• Tartalom

45/2003. (IV. 3.) Korm. rendelet

45/2003. (IV. 3.) Korm. rendelet

a többnemzetiségű műszaki zászlóalj és a katasztrófavédelemben érintett más állami szervek kölcsönös tájékoztatási, egyeztetési és együttműködési rendjéről

2014.09.05.

A Kormány a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 51. §-ának b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj (a továbbiakban: Zászlóalj) és a katasztrófavédelemben érintett más állami szervek kölcsönös tájékoztatási, egyeztetési és együttműködési rendjéről a következőket rendeli el:

1. § (1)1 A Zászlóalj egészének vagy részeinek Magyarországon való igénybevételére, illetve tevékenysége megszüntetésére – honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) illetékes szerveivel történő előzetes egyeztetést követően – a területileg illetékes megyei védelmi bizottság elnöke tesz javaslatot a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) elnöke, illetve a katasztrófa típusa szerint illetékes helyettese részére a honvédelemért felelős miniszter egyidejű tájékoztatása mellett.

(2)2 Árvízi katasztrófa esetén a KKB illetékes elnökhelyettese tesz javaslatot a KKB elnökének a Zászlóalj Magyarországon való igénybevételére, illetve tevékenysége megszüntetésére a területileg illetékes megyei védelmi bizottság elnöke és a honvédelemért felelős miniszter egyidejű tájékoztatása mellett.

2. §3 A Zászlóalj riasztását a KKB Veszélyhelyzeti Központja – a minisztérium illetékes szerve útján – végzi. A riaszthatóság helyzetét és az összeköttetés állapotát hetente ellenőrizni kell. Az adatok naprakészségének biztosításáért a minisztérium felelős.

3. § A Zászlóalj feladat-végrehajtásához szükséges együttműködést a megyei védelmi bizottság elnöke a megyei katasztrófavédelmi igazgató javaslata alapján szervezi, amelyhez a katasztrófavédelmi szervek híradó-technikai eszközeit is fel kell használni. A helyszíni igénybevétel során a Zászlóalj parancsnoka a védekezés vezetője által meghatározott célok, fő feladatok és szakmai követelmények alapján vezeti a Zászlóalj tevékenységét.

4. §4 A Zászlóalj parancsnoka a végzett tevékenységről a minisztérium illetékes szerve útján, külön meghatározott szempontoknak megfelelően tájékoztatja a KKB Veszélyhelyzeti Központját. Ez a tájékoztatási kötelezettség a szolgálati elöljáró részére történő jelentést nem helyettesíti.

5. § A Zászlóalj igénybevétele tekintetében egyebekben a honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 25/2000. (IX. 22.) HM rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 245. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 245. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 245. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 4. § a 221/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 245. § c) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére