevékenység számbavételére,

– a kényszerintézkedések alakulásának figyelemmel kísérésére,

e) az ügyészi személyi állomány összetételének vizsgálatára.

(2) Az ügyészségi statisztikai adatgyűjtés, feldolgozás és tájékoztatás megszervezése, irányítása, ellenőrzése és fejlesztése a Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályának (a továbbiakban: Főosztály) feladata. A Főosztály a statisztikai adatgyűjtés, feldolgozás és tájékoztatás megszervezésében, az irányítás és ellenőrzés során és a fejlesztésével összefüggő kérdések megoldásában együttműködik a Belügyminisztérium Informatikai Hivatalával, az Igazságügyi Minisztérium illetékes főosztályával, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalával, a Központi Statisztikai Hivatallal és az Országos Kriminológiai Intézettel.

(3) A Főosztály a statisztikai adatokból országos és helyi igényű féléves és éves összesítő táblákat készít, illetőleg tájékoztatókat ad ki.

4. § (1) A helyi ügyészségeken, a megyei (fővárosi) főügyészségeken, a fellebbviteli főügyészségeken és a Legfőbb Ügyészség önálló szervezeti egységein félévenként kell a statisztikai adatokat szolgáltatni. Astatisztikai adatok szolgáltatásáról – szakterületeket érintően – a Főosztály vezetője által kiadott főosztályvezetői körlevél rendelkezik.

(2) A helyi ügyészségeken a helyi ügyészségek vezetői, a megyei (fővárosi) főügyészségeken a főügyészek, a fellebbviteli főügyészségeken a fellebbviteli főügyészek, a Legfőbb Ügyészségen a főosztályvezetők és az önálló osztályok vezetői felelnek a statisztikai adatszolgáltatás megbízhatóságáért.

(3) A statisztikai adatoknak a tárgyfélévet követő hó 10. napjáig kell beérkezniük a Főosztályra.

5. § A főügyészségek a rendelkezésükre álló helyi adatokból és az országos tájékoztatók adataiból önálló tájékoztatókat adhatnak ki.

6. §

(1) A büntetőjogi szakterület számítástechnikai bázisú ügyvitelének bevezetéséről szóló 7/1992. Legf.Ü. utasítás (a továbbiakban: büntetőjogi ügyviteli utasítás) rendelkezéseit a fellebbviteli főügyészségek vonatkozásában is alkalmazni kell.

(2) A büntetőjogi ügyviteli utasítás 1. §-ának (2) bekezdésében a főosztályvezetői utasítás főosztályvezetői körlevélre módosul.

(3) A büntetőjogi ügyviteli utasítás 1. §-ának (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) A büntetőjogi szakterületre vonatkozó, a (3) bekezdésben jelzett ügyviteli szabályok mellett – a büntetőjogi szakterület ügyviteli rendjéről szóló főosztályvezetői körlevélben engedélyezett kérdésekben – kiegészítő jellegű, helyi érvényű ügyviteli rendelkezéseket a Legfőbb Ügyészségen a főosztályvezető (önálló osztályvezető) ügyészek, a fellebbviteli főügyészségeken a fellebbviteli főügyészek, a megyei (fővárosi) főügyészségeken a főügyészek, az ügyészségi nyomozó hivataloknál a hivatalt vezető ügyészek, valamint a helyi ügyészségeken a helyi vezető ügyészek is hozhatnak, a vezetésük, illetve felügyeletük alá tartozó ügyészi szervezeti egységekre kiterjedő hatállyal. A kiegészítő jellegű ügyviteli szabályok nem lehetnek ellentétben a jelen utasításban, valamint a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője által a büntetőjogi szakterületre vonatkozóan általános érvénnyel kiadott körlevelekben foglalt szabályokkal, és nem érinthetik az ügyvitelben és ügykezelésben felhasznált informatikai segédeszközök felhasználásának módját és szabályait.”

(4) A büntetőjogi ügyviteli utasításban az ügyészségi Számítástechnika-alkalmazási és Információs Központ elnevezés helyett Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályt kell érteni.

7. § A 10/1991. Legf. Ü. utasítással bevezetett számítógépes ügyészségi igazgatási ügyviteli rendszert a fellebbviteli főügyészségeken is alkalmazni kell.

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az ügyészi szervezet statisztikai szabályzatáról szóló 13/1963. Legf. Ü. utasítás.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást utóbb a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást a 10/2021. (IX. 17.) LÜ utasítás 26. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 25. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére