• Tartalom

37/2003. (HK 10.) HM utasítás

37/2003. (HK 10.) HM utasítás

az egyes társadalombiztosítási nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatokról szóló 30/2000. (HK 12.) HM utasítás módosításáról*

2003.05.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdésének o) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes társadalombiztosítási nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatokról szóló 30/2000. (HK 12.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom.

1. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

“4. § A hivatásos és szerződéses katonákról, a köztisztviselőkről és közalkalmazottakról, illetve a katonai szerveknél munkaviszonyban (a továbbiakban: munkaviszony) állókról, a katonai középiskola tanulóiról (növendékeiről), a felsőoktatási intézmények honvédségi ösztöndíjas hallgatóiról, a sor-, a tartalékos (önkéntes tartalékos) és a póttartalékos katonai szolgálatot teljesítőkről a Tbj. T. 44. § (5) bekezdésében, a Tbj. R. 22. § (1) és (5) bekezdésében, valamint a 24. § (1) bekezdésének e) pontjában előírtak szerinti adatszolgáltatást (a katonai szervezetek feladásai alapján) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) felé – a vele kötött megállapodás és a vonatkozó jogszabályi előírások szerint, a Taj szám megjelölésével – a HM PSZNYI végzi.

2. § Az Ut. 5. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) Az egészségbiztosítási-, és nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett hivatásos és szerződéses katonákról, a köztisztviselőkről, a közalkalmazottakról és a munkaviszonyban állókról, valamint a tartalékos, (önkéntes tartalékos) katonai szolgálatot teljesítőkről – a tényleges szolgálatteljesítés időtartama alatt – aTbj. T. 46. § (2) és 47. § (1) bekezdése, a Tnyt. T. 97–99. §-ai, valamint a TNy. R. 86–89. §-ai szerinti Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapot (a továbbiakban: Nyilvántartó lap) a HM PSZNYI – az FPNyI-től “Adatlap”-on igényelt és kapott számítógépes program szerint – a saját adatbázisa, illetve a katonai szerveztek feladásai alapján folyamatosan vezeti.”

3. § Az Ut. 6. § helyébe a következő rendelkezés lép:

“6. § (1) Az 5. § (1) bekezdésben felsorolt személyeknek a tárgyévben kifizetett egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék- (tagdíj-) alapot képező jövedelméről, valamint külön-külön a tőlük levont egészségbiztosítási, illetőleg nyugdíjjárulék (tagdíj) összegéről a HM PSZNYI a tárgyévet követő év január 31-ig – a Tbj. T. 47. § (3) bekezdése alapján – igazolást ad.
(2) A szolgálati, közszolgálati jogviszony, illetőleg munkaviszony év közben történt megszűnésekor az (1) bekezdés szerinti igazolást soron kívül ki kell adni.”

4. § Az Ut. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(1) “Az Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” (a továbbiakban: Igazolvány) elnevezésű nyomtatványt – az Eb. R. 38. § (1) bekezdése alapján – a következők szerint kell kitölteni, tárolni, illetőleg kiadni.
a) A biztosítási jogviszony kezdetét a jogviszony keletkezését követő három napon belül kell bejegyezni. A bejegyzést a hivatásos, a szerződéses és katonai szolgálatot teljesítő tartalékos, (önkéntes tartalékos) katonák esetében a katonai szervezet személyügyi szerve végzi és azt a személyi anyagával együtt, a jogviszony megszűnéséig tárolja. A köztisztviselők, közalkalmazottak és a munkaviszonyban állók esetében az Igazolványba a beírást a HM PSZNYI Társadalombiztosítási Alosztálya végzi, és azt a “Segélyezési Egyéni Lap”-ban tárolja.
b) A biztosítási jogviszony megszűnését az Igazolványba be kell vezetni és azt az utolsó munkában töltött napon – az átvétel igazolás ellenében – az illetékesnek átadni. A bejegyzést a tartalékos állományba helyezett hivatásos, és szerződéses katonák, valamint a leszerelő tartalékosok esetében a katonai szervezet személyügyi szerve, a köztisztviselők, a közalkalmazottak és a munkaviszonyban állók esetében pedig a HM PSZNYI Társadalombiztosítási Alosztálya végzi.
c) A biztosítás fennállása alatt – újabb biztosítással járó jogviszony létesítésekor – az újabb foglalkoztató köteles az Igazolványba a biztosítási adatokat bejegyezni és az Igazolványt visszajutatni ahhoz a foglalkoztatóhoz, ahol a biztosítás előbb kezdődött.”

5. § Az Ut. 7/A § (1)-(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

“(1) A “Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű szigorú számadású nyomtatványt (a továbbiakban: Jövedelemigazolás), az Eb. R. 37/A. § (1) bekezdése alapján, az 5. § (1) bekezdésében szereplők részére – a 3 százalékos egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel járó jogviszonyuk megszűnésekor – az állományilletékes katonai szervezet pénzügyi referense adja ki. A Jövedelemigazolás nyomtatványtömb a HM PSZNYI Társadalombiztosítási Alosztályától igényelhető.
(2) A referens a Jövedelemigazolás nyomtatványt – a rendszeres és nem rendszeres jövedelmekről – a következők szerint tölti ki:
a) A rendszeres jövedelmet a nyomtatvány “1. Jövedelem” rovatában azokra a hónapokra kell igazolni, amelyre azt kifizették. A rovatok alatt a rendszeres jövedelem havi adatait évenként összegezni kell.
b) A “2. Jövedelemmel el nem látott időtartamok” rovatban a rendszeres jövedelemmel el nem látott időtartamokat kell igazolni.
c) Az igazolt időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelmeket a “2. Jövedelemmel el nem látott időtartamok” rovat alatt egy összegben, azok részletes adatait pedig a jelen utasítás melléklete szerinti pótlapon kell igazolni. A pótlapot a melléklet szerinti formában, 2 példányban kell kiállítani. A Jövedelemigazolás és pótlap kiadását a tömbben maradó példányon, illetve a tömbhöz csatolt pótlap 2. számú példányán kell igazoltatni. A Jövedelemigazolás kiadásának tényét a referensnek az “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványon is rögzítenie kell.
(3) A “Jövedelemigazolás”-t – az Eb. R. 37/A. § (2) bekezdése alapján – a biztosítottnak kell a jogviszony létesítésekor, illetve a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások első igénybevételekor – a referens útján – a HM PSZNYI Társadalombiztosítási Alosztály részére eljuttatni. Több foglalkoztató esetén az irányadó időszakra vonatkozó mindegyik foglalkoztatótól származó jövedelemigazolást le kell adni. A Társadalombiztosítási Alosztály a “Jövedelem Igazolás”-ról hitelesített másolatot készít, az eredetit pedig visszaküldi a biztosítottnak.”

6. § Az Ut. 8.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(2) A köztisztviselő, a közalkalmazott és a munkaviszonyban álló szülők részére a gyermekápolás címén járó naptári napokról és igénybevételükről a nyilvántartást a HM PSZNYI Társadalombiztosítási Osztálya vezeti.”

7. § Az Ut. kiegészül a jelen utasítás mellékletében szereplő melléklettel.

8. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2003. január 01-jétől kell alkalmazni.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 37/2003. (HK 10.) HM utasításhoz

Pótlap ................................ sorszámú
„Jövedelemigazolás”-hoz

A biztosított neve: ........................................

TAJ száma: ..................................................

Nem rendszeres jövedelmek részletes adatai

Kifizetés időpontja év, hónap, nap

Figyelembe vehető időszak-tól, -ig év, hónap, nap

Nem rendszeres jövedelem összege

Kifizetés jogcíme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

Ft, azaz

Az igazolt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kiállítás dátuma: .........................................

.....................................................

személyügyi és pénzügyi vezető

bélyegzőlenyomat

*

Az utasítást a 35/2006. (HK 9.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte, 2006. április 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére