• Tartalom

20/2003. (K. Ért. 11.) KvVM utasítás

20/2003. (K. Ért. 11.) KvVM utasítás

a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium dolgozóinak a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg biztosításáról*

2003.08.08.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium dolgozóinak a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüvegnek a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 9.) EüM rendeletben (a továbbiakban: R.) előírtaknak megfelelő biztosítása érdekében a következő utasítást adom ki:
1. A minisztérium egyes szervezeti egységeinek vezetői kötelesek az R. 2. §-ának b) pontjában meghatározott munkahelyeken az R. 4. §-ában foglaltaknak megfelelően megszervezni a munkafolyamatokat.
2. A Műszaki és Ellátási Főosztály köteles
a) a minisztérium R. hatálya alá tartozó köztisztviselőjének, munkavállalójának (a továbbiakban: munkavállaló) kétévenként
b) a munkavállaló kezdeményezésére a munkavállaló látásvizsgálatát 8 napon belül
elrendelni, és annak időpontjáról a munkavállalót értesíteni.
3. A munkavállaló a kétévente esedékes látásvizsgálatok közötti időszakban látásvizsgálat elrendelését kezdeményezheti a Műszaki Ellátási Főosztálynál.
4. A Személyügyi Főosztály elrendeli az új munkavállaló esetén a munkavállaló látásvizsgálatát a munkavállaló közszolgálati jogviszonya, munkaviszonya (a továbbiakban együtt: munkaviszony) keletkezésétől számított 8 napon belül.
5. A 2. és a 3. pontban foglalt esetekben a Műszaki és Ellátási Főosztály, a 4. pontban foglalt esetben a Személyügyi Főosztály a látásvizsgálatot végző foglalkozás-egészségügyi orvos szakvizsgálatra történő beutalása alapján elrendeli a munkavállaló szemészeti szakvizsgálatát, annak időpontjáról a munkavállalót értesíti. Szakrendelés csak a SOTE Kútvölgyi Klinikai Tömb járóbeteg-szakrendelésének szemészetén – Budapest XII. kerület, Kútvölgyi utca 4. – vehető igénybe.
6. A munkavállaló a 2. és 4. pontban foglaltak alapján elrendelt látásvizsgálaton, valamint az 5. pont szerinti szemészeti szakvizsgálaton köteles részt venni.
7. A munkavállaló a szakrendelésen felírt képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveget (lencsét, keretet) a minisztériummal szerződésben álló szolgáltatónál a – Novák Optika Bt. (1075 Budapest, Károly körút 3/A.) – készíttetheti el.
8. A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg kihordási ideje két év. Amennyiben ezen időszakon belül újabb szemészeti szakvizsgálat eredményeként újabb szemüveg készítése válik szükségessé, abban az esetben a hivatkozott szakvizsgálat időpontjáig tart a kihordási idő.
9. A szemüveg a minisztérium tulajdonát képezi a kihordási idő végéig. Ennek megfelelően az a munkavállaló, aki szemüveget készíttet, köteles a Műszaki és Ellátási Főosztályon a személyi kartonjára felvezettetni.
10. A 7. pontban meghatározott szolgáltatóval történő elszámolást a Műszaki és Ellátási Főosztály végzi.
11. A Műszaki és Ellátási Főosztály köteles évente, új, az R. alapján képernyős munkahelynek minősülő munkahely létesítése, kialakításának megváltoztatása, valamint a munkavállaló kezdeményezése esetén, 8 napon belül ellenőrizni az R. 3. számú mellékletében foglalt követelmények teljesülését, valamint megvizsgálni és értékelni az ilyen jellegű munkahelyen történő munkavégzésnek az R. 3. §-ában meghatározott egészségügyi kockázatait.
12. Amennyiben az egészségügyi kockázat értékelése, valamint a képernyős munkahely kialakítása minimális követelményeinek ellenőrzése alapján indokolt, a Műszaki és Ellátási Főosztály 8 napon belül intézkedik az R. 3. számú mellékletében meghatározott követelmények teljesítése, valamint az R. 3. §-ában meghatározott kockázatok lehető legalacsonyabb szintre csökkentése érdekében.
13. Ez az utasítás a kiadmányozása napján* lép hatályba.
Dr. Persányi Miklós s. k.,
környezetvédelmi és vízügyi miniszter
*

Az utasítást a 9/2012. (V. 22.) VM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2012. május 23. napjával.

*

Az utasítás kiadmányozásának napja 2003. augusztus 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére