• Tartalom

2043/2003. (III. 14.) Korm. határozat

2043/2003. (III. 14.) Korm. határozat1

az önkéntes haderőre áttéréssel kapcsolatos feladatok megkezdéséről

2003.03.14.

1. A Kormány a honvédelmet érintő programjának végrehajtása érdekében megtárgyalta és elfogadta az önkéntes haderőre történő áttéréssel kapcsolatos feladatok megkezdéséről szóló kormány-előterjesztést.

2. Az önkéntes haderőre történő áttérés jogi feltételrendszerét – az áttérés időpontjaként 2005 első félévét előirányozva – az Alkotmány, a honvédelemről szóló törvény és a kapcsolódó egyéb törvények módosításával kell megteremteni.

3. A Kormány felhívja a honvédelmi minisztert, hogy folytasson négypárti egyeztetést

a) az igazságügy-miniszterrel együttműködésben az önkéntes haderőre történő áttérés megvalósításához szükséges alkotmánymódosításról,

b) az igazságügy-miniszterrel, a belügyminiszterrel, valamint a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterrel együttműködésben az áttérés megvalósításához szükséges törvények módosításáról,

c) a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterrel, valamint az igazságügy-miniszterrel együttműködésben a polgári szolgálatról szóló törvény jövőjéről.

Határidő: 2003. május 31.

4. A védelmi felülvizsgálat eredményei alapján, a négypárti tárgyalásokra is figyelemmel a honvédelmi miniszter nyújtson be kormány-előterjesztést a Magyar Honvédség feladatrendszeréről és az önkéntes haderőre áttérés további feladatairól, pénzügyi és technikai feltételeiről, valamint készítse elő a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló 61/2000. (VI. 21.) OGY határozat módosítását.

Határidő: a védelmi felülvizsgálatot követően

5. A honvédségi állományba vétel és a munkaerőpiacra történő visszailleszkedés foglalkoztatáspolitikai eszközrendszerrel történő segítésének céljából készüljön elemzés, és kerüljön kialakításra stratégiai együttműködési program.

Felelős: honvédelmi miniszter, belügyminiszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, oktatási miniszter

Határidő: 2003. május 31.

6. Felül kell vizsgálni a polgári védelemre vonatkozó jogszabályi előírásokat, terveket, a vagyoni szolgáltatás keretében a technikai eszközök, objektumok, szolgáltatások biztosításának rendjét, szükségességét, és ki kell dolgozni a jelenlegitől eltérő feltételeket.

Felelős: belügyminiszter, honvédelmi miniszter

Határidő: 2003. május 31.

7. Koncepciót kell készíteni az önkéntes haderőben történő szolgálatteljesítés elismerésének módjaira, valamint az önkéntes tartalékosokat foglalkoztató munkaadók kompenzálására, megvizsgálva az átmeneti időszakban teljesített sorkatonai szolgálat teljesítéséhez kapcsolódó kedvezményeket is.

Felelős: honvédelmi miniszter, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, igazságügy-miniszter, pénzügyminiszter

Határidő: 2003. május 31.

8. Stratégiai tervet kell kidolgozni a felnőtt lakosságnak a haza védelme iránti elkötelezettsége fenntartására.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, honvédelmi miniszter

Határidő: 2003. május 31.

9. Az önkéntes haderőre áttérés előkészítő feladatai között ki kell dolgozni azokat a programokat, amelyek biztosítják a fiatalok felszabaduló idejének megfelelő kihasználását, segítik és ösztönzik szabadidejük egészséges és társadalmilag hasznos eltöltését.

Felelős: gyermek-, ifjúsági és sportminiszter

Határidő: folyamatos

Dr. Medgyessy Péter s. k.,
miniszterelnök

1

Megjelent: Határozatok Tára 2003. évi 11. szám.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére