• Tartalom

24/2003. (HK 9.) HM utasítás

24/2003. (HK 9.) HM utasítás

az önkéntes haderőre történő áttérés feladatainak megtervezéséről és végrehajtásának megszervezéséről*

2003.03.26.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az önkéntes haderőre történő áttéréssel kapcsolatos feladatok megkezdéséről szóló 2.../2003. (.....) Korm. határozatban (a továbbiakban: Kormányhatározat) foglaltakra – az áttérés feladatainak megtervezése és megszervezése, a kidolgozó munka koordinálása és a szükséges feltételrendszer megteremtése érdekében a következő
utasítást
adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

2. § A Magyar Honvédséget – a 61/2000. (VI. 21.) OGY határozatban elfogadott egyes haderő-fejlesztési feladatok végrehajtásának felgyorsításával, a NATO 2002. novemberi prágai csúcstalálkozóján a haderő-fejlesztésre vonatkozó magyar felajánlások, továbbá az MH védelmi képességei teljes körű felülvizsgálata megállapításainak figyelembevételével – fokozatosan önkéntes (hivatásos és szerződéses állományú) haderővé kell átalakítani.

3. § (1) Az önkéntes haderőre történő áttéréssel kapcsolatos politikai egyeztetéseket a HM politikai államtitkár szervezi és vezeti le, figyelemmel a védelmi felülvizsgálatra vonatkozó döntésekre.

(2) A kidolgozó munka során a parlamenti pártokkal, a tárcához tartozó érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetéseket kell lefolytatni. A létrejövő megállapodásokat a kidolgozó munka során érvényesíteni kell.

4. § (1) Az önkéntes haderőre történő áttérés szakmai feladatainak megtervezéséért, megszervezéséért, végrehajtásuk irányításáért a HM közigazgatási államtitkár és a HM Honvéd Vezérkar főnöke együttesen felelős.

(2) A sorkatonai szolgálat megszüntetésével kapcsolatos, azonnali intézkedést igénylő feladatokra adjanak ki együttes intézkedést.

5. § (1) Az önkéntes haderőre történő áttéréssel kapcsolatos alkotmányos és egyéb jogi környezet kialakítását a HM közigazgatási államtitkár által kijelölt – közvetlen irányítása alatt álló – munkacsoport végzi. A munkacsoport tevékenységéről a HM igazgatási és közjogi kodifikációs főosztályvezető rendszeresen tájékoztatja a (4) bekezdés szerinti Irányító Testületet.

(2) A HM Igazgatási és Közjogi Kodifikációs Főosztály közreműködik a polgári védelemre vonatkozó – a Belügyminisztérium által vezetett – jogszabályi felülvizsgálatban.

(3) Az áttéréssel kapcsolatos tervező és szervezőmunkát – az (1) bekezdésben foglaltak kivételével – a HM humánpolitikai helyettes államtitkár irányítja, ennek keretében felügyeli azok végrehajtását.

(4) A gyakorlati kidolgozó munkát a HM humánpolitikai helyettes államtitkár által vezetett Irányító Testület koordinálja, amelynek tagjai:

– HM védelemgazdasági helyettes államtitkár,

– HM vezérkarifőnök-helyettes,

– HM kommunikációs főigazgató,

– HM humánpolitikai főosztályvezető,

– HM Védelmi Hivatal főigazgató,

– miniszteri katonai szakreferens.

Az Irányító Testület titkári feladatait Dr. Czékus János látja el.

(5) A Kormányhatározatban elrendelt tárcaközi feladatok koordinálására, illetve az önkéntes haderő személyi feltételrendszerének – a védelmi felülvizsgálattal összehangolt – kidolgozására, az Irányító Testület operatív döntéseinek előkészítésére és végrehajtására a HM humánpolitikai helyettes államtitkár hozzon létre munkacsoportot.

(6) Az áttéréssel kapcsolatos döntések előkészítése, valamint a belső koordinációs feladatok biztosítása érdekében – az Irányító Testület konzultatív tanácsadó szerveként – Önkéntes Haderő Konzultatív Testület működik, melynek tagjai a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály főosztályvezetője, a HM Nemzetközi Jogi Főosztály főosztályvezetője, a HM Infrastrukturális Főosztály főosztályvezetője, a HM Honvéd Vezérkar csoportfőnökei, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója, a HM Gazdasági Tervező Hivatal főigazgatója, a HM Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal főigazgatója és az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnoka.

(7) Az önkéntes haderőre történő áttérés folyamán az MH katonai szervezeteit érintő feltételrendszer kialakításának felügyeletéért a HM vezérkarifőnök-helyettes a felelős.

(8) A szakterületi kidolgozó munkát a védelmi felülvizsgálatra létrehozott munkacsoportok bevonásával kell végezni. Indokolt esetben a szakterületi felelősök újabb munkacsoportokat hozhatnak létre.

(9) A munkacsoportokkal a honvédelmi tárca valamennyi szakmai szerve, szervezete – illetékességi területén – köteles együttműködni.

(10) A HM közigazgatási államtitkár az önkéntes haderőre történő áttérés feladatainak megtervezése és megszervezése konzultánsi teendőinek ellátására kérje fel a CUBIC Munkacsoport magyarországi képviselőit. A CUBIC Munkacsoport képviseletét az Irányító Testületben a titkár látja el.

6. § (1) A Kormány által meghatározott feladatok teljesítése érdekében:

a) a Kormányhatározatban megnevezett tárcákkal együttműködésben készüljön átfogó elemzés, és ennek alapján tárcák közötti stratégiai együttműködési program a honvédségi állományba vétel, valamint a munkaerőpiacra történő visszailleszkedés foglalkoztatáspolitikai eszközrendszerrel történő segítésének céljából.

Felelős: HM humánpolitikai helyettes államtitkár

Határidő: 2003. május 31.

(b) a Kormányhatározatban megnevezett tárcákkal együttműködésben készüljön koncepció az önkéntes haderőben történő szolgálatteljesítés elismerésének módjaira, valamint az önkéntes tartalékosokat foglalkoztató munkaadók kompenzálására, megvizsgálva az átmeneti időszakban teljesített sorkatonai szolgálat teljesítéséhez kapcsolódó kedvezményeket is.

Felelős: HM védelemgazdasági helyettes államtitkár

Határidő: 2003. május 31.

c) a HM vezérkarifőnök-helyettes működjön közre a polgári védelemre vonatkozó tervek és vagyoni szolgáltatások, technikai eszközök, objektumok biztosítása – Belügyminisztérium által vezetett – felülvizsgálatában, illetve a jelenlegitől eltérő feltételrendszer kidolgozásában.

Határidő: 2003. május 31.

d) a HM kommunikációs főigazgató működjön közre a felnőtt lakosság haza védelme iránti elkötelezettségének fenntartásához szükséges stratégiai terv kidolgozásában.

Határidő: 2003. május 31.

(2) Az MH védelmi képességei felülvizsgálatát követően, annak eredményei alapján:

a) a HM közigazgatási államtitkár és a HM Honvéd Vezérkar főnöke együttesen készítse elő a Magyar Honvédség feladatrendszeréről és az önkéntes haderőre történő áttérés további feladatairól, pénzügyi és technikai feltételeiről, valamint a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló 61/2000. (VI. 21.) OGY határozat módosításáról szóló kormány-előterjesztést;

b) a HM vezérkarifőnök-helyettes és a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár együttesen dolgozza ki az MH finanszírozható feladatrendszerét;

c) a HM humánpolitikai helyettes államtitkár irányításával, az Irányító Testület koordinálásával készüljön el az önkéntes haderőre történő áttérés részletes feladat- és ütemterve;

d) a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár dolgozza ki a tárca egészére vonatkozóan az áttérés pénzügyi, infrastrukturális és logisztikai terveit.

(3) A HM kommunikációs főigazgató tervezze, szervezze az önkéntes haderő létrehozásával kapcsolatos belső és külső kommunikációs feladatokat.

7. § (1) Az Irányító Testület és a munkacsoportok feladatainak összehangolására a HM humánpolitikai helyettes államtitkár készítsen részletes ütemtervet.

(2) A kidolgozó munka részletes tartalmi és formai követelményeit az Irányító Testület határozza meg.

(3) A kidolgozó tevékenység során érvényesítsék – a vonatkozó Kormányhatározatban foglaltakon kívül – a HM Kollégiumának 2002. november 15-ei ülésén meghatározott vizsgálati szempontokat is.

(4) Az Irányító Testület legalább kéthetenként, a Konzultatív Testület havi rendszerességgel ülésezzen.

(5) Az Irányító Testület és a munkacsoportok tevékenységének anyagi-technikai feltételeit – külön igény alapján – a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár biztosítja.

8. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.* Egyidejűleg az önkéntes haderőre történő áttérés koncepciójának kidolgozásával kapcsolatos feladatokat elrendelő 84/2002. (HK 27.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 35/2006. (HK 9.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte, 2006. április 18. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2003. március 26.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére